iitimo

Suomi Ukrainan tiellä

Eilinen keskustelu korkean tason Venäjä-asiantuntijan kanssa maalasi paljon synkeämmän kuvan maamme tilanteesta, mitä mediassa on annettu ymmärtää. Jätän lähteen mainitsematta, koska en hoksannut pyytää julkaisulupaa. Suomen poliittinen johto on tilanteesta täysin tietoinen, mutta ei ilmeisesti katso tarpeelliseksi informoida kansalaisia.

Koska suurin osa suomalaisista ei näytä ymmärtäneen tapahtunutta kansanvallan siirtymistä itsepalveluperiaatteella toimivaksi, helpotan itse kunkin tehtävää ja julkaisen keskeiset repliikit.

 

"Suomen ja Venäjän välillä ei ole enää olemassa keskusteluyhteyttä ministeri- tai virkamiestasolla."

 

"Suomen tilanne on nyt varsin identtinen Ukrainan kanssa Venäjän näkökulmasta. Potentiaalinen uhka Venäjälle on nyt luotu."

 

"Venäjällä ei ole muita vaihtoehtoja kuin eliminoida lähialueiltaan siihen kohdistuvat uhat."

 

Todettakoon tarkennuksena, että suurlähetystötasolle vaipuneet suhteet merkitsevät ilmoitusten lähettelyä toimistosihteerien kesken.

Riskin realisoitumisesta vain ajankohta on auki, ellemme kykene toimimaan geopoliittisen asemamme edellyttämällä tavalla. Lähtökohtaisesti meidän olisi kyettävä toimimaan asetelmista, missä saappaamme on valettu EU-lattiaan kiinni ja sormet ovat Naton ja Venäjän välisen oven välissä. Ovea hakataan nyt kiinni Suomen ulkopoliittisen johdon suosiollisella avustuksella.

 

Kovalla työllä rakennettu, arvostettu asemamme puolueettomana tasapainottajana on nyt lopullisesti ohi. Samojen tahojen toimesta, joiden aikaansaama taloudellinen syöksykierre on vain ulkoisista tekijöistä johtuvaa suhdannetaantumaa.

 

Suomi on tänään kuin muoviankka kumiveneessä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (93 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kuvitteleeko nyt vielä joku, että ongelmien aiheuttajat ovat itse pätevimpiä korjaamaan ne samoilla välineillä, joilla ne aiheutettiinkin?

Ellei seuraavissa vaaleissa ala tulla radikaalia muutosta, lupaan häipyä tästä maasta sukuineni ja ystävineni. Meille ei ole elintilaa muoviankoille suunnitellussa lammikossa.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Kiitos tuosta lupauksesta, sehän kuulostaa suorastaan win-win -tilanteelta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari
Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Muuta Isosaari tänne Ruotsiin! Täällä on kyllä tilaa!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Olen poikennut aika ajoin, mutta en viihtyisi. Kiitos vaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Millä tavalla Suomi uhkaa Venäjää? Entäpä Ukraina?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Sitä on kysyttävä venäläisiltä, koska me emme päätä siitä, millaiset toimet se tulkitsee turvallisuuttaan uhkaaviksi. Ukraina ylitti kynnyksen, me olemme vasta valmistelemassa sitä.

Ai niin...emme tosiaan voikaan kysyä, koska ministereitä tai virkamiehiä ei enää kutsuta Venäjälle tai sikäläisiä tänne. Se on varmaan oikein hyvä merkki vakaista ja ystävällisistä naapurisuhteista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voin suoralta kädeltä sanoa, ettei Venäjä voi osoittaa minkäänlaista turvallisuusuhkaa sen kummemmin Suomen kuin Ukrainankaan taholta. Hyökkäys Ukrainaan ja maiden anastus sieltä ei johtunut turvallisuusvajeesta, vaan imperialismista. Eikös siinäkin tapauksessa enemmän olisi ollut aihetta pähkäillä Ukrainan turvallisuuden vuoksi?

Sama koskee Suomea.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #6

Niin, tässä on nyt kaksi vahvaa imperialistista liittoumaa napit vastakkain ja katsomassa, missä se raja kulkee.

Suomi on se kumivene siinä välissä ja meidän muoviankoilla on puhevälit vain toiseen suuntaan.

Samainen lähde totesi, että jos Venäjä olisi pidetty mukana Ukrainan "talousapupakettaja" suunniteltaessa, koko konfliktia ei olisi edes syntynyt.

Krimin kaappaus oli vain Venäjän tapa ilmaista, ettei se hyväksy kasvavaa turvallisuusuhkaa lähialueillaan ja on valmis kaikkiin mahdollisiin toimiin sellaisen tilanteen varalta. Jos uhka olisi ollut todellinen, eli Ukrainaan olisi odotettavissa laajempia Nato-joukkoja, Venäjän toimet olisivat olleet huomattavasti rajumpia. Onhan se ääneen jopa ilmoittanut valmiudestaan käyttää tarvittaessa jopa ydinasetta.

Meillä vallitsee aika lapsellinen käsitys suurvaltasuhteiden raadollisista periaatteista.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

Puhevälit vain toiseen suuntaan (mitä en muuten usko) olisi tässä tapauksessa siinä mielessä hyvä indikaatio, että Suomi on selkeästi valinnut puolensa siitä viiteryhmästä, joka edustaa suomalaisten perinteisiä länsimaisia arvoja.

On vaikea ymmärtää, että pidät hyväksyttynä ja ymmärrettävänä sitä, että suurvalta valloittaa naapurivaltion alueita vain siksi, että sitä ei ole otettu mukaan johonkin talouspakettisuunnitteluun, ikäänkuin näyttääkseen, että tarpeen vaatiessa rahkeita riittää. Tätä et pidä tuomittavana, mutta niiden talouspakettien laatimista kylläkin.

Ei ole ihme, että IPU tulee edelleenkin jäämään siihen promilleen äänimääristä. Sen verran Suomestakin löytyy putinisteja.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #20

Luoja mitä potaskaa. Mikä Suomi? Mitkä "perinteiset" länsimaiset arvot? Ei ainakaan suomalaiset perinteet ole kyseessä.

Ei mitään historian-, eikä todellisuudentajua. Ja valtamedia synnyttää samanlaisia lisää joka päivä tyhmentämisoperaatiollaan.

Niin että jos et nuoleskele länttä niin ilman muuta nuoleskelet itää?

Mustan ja valkoisen välillä on harmaasävyjä, ja jopa värejä. Ihan vaan tiedoksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #23

"Mikä Suomi?"

-Suomen Tasavalta - Finlands Republik, maa, jossa kansalliskielet ovat suomi ja ruotsi, yksikamarinen eduskunta ja hallitus, joka nauttii eduskunnan luottamusta.

"Mitkä "perinteiset" länsimaiset arvot?"

-Mielipiteen vapaus, ilmaisun vapaus, ihmisoikeuksien kunnioittaminen, vapaat ja rehelliset vaalit, tasa-arvoisuus, sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Tällaisia länsimaisia arvoja ei noudata maa, jossa poliittiset vastustajat suljetaan vankilaan tekaistuilla syillä, jossa toimittajia tapetaan, jossa valtionpäämies voi varastaa kymmenien miljardien omaisuuden ilman, että kukaan lausuu siitä pahaa sanaa, jossa leppoisan pilkkalaulun esittämisestä tuomitaan bändi vankilaan, jossa aseellisen aggression tuloksena miehitetyn alueen väestöstä hallisevan puolueen kannatus on 99,3% äänten laskennan mukaan, j.n.e.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #25

Eikä näitä länsimaisia arvoja noudata maa, jossa valtionpäämies voi tapattaa oman maan kansalaisia ilman oikeudenkäyntiä, puoluejärjestelmän rakenne määräytyy ja toimintaa rahoitetaan suoraan yritysmaailman tuilla, joka käyttää etätaisteluvälineitä ilman sodanjulistusta, joilla ennaltaehkäisevästi tapetaan "vastustajia" ja siviilejä suhteessa 1:50, jossa epäillyt vangitaan vieraalla maalla ja suljetaan vankiloihin määräämättömiksi ajoiksi, maa jossa 1% kansasta on vankilassa...

