iitimo

Talous käy tuulivoimalla

Kapitalistinen talousjärjestelmä on vempele, joka toimii tuulivoimalan tavoin. Se kääntyy rahatuulen mukaan, pyörii rahavirran nopeuden mukaan ja lakkaa toimimasta tai rikkoutuu  myrskyssä. Tyynellä säällä siitä aiheutuu ainoastaan ylläpitokulut, ei mitään tuottoja.

Talousvoimalan ylläpitämiseen kuluu valtavasti resursseja (pankkijärjestelmä) ja sen toimimattomuus vaatii omat suunnittelijansa ja selittelijänsä (ekonomistit). Kun reaalitalouden kysynnän ja tuotannon ilmavirta pyörittää tasaisesti myllyä, kaikki on hyvin ja se tuottaa voittoa lähinnä voimalan omistajille. Muut hyötyvät ainoastaan välillisesti tekemänsä työn kautta.

Kun reaalitalouden tuuli tyyntyy  joutuvat veronmaksajat tai keskuspankki pyörittämään voimalaa muilla keinoin. Jos veronmaksajat laitetaan puhaltamaan voimalaan, kuluu energiaa enemmän kuin tuotetaan. Keskuspankin syöttämä varavoima taas aiheuttaa ilmastoon epävakautta ja paikallisia myrskyjä. Keskuspankkiirit ovat yleensä syystä haluttomia varavoiman käyttöön, koska se voi johtaa isojen voimaloiden rikkoutumisen kautta koko järjestelmän oikosulkuun. 

Tuulivoimaloihin sijoittamisesta on tehty hyvin houkuttelevaa, koska mahdolliset voitot ovat suuret ja kaiken lisäksi hallitukset ovat luvanneet sosialisoida tappiot veronmaksajille. Koska tämä on poliittisesti melko tulenarkaa touhua, paikoin poliitikot laittavat painetta keskuspankeille varavoiman käytöstä, vaikka kaikki tietävät, että nykyisten veronmaksajien lapset joutuvat ensin heitteille ja kasvettuaan aikuisiksi, puhaltamaan monin verroin vanhempiansa lujempaa, saadakseen ylläpidetyksi edes jonkinlaista elintasoa.

Tuulivoimaloiden tuottamasta energiasta suurin osa tuotetaan parhaillaan puhaltamalla ja varavoimalla. Verkkoon ladattua ylijännitettä yritetään hitain askelin purkaa, mutta se on hyvin vaikeaa, koska veronmaksajien voimat kuluvat puhaltamiseen, eikä heidän alentuneen kulutuksensa varaan voida tehdä työllistäviä investointeja.

Jos ihmiset menettävät uskonsa tuulivoimajärjestelmän toimintakykyyn, he korvaavat sen pienempitehoisilla, mahdollisimman varmatoimisilla vaihtoehdoilla tai kehittävät sen tilalle kokonaan uuden järjestelmän.

Pankkiirit, sijoittajat ja ekonomistitt ovat saaneet poliitikot uskomaan, että tuulivoimalle ei ole vaihtoehtoja, joten kaikki on myös pakotettava käyttämään sitä.  Voimalat jatkavat keskinäistä kilpailuaan, koska siipien pysähtyminen karkoittaa sekä omistajat että puhaltajat. Jäljellä on vain teräsvahvisteiset seinät, joille on hyvin vaikea löytää mitään tuottavaa käyttöä, vaikka hankintahinnassa vain hallintopalatsit ovat tyyriimpiä rakentaa.

Tuulimyllyjen kustannukset lisätään jokaiseen tuotteeseen ja palveluun, kunnes suurin osa tuotantokustannuksista on rahoituskuluja. Money for Nothing. Energian syö taistelu tuulimyllyjen puolesta tai niitä vastaan. 

Taistelu metallin ja paperin palasista on muuttunut vain taisteluksi nollista ja ykkösistä. Molemmat ovat vankiloita, joiden välissä on elämä. Nollavankilan kauhut saavat kaikki pyrkimään ykkösvankilaan, missä on sentään kultaiset kalterit.

Elämä ei siis ole elämistä varten. Se on tuulimyllyjä varten, vankeudessa. Kunnes lakkaa olemasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (52 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tähän soppaan sopii mausteeksi Ecuadorin presidentin, Rafael Correan kirjallinen ihmettely siitä, mitä Eurooppa oikein touhuaa:

http://mondediplo.fi/digi/lehti/6-2013/artikkeli/e...

