iitimo

Antti Koskelan pyynnöstä

Esitin eilen kuulemma turhan rajun väitteen suomalaisten laskevasta elintasosta ja varallisuuden arvojen laskusta, mille kaivattaisiin perusteluja. Tässä niin Antille kuin muillekin kokonaiskuvan selkiyttämiseksi.

Ketju menee näin:

1. Kasvaneet korporaatiot ja niiden keskittynyt omistus ovat keskeinen syy ja aiheuttavat pääosin myös seuraukset. Niitä pahentaa poliitikkojen reaktiivisuus ja kyvyttömyys tehdä tarvittavia toimia suunnan muuttamiseksi riittävän ajoissa. On yleisesti tiedossa, että varakkain 10 % omistaa yli 80 % kaikesta varallisuudesta. Muut ovat läsnä vuokralla tai velaksi. Poliitikkoja motivoi lobbaus, uudissana, joka tarkoittaa lahjontaa, uhkailua ja kiristystä. Demokratia on niin epävarma kanava, että siihen suurilla ei ole varaa.

2. Kun Suomen markkinat vapautettiin kilpailulle 80-luvun puolivälin tietämillä, alkoi tämä keskittymiskehitys nopeasti voimistua. 90-luvun konkurssiaallosta pääomapiirit saivat ostetuksi halvalla lisää ja arvot alkoivat nousta devalvaation ja Nokian vanavedessä. Osansa oli myös sillä, että Euroopan integraatio avasi lainahanat apposelleen ja päästiin rypemään investointien aallokossa. Väki pakkautui perässä kasvukeskuksiin, joiden investoinnit katettiin velaksi. Reilun vuosikymmenen kiivas kasvukaan ei riittänyt kaikkien lamavelkojen kuittaamiseen, mutta tilanne oli edelleeen kohtuullisen hyvä verrattuna Islantiin, Irlantiin ja Etelä-Eurooppaan.

3. Maiden alkaessa kilpailla investoinneista, se tapahtui pääosin korporaatioiden ja omistamisen verotusta keventämällä. Suomessa progressio oli ollut erityisen kova, koska huippuluokan sosiaaliturva voitiin rahoittaa ainoastaan sen kautta. Siirtyminen erityisesti kulutuksen verottamiseen siirsi painopistettä yhä enemmän kohti tasaveroja, mikä tarkoittaa pieni- ja keskituloisille suhteettoman suurta verotaakkaa ja siten myös elinkustannuksia suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin. Ylimpien tuloluokkien kokonaisveroaste keveni huimasti, mikä lisäsi kerskakulutusta, nosti varallisuuden arvoja ja siirsi kuluttajien enemmistön käyttämään Aasiassa valmistettuja piraattirimpuloita.

4. Koska korporaatioiden ja omistavan luokan verotusta oli kevennetty radikaalisti, jouduttiin ryhtymään julkisen sektorin kulujen leikkaamiseen. Se velkaantui verotulojen kasvua nopeammin, valtavasta kasvusyklistä huolimatta.

5. Varsinainen kuningasmoka tapahtui, kun menetettyjä verotuottoja alettiin paikkaamaan, ottamalla julkista velkaa juuri niiltä samoilta tahoilta, jotka olivat päässeet vaurastumaan kevennetyn verotuksen ansiosta. Jumalauta, mikä rahasampo! Riskittömät valtion velat ja veronmaksajat takaajina. Koska teolliset investoinnit eivät enää tuottaneet, irtorahaa tupattiin todella alhaisin koroin kaikkeen yhteiseen kivaan. Kun alkoi selvitä, että Euroopan valtiot voivatkin käytännössä mennä konkurssiin, niiden korot nousivat poskettomiksi.

6. Valtioiden pelastusoperaatioissa pelastettiin sijoittajien rahat. Siis niiden samojen, jotka olivat hyötyneet veronkevennyksistä ja nauttivat yksityisten tuotantolaitoksen osinkojen lisäksi jo valtioiden maksamista korkotuotoista. EKPn tukiostot, EVM, muistaako kukaan?

7. Toinen yksityistämisen aalto julkisen sektorin tuottamiin palveluihin. Vielä kohtuullisessa hapessa olevat, keskiluokkaa ylemmät kansalaiset siirtyivät käyttämään näitä suoraan ja julkinen sektori siirsi osan verotusoikeudestaan, kun ryhtyivät välittämään oman tuotantokykynsä ylittäviä yksityisiä palveluja, kyseenalaisin kokonaisvaikutuksin.

8. Tuotannollinen omavaraisuus oli jo romahtanut idästä tuotavan halpatavaran alle ja miksipä ei, koska suomalaisen tuntipalkalla Bangladeshissä ommellaan viikko. Yritysten tehostamisesta johtuva ulkoistus ja urakoiden kilpailutusvaatimukset toivat vapaasti liikkuvan työvoiman kilpailemaan myös rakentamisesta ja palveluista. Ankaran työttömyyden vaivaamassa Euroopassa ainoa este laajemmalle invaasiolle on ollut omituinen murteemme, jonka hallinta olisi suotavaa monissa ammateissa.

9. Raju kilpailu työpaikoista ja toimeentulosta teki suomalaisista sairaita ennätysajassa, väkeä työnnettiin eläkeputkiin ja pakkotöihin. Markkinoilla ei jäljellä ainuttakaan vaihtoehtoa, jonka tuloskunto kestäisi tällaista jatkumoa.

10. Pelastautukoon ken voi. Yksityiset lopettavat kaiken investoimisen, maksavat kykyjensä mukaan velkojaan pois ja siirtävät likvidit varat turvaan niin verottajalta kuin odotettavissa olevan sortuman ennakoitujen häviäjien ulottuvilta. Romahduksen tullessa kaikki häviävät, mutta velattomimmat ja varakkaimmat vähiten. Köyhiltä ja velkaisilta menee kaikki.

 

Sijoittaminen on liian helppoa ja likaisen työn voi jättää muiden harteille, joten irtonainen pääoma kiertää parhaillaan rahamarkkinoiden vedonlyöntiareenoilla ja makaa osin pankkitileillä kotimaassa sekä verokeitaissa. Yksikään näistä fiksummista sijoittajista ei laita rahaa kuin mielestään pomminvarmoihin tuotannollisiin investointeihin, joten työpaikat eivät lisäänny, ostovoima laskee, hinnat nousevat ja seinä tulee vastaan jopa ilman korkojen nousua.

Vaikka olemme suhteellisen vähävelkaisia ja pankkisektorimme venyy viimeiseen saakka edellisen laman kokemuksien perusteella, ei sekään kestä supistuvia markkinoita loputtomiin ja velat alkavat mädäntyä käsiin. Vakuudelliselle omaisuudelle alkaa löytyä ostajia vasta alussa kertomieni aleprosenttien jälkeen, koska vasta sitten ollaan orastavan kilpailukyvyn äärellä.

PK-yritysten välinen kilpailu on jo nyt niin ankaraa, että konkurssit ovat kääntyneet kasvuun. Niiden keskinäisten ostovelkojen ketjut ajavat myös terveitä yrityksiä vaikeuksiin ja haitat alkavat kumuloitua.

Poliitikoilla ei ole keinoja suitsia pääomia takaisin verotuksen piiriin ilman laajaa kansainvälistä konsensusta, mille ei ole mitään edellytyksiä näköpiirissä.