Voihan tällaisia negaatioita kerätä ihan tarpeeseen vaikka mistä maasta?

Suomi ON hemmetin hyvä maa ihan sellaisenaan, ilman että siihen tarvitsee mitään "Taattua länsimaista laatua"-tarroja. Meidän pohjoismainen hyvinvointivaltio on todennäköisesti yksi maailmanhistorian hienommista episodeista. Hetken se kestikin.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #25

Sanan vapautta ja mielipiteen ilmaisun tasa-arvoa noudaattaa hienosti länsimaisia arvoja kunnioittava Yle.
Joka poliittisen hallintoneuvoston mandaatilla ei halua, eikä päästä, eduskunnanulkopuolisia puolueita samoihn vaaliväittelyihin eduskuntapuolueiden kanssa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #20

Jotkut ei vaan kykene käsittämään, mitä omilla jaloillaan seisovalta edellytetään.

Sinä, Kuikka, muutaman muun lisäksi, tuot mieleen "Maken", joka potkii illasta toiseen grillijonon isointa jätkää nilkkaan ja sen backupit, eli steroideilla pumpatut "Reiska ja Pena" pulpahtaa aina hätiin juuri kun Make on ottamassa turpaan.

Aion poistaa jatkossa omasta grillijonostani jokaisen häirikön, jotta ihmiset voivat nauttia henkisen ravintonsa rauhassa, tarvitsematta pelätä, että tulevat vedetyksi sivullisina mukaan uhoavien mölisijöiden rettelöihin.

Olen sietänyt poikkeuksellisen pitkään pilkkakirveidenne heittelyä ihan vain sen vuoksi, että saatte osoittaa oman typeryytenne.

Näkemiin tai hyvästi. Riippuu kyvystänne käyttäytyä.

Käyttäjän AnteroTossavainen kuva
Antero Tossavainen Vastaus kommenttiin #34

34 #

"Näkemiin tai hyvästi. Riippuu kyvystänne käyttäytyä."

Jokaisen , joka haluaa asiallista keskustelua, täytyisi tehdä sama tuolle "rastasparvelle".

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #20

Mitenkähän korkean muurin Kuikka haluaisi Venäjän rajalle rakentaa ettei sieltä tarpeen vaatiessa tultaisi yli?

Suomen nyt vain on äärimmäisen typerää pienenä valtiona valita puolensa, joka samalla eristää sen suur-valtarajanaapuristaan, joka kanssa sillä on enemmän maarajaa kuin kenekään muun maan kanssa. Olisi helvetisti enemmän järkeä pyrkiä viisaaseen ulkopoliittiseen toimintaan. Meidän on turha näytellä itseämme suurempia, ja meille riittää fiksusti hoidettu dialogi. Stubb-Haglundin linja on typeryyttä vailla vertaa. Välit on menetetty ja uhka kasvaa juuri tällaisten Kuikan tapaisten näköalattomien tyhjänpullistelijoiden takia, muuten meillä ei olisi mitään hätää tässä maantieteellisessä paikassa Suomena olla.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #41

Suomi on suomalaisille oikein hyvä paikka, kunhan ymmärrämme maamme aseman ja päätämme itsenäisesti, mitä sen resursseilla voi ja pitää tehdä. Ei sen tarvitse olla kekkosmaisen ehdotonta, mutta oma linja pitää löytää ja sen pohjalta strategia ja välineet. Ei tänne tulisi sen jälkeen kukaan ulkopuolinen kukkoilemaan.

Näiden "vaippaikäisten" poliitikkojen ongelma on se, että vihreämmän oksan lumoissa yrittävät parantaa sellaistakin, mikä jo valmiiksi oli ylivoimaista ja korjata sellaista, mikä olisi pitänyt aikapäivää romuttaa.

Stubbin ja Haglundin kyvyillä olisi syytä vielä leikkiä Barbie-nukeilla BB-talossa.

Käyttäjän uninenmies kuva
Tuomo Niemelä Vastaus kommenttiin #14

"Venäjän toimet olisivat olleet huomattavasti rajumpia. Onhan se ääneen jopa ilmoittanut valmiudestaan käyttää tarvittaessa jopa ydinasetta."

Ei nyt sentään. Niiden mainitseminen ja oman kansan moraalin kohottaminen ei ole ihan sama asia kuin ydinsodalla uhkailu. Ikävää tietysti, jos Venäjän johto katsoo välttämättömäksi sellaistakaan tehdä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #75

Putin käyttää toki kovaa retoriikkaa, mikä riitti Merkelinkin kauhistuttamiseen "se mies ei ole tältä planeetalta".

Silti Venäjän käyttämät keinot ovat tilanteeseen nähden olleet suurvallalle jopa "pehmoisia", mutta sellaisella mentaliteetilla asetettuja, että kaikki tarvittava tehdään, piste.

Vaikka käytös onkin toisaalta hyvin uhkaavaa, välittyy myös selvä signaali, että saatte kyllä touhuta aivan omianne, kunhan kunnioitatte rajojamme ja periaatteitamme.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Nina La Vastaus kommenttiin #6

Venäjällä on tuskin tarvetta imperialismiin, vaikka yrittää suurvaltana pysyäkin. Suurin ongelma Venäjällä on sisällissodan pelko. NL:n hajoamisesta on vielä lyhyt aika ja kommunismin kaatuminen jätti ihmisiin "tyhjiön". Yleensä vasta itsenäistyneissä maissa (tai hallinnon muuttuessa) tulee sisällissota ja sitä ei vielä ole tullut.

Kaikissa entisissä NL-maissa on kova murros käynnissä ja juuri tuosta samasta yllämainitusta syystä. Murrosta vielä syventää maiden pitkä yhteinen historia.

Jari Rauhala Vastaus kommenttiin #6

Joko heitit vahvan herjan tai sitten sinä päätät venäläisten johtajien sijaan mikä sille maalle on uhka. Jälkimmäisessä tapauksessa kannattaa laittaa työhakemus Kremlin suuntaan ja tulla ulos kaapista.

Olen yrittänyt tavoittaa sitä nato-suomalaisten mielentilaa, missä he kuvittelevat että venäjä ei tekisi minkä katsoo tarpeelliseksi omalle edulleen ja turvallisuudelleen, vaikka moukaroimalla joku maa kivikauteen (kuten usa:kin on tehnyt). Riippumatta pätkääkään natosta tai usa.sta.
Heille on kysymyksessä oman valtion rajat. Usa koki pienen Kuuban uhaksi, kun sinne, heidän rajojen läheisyyteen NL oli sijoittamassa ohjuksia. Tällä logiikalla mitä esität, niin olisi riittänyt jonkun kuubalaisen isänmaanystävän selitys usa:n hallinnolle, että emme me nyt uhka ole.

Usa on muuten hyökkäämässä syyriaan. Itsenäiseen maahan, joka ei ole pyytänyt sen apua. Kuulostavatko sanat tutuilta?

Mutta erinomainen blogi-kirjoitus. Palautteen runsaudesta voi nähdä, että kalikka on osunut. Uskomukset rakoilee tosiasioiden edessä. On tavallista että niitä puolustetaan

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen Vastaus kommenttiin #83

"Olen yrittänyt tavoittaa sitä nato-suomalaisten mielentilaa, missä he kuvittelevat että venäjä ei tekisi minkä katsoo tarpeelliseksi omalle edulleen ja turvallisuudelleen, vaikka moukaroimalla joku maa kivikauteen (kuten usa:kin on tehnyt). Riippumatta pätkääkään natosta tai usa.sta."

