iitimo

Suomen työhaluttomuuseläkeläiset ry

Yhdistysten luvatusta maasta tällainen vielä puuttuu ja Juha Hämäläisen blogissaan lanseeraama käsite ansaitsee hieman syvällisemmän analyysin. Yhdistyksen jäsen siis sitoutuisi syrjäytymään pääosin yhteiskunnan tukimuotojen ulkopuolelle ja huolehtisi vain oman sosiaalisen lähipiirinsä selviytymisestä parhaaksi katsomallaan tavalla.


Tämä palvelisi pyyteettömästi puhuvien päidemme toivetta siitä, että alentaisimme palkkojamme kovalla kädellä ja olisimme siten valmiina luomaan yrityksille talouskasvua työvoimareservinä, siltä varalta, että joku niistä keksii jotain myyntikelpoista tuotettavaa. Tämä avaa myös meille suorittavan työn parissa toimiville mahdollisuuden kilpailla tuontityövoimaa vastaan ainakin kulurakenteen puolesta, joskaan ei vastaavalla intensiteetillä. Hehän haluavat vuorostaan talouskasvua ja sitä varten vasiten hylkäävät perheensä ja sukunsa, jotta pääsevät tänne ansaitsemaan paremmin ja polttamaan itsensä loppuun.


Jotta voisi siirtyä työhaluttomuuseläkkeelle, on nähdäkseni kulurakenne sovitettava käytettävissä oleviin tuloihin, joita siis muodostuu ainoastaan satunnaisista keikoista, eikä niitäkään ole kosolti tarjolla. Opiskelijoiden tilanne on helpompi, koska he saavat opinto- ja asumistukea ja lisäansiot ovat käytännössä verottomia, eli jo 15-20 viikkotunnin työllä saavuttaa vakinaisen lähihoitajan elintason. Tilanne paranee entisestään, jos löytää duunin kävelymatkan päästä.


Jotta ei syyllistyisi laittomuuksiin, kannattaa myös työhaluttomuuseläkeläisen hyödyntää veroprogression antamia mahdollisuuksia ja siten tienata mahdollisimman vähän. Elintasoa voi nostaa hoitelemalla varakkaampien naapureiden pikkuaskareita ravintoedun merkeissä. Kesäaikana voi myös harrastaa viljelyä yhteispalstalla, johon joutomaaksi hylättyä peltoa on riittämiin.


Kulurakenteen tervehdyttämiseen voi toteuttaa ainakin seuraavat toimenpiteet:


1) Luovu autosta. Jos tarvitset toisinaan, niin yhdistys voi vuokrata. Viisikin yksityisautoa voi helposti korvata yhdellä sosialisoidulla.


2) Irtisano kaikki turhat vakuutukset, eihän sinulla ole varaa matkustaa, eikä kovin suuria riskejä muutenkaan. Kotivakuutukseen riittää irtaimisto, koska asuntoja kyllä löytyy palaneen tai vesivahinkoisen tilalle ja niitä saa piakkoin sopivasti.


3) Ellet ole eronnut kirkosta, tee se. Sosiaalisen elämäsi koheneminen pitää yllä henkistä suorituskykyäsi ja säästät yhden turhan veron.


4) Jos sinulla on velkaa, pankkisi varmasti hyväksyy, että makselet pelkkiä korkoja seuraavaan nousukauteen saakka, koska muut työhaluttomuuseläkeläiset eivät kykene lunastamaan asuntoasi ja muiden ei kannata, koska ei ole tuottoja odotettavissa. Ota alivuokralaisia, jos tilaa on ylenpalttisesti. Voitte yhteistoimin säästää kuluissa merkittävästi.


5) Paranna energiaomavaraisuuttasi kaikin mahdollisin keinoin


6) Yhdistys voi auttaa yhteishankinnoissa, jolloin saat käyttöösi vähistä varoistasi huolimatta kunnollisia työkaluja ja lähiruokaa suoraan tuottajilta. Voitte myös auttaa tuottajaa viljelysesongin aikana ja molemmat hyötyvät.


Jo näiden toimien seurauksena elintasosi pysyy vähintään ennallaan, mutta oma ja läheistesi hyvinvointi on parantunut merkittävästi. Ehdit hoitamaan lapset ja vanhukset, joten yhteiskunta säästää merkittävästi laitospaikoissa ja perhepäivähoidossa ja näin yhdistyksen jäsenmäärä kasvaa luontaisesti. Sinun kannattaa harkita myös lisääntymistä, koska voitte käyttää kotihoidontuen täysimääräisenä uudistuksen jälkeenkin. Epäterve ikärakenteemme alkaa korjaantumaan luontaisella tavalla. Terveyspalveluja et juuri tarvitse, koska et ole stressaantunut ja ehdit laittaa terveellistä ruokaa ja harrastamaan sopivasti liikuntaa lisääntyneen vapaa-aikasi puitteissa.