Päin vastoin. USA ja EU neuvottelevat korporaatioille vieläkin edullisempia ehtoja hyödyntää nykyisiltä omistajilta vapautuvaa omaisuutta ja ne kuvittelevat härskisti, että ihmiset eivät pillastu näistä talouskolonialistisista aikomuksista.

En ole nähnyt ainuttakaan toimenpidettä toistaiseksi, millä tämä kehitys voitaisiin pysäyttää, vaan paremminkin jatketaan kiihtyvällä vauhdilla pudotusta. Vain virallisen optimismin jäänteet. Tässä on nyt tasapuoliset mahdollisuudet kaikilla osoittaa näkemykseni vääräksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

33Suosittele

33 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (89 kommenttia)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kunpa saisimme tulevaisuudessa Isosaaren kaltaisia poliitikkoja, sellaisia, jotka puhuvat asioista niiden oikeilla nimillä. Toivottavasti myös Isosaaren itsensä.

Vaikeuksiinhan hän joutuu ainakin lyhyellä tähtäimellä, mutta on ilmeisen valmis niihin. Varsinkin pitkällä tähtäimellä juuri häntä ja hänen kaltaisiaan tarvitaan politiikassa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitos, Mark!

Kun on omakohtaisesti joutunut tarpeeksi monta kertaa uimaan rantaan uponneesta veneestä ja joutunut analysoimaan oman naurettavuutensa ja haavoittuvuutensa suhteessa muiden toilailuihin tuhanteen kertaan, alkaa käydä selväksi, miten arvokasta ja tarpeellista on ihmisten välinen luottamus ja sen heijastuminen itse kunkin itseluottamukseen.

On myös hyvin vaikea rakentaa luottamusta muihin ihmisiin karvaiden kokemusten jälkeen, mutta vika ei ole ihmisissä vaan se on systeemissä.

Me tarvitsemme kaikki toistemme apua ja tukea, jotta tämä kolmikymmenvuotinen itsetuhokierre saataisiin poikki ja pääsisimme sen aiheuttamasta piinasta. Olen nähnyt vilahduksia vaihtoehtoisen tulevaisuuden potentiaalista ja olisi tavattoman harmillista, ellemme pääse laittamaan sitä alkuun ainakin lapsiamme varten.

Tiedän, että vastuullisia suomalaisia löytyy kaikilta yhteiskunnan osa-alueilta, mutta suuri enemmistö heistä vielä vaikenee. Tiedostamista seuraa harkinta, harkintaa hyväksyntä ja jossain vaiheessa meillä on riittävän kokoinen kansanliike yli puoluerajojen.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Vaikea rakentaa luottamusta. Näin se on. Politiikotkin puhuvat mitä sylki suuhun tuo. Mairitellen mahdollisia äänestäjiään suoraan sanoen potaskaa jauhamalla. Potaska uppoaa, siihen reiluun puoleen osaan kansasta, joka vielä käy äänestämässä. Toinen puoli seuraa katseellaan passiivisena köyhyyden ja kansalaistottelemattomuuden lisääntymistä hampaitaan kiristellen.
Ehkä se kurjuus ja ihmisarvojen polkeminen, jota media tuo maailmalta julki, ei vielä ole ajankohtainen täällä meillä. Mutta hyvää vauhtia ollaan niitä lähestymässä.
Ainakin rikkaat jo suojaavat kotiansa panssariaidaidoilla. Ja työllistävät kovalla kohinalla kasvavia vartioimis- ja suojaamisliikkeitä.
Kasvottomien gloobaalien markkinavoimien edessä me kansalaiset, mukaan lukien edustajamme päätöksentekopaikoilla, ollaan voimattomia.
Vai ollaanko?
Sinä Timo olet mielestäni osuvasti kirjoittanut ja valottanut niitä asioita ja toimenpiteitä, jotka saattaisivat tulevaisuudessa (lähi?) toimia korjaussarjana nykyiselle meiningille. Ajatella, että meikäläinenkin taviksien tavis tajuaa hitusen verran kannanotoistasi tai paremminkin uskoo. Ja sehän riittää jo harkinnan paikaksi.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #10

Minulla on vakaa käsitys, että hallituksemme ja eduskuntamme on ilmoittanut meidät yksilöinä mukaan sellaiseen kilpailuun, mihin enemmistö ei todella halua osallistua.

Meille nyt vain sopii sellainen verkkainen ja vakaa tapa tehdä asioita. Ellei voi tehdä kunnolla, parempi jättää tekemättä. Nykyisten yliääni-ihmisten singahtelua on hermostuttavaa katsella, kun vertaa takavuosien rauhallisiin ammattimiehiin. Niitä tapaa enää harvoin.

Omalla agendalla onkin päällimmäisenä yritys tehdä maailmasta ymmärrettävämpi paikka. Opin toisten kirjoituksista ja jaan oppimaani muiden kanssa, vaikka älyltäni olen hyvin keskinkertainen. Käyttämättömänä se ei ole kyllä joutanut lojumaan.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #22

Timo Isosaari. Erinomainen kirjoitus! Näitä tarvitaan. Jatka samaan tyyliin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Rakas kultainen Timo, toivonpa että olisin kirjoittanut tämän tekstin itse. Selkeää, ymmärrettävää analyysia, sujuvaa kerrontaa. Kiitos!

Kun asiaa miettii alkupäästä, niin ostovaluutta eurohan on pankkien myyntituote, velkaperusteinen raha -tuote.

Jos kerran elämme markkinataloudessa, miksi euro-tuotteen olemassaoloa yritystuetaan veronmaksajien takauksilla? Miksi sen arvo ei saa muodostua vapaasti markkinoilla ilman tukiaisia?

Kun EU:n ja euron historia kerran kirjoitetaan, aikaa tullaan mittaamaan eri kriisien kestoaikoina.

Ja siltikin euro on vain yhden yksityistetyn ostorahan nimi...

Susanna Kaukinen

Olen samaa mieltä. Olen oppinut paljon Isosaaren Timon erinomaisista kirjoituksista.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Hyvä kirjoitus, itseltä on vielä oma Antti Koskelan pyynnöstä blogi tekemättä mutta kyllä se sieltä vielä tulee.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Olisi mukavaa saada Koskela itsekin mukaan keskusteluihin, ettei näistä tule ihan yksinpuheluja ja samanmielisten nyökyttelyä.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Nyökyttelenpä.

Itsetuhokierre.

Ykkösluokassa.

Se osuvampi otsikko.

Susanna Kaukinen

Noinkohan tuolla on rahkeita ja kanttia tulla tänne ottamaan verbaalinen tukkapölly päteviltä ihmisiltä?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #17

En halua missään nimessä pöllyyttää, kun on asiallisesti esiintyvä nuori mies kyseessä. Ei sosialidemokratiakaan ihan täydellisen idioottimainen aate ole, mutta kovin jäsentymätöntä ja linjatonta on meno.

Antin kanssa onnistuu varmasti asiallinenkin keskustelu. Itse olen ollut häntä asiattomampi monissa yhteyksissä.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski Vastaus kommenttiin #23

Antti ei ole vaan kovin monipuolinen, tai, miten sen nyt sanoisi, elävä ajatuksissaan... Rehellinen kyllä.. Tuota, miten tässä nyt yrittäisi olla kohtelias?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Kyllä velka pitää kansan nöyränä ja velkainen kansa velkaisessa valtiossa on vieläkin nöyrempää. On siinä hyvä leikata ja kiristää. Lottovoittoa tässä jokainen Suomeen syntynyt kohta tarvitseekin.