Sehän tarkoittaisi, että Venäjä olisi valmis palaamaan itse kivikauteen. En sentään usko noin itsetuhoisiksi Venäjän yleisesikunnan kenraaleja ja marsalkoita, ovathan he sentään ammattimiehiä ja käsittävät ettei lopputulos voisi olla muu kuin Venäjän tappio.

Siispä omaa etua ja turvallisuutta ajaakseen Venäjä ei vahvempiaan vastaan yritä moukaroida yhtään mitään, vaan keinojen on oltava toiset. Sen sijaan sitä pienempien rajanaapurin kannattaa harkita, onko syytä jättäytyä yksikseen Venäjän moukaroitavaksi vaan liittyä itseä vahvempien, samat arvot jakavien seuraan ja välttyä turhalta puukkohippasille ryhtymiseltä.

Jari Rauhala Vastaus kommenttiin #85

Jos sinusta viimeaikainen ulkopolitiikkamme on ollut suomalaisille järkevää, niin siihen en puutu sanallakaan.

70-80% suomalaisista ei halua liittyä itseään vahvempaan. Arvot sanana on myös tarpeettoman yleistävä. Joskus tuntuu että menossa on hienovarainen stalinismi, vähemmistö ohjaa "modernisti" enemmistöä suuntaan mistä se ei ole kiinnostunut, mutta ohjaa kuitenkin.
Yleistetään jälleen 20-25 prosentin halut, jotka perustuu pelkoon tai hyötyyn. Ymmärrän hyvin, että päättäjien silmissä mm reservin laskeminen 700-tuhannesta 230-tuhanteen olisi pitänyt jo riittää pelotteeksi. Se ei ole riittänyt. Siihen suuntaan ei suomalaisten enemmistöllä ole kiinnostusta edellisestä huolimatta. Vaikka tällä 20-25 prosentilla on mediat ja päättäjät takanaan ja näin he saavat asiat vaikuttamaan isommilta kuin ne ovat.
On ihan ok yksityishenkilönä kertoa mitä haluaa, siinä ei ole mitään väärää. Mutta yleistää kokonaiseen kansakuntaan omien etujen tai pelkojen vuoksi, niin silloin mennään väärällä raiteella. Sitä näkyy nykyisin paljon.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #83

"Uskomukset rakoilee tosiasioiden edessä. On tavallista että niitä puolustetaan"

juurikin näin, hyvä havainto. Joillekin on haastavaa nähdä Isosaaren tässäkin erinomaisesti esiintuomat tosiasiat ja mieluummin omille uskomuksille haetaan epämääräistä tukea ja apua ulkopuolelta, kun fakta on että eniten voitaisiin auttaa itse itseämme järkevällä toiminnalla.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Olisi mielenkiintoista tietää enemmänkin. Kuinka korkean asteikon venäläis asiantuntia on kyseessä ja missä yhteydessä olet käynyt keskusteluja?
Minkälaisia todisteita on esittämällesi väitteelle. Jos riittävästi faktapohjaa niin julkisuuteenhan nämä pitäisi tuoda ja asiasta vastaavat ulkopoliittset henkilöt selventämään asiaa kansalaisille.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Vastavasten järjestetyssä tapaamisessa, koska vaikutti olevan perusteltuja syitä epäillä median välittämien tietojen uskottavuutta.

Hän on yleisesti poliittisten piirien käyttämä ja myös mediassa haastateltu, mutta joko toimittajat eivät kysy oikeita asioita tai sitten niitä ei julkaista.

Lähdin tarkistamaan omaa näkemystäni, joka perustuu ainoastaan historialliseen aineistoon pohjautuvaan tulkintaan. Tilanne ei siis tullut itselleni yllätyksenä, mutta sen vakavuus osoittautui vielä ounasteltua pahemmaksi.

Näissä asioissa ei kukaan heiluttele todisteita näkyvillä, koska kyse on valtiollisista puolustusstrategioista. Ne havaitaan vasta sitten, kun ne räjähtävät silmille, eli silloin on jo myöhäistä.

Viisas ei koskaan joudu tilanteisiin, joista älykäs kuvittelee selviytyvänsä.

Käyttäjän bvalonen kuva
Birgitta Valonen

”Kovalla työllä rakennettu, arvostettu asemamme puolueettomana tasapainottajana”

Vastakkain ovat näkemykset onko tuo totta, monen mielestä ei ole, ei ole ollutkaan. Mutta suorassa lähetyksesssä ollaan ja valtaa pitävät päättävät.

Susanna Kaukinen

Valtaa pitävät ovat vastuuttomia aaseja, joille sopivampi paikka olisi päiväkoti, asiakaspuolella.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Eilinen keskustelu korkean tason Venäjä-asiantuntijan kanssa maalasi paljon synkeämmän kuvan maamme tilanteesta, mitä mediassa on annettu ymmärtää. Jätän lähteen mainitsematta, koska en hoksannut pyytää julkaisulupaa."

: D

Mikä olisi korkean tason asiantuntijan mielestä toimimista "geopoliittisen asemamme edellyttämällä tavalla?" Hallituksen hajottaminen pakotekysymykseen? Pääsisikö sillä pois Ukrainan tieltä?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Snellman, olet niin kuutamolla, ettei maksa vaivaa ryhtyä selittämään.

Niille, jotka kykenevät ymmärtämään, ei tarvitse selittää yhtään enempää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Viime eduskuntavaaleissa niitä IPU:n ymmärtäjiä oli kuitenkin vain 0,11% (eli siis prosentin kymmennys) äänestäjistä, joten eikö sitä ymmärtämystä sitten kannattaisi kuitenkin yrittää levittää?

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen Vastaus kommenttiin #13

Kuikka, taas kerran et kykene etkä osaa ottaa kantaa blogiin, ohjaat keskustelua johonkin muualle. Olet siis trolli, saatko palkkaa tästä "paska duunista" en tiedä. Onnittelut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Kommenttini liittyvät aina itse blogitekstiin tai siihen kommenttiin, johon olen vastaamassa. Sen sijaan pyrin välttämään henkilökohtaista mollausta, t.m.s.

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen Vastaus kommenttiin #13

IPU on sekoillut niin paljon venäläismielisyytensä (oletan kuitenkin että edes useimmat luulevat toimivansa suomalaisten edun vuoksi) kanssa, että ei ihmekään että jälki on kohtalaisen huonoa. Erottivat kai sentään Hellevigin toisen veljeksen ja hyvällä tuurilla Bäckman ei tule mukaan. Paasikiven linjalla todellakaan eivät ole eli todellisuutta eivät kunnioita (vaikka toki aidosti moni heistä niin luulee). Jokin joukkoharha/psykoosi lienee kysymyksessä ja ikävää että moni harhautuu noin paljon. Monet uskontolahkot ovat aivan samaa. Ymmärrän mikäli ei mielipide ole sopiva heistä, mutta ainakin se on rehellinen. IPUssa on paljon hyvää tarkoittavia ihmisiä, mutta niin on monessa uskonlahkossakin ja olisi hyvä mikäli he parantuisivat harhaisuudestaan (valitettavina, lähes ylitsepääsemättöminä, esteinä mm. ideologia/ylpeys/todellisuudenkielto/jne./jne.).

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #49

Rami,

mietihän hiukan, miksi kukaan ei vastaa sulle?

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #49

Sitoutumatonta Hellevig´iä ei erotettu (hän ei ole koskaan ollut IPU:n jäsen), vaan hänestä sanouduttiin irti selvästi ja ripeästi. Bäckmania ei ole hyväksytty eikä tule puolueeseen.

Tuo lahkolaisideologiakuvaelmasi istuu hyvin liki jokaiseen puolueeseen, vai näetkö että toimisivat vain rationaalisin perustein KAIKKIEN hyväksi?

