iitimo

Globalisaatiolla liian kova hinta

Suomessa on riemuittu globalisaation tuomista hyödyistä parisen vuosikymmentä. Tämäkin idea on saanut alkunsa Yhdysvalloista, joten voimme saada hyvinkin selkeän kuvan globalisaation hyötyjistä ja maksajista tarkastelemalla sikäläisiä tilastoja tuottavuuden kasvun ja tulonjaon kehittymisestä.

Tiedot ovat peräisin hiljattain julkaistusta tutkimuksesta, jonka tekijänä on professori Colin Gordon, Economic Policy Institute (EPI).

 

Tutkimusjakso tarkastelee kotitalouksien ostovoiman kehittymistä tuloluokittain vuosina 1979 - 2012. Tuottavuuden kasvuksi ajanjaksona on laskettu 64 %.

Kuten kaikissa asiakokonaisuuksissa, osalle uutiset ovat hyviä ja osalle huonoja. Aloitetaan huonoista.

Kotitalouksista vähiten ansaitsevien 20 %:n ostovoima on laskenut -12,1%

Seuraavan ansioportaan 20 -40 % ostovoima on jokseenkin ennallaan, -0,1 %

Vielä luokassa 40 - 60 %, ostovoiman kasvu +8,4 % on jäänyt aika paljon jälkeen tuottavuuden kasvusta, joka oli siis 64 %.

Lisäksi on syytä tiedostaa, että kyseisenä ajanjaksona naiset hylkäsivät laajamittaisesti kotiäitiyden ja siirtyivät työelämään, eli palkansaajien määrä talouksissa on kasvanut reippaasti. Samoin väestön koulutustaso on noussut kaikkien aikojen korkeimmalle tasolle. Näihin lukuihin en tutkimusreferaatista löytänyt dataa.

 

Sitten hyviin uutisiin.

Ansiotasoltaan ylempään keskiluokkaan 60-80 % kuuluvien ostovoima kehittyi jo tyydyttävät +20,3 %

Ylin 20 % korjasi +48 % ostovoiman kasvua, mikä tyydyttänee keskimäärin, vaikkakin tuloluokan sisällä jakaumassa on ”pientä” epätasaisuutta.

Ylin 5 %, ostovoiman kasvu +103,2 %

Ylin 1 %, kasvua +184,9 %

Ylin 0,1 %, kasvua +383,8 %

Ylin 0,01 % lienevät päässeet ulos köyhyysloukusta +685,1 %:n ostovoiman kasvulla, eikä lähtötasokaan liene ollut kovin lähellä alimpia tuloluokkia

 

Ylimpään 0,01 prosenttiin kuulunee ainoastaan suurpankkiireja ja ylikansallisten korporaatioiden johtoa ja omistajia. Heidän kannaltaan globalisaatio on erinomainen asia. He ovat ansainneet palkankorotuksensa rahoittamalla investointeja kehittyviin talouksiin ja vaihtamalla oman talousalueensa kallis työvoima kehittyvän talouden halpatyövoimaan.

Samalla on täytynyt käydä myös niin, että parhaiten ansaitsevat ovat onnistuneet keplottelemaan veroistaan eroon, koska muussa tapauksessa ostovoiman tasaaminen olisi onnistunut lisäämällä sosiaalisia tulonsiirtoja. Kun verojen korottaminen ylimmissä tuloluokissa on suljettu pois valikoimasta, joutuvat osavaltiot ja liittovaltio tukemaan uusien työpaikkojen syntymistä velkaantumalla lisää, eli myymällä valtion velkakirjoja niille, joilla on varaa niitä ostaa. Taulukosta näkee, kenellä on.

 

Tällaisella tulonjaolla, yhdistettynä alhaiseen korkotasoon, kiihdytetään kiinteistöjen, raaka-aineiden ja pörssikurssien arvonnousua epärealistisiksi suhteessa tarvittavan maksajamassan ostovoiman kehitykseen.

Seurauksena on erittäin epävakaa ja räjähdysaltis yhteiskuntarakenne, missä osa pelkää aiheellisesti elantonsa loppumista kokonaan ja osa aiheellisesti säästöjensä menettämistä.

Tällainen yhteiskunta muuttuu ajan kuluessa erittäin väkivaltaiseksi. Ei ole mikään ihme, että peräti 1 % Yhdysvaltain väestöstä on suljettu vankiloihin ja kansakunnan eheyttä yritetään epätoivoisesti paikata luomalla ulkoisia uhkia.