Kiitokset linkistä Antti Pesoselle.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Minä olen kuvitellut, että se on tuulihyrrä, siis sellainen vempele joka pyörii kun sitä pitää kädessä ja juoksee lujaa. Toimintaa pidetään keinotekoisesti houkuttelevana jakamalla jokaisen juoksukierroksen jälkeen palkkioksi pieni määrä kiinalaista kulutuselektroniikkaa ja hehkuttamalla ahkerien juoksijoiden hyrränopeuksia tiedotusvälineissä.

Jos joku huomaisi, ettei hyrrän pyörittämisestä ole hänelle juurikaan enempää hyötyä kuin hamsterille, kävisi huonosti. Minä en onneksi ole vielä huomannut ja säntäänkin innolla juoksuun taas heti arjen tullen. Juoksemiseen tottuu ja pysähtyessään ei edes välttämättä tietäisi, mitä tekisi. Juostaan siis jatkossakin. Ei siksi, että pääsisimme johonkin vaan siksi, ettei hyrrä pysähdy.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Jostain syystä pelkkä hyrrä ei enää kiihota tarpeeksi ja pitäisi mukamastaan löytää joku päämäärä, mihin pyrkiä. Itse olen siitä omituinen otus, että raha ei riitä päämääräksi. Mielekäs ja hyvinvointia tuottava puuhastelu sen sijaan kiinnostaisi. Sellaisen puuhastelun muuttaminen rahaksi omaa hyvinvointiaan kadottamatta on kuitenkin yhä vaikeampaa.

Periaatteessa valtion kannattaisi maksaa työttömille palkkaa RAY:n pelien pelaamisesta, jos pidetään kiinni siitä, että rahan liikuttelu on elinkeinoista tärkein. Tai hyrrän perässä juoksemisesta. Tuottavuus voitaisiin määritellä siitä, kuinka pitkälle jaksaa eurolla.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

"Tuulivoimaloihin sijoittamisesta on tehty hyvin houkuttelevaa, koska mahdolliset voitot ovat suuret ja kaiken lisäksi hallitukset ovat luvanneet sosialisoida tappiot veronmaksajille."

Millä perusteella tämä on kapitalismia? Kapitalismiin kuuluvat vapaat markkinat, joista tällainen toiminta on mahdollisimman kaukana. Tuotto-odotus kuuluu kapitalismissa riskin ottajalle ja päinvastoin.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Finanssisektorin vapauttamisella piti saada poliitikot pilaamasta sen toimintaa. Ei aikaakaan, kun rikkaimmille alettiin tarvitsemaan omaa sosiaalitoimistoa rahoittamaan pelivelat.

Montako suurilla pääomilla operoivaa toimialaa on enää jäljellä, joiden lobbarit eivät olisi voidelleet poliitikoilta erivapauksia tehdä tulosta pienempien kustannuksella, tai tutkimusta ja tuotekehitystä julkisin varoin suoraan tai vaikkapa yliopistojen avustamina?

Hännät hakkaavat nyt koiria seinään. Kyllä tämä järjestelmä on perusteellisen remontin tarpeessa.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Lobattuja etuoikeuksia ei saada kitkettyä poliitikkojen valtaa lisäämällä vaan sitä vähentämällä. Vain poliitikot voivat mielivaltaisesti kupata ihmisten rahoja. Sääntely ja valtiollistaminen on juuri se, mikä mahdollistaa kansan ryöväämisen eliitin toimesta, valitettavasti. Poliitikotkin ovat pohjimmiltaan itsekkäitä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #6

Edustuksellinen demokratia näyttää saavan mielettömästi variaatioita korruptiosta. Suora lähidemokratia poistaa nämä ongelmat, mutta kyllä nekin yhteisöt joutuvat asettamaan toiminnalleen rajat, elleivät halua tuhota itseään tai muita.

Kansanedustajat voivat kyllä edustaa näiden rajojen etsimisessä oman yhteisönsä arvoja, mutta varsinaista päätösvaltaa pitäisi jakaa aina alimmalle mahdolliselle tasolle.

Jotkut tietysti inttävät, että ihmiset ovat keskimäärin liian tyhmiä vastatakseen omista asioistaan. Toki kuluu pari sukupolvea vastuuta harjoitellessa. Kyse on asenteesta, ei tyhmyydestä.