Venäläismielisyys vai länsimielisyys - tässäkö kulkee jakolinja ilman porrastusta?

Kovin ylimielisesti latelet parempaa tietämystäsi. Kiva että annat joillekin ipulaisille hyväntahtoisesti anteeksi...?

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #49

Tällaiset Ovaskaisen tyyliset paatokselliset kommentit kertovat kyllä enemmänkin kommentoijan omista harhaisuuksista kuin mistään muusta. Ehkä näistä näkyy myös se, että moni, kuten ehkä Ovaskainenkin, on jo itsekin sekoittanut suomalaisen itsenäisyyden ja puolueettomuuden ja niiden vahvistamisen käsitteet johonkin "länsimaisen demokratian" määrittelemättömään unelmahöttöön.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Sori ei kelpaa. Pitäisikö presidentti Niinistön matkustaa Dushanbeen? Stubbin Moskovaan?

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kaikki voittaa. Venäjä on nyt kaverikerhossa itäisten tietäjien seurassa ja Suomi voi rauhassa keskittyä yhteistyöhön omaan arvomaailmaansa kuuluvien läntisten demokratioiden joukossa. Raja idän ja lännen välille on piirretty ja se on rauhan raja. Kylmän rauhan mutta parempi sekin. Venäjä koittaa väkivalloin ja asein sitä rajaa lykätä Ukrainassa mutta Suomen kohdalla raja on selvä ja sitä kunnioitetaan.

Tähän asti tilanne onkin ollut vähän epäselvä että kummalla puolella rajaa olemme mutta nyt tilanne ratkesi kannaltamme onnellisesti.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Toivotaan noin, mutta ei se vielä aivan selvää ole sekään.

Susanna Kaukinen

Suomalaiset ei jaa imperialistien ja kilipääkapitalistien arvoja, mikä tulee aivan selväksi kapitalistien think tankin EVA:n tekemästä tutkimuksesta viime vuodelta, jossa todetaan, että suomalaisten vaatimukset tulontasaukselle eivät ole vain kovat maailman ja euroopan tasolla, vaan pohjoismaiden korkeimmat. Samalla yli kaksi kertaa enemmän suomalaisia ei halua NATO:on kuin haluaa. Tosiasia on, että tuo länsifilia on vain pienen suomalaisen oikeistolaisen kätyriblokin sairaus.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kun noin selvästi tiedät mitä suomalaiset haluaa niin silloinhan valinta on helppo: jäämme itäiselle puolelle rajaa ja vähitellen oblastin kautta integroidumme Euraasian Unioniin.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Jotkut näkevät tämän asian positiivisessa valossa, mutta faktapohjalta tarkastellen Suomi on vajoamassa tyypillisen kolonian asemaan, katteettoman ylimielisyytemme ansiosta.

Arvovalinnoistahan tässä on kyse ja lopullinen hinta selviää vasta jälkikäteen. Itse en näe tällaisten rajojen vetämisessä minkäänlaista järkeä, koska väistämätön nokittelu johtaa ainoastaan sotaan ennemmin tai myöhemmin.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kuten asian itsekin aiemmassa kommentissa totesit, asia on kiinni siitä miten itärajan takana asemaamme tulkitaan: jos et ole länttä niin olet itää. Väli-ilmansuuntia ei ole.

Antamalla signaalin halustamme irtautua läntisestä arvoyhteisöstä lähetämme kutsun itäiselle.
Siinpä geopolitiikkaa: Suomen ei kannata kuvitella itsestään liikoja vaan todeta miten meidät tuolla idässä nähdään: joko tai.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #35

Eli mielestäsi olemme taas tilanteessa, jossa meidän täytyy huutaa Hitler apuun Stalinia vastaan eikä muita vaihtoehtoja ole?

Kovin on synkkää.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #68

Missä Hitler?

Kyllä riippumattoman Suomen pitäisi kyetä sanomaan tämän maailman putineille kiitos ei, vaikka muu maailma tekisi mitä tahansa. Noloa odottaa jotain eu:n asettamia pakotteita kun suoraselkäisinä olisimme voineet laittaa ne täytäntöön myös itsenäisesti. Toki vieläkin meillä on kaikki mahdollisuudet niitä koventaa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #73

"Missä Hitler?"

On juuri valmistelemassa pommituskonelaivueitaan jakamaan joukkutuhoa Irakiin ja Syyriaan.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #73

"Missä Hitler?"

En tiedä, vaikea kysymys.

Ehkä suunnittelemassa uutta sotilasiskua aikaisempien Libyan, Syyrian, Ugandan, Somalian, Chadin, Jordanian, Panaman, Dominikaanisen tasavallan operaatioiden sekä Vietnamin, Korean, Afghanistanin, Kosovon ja Bosnian sodan jatkoksi. Tai ehkä kiduttamassa ihmisiä Guantamossa. Tai ehkä salamurhaamassa ihmisiä ulkomailla. Tai ehkä vakoilemassa koko maailmaa NSA:n välityksellä. Tai ehkä valmistelemassa uutta pykälää Patriot actiin, joka mahdollistaa jo nyt kenen tahansa vangitsemisen ja kiduttamisen ilman oikeusprosessia.

ja kyllä, meidän tulee kyetä sanomaan Putineille ei. Samoin kuin muillekin vastaaville. Sinun maailmankuvaasi ei taida mahtua "ei" kun kyse on läntisistä Putineista.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola Vastaus kommenttiin #77

Omaan maailmankuvaani mahtuu vallan mainiosti valinnanvapaus. Vaan kuten Isosaarenkin kirjoitus mainiosti osoitti, kyse on rajanvedosta ja kummalle puolelle sitä rajaa asetumme. Jommalle kummalle kuitenkin.

Itse uskon valinnanvapauksien, vaikutusmahdollisuuksien, oikeusturvan ja demokratian olevan vahvempi läntisellä puolella. Jos taas päinvastaisesti uskot noiden olevan parempia itäpuolella niin valintasi on luonnollisesti toinen.

Valinnoistahan tässä on kyse. Toiset katsovat kulttuuriset ja historialliset juuremme olevan itäisessä huomassa, toiset läntisessä. Rajalla ei voi keikkua.

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #78

Niin, eli valinta on mielestäsi joko huutaa Hitleriä apuun tai alistua Stalinille. Todella synkkää, täytyy sanoa.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #35

jos meidät itärajan takana tulkitaan länneksi, pääsemme mukaan sotaan. jos tulkitaan puolueettomaksi, vältämme sodan koska meillä ei ole mitään sellaista mitä venäjä tarvitsee. köyhiä, metsää, vanhoja tehtaita venäjällä on omasta takaa riittävästi.

täytyy miettiä miksi sotia käydään. antporologit selittivät jollekkin alkukantaiselle heimolle sotien syyksi demokratian ja vapauden. metsäläiset ihmettelivät hulluutta. he käyvät sotia naisista ja sioista.

jos antporologit olisivat perehtyneet tarkemmin länsimaiden historiaan, hekin olisivat voineet sanoa. sodimme saadaksemme naisia ja sikoja. se että välittäjänä käytetään rahaa ja öljyä vain hämärtää sodan syitä.

koska suomi on öljytön, emme ole järkevä hyökkäyskohde edes usalle joka kuitenkin tilastojen valossa on innokkain sotija.

toinen syys käydä sotaa on venäjän ja usa sotiladoktriinissa määriteltynä nimellä ennaltaehkäisevä isku. jos joku, esim osama tai stupp, alkaa aktiivisesti valmistella sotaa jompaa kumpaa suurvaltaa vastaan, he ovat varanneet itselleen oikeuden tehdä ennaltaehkäisevä hyökkäys.

on siis viisasta olla valmistautumatta hyökkäykseen tai pommisade on mahdollinen. koska suomi on varsin pieni maa väestöltään, kukaan tuskin suomen hyökkäystä pahemmin pelkää ellei se liittoudu jonkun erityisen sotaisan porukan kanssa. äkkipäätä mieleen tulee al'qaida ja usa joilla on hyökkäys aktiviteettia ollut. myös israle ja islamilainen kalifaatti on joillakin tahoilla mielletty sotaisaksi porukaksi.

välttämällä siis liittoa näiden ryhmittymien kanssa vältämme myöskin ennalta ehkäisevän hyökkäyksen riskin.

siis jos suurvallat toimivat järkevästi. ainahan näin ei suinkaan ole. ainakin usa on hyökköillyt ilman järkisyitä joten saattaa venäjäkin niin tehdä. usalla on kuitenkin toistasataa mahdollista hyökkäyskohdetta joten pelkästä hulluudesta johtuvan hyökkäyksen kohdistuminen suomeen on erittäin epätodennäköistä. venäjällä mahdollisia kohteita on vähemmän. euroopassa muutamia kymmeniä jos kirkkovaltiosta lähtien kaikki maat lasketaan mukaan. tällöinkin hyökkäyksen todennäköisyys on alle 5%. siis vaikka venäläiset olisivat raivohulluja.