Susanna Kaukinen

Se on vaan sillä tavalla, että se nöyryys loppuu siihen, kun pankki vie talon. Tietenkin sen voi estää kansalaistottelemattomuudella, kuten mm. USA:ssa ja Espanjassa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Totta tuokin. Lypsävää lehmäähän ei kannata tappaa.... ennen kuin tarvitsee lihaa.

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Eikö se ole kuolinkouristukselle ominaista, että ote tiukkenee? Hetkeksi.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tässä kommenttini tännekin tuolta Mitron blogista, koska Timokin asiaa ihmettelee.

"Koska EU:lla on kauppapolitiikassa yksinomainen toimivalta, komissio voi hoitaa vapaakauppaneuvottelut pitkälti ilman jäsenmaita. Parlamentin ja neuvoston rooliksi jää lopputuloksen hyväksyminen. Siksi jäsenmaat eivät voi säätää sellaista lainsäädäntöä, joka loukkaisi sopimusta."

Mietitäänpä vähän! Nuo jäsenmaat ovat luovuttaneet vallan tuolle komissiolle. Nyt sitten itketään, että mitään ei voi tehdä. Kyllä voi, jäsenmaat voivat palauttaa valtaa itselleen. Vai onko todellakin niin, että kaikki päätökset ovat peruuttamattomia? Näinhän siinä sitten käy, kun valta annetaan pois. Joku jopa voisi sanoa, että sitä saa mitä tilaa.

Eipä taaskaan tarvitse kovinkaan montaa ihmistä "maasuttaa", että suuryritykset saavat tahtonsa läpi. Jotenkin tämä touhu oksettaa!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tuosta ilmenee koko puulaakin elitistinen ja epädemokraattinen luonne, mikä yksistään saa kylmät väreet pintaan. Vaikka Mitro onkin tottunut saattamaan seurakuntansa lampaita Jumalan nuhteessa kehdosta hautaan, ei ole mitään halua tunnustaa komission maallista ylivaltaa.

Voi helvata, kun nykynuorisolla olisi edes hitusen käsitys siitä, mikä Suomi voisi olla Urkin jalanjälkiä seuraten tänä päivänä. Vaan vatuloinniksi meni ja tässä ollaan.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Parlamentin ja neuvoston rooliksi jää lopputuloksen hyväksyminen."

Ei siis hyväksyminen tai hylkääminen!!!????

Kumileimasimena luoksesi pompin vaan lalalallallaa...

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

1)Kansainvälisten suuryritysten valta on kasvanut

2)Valtiot tekevät talouspoliittisia päätöksiä sen perusteella, että kv-suurfirmat tekisivät investointeja kyseisiin maihin

3)Suomessa 2/3 talouskasvusta ja uusista työpaikoista tulee pk-yrityksistä, joten suuryritysten vallasta ei loppujen lopuksi tarvitsisi välittää niin paljon kuin tunnutaan välittävän. PK-yritysten laajaan skaalaan perustuva talous on lisäksi paljon vakaampi kuin muutaman alan menestykseen perustuva suuryritystalous.

4)PK-yritykset luotsataan nousuun pitämällä huolta pk-yritysten pääomamarkkinoista ja hoitamalla pienyrittäjän sosiaaliturva kuntoon.

Muistaakseni mainitsit eilisessä blogissani, että kierteestä ulos pääseminen edellyttäisi elintason voimakasta laskua. En näe mihin sillä viittaat. Politiikan suunnan muutos lienee mahdollista muutenkin. Onhan maailmalla esimerkkejä talouspolitiikan muutoksesta ilman kurjuuteen ajautumista.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

-että kierteestä ulos pääseminen edellyttäisi elintason voimakasta laskua.

Eilistä Isosaaren blogia lukemattakin on selvää, että ilman suomalaisten elintason laskua ei meillä ole mahdollisuuksia.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Esitän saman pyynnön kuin Isosaarelle, eli perustele vähän.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #24

Ei siihen suuria sanomia tarvita, jos tiedät vesiletkuvaa´an periaatteen se riittää.

Maailma on iso vesiletku ja kun globalisaatio on jo tullut kynnyksemme ylitse niin se vaakitsee meidän elintasomme, kuten vesiletku on vaa´innut perinteisesti ennen lasereita ja vatupasseja.

Elintasojen on tasoituttava, jos mielimme olla mukana kilpailussa. Ei toverit kaukomailla voi ymmärtää sitä mitä toverit Suomessa työstään pyytävät. He tekevät pitkää päivää olemattomalla palkalla, jotta meillä olisi vara Lidlistä ostaa halvemmalla.

On solidaarista laskea omaa elintasoa, jos emme pysty nostamaan koko maailman kansakuntien elintasoja oman nykyisen elintasomme tasolle, tai edes lähellekään sitä.

Mutta eihän demari voi sellaista käsittää.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela Vastaus kommenttiin #36

Voin lohduttaa sanomalla ettei se onneksi noin mene.

Mikäli työn tuottavuus on moninkertaista kaukomaihin nähden, voi ansiotasokin olla moninkertainen. Olennaista on työn tuottavuus verrattuna kustannustasoon (johon liittyy muitakin kuluja kuin duunarin palkka), sekä näiden suureiden muutokset.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #44

Jos olisikin, mutta tilanne on useimmissa tapauksissa kääntynyt tuottavuuden osalta jo meidän tappioksemme.

Etelä-Korea teki vielä tovi sitten laittomia kopioita, mutta nyt kepittää Suomen mennen tullen ja palatessa hyvin monilla tuotannon alueilla.

Myös kyseisen maan menestyksen salaisuus oli piratismin ohella protektionismi. Homma lähti sielläkin johtajien lapasesta ja jenkit valtasivat monia yrityksiä. Uusi nousu lähti nopeasti, kun varallisuusarvoja laskettiin.

Nokian Renkaiden Venäjän osasto tekee jo kaikki henkilöautorenkaat.

Nämä asiat etenee niin nopeasti, ettei ole varaa ratsastaa muistoilla.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #49

Koskelan Antti ei vain ymmärrä, - vielä.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #44

Vaan, kun männöö jetsulleen niin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #24

Perusteluksi (elintason laskemiselle) riittänee, kun kysyt vaikkapa tavalliselta (ei öky-) eläkeläiseltä, miten hänen ostovoimansa on kehittynyt?

Susanna Kaukinen

Joo, mielestäni ikuinen starttiraha olisi hyvä - oman valuutan me tarvitsemme kuitenkin takaisin pakosti.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

3)Suomessa 2/3 talouskasvusta ja uusista työpaikoista tulee pk-yrityksistä, joten suuryritysten vallasta ei loppujen lopuksi tarvitsisi välittää niin paljon kuin tunnutaan välittävän. PK-yritysten laajaan skaalaan perustuva talous on lisäksi paljon vakaampi kuin muutaman alan menestykseen perustuva suuryritystalous.