 

Historian saatossa käytännössä kaikki imperiumit ovat sortuneet sotilasmenojen hillittömään kasvuun ja sen taustalla muu reaalitalous rappeutuu niin pahoin, että hallinto syöstään lopulta vallasta. USAn ulkopoliittiset aggressiot kertovat poliittisen ja taloudellisen eliitin viimeisten keinojen olevan käytössä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kikka on siinä, että se on saatu ajettua ideologisesti sisään niin, että juuri ne, jotka siitä vähiten hyötyvät, pitävät sitä pelkästään hyvänä ja väistämättönä asiana. Jälkimmäistä se on pelkästään sitä mukaa kun valta siirtyy enemmistöltä vähemmistölle.

Mutta kirjoitan tätäkin puhelimella, joka maksaisi länsimaiselta brändiltä monta sataa euroa, mutta koska voin sivuuttaa välistävetäjän, maksoin veroineen alle 200 €. Eli ostovoimani on globaalisti varsin hyvällä tasolla, pitää vaan löytää väylä. Rahat karkaavat Suomesta, mutta se on tätä menoa katsellessa ihan oikein.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Pienituloisena kuluttajana sinulle ei oikein muuta vaihtoehtoa jätetä, mutta samaa tekevät parempituloisetkin. Lisähinnalla kun ei saa oikeastaan mitään lisäarvoa tuottavia ominaisuuksia kuin kenties statusarvoa.

Tämän vuoksi myöskään suomalaisille, korkean kustannustason yrityksille ei jää minkäänlaista elintilaa, elleivät nekin muuta halvempien kustannusten ja alempien verojen perässä muualle.

On jo huomattavasti kannattavampaa hankkiutua työmatkojen vaatimasta autosta eroon ja käydä netti- ja vaihtokauppaa kotoa käsin vaikka Kelan peruspäivärahalla, kuin ottaa vastaan työtä, josta jää käteen alle 1500 euroa kuussa. Tulotason on kasvettava todella paljon, ennenkuin siitä jää jotain säästöön, koska veroprogressio ja elinkustannukset tuppaavat nousemaan tulotason myötä.

Suomen kansantaloudelle tämä tietää konkurssia, joka ei ole mitenkään estettävissä pitämällä kiinni eurovaluutasta ja nykyisistä kansainvälisistä sopimuksista. Hallituksemme kyllä pitää mieluummin niistä kiinni ja uhraa niin yritykset, työpaikat, työttömät kuin eläkeläisetkin samaan konkurssipesään.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

En minä nyt kai mitenkään erityisen pienituloinen ole tällä hetkellä (koska en ole enääbperheemme ainut tulonlähde.), mutta olen jonkinlainen vakaumuksellinen väärässäolija. Omistan auton, mutta vihaan sillä ajamista - ajan 40 km päivittäistä työmatkaani ennemmin pyörällä. Kämppä on täynnä tietokoneita, laitteita ja osia, mutta en ole kiinnostunut brändeistä tai yksinkertaistavasta tuotteistuksesta, ulkoasusta tai mukavuudesta, vaan ennemminkin tehosta ja ominaisuuksista. Kyn lyön pellittömän pöytäkoneeni päälle, se kuulostaa tuplanäytönohjaimineen lähinnä pölynimurilta.

Olen kai jonkinlainen äärimmäinen pragmaatikko. Ihailen kestäviä, toimivia, tehokkaita ja yksinkertaisia asioita. Ne ovat kauniita.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tässä valossa piskuinen Suomi on tehnyt ja tekemässä päätöksiä, jotka ovat kaikista realiteeteista irrallaan. Olemme sitoneet itsemme mahdollisimman tiukasti globalisaation tukemiseen pyrkiviin liittoumiin ja viimeisimpänä lähentyneet myös sitä ylläpitävää, läntistä väkivaltakoneistoa, jonka puolestaan itäinen väkivaltakoneisto alkaa tulkita vihollisekseen.

Olemme joutuneet globalisaation maksumiehiksi suorina tulonsiirtoina, velkojen kasvuna ja inframme rappeuttamisena kadottamiemme varojen puutteessa. Myös kansallisvarallisuutta on myyty pilkkahintaan, jotta kykenisimme kantamaan mielettömästi kansantaloutemme tuottoa suuremmat vastuut osallistumisestamme.

Realiteettien kieltämisen takana voi olla vain yksi syy, pelkuruus. Alamittainen poliittinen johtomme ei ole vuosikymmeniin kyennyt hoitamaan suvereenin valtion johdolle kuuluvia tehtäviä, vaan tyytynyt nyökkäilemään vahvemmiksi kuvittelemilleen liittolaisille ja samalla onnistunut ajamaan koko maan niin taloudellisesti kuin turvallisuuspoliittisesti tuhon partaalle.

Kekkosen täyslaidallinen on taas paikallaan: "Saatanan tunarit!"