Jari Rauhala

Loistava veto:"yhteistyöhön läntisten demokratioiden joukossa."

Tuota tuota...erittäin kovan lobbaamisen myötä ja mediassa olleesta mainostuksesta huolimatta tuota läntistä yhteistyötä kansasta haluaa 20-25%.
Siihen on tehty hirvittävä työ, mm. jopa laskettu vuosien aikana reserviä 700-tuhannesta 230-tuhanteen, jotta nato kävisi kaupaksi. Kaikesta huolimatta pelon valtaan on joutunut vain tuo prosenttimäärä ja Se haluaa "läntistä yhteistyötä". (ihan oma juttunsa onko se hyvä ja sitä mitä siltä odotetaan)
Minusta ei ole väärin, oli syy mikä tahansa, haluta läntistä yhteistyötä yksityishenkilönä muiden samaa haluavien kanssa.

Suomi ei halua läntistä yhteistyötä. Haluan vain oikaista, koska olen tuota yleistämistä nähnyt liian paljon.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Suomessa asuu muitakin kuin putinisteja tai natottajia, vasemmistoa tai oikeistoa, rasisteja tai suvakkeja, työttömiä tai yrittäjiä.

On se hauskaa kuunnella ja katsoa miten pienen maan asiat kuohutetaan pisteeseen jossa lävähtää...sitten voidaankin pyytää niitä kansainvälisiä interventioita tms. ihan suuren maailman malliin?

Näin saadaan oikein mukava, isompi vastakkainasettelu ihan omalle itärajalle. Viimeistään tällöin saadaan "voittajat" selville, hurraa!

Asiakeskustelu, muutoin kuin omassa asiassa näyttää olevan vaikeaa.

Suomalaisuus katoaa jo ennen Suomen valtion häviämistä. Tällä hupenevalla yhteismeiningillä en oikein näe miten pystyisimme viettämään esimerkiksi maan 125-vuotisjuhlia, lastemme elinaikana?

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

#24 Komppaan näkemystäsi keskustelusta. Välillä tuntuu, että keskustelussa järkeilyä ohjaa paremminkin oma halu tuntea olevansa jotain blokkia. Bloggaajien, Stubbin, Haglundin tai Tuomiojan oma kiva tunne pitäisi olla merkityksetön Suomen valitessa itselleen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Vaikka Nato on joillekin mörkö, minä näen asian hieman toisin. Suomen kannattaa totta kai osallistua Viron ilmavoimien harjoituskeskuksen käyttäjäksi, kuten kutsu kuuluu. Muutama Nato-hävittäjä vähemmän Suomenlahdella on tietenkin hyvä asia. Nato tarvitsee päällystakin itselleen ja hyvä se on jonkun sotilaallisesti liittoutuman itsenäisen maan neutralisoivan hieman tilannetta näillä kulmilla.

Komppaan myös IPUa siltä osin, että vaikka Suomi voi itse päättää viidennen artiklan koskemisesta meitä, Suomen on vaikea estää ettei turvatakuut ilmesty EU:n kielenkäyttöön. Jotkut näkevät EU:lta turvatakuut hyödyllisenä Suomelle tai ainakin vähemmän haitallisena kuin viides artikla. On kuitenkin totta ettei Suomen status ehkä ole entisensä, jos puolustusvoimat on täysin "natotettu" rauhankumppanuuden kautta ja EU alkaa itsenäiseksi päättäjäksi turvallisuuspolitiikan alueella.

Olisi todella harmi jos Suomi luopuisi rauhanoptiostaan. Jotta niin ei vahingossa pääsisi tapahtumaan, Suomen pitäisi kyetä priorisoimaan kahdenväliset suhteensa kynnyskysymyksiksi EU:ssa. Näin ei kyllä välttämättä tapahdu, sillä valitsevaksi viisaudeksi näyttää vakiintuvan käsitys yhteisrintamassa seisoskelun järkevyydestä tilanteessa kuin tilanteessa. Tälle kansalle ominaista kun on nostaa retorinen bullshit uskonkysymykseksi yli oman järjen käytön.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Heikkiä on nyt syytä erikseen kiittää, koska juuri tällaista on asiapohjainen keskustelu, johon joidenkin osallistujien kyvyt eivät tunnu riittävän.

Valitettavasti parhaiden skenaarioiden uskottavuutta on ankarasti nakerrettu poliittisen johtomme päämäärättömällä hapuilulla, katteettomalla optimismilla ja ilmiselvällä kyvyttömyydellä huolehtia maamme eduista Euroopan Unionissa.

On aivan selvää, että näistä asetelmista emme voi välttää ulkoista painostusta, oli isäntämaasopimuksen tekstimuoto mikä tahansa. Painostettaisiin toki itsenäisenäkin, mutta useampinapainen asema mahdollistaa diplomaattisemmat välineet.

Meillä voi olla hyvin pian odottamaton kriisin käänne käsissä, kun päättäjien keskuudessa ei nyt järjen triumfia ole näköpiirissä. Suomella on shakkilaudalla vain lähetti ja kopukka jäljellä, pokerissa roskakäsi muutaman mustan pekan kera.

Tuomaripisteitä voi tietysti jaella, mutta suurvaltapolitiikassa niille ei panna mitään painoa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Isosaaren, Hellevigin, Elon, putinistipersujen ja Pac Manien innoittamana sekä Tossavaisen ja Eerolan kutsumana on varmaa että itärajan takaa löytyy kassakaappisuunnitelmat sellaisen intervention toteuttamiselle. Ilmankos näiltä kotiputinisteilta on alkanut kajahdella viestiä joka selkosuomeksi käännettynä tarkoittaa ettemme halua olla osa länsimaita.

Vaaleissa saamansa prosenttiosuuden perusteella on kuitenkin selvää että ilman ulkopuolista apua sellainen vaihtoehto ei onneksi vielä näytä todennäköiseltä. Tarvitaanko vihreitä miehiä turvaamaan kansalaisten oikeutta äänestää vapaasti, vai löytyykö meidän tapauksessamme jokin muu suunnitelma.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

"... ismeihin sitoutumaton satunnaisajattelija."

on pahasti juuttunut alemmuuteen, kun kerran hänen länsimaalaisuutensa vaati leiman ja päällystarran. Lisäksi olotilaa vahvistaa kummasti kun pääsee elvistelemään "noille", erimieltä oleville - kätevästi nimitellen miksi mieleen juolahtaa. Varmasti osasi arvostaa myös "Pelkokerroin"-ohjelmaa, mutta joutuu toteuttelemaan sitä formaattia vain arkielämässään.

:D!