Pk-yrityksistä osa tuhotaan suuryritysten voimin. Osa liian hyvistä tuhottaviksi yksinkertaisesti vain ostetaan pois osaksi suurempaa kokonaisuutta. Sitten voidaankin taas tehostaa ja rahastaa. Kyllä minusta noita isoja kannattaa vähän pelätä. Tosin tätä PK-sektoria itse arvostan kovasti.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

ei niillä pk yrityksillä ole mitään merkitystä talouden kannalta. ne puuhastelee matalan tuottavuuden projekteja, pitää porukkaa lapion varressa, samalla kun ison firman robotti dumpperit kuljettaa soran.

pk yritys on siis vain hinnan nostajana. nousukaudella, kun ei viitsitä ostaa yhtä roboa, palkataan miljoona lapion varteen. kun se ei kannata, alennetaan palkkoja. ne miljoona vois siirtää kuluttajiksi viiden tonnin sossukorvauksella ja tuotanto kasvaisi koska uus robo tulisi duuniin.

se on selvää että pikkuyritykset kaatuu heti kun kilpailua tulee. jos suuyritykset tekisi yhden vuoden nolla katteella, niinkus niiden teorian mukaan pitäisi täysin kilpailluilla markkinoilla, loppus kaikki puuhastelu.

nyt kun vetävät 20% liikevaihdosta osinkona ulos, lapiolinjalla pärjää jos duunaa alle elinkustannusminimin.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

PK-sektoria tapetaan byrokratian keinoin ja julkistaloutemme tekee parhaansa välttyäkseen ostamasta suomalaista työtä suomalaiselta firmalta.

Tänään viimeksi olen tuskastellut julkisen hankinnan kanssa, ei kannata tarjota. Nimenomaan ei kannata. Jos ei tarjouksen jättämiseen tarvittavia standardeja saa maksatettua useammalla kuin yhdellä ostajalla, ei käteen jää mitään, ei edes minimipalkkaa. Korporationismi on fasismin puolikas, jota virkakoneisto jostain syystä haluaa tukea.

Valta takaisin Brysselistä, jotta voidaan ryhtyä purkamaan fasistista byrokratiakoneistoa ja lainsäädäntöä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #83

Terve, Seikku! Sosialismin ja fasismin sairaimpia ilmentymiä on vaikea erottaa toisistaan. Molemmista eroon.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

1) Niiden painoarvo on jo aivan liian iso

2) Kansainvälisille suurfirmoille loistava tilanne, kun saa otteen jonkin valtion palleista. Suomi vähäväkisenä markkinana on aika altis raa'allekin hyväksikäytölle. Aikoinaan niistä oli hyötyä suurina työllistäjinä, mutta tänään tuottavuus on niin mieletön, että työllisyys on ani harvoin kunnollinen peruste solmia liittoa. Suuri firma, suuri riski, tulos ulos, känsät käteen.

3) Samaa mieltä, mutta laiminlyötiin käsittämättömän pitkään ja nyt vaikea korjata

4) Väärin. Mikään määrä pääomaa ei riitä, ellei ole asiakaskuntaa ja sillä riittävästi ostovoimaa. Yritykset eivät voi lähettää rahaa asiakkailleen, että ne ostaisivat sen tuotteita, kuten Jyrkijutta väitti Kreikan tapauksesta. Kotimarkkina on täysin halvaantunut ja oikoteitä vientiin ei ole. Nokia teki ensimmäisen voitollisen tuloksen 17 vuotta ensimmäisen matkapuhelimensa jälkeen.

Elintason laskun periaatteet pitäisi selvitä kirjoituksestani. Viittaan edelliseen kohtaan, eli kustannuskilpailukykyyn suhteessa markkina-alueisiin. 30 % ulkoinen tai sisäinen devalvaatio tarvitaan, jotta kansantalous lakkaa vuotamasta. Hieman lisää, niin tase kääntyy.

Kunnollinen asiakassuhde vaatii vuosien ennakkotyön, eli myyntimiehillä on oltava hirvennahkainen perse ja lehmän hermot. Ei ole kovin eduksi, jos on painanut 4-5 vuotta maailmalla ja sillä aikaa firmalta lopppuu paukut ja pitkäjänteisyys. Yritystoiminta ei ole sarja satasia, vaan sarja maratoneja.

Voitko laittaa esimerkin talouspolitiikan positiivisesta muutoksesta, niin vertailisin mielelläni omiin lähteisiini. En kiellä ettei sellaisia ole, mutta ei tule nyt mieleen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Suuryritysten investoinnit tarkoittavat nykyään käytännössä sitä, että ne imevät varallisuutta ulos maasta ja kun pussi on täynnä, siirrytään muualle imuroimaan.

Tein joskus töitä Helsingin ja Raision telakoilla (uskomatonta mutta totta: turvaluokitukseni kelpaa siihen) ja seurasin sivusta, opitun mieleeni painaen, alihankintaketjun toimintaa.

Pk-yrityksille tilaus suurelta yritykseltä ei ole mikään onnenpotku, päinvastoin. Pikemminkin suurtilaajien vitkuttelu laskunmaksussa ajaa pk-yritykset pankkien lainatiskeille ja saa ne velkaantumaan.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Näin homma nyt tuppaa menemään, suuret sanelevat ja pienet pyristelevät, minkä kykyenevät. Ja lainanantajan auttava käsi voi vaihtua hetkessä syvyyksien suuntaan vetäväksi koukkusormeksi. Siinä sitä sitten katsella tulevaisuuteen..

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Kuinka iso osa PK-yrityksistä on jonkun yhden suurfirman renkejä, joilla ei käytännössä ole edes mahdollista vaihtaa isäntää?

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Mitä pulleammiksi suuret firmat muuttuvat, niin aina sen useampi.

Käyttäjän KajRisberg kuva
Kaj Risberg

Talouden nousussa ei ole mitään tekemistä "supply-siden" kanssa. Jos olisi, niin eihän meillä mitään talouskriisiä edes olisi. Kysymys on kysynnän leikkautumisesta, mikä taas on seurausta ennen muuta kotitalouksien velkaantumisesta. Asuntokuplasta ja asuntoveloista. Oma valuutta taas antaa mahdoillisuuden julkisen sektorin kysynnän kasvattamiseen.

Ydinkysymys on kuitenkin yksityisen sektorin kulutuskysyntä. Asuntovelat.

Käyttäjän SeikkuKaita kuva
Seikku Kaita

Ja asumisen kustannusten kasvattaminen hallinnollisin toimenpitein ei ainakaan vähennä asuntovelkojen suuruutta.

Sinänsä "pieniä", mutta turhia lisäkuluja ovat esimerkiksi viimeisimmät rakentamisen energiamääräykset ja pakollinen energiatodistus sekä tuulivoiman tukeminen (joka tosin maksatetaan veroissa, ei sähkön hinnassa).

Pienistä puroista kasvaa suuria virtoja. Ostovoimamme, ja ennen kaikkea valinnan vapaus siihen, mitä ostamme, hupenee entistä useampiin pakollisiin kuluihin, jotka usein tuotavat vielä lisäkuluja ruokkimalla byrokratiaa.

Susanna Kaukinen

Asia on juuri tällä tavalla. Typerintä tässä on se, että korporaatiot tappaa lypsävän lehmän. Kapitalismi lepää sen päällä, että kuluttajilla on ostovoimaa, koska muuten tavarat jäävät hyllyyn.