Tuntuu muutenkin absurdilta satsata pirusti jengin kouluttamiseen ja kieltää sen jälkeen ajattelemasta omilla aivoillaan. Poliitikot yliarvioivat kykynsä lähes poikkeuksetta, eikä se täysin tuntematonta ole muidenkaan organisaatioiden johdossa.

Emme ole kovin kärsivällisiä etsiessämme parhaita puoliamme, saati sitten toisten parhaita puolia, eikä kenestäkään täydellistä tule.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen Vastaus kommenttiin #7

Näinpä juuri. Suurin ongelma on mielestäni vallan siirtäminen ihmisyksilöltä ylipäätään. Se, että ihmiset pystyvät käyttämään toisiinsa kollektiivista pakkovaltaa, antaa mahdollisuuden oman edun ajamiseen muiden kustannuksella. Hallinnon huipulla oleville koittavat lokoisat päivät.

Lienemme kuitenkin ongelmakohtien ratkaisusta melko eri mieltä :). Nähdäkseni vain liberalistisempi politiikka voi tuoda oikeasti parannuksen. Valta turmelee tai ainakin sen piiriin hakeutuu lähinnä tietyntyyppisiä henkilöitä, ei lainkaan kirkasotsaisia pyhimyksiä.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #6

"Lobattuja etuoikeuksia ei saada kitkettyä poliitikkojen valtaa lisäämällä vaan sitä vähentämällä. Vain poliitikot voivat mielivaltaisesti kupata ihmisten rahoja. Sääntely ja valtiollistaminen on juuri se, mikä mahdollistaa kansan ryöväämisen eliitin toimesta, valitettavasti. Poliitikotkin ovat pohjimmiltaan itsekkäitä."

Nykyisen poliittisen eliitin itsekkyyden tässä allekirjoitan, mutta tämän itsekkyydenhän juuri mahdollistaa suursijoittajien näille poliitikoille ohjailemat neuvot- poliittinen eliitti on siis oppinut toteuttamaan suuria pääomia hallinnoivien ohjeistuksia, koska syövät itse yltäkylläisinä näiltä tippuvia suurehkoja murusia ja tyytyvät tähän tilenteeseen, koska se mahdollistaa poliittisen vallan säilymisen. Pääomien kasaantuminen kasaa siis samalla myös valtaa pois kansan ulottuvilta. Eli logiikkasi ontuu; nyt tarvitaan demokraattisen vallan rakenteiden uudistamista, sillä edustuksellinen demokratia ei enää aja kansalaisten etuja- vain omiaan ja suursijoittajien.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #9

Talouselämän vaikuttajat ja poliitikot elvät symbioosissa, kuolevat ilman toisiaan, luulen ma.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen Vastaus kommenttiin #9

"Nykyisen poliittisen eliitin itsekkyyden tässä allekirjoitan"

Noh, kaikki poliittinen eliitti on aina ollut itsekästä. Se ei muuksi muutu niin kauan kuin poliitikot ovat ihmisiä.

"mutta tämän itsekkyydenhän juuri mahdollistaa suursijoittajien näille poliitikoille ohjailemat neuvot- poliittinen eliitti on siis oppinut toteuttamaan suuria pääomia hallinnoivien ohjeistuksia"

Tästä olisi mukava kuulla lisää. Kuulostaa kyllä salaliittoteorioinnilta. Tietenkin suuryritykset lobbaavat itselleen sopivaa sääntelyä. Tämä johtuu vain ja ainoastaan siitä, että poliitikoilla on määräysvalta näihin asioihin.

"Eli logiikkasi ontuu; nyt tarvitaan demokraattisen vallan rakenteiden uudistamista-"

Tarvitaan todellakin uudistamista, kysymys onkin, että miten. Olisi mukava kuulla näkemyksesi ihannemallista.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #22

Kun yhden ihanne on toiselle usein ongelma, niin se on hyvä syy käydä näitä keskusteluja.

Meitä on kuitenkin joka lähtöön, neliraajahalvaantuneesta autistista kyborgia hipoviin psykopaatteihin saakka ja kaikkea siltä väliltä ja vielä kohtuullisen turhamaisia, eli ympäristöllisesti tuhovoimaisia otuksia.

Jos näiden väliset markkinat absoluuttisesti vapautettaisiin, seuraukset olisivat hallitsemattomat. Toisessa päässä on hierarkkinen ja ahdasmielinen suunnitelmatalous. Molemmille on ollut yhteistä, että valtakeskittymien ylimmät portaat ovat aina päässeet muodostamaan etuoikeutetun rälssin, joka nauttii vapaudestaan ja puhuu muiden vastuusta.