Jyrki Paldán

Kykysi keksiä asiatonta puppua asian vierestä on ihan uskomatonta.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Pysy samoilla linjoilla jatkossakin, tyyliäsi hiukkaakaan muuttamatta. Kyllä Suomi sinunkin apuasi uskottavuuden ylläpitoon tarvitsee. :D

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Miksi pitäisi jatkuvasti todistella kuuluvansa länteen (EU/Nato) onko kyse joidenkin suomalaisten heikosta omanarvontunteesta? Itse olen katsonut että Suomi on kuulunut aina länteen sekä kulttuuriltaan että politiikaltaan.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Katsos kun se on niin tärkeää mitä muut meistä ajattelevat.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Kuten Isosaari itsekin selkeästi totesi: 'Niin, tässä on nyt kaksi vahvaa imperialistista liittoumaa napit vastakkain ja katsomassa, missä se raja kulkee.'

Kysymys on siitä missä se raja kulkee. Toistaiseksi meillä on pieni mutta absoluuttisen tärkeä oikeus vaikuttaa siihen rajaan itse. Kummalle puolelle rajaa haluat Suomen lopulta asettuvan?

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #60

"I´ll take the middle one!"

Ne vahvat vallat siitä päättävät, riippuen vain omista hyötynäkökulmistaan. Jalkoihin jää Suomi joka tapauksessa jos liittoumien nokittelu päästetään omalle kamaralle. Ei lohduta pätkääkään olla "voittajien" puolella meni syteen tai saveen. Uskottava puolueettomuus, liittoutumattomuus, sitoumattomuus ja pragmaattinen hyötynäkökulma naapuriin.
Ei noissa isoissakaan kahinoissa mistään demokratioista tai yhteiskuntajärjestelmistä kisata, vaan puhtaasti reaaliresursseista.
Venäjällä niitä toistaiseksi on ja Länsi niitä kovasti haluaisi.
Suomi voisi niitä hankkia myös sotimatta?

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #61
Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Lyhykäisyydessään se on juuri näin kuten Jarmo asian ilmaisi! Seuraavaksi pitäisikin miettiä miksi ja kenen käsikassaroina nämä omanarvontunnottomat poliitikkomme toimivat, ts. siis k e n e l l e he näin alati todistelevat. Kuka johtaa - tai paremminkin määrää - poliittisia, munattomia ja diplomatiataidottomia, sätkynukkejamme - ja kenen kyykkyhyppy -politiikkaa ja etuja he Suomen alasajossa kohti konkurssia (ja sen jälkeen liittovaltioistamista, mikä on päämäämänä) mitään koskaan kyseenalaistamatta palvelevat?

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Mikäli tietosi -joita itse en epäile lainkaan- pitävät paikkaansa on tilanne äärimmäisen huolestuttava ja vaadinkin valtiolta seuraavia toimia. Kaikille armeijan käyneille kansalaisille pitäisi antaa maanpuolustusaseet ja sopivasti ammuksia koteihinsa välittömästi ja samalla pikkukaupunkeihin ja isompien kaupunkien kaupunginosiin pitäisi kasata räjähteitä, kranaatteja, miinoja ja valtavat määrät ammuksia joihinkin turvallisiin paikkoihin!

Jos venäjä hyökkää suomeen, ei meillä ole muuten mitään mahdollisuutta puolustaa maatamme. Venäjä valloittaa maamme ennenkuin edes saamme minkäänlaista puolustusta organisoitua. Koska ensimmäisenä katkaistaan radio, internet, televisio- ja puhelinliikenne, jää puolustuksen organisointi isoissa kaupungeissa kaupunginosien asukkaiden tehtäväksi, samoin kuin pikkukaupungeissa näiden kaupunkien asukkaiden tehtäviksi!

Nyt näille pikkukaupunkien ja isojen kaupunkien kaupunginosien asukkaille pitää antaa mahdollisuudet organisoida puolustus välittömästi, venäjän mahdollisen hyökkäyksen jälkeen. Koska aikaa ei todellakaan ole paljon ja viranomaisten kyvyt tiedettäessä, puolustusta ei kyetä eikä keretä organisoimaan!

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

No,hirvenmetsästäjät ehtisivät ampua muutaman tähdätyn laukauksen, jos olisivat ylläkön sattuessa metsällä.

Martti Laines

Koska Venäjä tietää suomalaisten suhteellisen hyvän sotilaskoulutuksen, maanpuolustustahdon sekä näytöt viime sodasta, on hyökkääjän kannalta ehdottomasti järkevin tapa voimakas yllätyshyökkäys.

Venäjä tietää varmasti Suomen asevarastot yms, jotka tuhotaan tai miehitetään ensimmäisenä.

Kun ei puolustusta ehditä edes järjestämään ennen miehitystä, Suomen maanpuolustuksen vahvuudet voidaan eliminoida.

Siinä sitten kolmensadan tuhannen taistelijan reservi ihmettelee toimettomana, ilman komentoketjua ja aseita, Eduskuntatalon edessä ja muissa tärkeissä kohteissa nököttäviä venäläisiä panssareita.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Markku, Venäjän ei tarvitse käyttää lainkaan asevoimia Suomen lamauttamiseen, eli aseellisesti emme pysty puolustautumaan. Torrakoilla roiskimalla tulee vain sivullisia uhreja ja lynkkausporukat jahtaavat "putinisteja", mamuja, suomenruotsalaisia jne., mitä nyt päästään sumenneelle porukalle mieleen juolahtaa.

Omavaraisuusasteemme on surkea, kaasuhana on Venäjällä, Nesteen öljy tulee käytännössä kokonaan sieltä ja kaikesta päätellen he ovat valmistautuneet sähkönjakeluverkkomme täydelliseen pimentämiseen.

Mitä helvettiä me vanhat raakit tai kerhotätien paapomat pullamössöt tuollaisiin toimiin vastataan, kun omaisuuskin on pelkkää velkaa ja kansallisvarallisuus jo enimmäkseen myyty?

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Se on totta Timo, sähköverkko lamauttamalla olisimme polvillamme keskellä talvea.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #42

Teillähän heikot polvet on. Siitä olen toki samaa mieltä, että sähköriippuvuus on saavuttanut täysin järjettömät mittasuhteet mutta siitä en, että verkkosähkön häiriötön saatavuus olisi jotenkin elämän ja kuoleman kysymys.

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula Vastaus kommenttiin #44

No, varaava takka olisi hyvä olla. Ilman sitä on pitkällisen sähkökatkon aikana kusessa. Valaistus ym.muut hoituu kynttilöillä, öljylampuilla tms.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #44

Itse en ole verkkosähköstä tai muutenkaan ulkomaailmasta riippuvainen, mutta suurin osa suomalaisista jäätyy nälissään muutamassa päivässä, jos tilanne menee vähän pahemmin "keturalleen".

Valitettavasti en vain kykene ajattelemaan, että selviytyköön kukin kuten parhaaksi näkee.

Johtavia poliitikkojamme ei näytä käytännön tasolla kiinnostavan palaakaan, vaikka porukka jäätyisi hankeen pystyyn. Muistopuheet niillä on toki valmiina ja osaaottava katse, mutta kiire on takaisin takkatulen ääreen siemailemaan konjakkia.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

40#
Timo, toki ymmärrän tosiasiat. Ei maamme puolustuskyky ole kummoinen missään tilanteessa ja toinen juttu on että kannattaako toisen luokan kansalaisena edes lähteä puolustamaan joidenkin toisten etuoikeuksia? Valtiomme johtohan on pettänyt kansalaisensa jatkuvasti Koivistosta lähtien!

Sotahan on yleisesti kauppapolitiikan jatke ja nimenomaan epäonnistuneen kauppapolitiikan, koska jos kauppapolitiikka toimisi, ei sotaa tarvittaisi. Yhdysvallat on menettämässä johtavan valtion aseman maailmassa, ovat tuhlanneet omat luonnonvaransa ja ilman muualta saatavia luonnonvaroja, koko amerikkalainen elämäntapa on vaarassa luhistua!