Jokainen tehty varkauden kierros on vienyt kansalaisten ostovoimaa eri tavoin ja sen seurauksena voi olla vain kuvaamasi tuhoisa kierre, joka tuhoaa lopulta myös korporaatiot, koska ne eivät voi elää ilman asiakkaita.

Suomen onneksi on mahdollista pärjätä omavaraisuustaloudessakin, jos pohjakosketus otetaan. On vaan kammottavaa, että meidän typerä eliittimme ei tajua tilanteen vakavuutta ja on jo nyt leikannut hätäajan varannot puoleen hiljattaisella päätöksellä.

Tyhmyydellä ei toisinaan ole rajaa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

"On vaan kammottavaa, että meidän typerä eliittimme ei tajua tilanteen vakavuutta ja on jo nyt leikannut hätäajan varannot puoleen hiljattaisella päätöksellä."

Uskoisin kyseessä olevan tietoisesti ja tahallaan tehty hätäajan varantojen puolittaminen, näin kansa saadaan paremmin alistettua kriisitilanteessa korporaatioiden vallan alle. Ja tämä kriisitilanne tehdään aivan tahallaan, kun aika on sopiva ja kansan loppuvarallisuuskin on saatava varastettua!

Poliitikkomme toimivat tahallaan kansalaisiaan vastaan, korporaatioiden eduksi. Mutta eivät käsitä sitä että ovat loppupelissä aivan samassa veneessä kansalaisten kanssa! Kun korporaatioiden valta on totaalinen, ei kukaan tarvitse näitä nykyisiä poliittisia paskanpuhujia.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

"Jokainen tehty varkauden kierros on vienyt kansalaisten ostovoimaa eri tavoin ja sen seurauksena voi olla vain kuvaamasi tuhoisa kierre, joka tuhoaa lopulta myös korporaatiot, koska ne eivät voi elää ilman asiakkaita."

Samassa aiheessa olen minäkin http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1578...

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Taitaa tuo haave 5-6 miljoonan ruumiilliseen työhön tottumattoman väestön omavaraisuudesta pidemmällä ajalla olla mahdottomuus, ellei sitten ilmasto lämpene kunnolla ja hedelmäpuut hedelmöivät ympäri vuoden. Mutta nälkä tunnetusti opettaa ja karsii porukan sopivaksi. Tämäkin voi olla "suuren" maailman tavoitteena resurssirajojen paukkuessa. Sitä ei vain tulla sanomaan päin naamaa.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Ei tämä ole kestävyysvaje, tämä on kysyntävaje, joka on synnytetty "markkinoiden" toimesta ihan itse. Ja tahallaan. Kuten Timokin sanoi, tässä systeemissä, jossa katteettoman rahan jakajaa pelastetaan jakamansa tyhjän konkretisoinnilla, kansallis -ja yksityisomaisuuksien realisoinneilla, ei ole mitään toivoa velkarahan kiikkuun joutuneella yksittäisellä ihmisellä.

Tämä oli tälle illalle jo toinen harvinaisen täyspainoinen kirjoitus, joten tekisipä mieli lainata kommentti Alexanderille osoittamastani. No, menköön:

"

Jäätävän hyvä kirjoitus, todellisen tilan armotonta analyysiä, jossa näkökulma on saatu kiitettävästi pidettyä kasassa!

Tämä on sellainen vyyhti, että ymmärrettävän, koskettavan ja vaikuttavan kirjoituksen aikaansaaminen on aina hatunnoston arvoinen suoritus. Tälle voi tehdä vaikka hattutempun.

Täällä ei varmaankaan kommenttipalstalla juurikaan eufoorikot käy kääntymässä. Keskitetty ja etäännytetty valta, jossa korporaatiot ovat valjastaneet poliittisen teatterin pellet täydellisesti ohjaukseensa, imee kaiken voiman ja hengen ihmisten elämästä. Se näkyy kaikkialla.

Taide ja tiede ovat tuhoon tuomittuja niin kauan kuin ne ovat missään määrin finansioituja. Sieltä ei vapaa ihmishenki tule tuomaan mitään raitista ilmaa tähän häkäpönttöön, jossa elämme.

Meidän on luotava samanhenkisten ihmisten verkostoja... Ihmisten, jotka tulevat erilaisilla osaamisilla, taidoilla ja intohimoilla, luotava assosiaatioita, osuuskuntia, yhteistyötä ja katkottava kaikki mahdolliset riippuvuudet näistä keskus -ja ylärakenteista, jotka suhtautuvat ihmiselämään yksiselitteisen vihamielisesti.

Kaikki maailman elävät ihmiset liittykää yhteen!"

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni

Oikein! Tosin ensi hätiin riittäisi kun kaikki Euroopan elävät ihmiset liittyisivät yhteen! Sillä saataisiin jo liberaali markkinatalous -ideologia hetkeksi ainakin polvilleen.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

"Suomen onneksi on mahdollista pärjätä omavaraisuustaloudessakin, jos pohjakosketus otetaan."

Omavaraistaloudessa ilman kansainvälistä kauppaa ja tuontia Suomessa voi elää n. 500 000 ihmistä. Katovuodet leikaavat tästä aina noin puolet kerrallaan.

Jos tilanne päästetään tähän jamaan siitä ei enää koskaan nousta, koska helposti hyödynnettävät luonnonvarat on jo käytetty.

Minun mielestäni humanitäärisistä syistä globaali teknologinen infra pitäisi pitää hengissä ja kehittyvässä tilassa kaikin mahdollisin keinoin. Toinen vaihtoehto tietää n. 5 miljardia kuollutta.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

Mistäs tuon 500.000 keksit? Kyllä suomi voisi elättää paljon enemmänkin, mutta nykyisellä yhteiskuntarakenteella ja infralla omavaraisuuden yrittäminen/omavaraistalouteen ajautuminen tekisi tiukkaa. Omavaraistalous ei kuitenkaan tarkoita kivikaudelle siirtymistä. Pitkän päälle ulkomaanvaihdanta kuitenkin on tarpeellinen ja kannatettava asia. Pohjakosketus on kuitenkin pohjakosketus, eikä sitä kai kukaan toivo.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

"Omavaraistalous ei kuitenkaan tarkoita kivikaudelle siirtymistä."

Rautakaudella pysytään. Sähkö voi alkuun olla vähän, mutta sen infra rappeutuu nopeasti. Sanotaan nyt 1800-luvun alkupuolen resursseilla, ilman tuontipolttoaineita, -elintarvikkeita, -lannoitteita meillä voidaan kasvattaa elintarvikkeita n. puolen miljoonan ihmisen tarpeiksi. Ei useammille. Ja täystyöllisyys, kaikki pellolla ja metsissä hommissa!

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava Vastaus kommenttiin #45

Tuo on mahdoton laskukaava. Sen mukaan omavaraistaloudessa elävä ihminen kykenee tuottamaan max. 20% siitä mitä tarvitsee. Keskuudessamme on esimerkkejä, jotka pystyvät parempaan. Ravinnepuoli pitäisi hoitaa paljon järkevämmin kuin nyt, kun viemäri vie mennessään sen olennaisen jota kestävään oman pellon viljelyyn tarvittaisiin.

Energia ja lannoitepuoli on silti huikean tärkeä, kuten kirjoitatkin. Nämä ovat ongelmia, joiden kanssa joudumme vielä väistämättä painimaan, joten pähkäileminen olisi syytä aloittaa jo nyt.

