iitimo

Tämä ennakoi ongelmia

Päivän uutispuuron seasta löytyi talousuutinen, jonka merkitystä ei ole paljoa noteerattu, vaikka syytä olisi. Ehkä aihe on suomalaisille taloustoimittajille liian haastava. Brittiläisen Telegraphin julkaisema analyysi kannattaa lukea, koska Taloussanomien lyhennelmä on torso.

Selvennän tässä kuitenkin muutamia keskeisiä havaintoja.

 

Öljy-yhtiöt ovat siis ottaneet Telegraphin jutun mukaan viimeisen vuoden aikana lisää nettovelkaa 106 miljardia dollaria ja lisäksi myyneet varallisuuttaan 73 miljardilla dollarilla. Tämä olisi ihan tervettä, jos kassan tilkkeet olisi käytetty tutkimukseen ja investointeihin, kuten osittain onkin. Korkotaso on siihen suotuisa.

Analysoitujen 127 alan yrityksen joukosta löytyi kuitenkin tapauksia, joissa kyseisiä varoja oli käytetty osinkojen maksuun ja omien osakkeiden ostamiseen, kuten eräs Nokiakin ennen näivettymistään. Sekin on sinänsä ymmärrettävää, koska osakkeiden arvo muuten putoaisi. Kyseessä on puhdas kurssimanipulointi, joka imee yrityksen kassasta sen tulevaisuuden kehittämiseen tarvittavat varat, so. antaa virheellisen kuvan yrityksen taloudellisesta asemasta. Omien osakkeiden ostamiseen on käytetty keskimäärin 39 miljardia dollaria vuodesta 2011 lähtien. Osakkeiden arvonmenetys toki ajaisi jokseenkin saman asian, mutta tällä sijoittajat saadaan heittämään hyvää rahaa huonon perään.

 

Miksi sitten yritysten kassaan ei kerry myyntituloja, joilla nämä asiat kuuluisi hoitaa?

Asia on hyvin yksinkertainen. Yhdysvaltain liuskeöljytuotanto on tullut pisteeseen, missä tuotannon EroEI on heikentynyt merkittävästi. Telegraph käytti kuvaavaa ilmaisua ”hedelmät on nyt alimmilta oksilta poimittu”. Tässä tapauksessa siis tarvitaan yhä enemmän energiaa ja tekniikkaa, jotta saataisiin talteen energiaa. Vain nettoenergiaa pystytään myymään ja tuotantokustannukset määrittävät myynnin kannattavuuden.

Lehti arvioi uusien esiintymien tuotantokustannuksiksi 80-130 dollaria tynnyriltä. Useimpien tuottajien toiminta muuttuu kannattamattomaksi alle 100 dollarin tynnyrihinnalla ja lähes puolet tarvitsisi jopa 120 dollaria tynnyriltä taloudellisten vastuidensa kattamiseen.

Raakaöljyn hinta on puolestaan keikkunut enimmäkseen 100-120 dollarin välillä vuodesta 2011, mikä selittää osaltaan yritysten kassavajeita. Hinnat olisivat saattaneet jopa laskea, mikäli Libya, Irak ja muutamat Afrikan tuottajat eivät olisi kärsineet ”tietyistä ongelmista”. (Iranin pakotteita toimittaja ei tietenkään muista, eikä mainitse, että Putin allekirjoitti juuri Iranin kanssa keskinäisen, 20 miljardin dollarin sopimuksen Iranin öljyn ostamisesta pakotteiden ohitse) (öljyn hintakehitys: http://www.oil.fi/fi/tilastot-1-hinnat-ja-verot/13-raakaoljyn-hintakehitys)

Yritysten antamat arviot eivät myöskään ole aina kovin realistisia. Projektien kustannukset saattavat kasvaa rajustikin lähtökohdistaan, kuten seuraavasta lainauksesta voi päätellä:

“Petrobras is committed to spending $102bn on development by 2018. It already has $112bn of debt. The company said its break-even cost on pre-salt drilling so far is $41 to $57 a barrel. Critics say some of the fields may in reality prove to be nearer $130. Petrobras’s share price has fallen by two-thirds since 2010.”

 

Jäljellä olevista öljyvaroista siis käydään todella kovaa kamppailua ja osalle alan yrityksistä toimiala tulee olemaan aivan liian haastava, kaikkea muuta kuin vakailla markkinoilla.