Jenkeille olisi edullista saada eurooppa ja venäjä sotimaan keskenään, koska silloin heidän kansantuotteensa kasvaisi taas ennätysmäisesti, aivan kuten ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa. Ja sitten kun sotaa olisi käyty taas useampia vuosia ja venäjä olisi ratkaisevasti heikentynyt, olisi jenkkien helppo nujertaa venäjä lopullisesti ja varastaa maan luonnonvarat!

Kiinä ja intia on tässä pelissä arvoitus, kenenkä puolelle loppupelissä menevät. Mutta uskoisin oman maamme olevan sodassa viiden seuraavan vuoden kuluessa venäjän kanssa ja nimenomaan yhdysvaltojen imperialismin takia, ei venäjän.

Niille keillä olisi mahdollisuus lähteä maastamme ja rakentaa elämänsä toiseen maahan, suosittelisin lähtöä mahdollisimman nopeasti. Suomi on äärimmäisen vaarallisessa paikassa maantieteellisesti ja poliittinen johtomme on todella epäpätevää, se on myynyt itsenäisyytemme ja lähes koko maamme ja näin vaarantanut tulevien sukupolvien elinmahdollisuudet monellakin tavalla!

Joten ehkäpä tätä maata on turha puolustaa, varsinkin toisen luokan kansalaisena, laittakoon eliitti itse omat lapsensa eturintamalle puolustamaan omia privilegioitaan. Mutta kotia jokaisen suomalaisen tulisi puolustaa ja siksi aseet tulisi olla kotona jokaisella suomalaisella! Jos taloudelliset resurssit mahdollistaisivat, lähtisin itsekin muualle ja jättäisin synnyin ja kotimaani niin nopeasti kuin mahdollista!

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer Vastaus kommenttiin #50

Jokainen sana leikkaa syvälle sieluun, Markku :(

Meidän suvun edellisestä ajolähdöstä on juuri kulunut 100 vuotta. Osa selvisi, rakensivat tätä hienoa maata ja nyt joutuu taas miettimään syviä syntyjä minne jälkeläisensä veisi jotta olisi jonkinlainen tulevaisuus edessä.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Markku,

Tutkija:
Suomen puolustus kestäisi Venäjän hyökkäyksen :

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/kotimaa/suomen-...

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ilkka!
Linkittämääsi sivua ei löytynyt, joten mahdotonta arvioida tutkijan tutkimuksia!

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen Vastaus kommenttiin #55
Timo Hirvi

pidatko Venajaa uhkana Suomelle, siis vain ja ainoastaan sotilaallisesti? En tarkoita hyokkaysta, vaan voimaa...mehan emme jaa talla kertaa yksin.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tarkoitatko, että onko Venäjän sotilaallinen voima riittävä suhteessa meihin ja oletettuihin liittolaisiimme?

On, vaikkakaan kyse ei ole pelkästään siitä.

Meidän tulee muistaa, että Neuvostoliiton sorruttua Venäjä on omaksunut uudet valtiolliset rajat ja ilmoittanut puolustavansa sillä alueella asuvia kansalaisiaan kaikin keinoin. Sellaista sotilaallista voimaa, joilla noita rajoja voisi koetella, ei voi käyttää tuhoamatta koko maapallon elinoloja.

USA voi koetella oman voimapolitiikkansa rajoja melko turvallisin mielin, istumalla tuleen muiden ahterilla ja antamalla liittolaisilleen lupauksia, joita se ei kykene missään tapauksessa pitämään.

Jenkit siis pelaavat pokeria, jossa panoksena on heidän oman imperiuminsa kuihtuminen ja dollarin aseman menettäminen maailman reservivaluuttana. Siksi he yrittävät tunkeutua kaupallisesti Venäjän markkinoille, joissa on sekä kasvupotentiaali, mutta ennen kaikkea mittavat energiavarannot, joiden suhteen jenkit itse alkavat olla piakkoin pulassa. Venäjä näkee, aivan oikein, ajautuvansa tässä suhteessa pelkän raaka-ainereservaatin asemaan, mistä suurin osa tuotoista puhalletaan ulkomaisten yritysten ja pankkiirien toimesta. Aivan kuten Suomestakin, mutta meillä ei ole hauista estää rosvousta.

Venäjä siis tietää häviävänsä pokerissa, joten se pelaa shakkia. Lännen siirrot ovat helposti ennakoitavissa, koska se on toistanut samat kymmeniä kertoja.

Venäjä pystyy puolustamaan helposti alueitaan niin kauan, kun vain kapea rintama Baltiassa on Nato-joukkojen asemana, mutta puolustus hajoaa, jos vieraat joukot ja taktiset aseet päästetään Ukrainaan tai Suomeen.

Venäjä on siis käytännössä pakotettu käyttämään sotilaallisen uhan kasvaessa "ennalta ehkäiseviä" toimenpiteitä, jotka lievimmillään voivat koskea Suomelle tärkeän infrastruktuurin ja sitä kautta koko yhteiskunnan lamaannuttamista. Venäjä on valmistautunut tällaiseen skenaarioon huolellisesti, eikä sen tarvitse edes ylittää rajaa "homman hoitamiseen".

Itsenäisesti puolustuksensa hoitavalle Suomelle Venäjä ei muodosta minkäänlaista uhkaa, koska jo Afganistan osoitti heille, miten mahdoton tehtävä on pitää hallussa vastahakoisen kansakunnan alueita.

Venäjän käyttämistä keinoista ei tarpeen vaatiessa puutu voimaa, koska sen aloitteellinen käyttäminen on sen ainoa keino säilyttää oma suurvalta-asemansa.

Peliasetelma on nyt sellainen, että USA bluffaa ja Venäjä ei. Kiina puolestaan asettuu Venäjän puolelle, eli USA yrittää hävittää kädestään mustat pekat ja joutuu tyytymään siihen, mihin kädessä oleva seiskapari riittää.

Suomi on köyhä ja yksinäinen maa, jolla ei käyttämänsä ulkomaan valuutan puitteissa ole varaa hankkia omaa puolustusta. Ei sitä meille ilmaiseksikaan kukaan ole toimittamassa. Velaksi kyllä, mutta millä ne maksetaan?

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Venäjä aloitti ison sotaharjoituksen - "Joukot asetettu täyteen taisteluhälytysvalmiuteen":

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-12887366346...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Suomalainen lehdistö on vuosien mittaan osoittanut, että kuolinilmoitukset ovat enää kenties ainoaa luotettavaksi luokiteltavaa uutisointia.

On todella vaivalloista käydä läpi lehdet ympäri maailmaa ja niiden välittämästä tekstistä koostaa edes välttävä kokonaiskuva aihekokonaisuudesta.

Harjoitus on varmaan totta, mutta valmiustilan suhteen käsityksissä saattaa olla ilmaa.

Käyttäjän ilkkahyttinen kuva
Ilkka Hyttinen

Timo,

Venäjä aloitti ison sotaharjoituksen (STT) :

http://www.iltalehti.fi/ukrainan-kriisi/2014091118...

Putin Orders Combat Readiness Checks in Russia’s Eastern Military District:

http://en.ria.ru/russia/20140911/192830073/Putin-O...

11 September 2014 Breaking News Russian General Preemptive Nuclear Strike Doctrine Against USA/NATO:

https://www.youtube.com/watch?v=2YKCBDmcP7w

Jyrki Paldán

Harjoitushan siis tapahtuu Itä-Venäjällä, lähellä Pohjois-Koreaa. Ei ihan meidän naapurissamme. Myöskin "täysi taisteluhälytysvalmius" voi olla varsin mielenkiintoinen käännös.