Tuossa visiossa olisi silti paljon hyvääkin, ainakin täystyöllisyys ja kaikki tekisivät vieläpä työtä, jolla on tarkoitus!

edit: laskeskelin pikimmin, että suomessa on hyvinkin 5 hehtaaria maapintaa/nuppi, ja harvaan joutuu perunat istuttamaan jos meinaa, ettei tuo riitä.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #51

"Sen mukaan omavaraistaloudessa elävä ihminen kykenee tuottamaan max. 20% siitä mitä tarvitsee. "

Mistä tuo 20% tuli. Ne 500 000 suomalaista pystyvät kyllä tuottamaan hyvänä vuonna 150% tarpeistaan, mutta huonoina, katovuosina vain 30%.

Taidat olla aika vieraantunut parin sadan vuoden takaisen agraarielämän reaaliteeteistä. Kysymys on ilmastosta, säistä, ravinteista, viljelykelpoisesta (hevonen tehonlähteenä) maapinta-alasta. Vain 150v sitten olivat viimeiset todelliset nälkävuodet. Minun lapsuudessani eli ihmisiä, joiden vanhemmat olivat kokeneet ne.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava Vastaus kommenttiin #52

Olet oikeassa, 20% oli hätäinen heitto, 10% on lähempänä. Eli jos laitat kaikki suomalaiset nyt töihin ja saat elannon vain 500.000 ihmiselle, niin tuosta se suoraviivaisesti tulee.

Myönnän, otteessani on tässä kohden hieman provokaatiota ja ymmärrän pointtisi ulkomaankaupan tarpeellisuudesta. Silti omavaraisuuteen varautuminen ja omavaraisuuden kasvattaminen on tärkeää.

"Kysymys on ilmastosta, säistä, ravinteista, viljelykelpoisesta (hevonen tehonlähteenä) maapinta-alasta. Vain 150v sitten olivat viimeiset todelliset nälkävuodet. Minun lapsuudessani eli ihmisiä, joiden vanhemmat olivat kokeneet ne."

Ne olivat kovia päiviä ne. En kuitenkaan keksi syytä väittää, että silloinen suomi olisi organisoitu mahdollisimman optimaalisesti tuottamaan elantoa koko kansalle. Että resurssimme ja tuotantopotentiaalimme olisi ollut mitenkään optimaalisessa ja suunnitelmallisessa käytössä omaa hyvinvointiamme ajatellen.

Halvan öljyn varaan ei tulevaa hyvinvointiamme missään tapauksessa kuitenkaan voi laskea. Jos minä päättäisin asiasta, hyödyntäisimme turvevarantojamme suuremmassa määrin aivan polttoaineiksi asti.

1600-luvun lopulla katovuosina kuoli 30% suomen väestöstä. Tästäkään ei ole syyttäminen vain kelejä ja hevosia, vaan pitää todeta, että lahdentakaisella hallinnolla oli osuutensa asiaan: kova verottaminen, jonka jälkeen ei hädän hetkellä tälle puolelle kuitenkaan kiitosta kuulunut. Minkälaiseen skenaarioon nykyinen veronkeruu tullee johtamaan?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Olisi parempi puhua omavaraisuusasteen kasvattamisesta, mikä on aivan eri asia. Itsenäisellä päätöksenteolla meillä on runsaasti luonnonvaroja, joiden jalostusastetta voidaan nostaa kilpailukykyisesti, aiheuttamalla markkinoilla niukkuutta tarjonnassa ja pitämällä huoli kotimaisesta kysynnästä.

Toinen puoli asiaa on se, että ruoan ja energiantuotannonkin omavaraisuutta pystytään kehittämään aivan eri tavalla, kun öljylle laitetaan jäljellä olevia resursseja vastaava hintalappu ja tulostetaan tuotekehitykseen riittävästi vaihdannan välineitä.

Toistaiseksi minulle ei ole kukaan onnistunut selittämään, miksi talous- ja rahapolitiikalla on niin suuri painoarvo, vaikka tarpeet ja resurssit pitäisi saada pitkäjänteisesti kohtaamaan jo olemassaolon vuoksi.

Teknologia on tarpeellinen, mutta senkin soveltamiseen ja käyttöön on löydyttävä tolkku itseisarvoisen ylläpidon ja uusimisen sijaan. Olduvai Theoryn mukaan oltaisiin tuon huonon skenaarion käännepisteen lähellä ja meistä 5 miljardia poistuisi parissa vuosikymmenessä. Teoria on täysin uskottava, ellemme ryhdistäydy.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

Tuo kuullosti erilaiselta. Omavaraisuuden kasvattaminen mahdollistaa lyhyistä ja keskipitkistä globaaleista kriisestä selviämisen, mutta pitkä, >10v, hävittää globaalin teknologisen infran ja sitten se on menoa, ilman paluuta.

Tähän asiantilaan ei saa ajautua.

Tekologiaa on edelleen kehitettävä, koska luonnonvarat käyvät yhä vaikeammin hyödynnettäviksi. Kannatan myös avaruusteknologian kehittämistä, mm. hiilinanoputkien avulla toteutettuja avaruushissejä. Kuun ja asteroidien kaivostoiminta voi muodostua kriittiseksi eloonjäämisen kannalta. Mutta tärkeintä kaikista on yleinen tekoäly.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

Kiitokset kirjoituksesta Timo!

Linkittelen kernaasti tekstejäsi, mutta koskelan tai jonkun muun taviksen nimi otsikoinnissa ei tässä toimi niin hyvin kuin itse kirjoitus. Elikäs itse mission kannalta ehdotan ytimeenkäyvempää otsikointia!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Olen samaa mieltä muuten otsikon olemattomuudesta, mutta tällä palstalla blogejani ei ole kommentoitu näin aktiivisesti pitkään aikaan, joten tässä se palveli tarkoitustaan oikein hyvin.

Jos kopioit johonkin, voit vapaasti vaihtaa otsikkoa. Nää on kaikki copyleftiä. Kannatan nimittäin lämpimästi patentti- ja tekijänoikeusjärjestelmien korvaamista perustulolla, mikä vapauttaisi sekä keksinnöt että luovuuden paljon nykyistä tehokkaampaan käyttöön.

Muuten joudumme sietämään myös vakoiluohjelmien sumaa sekä markkinasaastaa. Hatuttaa kun kaikki sivustot vilkkuu flipperin lailla. Kai mökääkin tulisi jos äänet olis päällä.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

"Varsinainen kuningasmoka tapahtui, kun menetettyjä verotuottoja alettiin paikkaamaan, ottamalla julkista velkaa juuri niiltä samoilta tahoilta, jotka olivat päässeet vaurastumaan kevennetyn verotuksen ansiosta. Jumalauta, mikä rahasampo! Riskittömät valtion velat ja veronmaksajat takaajina. Koska teolliset investoinnit eivät enää tuottaneet, irtorahaa tupattiin todella alhaisin koroin kaikkeen yhteiseen kivaan. Kun alkoi selvitä, että Euroopan valtiot voivatkin käytännössä mennä konkurssiin, niiden korot nousivat poskettomiksi."

Tämä tosiaan on tapahtuneen kuva: kaksinkertainen putsaus finanssieliitin toimesta- ensin pääomien täysi toimintavapaus ja verottomuus lähes täytenä, sen seurauksena lisäputsaus lainanantona valtioille. Euro se on todellinen menestystarina, edelleenkö.