Puhdetöinä voi askarrella kaikenlaista pientä myytävää ja kehittää osaamistaan internetin ja kirjastojen ihmeellisessä maailmassa sekä kansanopistojen kursseilla. Viinit ja oluet ehtii panna itse keräämistään luonnontuotteista ja välttyä alkoholiverolta. Tarvikkeethan ovat sinänsä halpoja.


Koska huomaamme jo lyhyen tarkastelun perusteella, että malli on tavattoman palkitseva, emmekä oikeasti tarvitse talouskasvua mihinkään, miksi emme perustaisi tällaista yhdistystä? Yhdistys voisi pyörittää pienimuotoista eläkesäätiötä, josta maksettaisiin ulkopuoliset palvelut sitten, kun ihminen ei itse enää kykene tulevaisuuteensa vaikuttamaan ja voimme jättää hänelle arvokkaat hyvästit.


Siten yhdistys voisi arvokkaalla tavalla hoitaa yhteiskunnalliset velvoitteensa ja nopeuttaa muutenkin tulossa olevaa talousromahdusta, joka lienee tarpeellinen yhteiskuntarakenteemme tervehdyttämisen kannalta. Tällä tavoin voimme myös estää työmme hedelmien käyttämistä Euroopan mielikuvituksellisten velkojen maksuun. Niidenhän tämä seikkailu kuuluu maksaa, joilla siihen on varaa.


Tilannetta voidaan tarkastella sitten uudelleen kun yhteiskunta on tervehtynyt ja sen rakenteiden puitteissa voidaan kannattavasti tuottaa jotakin.Lievästä sarkasmista huolimatta, pelottavan terveen tuntuinen skenaario. Hyviä ja huonoja puolia saa vapaasti esittää lisää :)

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Monet yksinäisyydestä kärsivät vanhukset ja vammaiset tarvitsevat seurustelu-upseereita ja -sandroja elämänsä rikastuttamiseksi. Siinä olisi tehtäväsarka vaikeastityöllistettäville mutta muuten avuliaille ja seurallisille ihmisille. Jotkut tekevät sitä jo vapaaehtoistyönä.

Eikä ehdotukseni ole sarkasmia.

Pekka Heliste

Kyllä on, sillä työtön ei saa tehdä vapaaehtosityötä, seurustelijoille karenssi

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Heille pitäisi maksaa se 300€ kuukaudessa seurustelukorvausta päivärahan lisäksi. Tai vaihtoehtoisesti oikea palkka johon sisältyisi mm. talousaskareita apua tarvitseville. Auttavat kädet on ollut vaalien alla slogan jo muutaman kerran.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tuo on aivan totta Tuure, ja omakin sarkasmini kohdistui kyllä niihin kenties tahattomiin sivuvaikutuksiin, mitä vaikkapa Juhana Vartiaisen sinänsä kömpelöihin ehdotuksiin liittyy.

Tässä huomaamme jälleen kerran, miten paljon tukimuodot vääristävät markkinoita. Kysyntä on olemassa ja tarjontaa estää ainoastaan se, että juoksemme oravanpyörässä tai sossuluukkujen välillä näkemättä niitä mahdollisuuksia, mitä työhaluttomuuseläke toisi tullessaan.

Itsekin olen pyrkinyt osittain tietoisilla valinnoilla tähän suuntaan ja koettanut jelppiä muita, vaikka omakin talous pysyy kasassa ihan nippanappa. Meidän täytyy vain oivaltaa ne mahdollisuudet, mitä näkökulman muuttaminen antaa.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Eikö yhdistyksen nimeksi sopisi paremmin esim. rahahaluttomuuseläkeläiset?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tavallaan kyllä, mutta itse pidän työhaluttomuuseläkeläisistä enemmän, koska sillä nälväistään sopivasti vartiaisten, ukkoloiden ja jaakonsaarien ylimielistä suhtautumista kanssaeläjiinsä, joiden syrjäytymisen syyt he ovat tulkinneet silkaksi laiskuudeksi.

Harva täällä työtä vieroksuu, jos se on mielekästä. Itse olen tehnyt niin paljon turhaa ja turhauttavaa työtä, että kohdistaisin panokseni kernaasti uudelleen.

Parempia nimiä saa toki keksiä, mutta Hämikselle kaikki kunnia tästä aloitteesta!