Tähän välimaastoon on toteutettavissa monin eri tavoin toimintakelpoisia variaatioita, joiden liberaalisuuden taso pitäisi olla enimmäkseen niiden sisäinen asia. Kunhan kokonaisuus on tolkun ja ympäristön sallimissa rajoissa.

Kuvittelemme nyt hallitsevamme ympäristöämme, mikä on liiaksi öljyn varassa ja joudumme maksamaan hirmuisen inhimillisen hinnan huonosta valmistautumisesta. Ilmaston ja ympäristön asettamien haasteiden vastapainoksi meillä pitäisi olla edes sellaiset asiat hallinnassa, joihin voimme itse vaikuttaa. Toimiva ja vakaa talousjärjestelmä ei pitäisi olla liikaa vaadittu.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Olli Tuovisen kapitalismille olisi käynyt monopoli aikoja sitten. Maailmansota pelasti globaalon kapitalismin. Ja otettiin käyttöön kilpailulainsäädäntö vapaita markkinoita sääntelemään monopolien ja kartellien estämiseksi.

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

"Maailmansota pelasti globaalon kapitalismin."

Perusteluja lienee turha odottaa, mikä on sinänsä ymmärrettävää. Jostain syystä lähes kaikki monopolit ovat lainsäädännöllisesti turvattuja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #28

Maailmansota aiheutti voimaksta aseteollisuuden ja siihen liittyvän teollisuuden kasvua, pommitettujen kaupunkien jälleenrakentamiseen ja sotakorvaksiin jne. tarvittiin taloudellista toimeliaisuutta. Taloushistoriaa käsitteleviä lähteitä voit itse etsiä.
Valtion monopolit on tietenkin lainsäädännöllä poikkeustapauksina turvattava koska kilpailulainsäädäntö estää monopolien muodostumisen.
Minusta on pöyristyttävää myydä sähköverkomme australialaiselle firmalle.
Yhteiskunnan peruslogistiikka pitäisi ehdottomasti olla valtion valvonnassa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #31

Oma tietämykseni näistä asioista ei oikeastaan huolestuta, mutta kansalaistiedot näissä asioissa eivät yleisesti ole kovin kummoiset, mikä on suuri este toimivalle demokratialle.

Kirjoittelen niistä tässä talven mittaan lisää avauksia.

Olemme kyllä pääpiirteittäin samoilla linjoilla omavaraisuuden turvaamisen suhteen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #40

Ns.asiantuntijatkin elävät harhojen maailmassa. Ja mihin on kadonnet kaikki sosiologitkin joiden asiantuntemusta käytettiin hyvinvointiyhteiskuntaa rakennettaessa. Nykyisin kaikki ihailevat vaan itseään peilistä eivätkä käsitä yhteiskunnan muuksi kun joukoksi yksilöitä. Ihmissuhteet on ulkoistettu verkkoon.
Mutta sinua kehottaisin kumminkin katsomaan peilistä ja päivittämään ilmeesi vähemmän epävarmaksi.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #46

Epävarmuudesta luopuminen tulee kyseeseen vasta, kun käsiteltävään kokonaisuuteen on saatu riittävästi faktaa ja mielipiteitä, mitä niiden suhteen pitäisi tehdä.

Rajat on sen suhteen muutenkin häilyväiset ja joku saattaa pitää mua jo nyt paikoin ylimielisenä. On pitänytkin. Jos tarkoitat kuvaa, niin katsotaan sitten kun kameran eteen ehtii...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #50

Tarkoitin kuvaa vaaleja ajatellen. Liialliseen varmuuteen en kehoita, aina on paikallaan kyseenalaistaa erinäisiä käsityksiään, mutta niitähän ei peilistä näe vaan ne ilmenee keskustelussa.
oletko muuten tutustunut tähän puljuun?
http://www.talousdemokratia.fi

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Minäkin olen kyseenalaistanut voiko näin pitkälle orjatyövoimaan turvautuva talousjärjestelmää enää nimittää kapitalismiksi.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Olipas taas runsaasti salaviisaita hymyjä rivien välissä. Aikamoinen helmi kynästäsi, koska analogia toimii kiitettävästi.

Mä olen jotenkin kai vain liian kärsimätön, kun energiamuodon vaihtaminen tuntuu tapahtuvan niin hitaasti. Tosin juuri tänäänkin ajattelin, että merkkejä muutoksesta on koko ajan enemmän, vaikka näkemykset junnaavatkin pahasti tasolla, jossa ei olla vielä lähelläkään mitään ratkaisuja, vaan paradigmojen vankilassa.