"Sijoittaminen on liian helppoa ja likaisen työn voi jättää muiden harteille, joten irtonainen pääoma kiertää parhaillaan rahamarkkinoiden vedonlyöntiareenoilla ja makaa osin pankkitileillä kotimaassa sekä verokeitaissa. Yksikään näistä fiksummista sijoittajista ei laita rahaa kuin mielestään pomminvarmoihin tuotannollisiin investointeihin, joten työpaikat eivät lisäänny, ostovoima laskee, hinnat nousevat ja seinä tulee vastaan jopa ilman korkojen nousua."

Naulan kantaan, ja tällaista kutsutaan sitten vastuullisesti hoidetuksi talousjärjestelmäksi, voi voi sentään. Tässä ei paljon kansallisvaltioiden huolet ja asiat paina, sijoittajien toiveilla ja näkökulmilla mennään, eliitin lapsenusko nykysysteemiin tuntuu olevan kylmää realismia kovempaa, vai onko vain niin että omat edut ajavat.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Tämä tosiaan on tapahtuneen kuva: kaksinkertainen putsaus finanssieliitin toimesta- ensin pääomien täysi toimintavapaus ja verottomuus lähes täytenä, sen seurauksena lisäputsaus lainanantona valtioille. Euro se on todellinen menestystarina, edelleenkö."

Ja kolmantena valtion omaisuus yksityiselle taholle velkojen vastineena. Tänks!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

No, euro on Stubbin lausunnon mukaan darwinistinen valuutta. Se tarkoittanee myös, että hän mieltää meidät muutenkin eläimen tasolle. On vain petoja ja niiden ruokaa.

Neandertalilaista vajaa-ajattelua, sanoisin, jos luonnonolojen lisäksi myös talousjärjestelmä perustuu heikompien tappamiseen. Alistaminen kyllä näkyy jo ylettömänä sairastamisena ja mikä pahinta, epigeneettiset vaikutukset näkyvät vielä jälkipolvissakin. Siitä on tullut tutkimusnäyttöä eri tahoilta ihan lähiaikoina.

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa

"Neandertalilaista vajaa-ajattelua,"

Älä viitsi pilkata hienoa kansaa.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #47

:D!
Neandertaleilta väitetään puuttuneen kyky abstraktiin ajatteluun, rivien väliseen pohdintaan. Täysin huumorintajuttomia vaikka älyä oli sopivasti.

En kyllä tiedä MITEN tämä arvio on tehty...

Käyttäjän JuSa kuva
Juhani Sademaa Vastaus kommenttiin #48

Samaa tai vastaavaa on väitetty naisista, värillisistä ja yleensä alemmista luokista.

Kunhan ensimmäinen nedulapsi syntyy, totuus paljastuu. Voimme jäädä toiseksi. Voi olla, että monet yrittävät kaikin keinoin estää totuuden paljastumasta.

Minä olen ylpeä nedu-esivanhemmistani.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #47

sen mitä vahän seurannut tiede lehtien juttuja, neanderdaalin geenien osuus nousee mitä kauemmaksi afrikasta mennään.

eli aasialaiset on kaikkein lähinnä neanderdaalia, afrikkalaiset kauimpana. mä oon siitä muutamia irvailuja kirjotellu tyylii miksi isot aivot syrjäytyi. en viitti linkittää.

stubin kaltaisen älykkään vahvan metsästäjän on helppo puolustaa darvinismia. eikös se kirjottanut kirjankin. tuurilla ja suhteilla?

tuomiojan uran suurin moka, otti sen henkivartijakseen. siitä synty ura.

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni

Hahha, tosiaan, haluaisin Kuulla Stubbin arvion siitä millä tasolla Euro on Darwinin evoluutioteoriaa. Tippuuko ruoanmurut pöydältä alas? Ei tipu kun ei ole edes sitä pöytää. Pöytä kun on jossain luolassa Caymansaarilla.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Loistava kirjoitus Isosaarelta ja juuri hänen kaltaisiaan poliitikkoja tarvitsisimme nostamaan maamme uuteen kukoistukseen. Emme tarvitse ryhmäkurilla toimivia koulutettuja apinoita painamaan jeesnappia, vaan omilla aivoilla toimivia ajattelijoita, jotka näyttäisivät kansalle oikean suunnan. Ihmisiä joilla on visioita koko kansan hyväksi ja auktoriteettia myös toteuttaa nämä visiot!

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Ettei vain Timolla ole yhteyksiä suuryrityksiin, kun on ISOsaari.. hei tämä oli kevennys, vitsi, en tarkoittanut hei älkää heitelkö.. apua

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitokset nyt vielä Markulle ja muillekin turhan höveleistä kehuista.

Tässä tulee päivittäin eteen oman ajan rajallisuus materiaalia läpi kahlatessa ja erotellessa oleellista olemattomasta. Siksi näistä soisi tulevan tukevia arvokeskusteluja, joiden perusteella rajauksia on helpompi vetää ja samalla kasvaa luonteva siskovelikerho välittämään tietoja suuntaan sun toiseen.

Sekin ilmentää aikakäsityksemme harhaisuutta, kun kaikilla tuntuu olevan yletön kiire jonnekin. Erityisesti päätöksenteossa olen oppinut kiireen ja yöhön venyvien kokousten olevan lähinnä haitaksi.

Siinä se on poliitikkojenkin keskeinen ongelma, kun yrittävät tehdä valmiin maailman ihmisille, jotka ei juuri sellaista halua, vaan haluavat tehdä itse näköisensä.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Kumarran ystävälleni Timolle jälleen. Mitäpä kauhiasti tuohon tekstiin lisäämään?

Minä olen nykyään jo niin tuskastunut ja vihoissani, että olen kovin tyytyväinen kun joku kykenee puhumaan myös oman suuni puhtaaksi...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Sama täällä, ilahduin kovasti kirjoituksesi lukemisesta, vaikka sisältö nyt vielä raskas onkin.

Olisi palkitsevampaa päästä hiljalleen laatimaan rakentavampia puheenvuoroja, mutta tässä nyt täytyy perata lähtökohdat perusteellisesti.

Susanna Kaukinen

Oli todella hyvä teksti! :-)

Susanna Kaukinen

Ilahduin myös kirjoituksestasi, kiitos siitä! :-)

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni

Harvinaisen selkeästi esitetty tiivistys aiheesta. Kiitos Timo! Barrikadeilla nähdään!

Käyttäjän jaakko7 kuva
Jaakko Kontinen

Äänestetään porukalla Timoa ensi keväänä, viedään viestiä eteenpäin!

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Voi surkeuksien surkeus, kun Suomella on surkeaa ja edessä on yhä surkeampaa. Maamme menee toisessa luokassa kohti Helvettiä ja viimeinen sammuttaa valot. Tanskahan se menee siinä ensimmäisessä luokassa.

Wikin mukaan "Suomessa korporaatio on yhdistys, joka on lailla tai asetuksella järjestetty erityistä tarkoitusta varten. Tällaisia ovat yliopistojen ylioppilaskunnat ja työntekijöiden ja työnantajien etujärjestöt ja Suomen Punainen Risti. Useissa maissa kunnallishallinto on korporaatio".