Olli Polli

Minä suoritan empiiristäkoetta. Raportoin tuloksista niitä kertyessä. Vai saako sitä tutkimuksia ilman akateemistavarttia tehdäkkään ?

On kohta seudun tiet kunnossa ja lehdet kompostissa. Naapurille pidän jo seuraa melkein joka päivä, kun ohi köpöttää postilaatikolle.

Kyllä tällä kestävyysvajeet katoaa ja vapaille markkinoille jättämäni reikä tarvitsee paikkaajan työt kun sanoin kaikki irti...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

On ollut selvästi havaittavissa ilmapiiriä, jossa ilman akateemista oppiarvoa tai tieteellistä näyttöä mielipiteitään ei olisi kovin suotavaa esittää, tai ainakin niille olisi löydyttävä riittävän halveksittu julkaisu.

Itsekin olen lainaillut välillä naapurilta naftoja vastaan traktoria, kun hoitokunnalla ei riitä rahat kunnolliseen tienpitoon. Mukavat talkoot pidettiin myös pusikoita raivatessa ja kulkemisen turvallisuus parani huomattavasti. Venevalkaman kunnostustalkoot missasin töiden vuoksi.

Itse päätin jo vuosia sitten, että en koskaan enää palkkaa ketään. Osuuskunta perustettiin sen vuoksi, että sen kautta jokainen saisi vapaasti tarjota työpanostaan. Vasta pari jäsentä on ottanut onkeensa ja tussutellaan pikku hiljaa siihen asti, että löytyy jotain järkevää tekemistä.

Odottelen raporttejasi mielenkiinnolla!

Olli Polli

Työhaluttomuuseläkeläisen jälkiä ja aivotuksia voi jatkossa seurata ainakin täällä: https://vapaakulkija.wordpress.com/ jos Usari ei kestä/sulata ajatuksiani.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju Vastaus kommenttiin #11

Juha, hyvä mies ja asiaa, Vapaakulkija, laitatko myös
oikean palkin blogiisi, jos kokoat linkkejä, saanko suositella:
http://scoop.it julkaisu-/selausalusta

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Perässä tullaan... Enemmän kuin nykyinen kyvytön, olen haluton. Itselläni on tosiaan sellainen vamma, että osaan tehdä enää vain sellaista, joka minusta jollakin tavalla on kivaa.

Esimerkiksi kaikki talkoot ovat yleensä kivoja. Kehitä vähän tuota tulopuolta tässä vielä, mutta saattaapa olla, että ehdin pudottaa perälaudan enen kin tekevät sen itse.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Vammautumisemme laatu kuulostaa identtiseltä. Kyse on nähdäkseni siitä, että osaamme aistia ympäristön mielettömän tavan toimia, emmekä voi sen jälkeen sydämestämme siihen osallistua. Miksi pitäisikään?

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

....tervaskatolla, nokka kiinnii, pyrstö kiinni. Terveyden puutteet (ainakin työelämän vaatimusten mukaiset) heittivät minut ulkopuolelle. Tässä yrittää ylläpitää myönteistä otetta ympäristöön ja arkeen, mutta samalla liiallinen tietoisuus ympäröivän muutoksen luonteesta varjostaa.
Kirkkaan auringonpaisteen, ihmisten ilon, hyvyyden ja riemun aiheuttama kontrastikokemus varjojen tummumisesta ja pikkuhiljaa kertyvien yhteiskunnan vaikeuksien vakavoitumisesta, käy joka päivä minulle yhä ylivoimaisemmaksi kun en saa silmiäni, omatuntoani ja sieluani enää suljettua.
Miksi kukaan ei kuule Haltijoiden kuninkaan kuiskauksia (Goethen Erlkönig)?

Rakastan perhettäni, mutta olemme vankeja ja yhteiskunta, eli kanssaihmiset ei ilmeisesti aio kantaa toisistaan huolta kun ajat käyvät vaikeammiksi.
Jatketaan vain tappelua rahoista ja niiden puuttumisesta...

Ei, tunnetilani ei ole kuvani mukainen.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Elämän ja todellisuuden vastaisen järjestelmän tukeminen osallistumalla sen toimintoihin, on sielua rikkovaa. Ehjä kroppakin tulee vasta ehjän sielun säestyksellä. Eli mulla ei ole varaa osallistua tähän vaihtoehdottomúuteen, jonka mukaan meillä ei ole varaa ihmistä vastaavaan yhteiskunnalliseen elämään.