Siinä sitten on mukava seurailla mihin seiniin juoksee vasemmisto ja mihin liberaali.

Yritän saada vähitellen paremmin työn alle yhteiskunnallisen pamfletin/kirjoitussarjan. Aika vaikea sanoa, mitä siitä tulee. Jos tulee.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kyllä tässä kärsivällisyys on koetuksella itse kullakin, kun käsittää miten vähän meillä on enää rauhanomaisiin ponnisteluihin aikaa.

Aloita ihmeessä kirjoittelu. Ei haittaa, vaikka käsittelee asioita aluksi vähän epäloogisessakin järjestyksessä. Kirjoitusprosessin edetessä ajatukset jäsentyvät ja kokonaisuutta hahmottava logiikka kehittyy keskustelun myötä.

Jos yrittää heti liian isoa kakkua, ei tiedä mistä aloittaisi ja turhautuu omaan saamattomuuteensa ja ajatusten sekoamiseen.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"Kyllä tässä kärsivällisyys on koetuksella itse kullakin, kun käsittää miten vähän meillä on enää rauhanomaisiin ponnisteluihin aikaa."

Tätä olen itsekin miettinyt, valtapoliitikkomme pelaavat vain aikaa ja ajavat asioita tahallaan koko ajan huonommiksi. Ja jos kansalaiset oikeasti haluavat muuttaa asioita, olen vakavasti miettinyt onko totaalinen kapina ainoa vaihtoehto kansalle, jota korruptoituneet poliitikkomme eivät halua kuunnella?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #17

Oikein hyvän kuvan demokratiasta antoi viimeisin ek-vaalitulos, jonka ainoa vaikutus poliittiseen kenttään oli hätääntyminen ja sen varjolla entistäkin tiukempi vaihtoehdottomuus löi demokraattisen protestin. Ellei epädemokratia poistu äänestämällä, se poistuu muilla tavoin, mikä ei olisi toivottavaa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #18

Sama juttu oli tämän kansalaisaloitteen kanssa, sanottiin että nyt kansalaisille tulee mahdollisuus vaikuttaa asioihinsa. Mutta miten kävikään, poliitikkomme ostivat vain aikaa näennäisdemokratiansa ylläpitämiselle!

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #18

Todellakin, tämä entistä tiukemmalla vaihtoehdottomuudella haluttiin taata se, ettei ylikansallisen pääoman asemat pääse meilläkäänpäin yhtään piirua heikkenemään, vaan että niiden sanelutoiminta saa jatkua entiseen tapaan. Tai oikeammin, vielä entistä kiristyneemmällä otteella kansallisvaltiostamme, kriisin varjolla tietenkin.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #20

Eniten tässä edellislaman kokemusten perusteella hatuttaa, että nyt aivan täydellisen härskisti valmistellaan vielä massiivisempaa konkurssihuutokauppaa, mitä silloin toteutettiin ja ainoa ostajalle asetettava kriteeri on riittävästi pääomaa.

Edellyttää oman kansallisuutensa ja kulttuuriperintönsä pohjatonta halveksuntaa.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #32

Pääomasaalistajat ovat hioneet kyntensä, ja odottelevat nurkan takana milloin "ryöstösaalista" alkaa taas enemmänkin uimaan verkkoon, pilkkahinnoilla tietenkin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17

Muita vaihtoehtoja tuskin on, mutta kapinoinnin strategiat kannattaa tarkoin harkita.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski
Käyttäjän markkulehto kuva
Markku Lehto

Mielenkiintoisia näkökulmia. Vielä kun saisi edes jonkun kansanedustajan kommentoimaan täällä asiaa. Siis niin tuulimyllyjä, kuin myös sitä mahdollisuutta, että jotkut osaisivat Suomessa lobata lakeja ja asetuksia valmitelevia ministeriöitä ja ministereitä sekä lakeja ja asetuksia hyväksyvää eduskuntaa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Väistelyn vuoksi hyvää debattia on vaikea saada aikaan. Myös yrityspuolella moni alkaa turhautua tähän saamattomuuteen, kuten hyvin asioista perillä olevan Tyhmyrin blogeista käy ilmi.

Toiveiden tynnyriä tykätään kolistella, vaikka se alkaa olla tyhjä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Hieno teksti Timo, mainio vertailu.