Minua kiinnostaa kuinka paljon nuo pahat korporaatiot oikein omistavat.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

susanna kirjoitti muutaman blokin korporaatioista.

http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

yleensä korporaatioista puhuttaessa tarkoitetaan esim GM, Toyta, IBM, Shell, muutaman pankin kun lisää listaan....

ne omistaa aika paljon. luulisin että 99% kaikesta liikkuvasta ykstyisestä omaisuudesta.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Kiitos Auvo älymystön eli "tietoisten" käyttämän sanan suomennoksesta. Olinkin just kaivamassa sivistyssanakirjaa ihan niin kuin silloin ihanteellisella seikytluvulla. Silloin me jotkut tavistyöläiset uskottiin ensin varauksetta tietoisempien julistuksiin. Hienolta ja viisaalta kuulosti.Vasta sen jälkeen kirjasta tutkittiin mitähän toveri mahtoi tarkoittaa. "Kaikkien maiden broletaarit liittykää yhteen" kuulosti ihanteelliselta ja lupaavalta. Nykyisin ei oikein tiedä elääkö ja ollako kuin porvari vai vasuri.
Jotenkin nuo työväenpuolueiden ylimmät hengen nostattajatkin Jutta ja kumppanit juhlapuheissaan paatoksellisine sanomineen työväenliikkeestä ja työväen puolustamisesta kuulostavat kovin ontoilta.
Jotenkin tuntuu, että korporatiot talousoppeineen ovat saaneet niskalenkin maailman ihmisistä ja heidän elämästään. Pelottavaa on mitä enemmän korporatiot ja niiden pääomat kasautuvat maailmanlaajuisesti. Sitä suuremmat ja katastrofaalisemmat ovat taloudellisen romahduksen seuraukset.
Ja se romahdus tulee vääjäämättä. Mikään ei kasaudu ikuisesti. Huom.Hiekkakasailmiö.
Ellei sitten luonto ilmastonmuutoksineen käytä valtaansa ja saa aikaan todellista muutosta ihmisten elämässä. Korporatioista välittämättä.

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen Vastaus kommenttiin #76

Ai niin, mitä sitten tälläinen tavis asialle vois tehdä?
Yx olis tämä n.s. vallankäytön mahdollisuus, joka vielä on taviksellakin tietynlaisena oikeutena. Numero ympyrään vallankäyttökopissa jonkun puolesta, joka olis valmis edustajana taistelemaan ja puolustamaan sanansäilällä ja äänioikeudellaan isoimmissa valtaympyröissä tavisten puolesta korporatioden epäinhimillistä kansalaisten kyykyttämistä vastaan.
Näin minä teen. Tietäen, että se antaa vain mahdollisuuden edustjalleni ja hänen kauttaan. Mutta vain mahdollisuuden. Toisaalta yrittänyttä ei laiteta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #76

Itse ymmärrän tietoisuuden tavallaan sisäsyntyisenä valmiutena erottaa oikea väärästä ja rehellinen epärehellisestä ynnä muita ominaisuuksia.

Tietoisuuttaan avartamalla oppii myös ajan kanssa uusia asioita. Kukin omaan tahtiinsa.

Ilkka Huotari

Suomelle siis käy huonosti, mutta miksei esim. Ruotsille käy yhtä huonosti, mitkä on erot? Velka, valuutta?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Suomelle siis käy huonosti, mutta miksei esim. Ruotsille käy yhtä huonosti, mitkä on erot?"

Ruotsi oli järkevä eikä halunnut ottaa euroa ja liittyä meihin sijoittajien velkojen maksajiin eikä myöskään pankkiunioniin. Joko tavoite tai äly oli erona koska meillä on naapurimaina lähes päinvastainen politiikka, jos katsoo tuloksia niin Ruotsi toimii viisammmin.

Ilkka Huotari

Tuntuisi, että velka/valuutta ei voi olla syynä Lopulliseen Romahdukseen, koska näistä kahdesta ongelmasta päästäisiin eroon vain päättämällä ja talouspolitiikalla... jos en ihan väärässä ole.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Velka/valuutta ei olekaan ainoa syy lopulliseen romahdukseen.

Eräs syy lienee ns. kehitys. Kehitys näyttää nykyään tarkoittavan sitä, että ihmiskunnalla on tehokkaampia joukkotuhoaseita, energialähteitä jotka eivät ole turvallisia (Fukushima: luin eilen, että vuotavia tankkeja oli korjattu ilmastointiteipillä ja kahdeksaa pultinreikää kohden käytettiin säästösyistä vain neljää pulttia).

Meillä on lääkkeitä, joiden käyttöturvallisuus on kyseenalaista, elintarvikkeita, jotka eivät ravitse.

Meillä on teknologioita, jotka vangitsevat käyttäjänsä, vievät yksityisyyden, käyttäjän maksamaa itsepalvelua jne.

Kaikkea tehdään suurella touhulla ja maksimaalista voittoa tavoitellen, kenenkään tietämättä tarkkaan, mitä tekemisistä seuraa.

Vika on ajatus- ja toimintatavoissamme. Juoksemme kangastusten perässä, ideologiat perustuvat illuusioihin ja niiden markkinointiin. Aina on niin kiire olla tehokas, että ajattelemaan ei ehditä eikä epäileviä ääniä kuunnella. Monimuotoisuuden sijaan meillä on valtava yhdenmukaisuuden paine.

Puhun nyt maapallosta kokonaisuutena. Ei sama kaava sovi kaikille maille, yksi koko joka kansantaloudelle.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Velka ja valuutta eivät ole suoranaiset syypäät, mutta niiden hallinnasta on todella vaikea löytää poliittista konsensusta. Jostain käynnistyy hallitsematon valuuttapako tai pahoinvointi kasvaa sodaksi.

Sen jälkeen sitten jotain uutta, ellei vapaaehtoisesti löydy ratkaisuja.

Ilkka Huotari Vastaus kommenttiin #87

Olen toki samaa mieltä, että kehityssuunnassa voi nähdä paljon uhkakuvia, ehkä laajemmassa mittakaavassa kuin ennen.

Saa nähdä mihin tämä johtaa, siitä on vaikea sanoa.

Käyttäjän psihentunen kuva
Pasi Hentunen

Hieman hämmentää monenkin paapoma käsitys, että korporaatiovalta tarvitsisi meitä tavallisia kadun tallaajia. Kun vielä hieman hiekka valuu tiimalasissa porukkaa tullaan vähentämään. Kuluttaminen tulee olemaan yhtä edustuksellista kuin demokratia nyt ja tavikset tekevät välttämättömät työt orjina.

Susanna Kaukinen

Paluu bolsevismiin, tervetuloa Neuvostoliittoon. Olen tästä varoittanut ja aiemmin, mutta aloitetaan nyt tällä:

"Kropotkin oli jo vuosikymmeniä aiemmin todennut valtiososialismista kehittyvän, mikäli se joskus toteutuisi, "kaikkien aikojen hirvittävimmän, hyödyttömimmän ja tuhoisimman järjestelmän". 1917 suuri osa Venäjän kansasta oli kuitenkin valmis valtiososialistiseen kokeiluun, jos se lievittäisi vallankumouksen ja sodan aiheuttamaa kaaosta.

Lähde: Pjotr Kropotkin - Kapinahenki - Kirjoituksia anarkismista"

Sitten voi pohtia niitä korporaatioiden Neuvostoliittoja:

=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Toimituksen poiminnat