Tässä valossa on myös hyvä tarkistaa arvioitaan siitä, miten vahingollista Euroopalle olisi jatkaa pakotteitaan Venäjää vastaan ja kasvattaa riskiä sieltä tulevan energian valumisesta Aasiaan, mikä kehitys on jo vahvasti käynnissä.

Se on selvää, että halpaa fossiilista energiaa ei enää tule, eikä se pysy edes edullisena kovin kauaa. Meidän yhteiskuntarakenteemme on jokseenkin täysin valmistautumaton ottamaan vastaan sen kaltaista tulevaisuutta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

27Suosittele

27 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Telegraphin perusteellista analyysia lukiessa tulee mieleen, että suomalaisen printtimedian väitteet ihmisten mielenkiinnon puutteesta tutkivaa journalismia ja syventäviä analyyseja kohtaan ovat silkkaa potaskaa.

On selvää, että tuollaisen laatimiseen kuluu runsaasti aikaa, jonka puitteissa toimittaja ehtisi kopioimaan ja kääntämään ison kasan hömppäuutisia ja otsikoimaan ne raflaavasti.

Myyntiä sisällön kustannuksella, mikä näyttää suomalaisen monokokkiin uppoavan liki kritiikittömästi.

Jukka Mäkinen

Hurrin Janne taitaa olla se ainoa säännön vahvistava poikkeus.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Meillä kirjoitellaan vaan selfeistä ja muista ihqu asioista, nahistellaan siitä kuka osaa oikein tulkita pelisääntöjä. Välillä oikein toivoisi, että pudottaissiin nyt sinne rotkoon pian ja kunnolla, niin saataisiin nukkuvat hereille, mutta etenee liian hitaasti...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ainakaan toistaiseksi ei ole mitään merkkejä, että juna pysähtyisi ennen "Rotkoasemaa".

Viikonvaihteessa on Ylöjärvellä IPUn kesäpäivät, missä puidaan asioita ja mietitään, voidaanko törmäystä estää, tai edes hidastaa vahinkojen rajoittamiseksi.

http://ipu.fi/itsenaisyyspuolueen-kesapaivat-16-17...

Ilmeisesti mukaan mahtuu vielä, joten kiinnostuneet, olkaatten tervetulleita!

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Hyvä tietää, ilmoittautuminen on tehty.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Nyt meidän pitäisi alkaa hyödyntämään kotimaista uusiutuvaa energialähdettä turvetta ja rakentaa sen päälle uutta teollisuutta. Kansalaisten tulisi nyt olla erittäin tarkkana, ettei maamme suurinta valtiollista omaisuutta anneta pilkkahinnalla kansainvälisten suuryritysten pelinappulaksi, aivan tarpeeksi on tästä maasta rikollinen poliittinen eliittimme jo myynyt valtiollista omaisuutta, kansallisvarallisuutta ja luonnonvaroja pois, murto-osalla omaisuuksien oikeista arvoista!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Turpeen käytön lisäys ei ole aivan ongelmatonta johtuen siitä, että energian olomuoto ja kosteus rajoittavat sen käyttöä nykymuotoisella kulutuksen jakaumalla. Mutta toki kansallisella tasolla sen osuutta on mahdollista lisätä jossakin määrin. Nirsoiluun ei nyt ole varaa, joskaan ei ylettömään tuhlaamiseenkaan.

Biokaasu saattaa olla hyvin potentiaalinen, kunhan selvitetään sen ERoEI ja todellinen potentiaali niin energian kuin ruoan tuotannon järkeistämisessä. Kirjoitin hiljattain esimerkistä blogissani.

Olen parhaillaan tekemässä yhteenvetoa Suomen lähihistorian talouspoliittisista päätöksistä tilastojen valossa ja näyttää aivan halvaannuttavan typerältä. Lopputulema on jokseenkin karmaisevaa katsottavaa.

Pidän muuten aiheesta esitelmän Ipun kesäpäivillä, mutta sen kirjalliseen muotoon saattaminen on liian haastavaa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Turve on kuitenkin vähemmän saastuttavaa kuin kivihiili, jota tällä hetkellä tuomme toiselta puolelta maapalloa. Eli kokonaisrasite ympäristölle on moninkertainen turpeeseen verrattuna!

Vaikka minua kiinnostaisi kovasti nuo IPU:n kesäpäivät, niin valitettavasti viikonloppuni on buukattu täyteen jo ajat sitten, vanhojen yrittäjätuttujen, urheilun, saunomisen ja baari-illan täyttäessä lauantain!

Mutta jos IPU:lla on tulevaisuudessa vastaavia tilaisuuksia, mahdollisuuksien mukaan osallistuisin mielelläni, vaikka Perussuomalainen olenkin!