--------
Kirjoitin itse eilen tuosta Correan artikkelista ja CEPR:n Mark Weisbrottin mietteistä vapaakauppasopimus NAFTA:sta. Weisbrot näyttää ajattelevan, että NAFTA tappoi Meksikon kehittymisen.

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1577...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Teräviä ajatuksia. Huomautan vain että rahavirtojen vertaaminen luonnonvoimien säätelemään tuuleen ontuu. Ihmisten teot ohjaavat rahavirtoja, tosin niitäkään ei hallitse kukaan kun eletään tällaisessa hällä väliä taloudessa,

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Meillä on tulevaisuudessa aivan riittävästi haasteita hallita luonnonvoimista ja sosiaalisesti kestävästä yhteiskunnasta ilman itse aiheutettuja lisäongelmia. On aivan tolkutonta säilyttää näiden tavoitteiden kanssa räikeässä ristiriidassa olevaa talousjärjestelmää.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ristiriita on jo niin räikeä, että tuskin tällainen tekohengityksellä ylläpidetty talousjärjestelmä enää pitkään pysy pystyssä. Se romahtaa itsestäänkin. Ja siinä vasta tuleekin olemaan iso ongelma ainakin poliisille ja pelastuslaitokselle.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #35

Jos näin pitkälle mennään, lähden mukaan vapaaehtoisjoukkoon huolehtimaan ihmisten tarvitsemasta avusta ja tuskin selviän itsekään turvautumatta muiden apuun joiltakin osin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #38

Kukaan ei selviä ilman apua.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Mikä laillistettu kartelli on tämä tuulivoimaloiden rakentaminen valtion suuren syöttörahan varaan. Mauri Pekkarinen puhui ja mainosti tätä sähköntuotantomuotoa joka olisi puhdasta, ilmaista, äänetöntä, työllistäisi suomalaisia jne.. Mikään mainostetuista asioista ei pidä tutkitusti paikkaansa. Nyt kärsitään 200 miljoonaan nouseva vuosittainen tappio 12 vuoden ajan, silloin kun sähköä tarvittaisiin, -ei tuule, ja kun tuulee kotimainen kulutus ei tarvitse vaan Venäjä saa sen polkuhintaan. Voi helvetti kun tehdään hölmöjä asetuksia, omat perusrakenteet ovat rappiolla rahanpuutteessa tälläisen takia. Ymmärtääkö Herra Pekkarinen asetuksensa tuomaa tappiota yhteiskunnalle. Suurten tuulivoimaloiden pulssimainen basso ääni-saaste on terveysriski, uusi fysikaalinen ympäristösaaste. Kyllä sietäisi aukaista tämäkin juttu perustuksia myöten auki

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ajaudumme juuri tällaisiin tilanteisiin, kun jäämme demokraattisen päätöksenteon ulkopuolelle ja asioista tiedotetaan huonosti. Heräämme vasta sitten, kun joudumme maksamaan näiden päätösten laskut mukisematta.

Jokainen hallitus on toki päivittänyt energiastrategiaa ja siihen perhetyvät parhaiten alalla toimivat yritykset. Tilaajan asema onkin sitten jo huomattavasti vaikeampi.

Koska meistä liian moni joutuu polttamaan kaiken energiansa toimeentulonsa ja sosiaalisen pääomansa ylläpitämisessä, ei ole oikein aikaa eikä mahdollisuuksia osallistua aktiivisemmin oman ympäristönsä kehittämiseen.

Karu lisäongelma tulee siitä, että holtiton muutosvauhti edellyttää toistuvia ympäristön vaihdoksia, joten keskusteluyhteyden saaminen, saati sitten siihen liittyvän kulttuurin kehittyminen on mahdotonta.

Olimme jo matkalla kohti toimivaa demokratiaa, kunnes kuntien ja valtion omaisuutta alettiin yksityistää hallitsemattomilla operaatioilla, joista ensimmäinen seuraus oli 90-luvun lama. Meille 60-lukulaisille ja vanhemmille EU-jäsenyyden aiheuttamat lisähaitat ovat selviö, jos elinpiiristämme on vain riittävästi kokemusta ollut saatavilla.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Erittäin hyvin kiteytetty- ilmeisesti kansanvalta oli jo menossa liian toimivaksi, joten piti sulautua kiireellä mukaan EU-integroituihin touhuihin. Nyt aikanaan sisäänlobatun EU-alkuhuuman ja senjälkeisen euro-ihmetyksen jälkeinen krapula senkuin pahenee.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