Ei edes terveydellisistä syistä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tästä puuttuu kokonaan uusiokulttuuri, joka sopii myös ei niinkään yliopistossa opiskeille: Roskisdyykkaus!
Se on tekemisen aatelia. Saat helpolla myös syötävää koirille ja kissoille.
- Valikoimaa on ja aika harva tuote puuttuu.
- Kun dyykkaat estät yhteiskunnallista tuhlausta, eikä toimintasi rasita yhteiskunnassa olevaa tuotantokoneistoa.
- Fillarilla tai kävellen tämä toiminta on erittäin energiatehokasta.

Oma lukunsa on sitten miten tehdä erilaisia säästöjä ja säätöjä, mistä kannattaa hommata mitäkin.
- Keräily (sienet, marjat, yrttikasvit) ja niiden säilöntä on yksi ihan oma juttunsa.
- Mahdollinen kalastus ja säilöntä myös.
- Pitkällä tähtäimellä kannattaa tietysti rakentaa olkipaalitalo + maakellari.
- Sitten on tee se itse rakennusaineet ja -välineet.
- Kierrätyskeskuksista saa myös paljon kamaa + laittamalla kaupan seinälle ilmoituksia mallia:
"Rakentaja!
Kun rakennat, voin hoitaa ympäristösiivouksen ja maksuna otan vastaan ylimääräiset rakennusaineet, kunhan nähdään mitä Sinulla on. Periaatteessa kaikki kelpaa, myös polttoppu." tms.

Kaikkea tällaista.

Olli Polli

Markkinarako! Minä perustan yliopiston...joka tekee diploomisyrjäytyjiä, dyykkauksenmaistereita, kerjäyksen tohtoreita, kurjuuden maksimoinnin lehtoreita ja kierrätyksen ministereitä!

Itse julistan itseni syrjäytyneen työhaluttomuuden ja kierrätystaiteiden profesoriksi (EVP tietysti)

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Ala on merkittävän laaja, koska länsimaissa noin viidennes kaikesta ruuasta menee hukkaan. Esim. euroopanlaajuinen Lidl on todella pieni tekijä tätä taustaa vasten. Se on kioskinäpertelijä verrattuna kansainvälisiin dyykkausmahdollisuuksiin. ;>)
Jokaisen K-kaupan tai S-marketin takapihalla voitaisin pitää tusinan verran sikoja.
Nyt siellä käy yleensä yliopisto-opiskelijat, maan tulevat toivot, uusien Nokioiden kehittelijät!
Kun esitellään maailmalle PISA-tutkittuja nössejä, voitaisiin siihen esittelyyn myös lisätä haalareihinsa pukeutuneita dyykkari-akateemikkoja.

Tosin imperiumin vastaiskuna on ollut koneet, jotka kaupan takahuoneessa sekoittavat kaiken ruuan ihmisravinnoksi kelpaamattomaksi mössöksi.
Moni itsenäinen kauppias tosin antaa ruuan hyväntekeväisyyteen ja jotkut ketjut ovat päinvastoin "tehneet periaatepäätöksen"...

Henry

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tällä on vankka akateeminen pohja:
Kuvat täällä:
https://www.google.fi/search?q=academic+dumpster+d...

"Artists often utilize discarded materials retrieved from trash receptacles to create works of found art or assemblage.[12]

Students have been known to partake in dumpster diving to obtain high tech items for technical projects, or simply to indulge their curiosity for unusual items.[13]

Dumpster diving can additionally be used in support of academic research. It serves as the main tool for garbologists, who study the sociology and archeology of trash in modern life. Private and government investigators may dumpster dive to obtain information for their inquiries."

Minulle ja Sinulle Juha sopisi hyvin garbologismin professuurit.
Tohtorinväitös: "Takuutusfaxien yhteiskunnallinen käyttö Venizeloksen ja Jutan mielikuvamaailmassa."

Henry

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Juha Hämäläinen roVessori! Tai sitten porMestar, mansen malliin.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Kylläpä tämä Uuden Muailman luomisoppi niin kiehtoo jotta!

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Koska ruotsalaisilla on ABBA, meillä voisi olla ADDA [Academic Dumpster Divers' Association].

Täällä kuvaus toiminnasta:
http://www.nytimes.com/2007/06/21/garden/21freegan...

Rahvas joutuu nöyränä menemään pullokassit kädessä hakemaan elantonsa etuoven kautta, kun akateemiset nuoret hilluu roskalvojen ympärillä pitäen omia rave-festareitaan.

Henry

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

"Terveyspalveluja et juuri tarvitse, koska et ole stressaantunut
ja ehdit laittaa terveellistä ruokaa ja harrastamaan sopivasti liikuntaa
lisääntyneen vapaa-aikasi puitteissa"

Siinä se!

Toimituksen poiminnat