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #6

Uraania olisi omasta takaa, ja ydivoimaloiden hiilipäästöt ovat aika pieniä.

Juha Hämäläinen

Risusavotat takaisin!

Poltettavaksi kerätyn roskan myynti haketukseen verottomaksi, niin tienvarret, umpimetsät, jopa kotipihat alkaa tuottaa tuplahyvinvointia, koska jokainen KW mikä kerätään kotoa ei tarvitse tuod velaksi Saksasta!

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Facebookissa kiersi jonkin aikaa sitten seuraavanlainen juttu!

Tienvarsilta on roskien kerääminen kielletty, kukkia tai marjoja ja vastaavia saa kerätä, mutta roskien kerääminen on kielletty jonkin direktiivin takia. ELY keskus järjestää kursseja, jotka käymällä saa tienvarsilta kerätä roskiakin, kurssin antama lupa on voimassa viisi vuotta. Jos aiot mennä keräämään roskia tienvarsilta asianmukaisella luvalla, on sinun ilmoitettava tienpitäjälle kaikkien kerääjien henkilötiedot ja keräämisen ajankohta!

Olisikin mukava tietää pitääkö facebookissa kiertänyt juttu paikkaansa?

Juha Hämäläinen

En ihmettelisi ollenkaan, jos olisi tottakin tässä EU-periferiassa nimeltä Suomi.

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Tottakai se pitää kutiaan...

"Liikennevirasto vaatii Tieturva 1 -koulutusta:

Henkilöltä, joka osallistuu tiellä tehtävään tienpitoon liittyvään työhön.
Tie- ja päällystysmateriaaleja kuljettavan auton kuljettajalta.
Työkoneen kuljettajalta muussa kuin kertaluonteisessa työssä.
Muussa työssä yleisellä tiellä työskentelevältä."

http://www.spek.fi/Suomeksi/Koulutus/Tieturvakoulu...

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Voihan nenä.

RTS index eilen yli 2% ja tänään yli 2% . Sijoin siis "turhaan" ?

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen

Markku Laitinen
Käyn usein viron maalla(eestin maa) tai miten vaan. EU dirktiivit aiheuttavat aina hilpeyttä ja siellä ollaan neuvokkaampia muodostamaan oma käsitys direktiivien toteutuksista.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Minäkin virossa käydessäni olen kiinnittänyt huomiota erääseen mielenkiintoiseen asiaan. Kun tallinnan satamassa ajat autolla ulos laivasta, on siellä kolme vapaata kaistaa, joista pääsee hyvin helposti ja nopeasti suunnistamaan mihin päin tahansa viroa.

Mutta kun tulet helsingin upouuteen länsisatamaan, matelet yhtä kaistaa pitkin ainakin puoli kilometriä ja usein jos olet ensimmäisiä laivasta poistujia, on tullin kohdalla vielä portti kiinni kun tulet siihen kohtaan autolla.

Viranomaistoimintamme on edelleenkin kuin entisessä neuvostoliitossa tai DDR:ssä ja olenkin usein tiedustellut paljon autolla matkustaneilta, tietävätkö he yhtään toista maata jossa käytäntö on sama kuin meidän maassamme? Kaikki jolta olen asiaa kysellyt, ovat nauraen todenneet etteivät ole törmänneet vastaavaan missään. Tosin saattaahan pohjois-koreassa olla vielä vastaava viranomaistoiminta?

Olemme tulleet tilanteeseen, jossa maatamme ei ole tehtykään ihmisille, vaan kasvottomalle ja mielivaltaiselle byrokratialle ja byrokraateille!

Meni nyt vähän ohi blogin varsinaisen aiheen, mutta pakko sanoa!

Jukka Laine

Käännyt satamassa vasemmalle liikennevaloihin heti tullin tarkastuspisteen jälkeen ja sitten valoista taas vasemmalle kohti matkustajaterminaalia ja sieltä parkkialueen läpi Ruoholahden kautta vapauteen.

Näin tein viime viikolla ja Mechelininkadulla vieressäni oli rekka, joka ajoi laivasta ulos kun olin vielä Starin kannella maisemia katselemassa.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #15

Tiedän reitin, mutta joudut ruoholahden kautta ajamaan Mechelininkadulle, joten ei siinä voita mitään, ruuhka aikaan saattaa jopa hävitä. Rekat muuten ajavat aivan toista reittiä, kuin henkilöautojen tullialueen läpi!