18# Timo - hyvä kuva demokratiasta-
Demokratia maailman laajuisesti, valtakunnallisesti, kunsallisesti tai lähialueelliseti tuottaa vain johtajia. Kansalainen demokraattisella äänestysoikeudellaan valitsee tietynlaisen porukan tai ryhmän edustamaan kansaa. Joka sitten valitsee keskuudestaan karismaattisimman henkilön keulakuvakseen ja ryhmänsä johtajaksi. Puh.joht, Sihteeri, Presidentti, Pääministeri, Kansleri mitä niitä nimityksiä nyt onkaan. Kaikille niille on yhteistä se, että heillä mukaan lukien kansan valitsema edustuksellinen porukka on valtaa enemmän kuin sillä kansalaisella , jota myös alamaiseksi nimitetään,joka demokratian nimissä olettamaansa valtaa "vaaliuurnilla" joskus käyttää. Eli ei taida demokratiassakaan olla muunlaista valtaa kuin johtajien johtamaa harvainvaltaa?

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Hyvä tilanneanalyysi- edustuksellinen demokratia nykyisellään tuottaa vain hierarkisia malleja, jotka eivät juuri eroa korporatiivisista rakenteista. Äänestäjällä ei ole minkäänlaista demokraattista valtaa käytännössä, vaan etenkin kaikki tärkeimmät hommat päätetään pienissä piireissä, ja yleensä kansan selän takana.

Edistyksen ensimmäisiä lähtökohtia olisikin kansanvallan ohjaaminen mahdollisimman täytenä itselleen kansalle, ei millekään etujoukoille ja -piireille. Demokratiassa pystyttäisiin mm.nyky-tietotekniikan turvin kehittelemään uusia joustavia rakenteita, joissa ihmiset pääsisivät oikeasti vaikuttamaan asioihin, myös talouteen. Avoimuutta (mm.tiedon avoimuus, järjestelmien avoimuus, tiedotuksen avoimuus jne.) ja sen kehittämistä tämä toki vaatii rutkasti, nykyisen kansalta salailun ja peittelyn sijaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tässä suhteessa ajatteluun ja asenteisiin tarvitaan suuri muutos, joka ei voi tapahtua yhdessä yössä, vaan vaatii pitkän kehittelyn, jotta siitä tulee kulttuurin sisään rakentuva ominaisuus.

Välineet ovat olemassa, tarve on olemassa ja se kasvaa päivä päivältä. Ellei työtä sen eteen aloiteta, mitään ei koskaan saavuteta.

Tavoitteena pitäisi olla jokaiselle omaa identiteettiä tukeva ja henkisesti turvallinen koti. Sen ei tarvitse olla mikään iloton turvalaatikko. Oppiakseen on kuitenkin tehtävä virheitä ja niitä on pystyttävä sietämään kohtuuden rajoissa.

Kaima Sotikoff tuossa jo puntaroikin asiaa hyvin samantapaisesti, mitä itse ajattelen.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Välineet alkaisivat tosissaan olla aika kohdallaan, mutta kulttuurinen ja asenteellinen muutos vaatii varmasti oman aikansa. Nyt jylläävät eliitin asemoimat "vaihtoehdottomat" mielikuvamarkkinat, ja valitettavan kovan niskalenkin ne kansalaisista ovarkin saaneet- tärkeintä kuitenkin että tilanteen tiedostaa yhä useampi ja tal./pol.eliitin propaganda aletaan entistä enemmän kyseenalaistamaan.

Uusien toimintaverkostojen kautta uutta ajattelua ja toimintarakenteita alkaa hiljalleen kehittymään, jos ei suoraan tilalle niin ensin yhteiskunnan sivustalle ja sitten sieltä hiljalleen uiden suurempaan kuvaan. EU- ja EMU-mielinen valtamedia pitää toki edelleen suurta radiohiljaisuutta uusista vaihtoehdoista, joita mm.IPU:n tuoreesta eurovaaliohjelmasta löytyisi. Tulevan ajattelun pohja on varmasti enemmänkin maltillisesti, kokonaisvaltaisemmin ja pitkäjänteisesti rakennettavassa hyvinvoinnissa, ja erilaisten verkostojen ja toimijoiden kestävälle pohjalle rakennetussa yhteistyössä. Nykyinen kvartaali-kapitalistinen kimpoilu ei voi olla kauhean kestävällä yhteiskunnallisella pohjalla enää kauaa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #47

Aivan varmasti tässä edistytään, vaikka alkutekijöissään ollaankin. Lohduttaudutaan sillä, että vauhti kasvaa eksponentiaalisella skaalalla, kun edellytykset ovat olemassa. Ja ne ovat. Suuri enemmistö tiedostaa muutoksen tarpeen, mutta ei vielä keinoja. Tiedostamista seuraa omaksuminen ja omaksumista hyväksyntä.