Tässä google translaten käännös venäjänkielisestä uutisesta:

"President of Russia Vladimir Putin instructed to hold in a number of infrastructure departments and regions of the Far East checking "readiness to perform tasks in wartime," said Defense Minister Sergei Shoigu."

Kyse on siis ilmeisesti jonkinlaisesta valmiustarkastuksesta ja varustautumisesta kaukoidässä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Vaikka en hirveästi seuraakaan sotilaspuolen asioita, niin silti silmiin on tarttunut, että vastaavia harjoituksia pidetään Venäjällä tämän tästäkin. Uutiskynnyksen ne näyttävät ylittävän silloin, kun se sattuu sopimaan kynnyksen ylittäjän agendaan.

Ei näissä suuria eroja ole idän ja lännen harjoittaman informoinnin välillä.

Jaana Holappa

Venäjältä haetaan suojelua. Anotaan täysautonomiaa. On toiminut ennekin hyvin. Päästään eroon €u.sta ja sen lois-€liitistä kertaheitolla ja muistakin €u.n tuomista "velvotteista". Maassamme on jo vihollinen vastoin kansan tahtoa. Maamme ON JO miehitetty vieraanvallan alle. Jos joku enää puhuu itsenäisyydestä tai puolueettomuudesta ei todellakaan ole tilanteen tasolla. Tässä sodassa on oikeus myös tavallisilla Suomen kansalaisilla ottaa puolensa. Rajat uusiksi ja maa kahtia. Jokainen puolensa valitkoon ihan itse Tämä ei ole minun sotani jota jo nyt maassamme harjoitetaan. Se on €liiti maanpettureiden täysin oma Venäjä vastainen sota. En koskaan tule nöyrtymään nyt maamme vallanneen usa/nato vieraanvallan alle ehkä käymään missään tasolla sotaa rajanaapuriamme kohtaan. Tällä hetkellä minulla ei ole isänmaata, on vain isäntämaa jota tule koskaan palvelemaan.
Minulla ei ole ainakaan enää ole menetettävää, nyt on vain enää pelkkää saavutettavaa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Itsenäinen Suomi olisi Venäjälle ongelmattomampi, joten varmasti siellä ollaan hyvin pettyneitä valtiotasolla omaksumaamme asenteeseen, joka naapuruusnäkökulmasta on vähintäänkin vino.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Juuri näin on tilanne tällä hetkellä.

T Piepponen

Vain puolittain irrallisena kysyisin Timolta:

Onko mielestäsi "sairasta" nähdä kaikki tälle paskamaalle mahdollisesti tuleva "tuho" pelkästään hyvänä asiana/ansiona ja/tai ymmärrätkö sen asenteen takana piileviä syitä?

Mikään muu kuin järjestelmän pistehajoamiseen/mahdollisimman suuriin ongelmiin perustuva "kosto" ei enää kaltaisiani ilostuta. Sitä ovat kuolaavat ja irvisteleviä pellejä palvovat laumaeläimet kerjänneet syrjinnällään jo vuosikymmenen pari.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kun olen koko ikäni ollut vähintään puoliaktiivinen ja viimeiset 5 vuotta intensiteetiltään hullun kirjoihin riittävä asioihin perehtyjä, niin toivottavasti osaan vastata tähän tyydyttävällä tavalla.

Halusin ymmärtää mahdollisimman hyvin, miksi olemme tähän tilanteeseen joutuneet ja mihin olemme kenties menossa, kun juuri mikään esitetty julkiteoria ei vastannut käytännön realiteetteja.

Näen asian niin, että poliittinen koneistomme päätöksineen on edesvastuuttomuuttaan ja ymmärtämättömyyttään päästänyt tämän paskan valloilleen, mutta valitettavasti "ansiot" jaetaan niin, että hyvä lähipiirille ja vahingot kaikille ja tilin nostaneet häipyvät olosuhteita syytellen palkkiovirkoihinsa.

Edellisellä kerralla johdon kusetus meni lähes sukkana läpi, mutta nyt ne on vedettävä vastuuseen ja systeemi pantava uusiin puihin, kun tiedetään kokemuksesta, mistä on kyse.

En epäile lainkaan, etteikö tässä hävittäisi vielä monta taistelua ainakin henkisesti, mutta sota käydään loppuun tavallisen ihmisen puolesta. Lievä hulluuskin sallitaan, mutta tyhmyydelle on pistettävä nyt rajat, joita se ei ole tuntenut.

Tämä on vielä pitkä savotta, mutta jos yhtään ahdistusta helpottaa, niin pyytäisin sinua ensimmäisten joukossa mukaan jonkin järjellisen ja pitkäjänteisen projektin toteuttamiseen. Minulle taitosi ja asenteesi riittävät enemmän kuin hyvin.

Odotan sitä päivää, että ihmisillä on taas aikaa ja mahdollisuuksia todella kunnioittaa toistensa tekemää työtä ja tuntea ammattiylpeyttä kättensä jäljistä. Koulutus ei saa ratkaista. Osaaminen ja halu oppia pitää riittää kriteereiksi. Kehittymismahdollisuudet täytyy luoda ihmisten ja ympäristön vaatimuksista lähtien ja siinä asiassa resurssien puute on pelkkä tekosyy.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Moni puhuu "maamme tilanteesta", joka on toki muuttunut monin tavoin. Yritän silti säilyttää optimismin. :D

Mutta onko esim. muutos Suomen ulkopuolella päässyt jo unohtumaan ja kuinka me olisimme voineet siihen vaikuttaa? Tai jotenkin omin keinoin poistaa riskejä, jotka tulevat pyytämättä, joskus jopa ns. yllättäen?
http://yle.fi/ohjelmat/2574657

Lisään vielä, että tämäkin tilanne voi muuttua nopeasti. Pitäisikö PTS-itsesäilytyksen ja pysyvien doktriinien ohella kansakuntien (mahdollisuuksistan käsin) ottaa niiden rinnalle myös kyky muutokseen / sopeutumiseen - yritysmaailmassa tämä kulkee muotisanalla ketteryys?

Työllä rakennettu luottamus ja sen siunauksellisuuden pysyvyys ei aina riipu siitä, miten hienona ja pysyvänä me itse tätä pidämme. Lausahdus - "ei ainakaan meidän koulussamme", koska me olemme viisaita - ei toimi hokemalla tai vakuuttamalla joka tilanteessa.

Noottikriisejä tulee ja menee vastaisuudessakin. Valitettavasti. Me emme pysty laittamaan jäitä muiden hattuihin, vaikka siihenkin olisi joskus tarvetta.

Muistan, miten aikoinaan paheksuttiin lausetta, jonka mukaan Suomella on kolme haastetta. :D

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Mehän emme pysty juurikaan vaikuttamaan siihen, mitä Suomen ulkopuolella tapahtuu, vaan meidän olisi sopeutettava oma toimintamme ulkoiseen ympäristöön.

Koska tämä jätettiin käytännössä kokonaan tekemättä EU-jäsenyyden edellyttämiin rakenteisiin, pääsi Nokian varjossa kasvamaan ennätykselliset vajeet kaikkien rakenteiden suhteen.

Nythän meillä ei ole mitään edellytyksiä kuroa näitä vajeita umpeen, koska vientimarkkinoiden kilpailukykyä ei voi parantaa rikkomatta kaikkia tehtyjä yhteiskunnallisia sopimuksia.

Vapaille markkinoille ei muodostu mitään pitkään pysyvää, vaan ne ovat alati hallitsemattoman muutoksen kourissa. Vakauttamiseen tarvitaan siis joustavaa talousmekanismia, eli käytännössä omaa rahaa, sekä mahdollisuuksia suojata jossakin määrin omaa tuotantoa. Isot maat toimivat jatkuvasti vastoin sopimuksia, mihin pienillä ei oikein ole eväitä vastata, elleivät ne saa rikkoa sääntöjä samalla tavalla.

Toimituksen poiminnat