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

En tiedä mikä merkitys on sillä, että ylimmän tuloluokan tuloista kuvittelisin suurimman osan tulevan finanssimaailman pelituloista yhdistettynä pelattavien volyymien tuomaan vipuvaikutukseen. Näitä tähtitieteellisiä summia ei keskiluokan tuloilla saada koskaan.
Oheisen videon loppupuolella on mielenkiintoinen näkemys siitä kuinka tämä rikkaiden joukko tulee siirtymään lännestä kohti itää. Tällä ilmiöllä voisi olla myös oma merkityksensä nyt käytävällä länsimaat/ Venäjä nokitteluun.
http://m.youtube.com/watch?v=Sm5xF-UYgdg

Susanna Kaukinen

Tästä nokittelusta pari uunituoretta blogia:

#1. Suurvaltapolitiikan aakkoset
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

#2. Länsiblokin hybridisodankäynti ja propaganda
=> http://susannakaukinen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1...

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Itse syyttäisin inflatorista rahapolitiikkaa, joka on varallisuudensiirto köyhiltä säästäjiltä rikkaille keinottelijoille, jotka hyötyvät uuden rahan paisuttamista spekulatiivisista sijoituksista.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ikävä sanoa näin, mutta nuoret, joiden käsissä maa ja maailma nykyään lepäävät, eivät ota historian opetuksia vakavasti, mikäli edes tuntevat historiaa. Toki tämä ei ole ikänumeroista kiinni, vaan asenteesta.

Eriarvoisuuden repeäminen tolkuttomaksi on aina merkinnyt levottomuuksia, vallankumouksia ja sotia. Mikään ei viittaa siihen, ettei näin kävisi nytkin.

Mitä Suomeen tulee, se, että täkäläiset päättäjät ryntäävät sopulilauman mukana rotkoa kohti tajuamatta hypätä ajoissa valtavirran kyydistä, tulee vielä aiheuttamaan valtavaa epävakautta, levottomuuksia ja rettelöitä, ennustelen. Suomessakin, vaikka maamme kansanluonteeseen kuuluukin toisen posken kääntäminen ja sopulilauman mukana juoksentelu. Vaikka rotkoon, kunhan muutkin sinne rojahtavat.

Toisinaan toki hyppäämme sinne ihan itse muiden jarruttaessa ennen reunaa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eikä siirtomaaimperialismikin ollut globalisaatiota?
Globalisaatio on tietenkin tuhoisaa jos se koskee vain ns. vapaata kauppa.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

tuottavuus kasvo 64%.

"Ylin 20 % korjasi +48 % ostovoiman kasvua, mikä tyydyttänee keskimäärin, vaikkakin tuloluokan sisällä jakaumassa on ”pientä” epätasaisuutta.

Ylin 5 %, ostovoiman kasvu +103,2 %

Ylin 1 %, kasvua +184,9 %

Ylin 0,1 %, kasvua +383,8 %

Ylin 0,01 % lienevät päässeet ulos köyhyysloukusta +685,1 %:n ostovoiman kasvulla, eikä lähtötasokaan liene ollut kovin lähellä alimpia tuloluokkia"

Tossa jos tekis niin että vähentäs 5% tulot tosta 20% tulosta, tuloksena olisi että 95% tienaa vähemmän kuin tuottavuuden kasvun ansiota pitä. ja 99% kans. 1% on pitänyt tuloosuutensa ennallaan. 0.01% on kasvattanut reilusti.

tota mä oon yrittäyt ihmisille kertoa. ei edes 1% hyödy, vain yksi tuhannesta.

90% usa väestön ostovoima on samalla tai matalammalla tasolla kun 1970.

tuolta löytyy dataa, se osaa piirrellä graafejakin.
http://www.parisschoolofeconomics.eu/en/news/the-t...

Sit jos usa talouskavusta vähennetään virtuaalinen eli rahoitussekrotin paisumisen aiheuttama kasvu, putoaa kasvu jonnekkin 1.5% tietämille jopa silloin kun menee hyvin. eli ainut mikä on usa taloudessa kasvanut on keinottelu.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Erinomaisen havainnoiva teksti Timolta jälleen, kiitos - tästä todellakin on kyse mutta näistä ei nykypäättäjät puhu eikä pukahda vaikka heillä olisi kaikki käytettävissä oleva tieto saatavilla.

Ilmeisesti valtapuolueiden, kuten myös työmarkkinajärjestöjen johtotasojen hnkilökohtaiset intressit ovat liian kaukana kansalaisten kannalta parhaista reformeista, todellisuudesta on eksytty jo liian pitkälle eikä sinne haluta palatakaan enää. Eli sumutus jatkuu kunnes saadaan todellisia vaihtoehtoja ja todellisia konkreettisia työkaluja nykyisten tilalle, myös ja ennenkaikkea eduskuntaan.

Toimituksen poiminnat