IPUn keinojen toimivuutta ei tarvitse lähtökohtaisesti epäillä, vaikka kokonaiskuva on vielä hiukan hämärä. Ei meidän tarvitse koko kuvaa edes keksiä, kun se muutenkin tulee saamaan erilaisia sävyjä. Vain suurten linjojen suhteen täytyy löytää perusratkaisut. Suora lähidemokratia hoitaa loput.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoimarakentajien ryntäys apajille ja viranomaisten avustus siihen vaatii laillisuustarkastelun. Asutuksen lähelle alle kilometrin suojarajalla väkisin tuodut isot tuulivoimalat on kotipiiriin kutsumatta tunkeutuva häiriö. EU.n ihmisoikeustuomioistuin kieltää häiriön tai sen aiheuttajan tunkeutumisen kotipiiriin, ei tuulivoimayhtiöllä ole oikeutta häiritä kotirauhaa. Terveyttä vaarantaa pulssimainen basso-ääni-aalto saaste joka tunkeutuu läpi rakenteiden estämällä rauhallisen yö-unen. WHO.n määritelmässä terveyden arviointiin huomioidaan: "Täydellinen fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen hyvinvointi. Viranomaiset ei ole selvittäneet asukkaille haittavaikutuksia jotka melu-,valo-, välkesaaste rakentamisista aiheutuu. Tuulivoimaa rakennetaan jo "kaivoslakien" mukaisesti maanomistajista välittämättä, -väkisin vahvemman oikeudella. Kristiinan kirkkoherra teki poliisille tutkintapyynnön kun tuulivoimafirma hakkautti metsään aukon ilman lupaa, -sähkölinjaksi. Linja on yksityisen tuulivoimayhtiön sähkönmyyntiä varten valtiolle takuutariffi säännöllä, -kolminkertaiseen hintaan. Ei tämä toiminta edusta demokratiaa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Nämäkin päätökset ovat läpikäyneet edustuksellisen demokratian prosessit lävitse ennen toteutustaan. Tämäkin tuo ilmi, miten välttämätöntä niitä prosesseja olisi uudistaa.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Ei pienten kuntien rakennusmestarit tunne tuulivoimaloiden rakenteellisia ongelmia, he ovat täysin sen voimaloita pystyttävien firmojen antaman tiedon ja selvityksien varassa. Tämä kaikki annettu mainos hiljaisista, häiriöttömistä voimaloista hiilidioksidi päästöjen vähentämispakolla jotka maisemoitaisiin metsään ja tuo työpaikkoja ja rahaa kunnalle + maanomistajille on sokaissut terveen järjen. Kun asiat puolueettomalta taholta selvitetään, ei yksikään mainostetuista hyvistä asioista pidä paikkaansa ja niinkuin kaikki ovat tutkimusten jälkeen todenneet: haitat on hyötyjä suuremmat.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Asia on valitettavasti juuri kuten kerrot.

Täytyy varmaan miettiä vaihtoehtoisia prosessikulkuja ja niiden vaatimia muutoksia rakenteisiin.

Oma ajatteluni lähtee siltä pohjalta, että poistetaan ensin suunnittelusta kokonaan taloudellinen elementti. Sitten kartoitetaan tarpeet ja vaihtoehtoiset menetelmät tarpeiden kattamiseen. Jos sitten talousjärjestelmä tai kustannukset ylipäätään nousevat toteuttamisen esteeksi, vaikka se olisi kaikilla muilla mittareilla järkevää, on ainoa vaihtoehto, että se talousjärjestelmä on todella rikki.

Tuottavuus voidaan määritellä helposti energiainvestoinneissa käyttämällä ERoEI-kerrointa, ei rahassa, vaan montako kilowattia saadaan tuotetuksi elinkaaren aikana kulutettua kilowattia kohti.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Talous on taloutta vaikka rahaa jätettäisiin välistä pois.
Ihmisten elinehtojen tuottaminen on taloutta.

Toimituksen poiminnat