Tallinnan päässä sensijaan voi kiertää valtaväylän molemmilta puolilta ja nopeuttaa reittiä entisestään. Tosin toisella puolella on ajokielto, mutta ei ole minua häiritty vaikka poliisikin on ajellut vastaan!

Jukka Laine Vastaus kommenttiin #16

Tulin juuri neljän ruuhkaan, 15.30 laiva oli hesassa ja muutamassa minuutissa olin Mechelininkadulla laivasta ulos päästyäni. Ruoholahdessa ei ollut mitään ruuhkaa ja satamasta pääsin suoraan ajamaan vauhdilla ulos kun pääsin vain valoista läpi. Makasiinin molemmin puolin seisoi kunnon jonot. Mutta jonota vaan, ei se minua haittaa :)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #17

Kuten sanoin, tiedän mainitsemasi reitin, eikä se että pääset ajamaan esteettömästi, tarkoita että olet valinnut nopeimman reitin! Mutta toivossa on hyvä elää, sanoi, mikäs se nyt olikaan?

Jouni Nordman

Tossa juttelin yhden asiakkaan kanssa liuskekaasusta, joka kertoo sen, että ainoa millä nämä yhtiöt tekevät voittoa on epäpuhtaudet kaasusta, jonka markkina hinnat ovat kestävällä markkina hinnalla. Eli se mikä aikaisemmin poltettiin saasteet, nyttemmin puhdistetaan jamie ääni eteenpäin, eli ennen etsittiin mahdollisimman puhtaita esiintyjiä, mutta nyttemmin mahdollisimman epäpuhtaita,

Susanna Kaukinen

Kyllä tää homma on jo vauhdissa, mutta Suomessa *kukaan* ei tee asialle mitään. Kirjoittelen siitä tarkemmin tuonnempana.

Susanna Kaukinen

Mä julkaisin nyt tämän, joka liitty kiinteästi aihealueeseen, mutta mulla on toinenkin blogi tästä asiasta kirjoittamatta.

Väistämättömän romahduksen elementeistä
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Risto Koivula

Uusiutuvaa energiaa on, ettei paskalle taivu. Paperiin menee vähemmän puuta, mutta metsät kasvat kiihtyvää vauhtia. Niitä ei kannata mädännyttää pystyyn paitsi joillakin erikoialueilla. Myös paperpuusta on puolet painosta mennyt polttoon energiaksi tähänkin asti. MItä pikemmin siitä #¤~£# öljystä päästään, sen parempi ainakin Suomen kannalta... Rahksammal lykkää myös nopeasti biomassaa.

Käyttäjän MikkoKotiranta kuva
Mikko Kotiranta

Onko kirjotuksen johtoajatus että tarvittaessa vaikka pakotteita kiertäen pidetään venäjä tyytyväisenä ettei maan ainoa vientiartikkeli valu väärälle puolelle aasian mannerta? Miten on muuten mahdollista että samat tuontikiellot mitä venmäjä on asettanut EU:lle koskevat myös EU:n kuulumatonta norjaa? IPU:n logiikan mukaan niin ei pitäisi käydä.

Valtioiden väliset suhteet on hyvä pitää kunnossa. Öljyhuippu on kuitenkin tulossa. Kaikenhuippu -blogistit ovat kirjoittaneet aiheesta Kanava-lehteen ja kirjoitus on luettavissa blogin sivuilta:

http://kaikenhuippu.com/2014/08/13/kanava-1-2014-h...

Oma johtopäätös on Nikke Knattertonia mukaille: kannattaa myydä Neste Oilin osakkeet kun niistä vielä jotain saa!

Jukka Mäkinen

Tuosta Nokia-vertauksesta tulee mieleen, että sama kepuli, joka ajoi nuukian alas nostaakseen optioidensa markkinahintaa, on nyt öljybisneksen johdossa optoitaan nostamassa. Aika vekkuli.

Käyttäjän JoelLauri kuva
Joel Lauri

Artikkelin ongelma on vain yksi öljy-yhtiöiden (tai oikeastaan koko maailman väestön) ongelma. http://math.350.org/

"It’s simple math: we can emit 565 more gigatons of carbon dioxide and stay below 2°C of warming — anything more than that risks catastrophe for life on earth. The only problem? Burning the fossil fuel that corporations now have in their reserves would result in emitting 2,795 gigatons of carbon dioxide – five times the safe amount."

Mikäköhän on öljy-yhtiöiden suunnitelma tämän ongelman poistamiseksi? Sellaista ei taida olla.

Toimituksen poiminnat