iitimo

Kokoomukselta nerokas siirto poliittisessa shakissa

Viikonlopun uutisesta vastasi Suomen kuninkaaksi puettu Euroopan komission musta lähetti, Jyrki Katainen, joka oman ilmoituksensa mukaan pyrkii ainakin suurvisiiriksi Euroopan komissioon, ellei peräti kalifiksi kalifin paikalle. Taustalta leijuu tuikean vahva parfyymi, joka tuoksuu Tujuselle.

Tujunen onkin Kokoomuksen pelinrakentaja kaikkien siirtojen takana ja siksi pääministeri on konsultoinut ensimmäisenä häntä. Vain informaation suunta voidaan kyseenalaistaa, eli pääministeri ei ole kertonut ensimmäisenä Tujuselle, vaan Tujunen on kertonut pääministerille. Kai hän nyt osaa yhden komissaarin paikan junailla, koska osasi presidentinkin.

Siirrolla yritetään saada Suomi uhraamaan valkea kuningattarensa (vähäinenkin itsenäinen toimintakyky), eli saada eduskunta kaatamaan hallitus ja sitä kautta ennenaikaiset vaalit, jotka suosivat eniten Kokoomusta. Saman pääministeri saisi toki aikaan pyytämällä presidenttiä hoitamaan asia, mutta silloin ei voi syyttää muita puolueita hallituksen politiikan sabotoinnista. Kaikissa tapauksissa Katainen voi kuitenkin sysätä vastuun epäonnistumisesta epäkelpojen hallituskumppaneiden harteille, mikä myös edustaa Kokoomuksen perinteistä taktiikkaa.

Kokoomus laskee voittavansa joka tapauksessa europarlamenttivaalit, mikä on täysin mahdollista, koska alhainen äänestysprosentti on aina Kokoomuksen etu. Muiden päämäärien kannattajat eivät koe löytävänsä vaikutusmahdollisuuksia äänestämällä tai europarlamenttia pidetään yhdentekevänä, joten he jäävät luultavasti sankoin joukoin kotiin.

Syksyyn aikaistettavat eduskuntavaalit palvelisivat moniakin tarkoitusperiä. Eurovaaliväsymys alentaa myös eduskuntavaalien äänestysvilkkautta, eli Kokoomus pärjää todennäköisesti taas kohtuullisen hyvin. Se hallitsee myös julkisuutta uuden puheenjohtajavalinnan ja Kataisen uuden uran ympärillä, tehden muista statisteja median ja yleisön silmissä.

 

Mitä muut eduskuntapuolueet voivat sitten tehdä?

 

Hallituksen kaataminen onnistuu vain lyömällä kiilaa hallituspuolueiden väliin, mutta sitä väliä ei oikein tahdo löytyä. Ei hätää, koska Katainen lyö itse kiilan sopivalla hetkellä. Vastuullisuutta korostamalla on helppo löytää sellainen päämäärä, jota ajamalla saadaan joku rinnalla oleva puolue pillastumaan ja ajamaan täysillä päin seinää. Tuo joku on valmiiksi hajoamispisteessä oleva SDP, jonka arvoperustaan kajoaminen ei aiheuta enää nykytilanteessa Kokoomukselle vahinkoa, SDPlle sitäkin enemmän.

Niinpä hallitus hajoaa tai oppositio joutuu pitkin hampain tukemaan Kataisen hallituksen growsterity-politiikkaa loppuun saakka ja Suomen taloudelliseen romahdukseen johtavat leikkaukset sekä veronkorotukset viedään Kataisen ja hänen seuraajansa johdolla maaliinsa.

Komissio on kiitollinen Kataiselle siitä, että heidän lähettinsä hoitaa ennalta Troikan tehtävät, jolloin Kataiselle avautuu palkintopaikka komissiosta, eikä sen tarvitse ryvettää mainettaan Suomen taloustilanteeseen puuttumisella, koska vahingot maksatetaan ainoastaan omilla veronmaksajillamme.

Vastahakoisesti on myönnettävä siirron nerokkuus. Oppositiopuolueet eivät löydä yhtään vastavetoa, jolla horjuttaisi Kokoomuksen puolustusta, kun se kaiken lisäksi nauttii ainakin Euroopan komission luottamusta.

 

Kokoomuksen ainoa uhka tuleekin pelilaudan ulkopuolelta, eli aktiivinen äänestäminen Kokoomusta vastaan eurovaaleissa veisi pohjan sen uskottavuudelta. Tämäkin uhka on minimaalinen, koska äänestäjien flegmaattisuuteen voi luottaa kohtuullisen varmasti.

Suomalaiset ovat myös ahkeraa toto-kansaa, joka äänestäessään samaistuu mieluummin gallup-johtajaan ja veikkaa voittajaa, kuin ajattelee omaa etuaan.

Kokoomus puolestaan samaistuu saksalaiseen mentaliteettiin, vaikka Suomi on siinä kyydissä ajautunut toistuvasti vakaviin ongelmiin. Niin näyttää käyvän tälläkin kertaa, ellei suomalaisilla ole halua pelastaa Suomea. Tässä on vielä kohtuullisesti aikaa puntaroida todellisia arvojaan ennen äänestyskoppia.

 

Miltä tuntuu ja kuulostaa tässä kontekstissa pääministerin värisevä-ääninen itsekehu pitkäaikaisesta Suomen etujen pyyteettömästä ajamisesta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pentti Järvi

"Miltä tuntuu ja kuulostaa tässä kontekstissa pääministerin värisevä-ääninen itsekehu pitkäaikaisesta Suomen etujen pyyteettömästä ajamisesta?"

Tapanani on ollut vaihtaa kanavaa ko. herran ilmestyessä ruutuun.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Minuakin puistattaa joka kerta, mutta tässä tilanteessa joutuu pakolliseen siedätyshoitoon.

Toki ihmistuntemuksessani saattaa olla puutteita, mutta kokemuspohjaisesti herra täyttää kaikki patologisen valehtelijan ominaiskriteerit, eikä edunsaajastakaan jää paljoa epäselvyyttä. Lisäksi puheiden vastainen toteutuma vastaa jokseenkin aukottomasti tätä käsitystä.

Motiivien selvittyä on suhteellisen helppo käväistä ajattelemassa toisen päällä, vaikka oma järki kertoisi aivan muuta ja suosittelee pysymään visusti erossa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Näyttää todella siltä, että Katainen kamppaa Jutta Urpilaisen hetkellä, jolloin sitä vähiten odotetaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Jutalla on tiettyä poliittista nokkeluutta ja saattaa nähdä kampin olevan tulossa. Jygällä on nyt aikaa odottaa Jutan vaihtoa Rinteeseen, jonka voi niittää ketoon suoraan hallituksen ovelta.

Vaalit saavat aikaan hassuhkon näköistä ruutuhyppelyä, mikä tuota kovinkaan kunniakkaita lopputuloksia. Aika turhauttavalta tuntuu tosin huudella sivusta pienpuolueensa linjakkaan ohjelman kanssa. Yhteisiä päämääriä toki on, mutta muiden ohjelmista en ole löytänyt välineitä niihin pääsemiseen.

Pitänee kohta julkaista omat "vaalilupaukset", niin saavat muutkin repostella.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Erittäin osuva analyysi. Kokoomus pärjää pelissä hyvin sen takia, että sitä pelataan sen säännöillä, eikä blondi ymmärrä, miksi se häviää.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Tai sitten shakki pelataan pulujen säännöillä...?

Toimituksen poiminnat