iitimo

Suomen kansan omaisuus uhrataan €uron vuoksi

Haluaisitko muuttaa Bulgariaan? Vai odotatko, että Suomi ajetaan tahallaan Bulgarian elintasoon? Ennustelaitokset jatkavat katteettomia lupauksiaan orastavasta talouskasvusta, vaikka lyhyen tähtäimen luvut tunnustavatkin negatiivisiksi. Mitään kasvua on turha odottaa ennen talouden ja rakenteiden sopeuttamista euron ja kansainvälisen kilpailun asettamiin vaatimuksiin.

Ei, tämä lama on Suomen osalta vasta alussa ja pudotus tulee olemaan todella rajua seuraavat 3-5 vuotta. Tuore Valtiovarainministeriön budjettiehdotus kertoo todella karua kieltä, miten pieni- ja keskituloisten ostovoiman hävittämistä tullaan kiihdyttämään ja samalla resepti tuottaa tämän ja ensi vuoden aikana arviolta 50 – 100 tuhatta uutta työtöntä. Osa toki työllistyy pätkätöissä tai pakkoyrittäjänä, mutta pysyvästi alemmalla elintasolla. Verot ja veroluonteiset maksut syövät nousevan vuokratason ohella yhä suuremman osan ostovoimasta.

 

Kerron nyt, kuinka tämä suunnitelma etenee. Samalla selvinnee hyvävelikerhon rikollinen piittaamattomuus omien kansalaisten hyvinvoinnista. Rakas veronmaksaja, he maksattavat kahden vuosikymmenen holtittoman sikailunsa laskun nyt juuri sinulla, eikä monikaan teistä ole turvassa.

 

Tuore tilasto tietää kertoa, että yli puolet suomalaisista saa enemmän tulonsiirtoja kuin maksaa veroja. Määrä kasvaa, kun keskiluokkaa tippuu ansiosidonnaistensa päätyttyä pienituloisten kastiin. Sama trendi jatkuu eläkeläisten osalta, koska elinkustannukset kasvavat eläkkeitä nopeammin.

 

Eläkejärjestelmän vaje on päätetty kattaa eläkeiän nostolla, eli käytännössä odotetaan eläkkeensaajan kuolevan ennen nautintaoikeuden alkamista. Tämä koskee kovimmin fyysisesti tai henkisesti raskaiden ammattien harjoittajia, joiden elinajanodote on selvästi keskimääräistä alhaisempi. Ahkerimmat kansantalouden kasvattajat siis saavat unohtaa pienten eläkkeidensä nostamisen kokonaan tai osittain. Koska hyvin suuri osa samasta ryhmästä on menettänyt työnsä tai työkykynsä ennen aikojaan, heidän eläkekarttumansa näivettyy juuri silloin, kun se täystyöllisyyden vallitessa olisi suurimmillaan. Jos onnistuvat pysyttelemään hengissä eläkeikään, eläketulo hipookin minimitasoa.

 

Nyt kasvava työttömien massa on saatettu kilpailemaan keskenään ja tuontityövoiman kanssa supistuvasta määrästä kierrossa olevaa rahaa. Uutta rahaa ei synny, koska pankit ilmoittivat juuri rajusta velkaantumishalun pudotuksesta, huolimatta nollaa hipovasta korkotasosta. Ja muistammehan, että kaikki raha syntyy talouteen jonkun ottamana velkana. Säästäminen vähentää kierrossa olevan rahan määrää.

 

Mitä pienituloinen palkansaaja tai eläkeläinen sitten voi tehdä oman elintasonsa säilyttämiseksi? Aivan oikein. Hänen on pakko alkaa realisoimaan omaisuuttaan. Kuten työvoimankin tapauksessa, kasvava tarjonta aiheuttaa hintatason romahduksen. Eläkeläisten tapauksessa elinikäisen säästämisen tulos on useimmiten vain oma asunto, jonka ylläpitokuluista hän ei enää selviä nousevien hintojen ja verojen puristuksessa.

Nousukaudella hyväpalkkaisiin töihin päässeen lapsiperheen velkaisen asunnon arvo onkin yhtäkkiä velan määrää pienempi, eivätkä pudonneet tulot riitä velkojen lyhentämiseen. Tällaisessa tilanteessa elävien kotitalouksien määrä lienee noussut tulonsiirtojen perusteella pitkälti toiselle miljoonalle. Älkääpä huoliko. Tällä menolla määrä tulee vielä kaksinkertaistumaan ennen seuraavaa nousua.

 

Edessä on siis täydellinen omaisuuden uusjako, huomattavasti 90-lukua rajumpi. Mistä löytyvät sitten uudet omistajat?

 

Osittain heistä, jotka onnistuvat tulotasonsa säilyttämään tässä kurimuksessa. Heitä tulee kuitenkin olemaan lopulta hyvin vähän, alle 20 % väestöstä. Pääosassa tulevat olemaan yksityiset ja institutionaaliset sijoittajat, sekä niiden johtoportaaseen kuuluvat, joiden reaalinen veroaste jää ”verosuunnittelun” ja pääomatulokikkailujen avulla jopa keskituloisia alhaisemmaksi. On kuitenkin huomattava, että suomalaiset sijoittajat muodostavat vain pienen osan ostajakunnasta. Tärkeimmät resurssimme tullaan valtaamaan ulkomaisten suursijoittajien toimesta, mihin käynnissä olevat TTIP-vapaakauppaneuvottelut luovat pohjaa.

Omien pääomiensa lisäksi, heillä on ainoina mahdollisuus käyttää luottokelpoisuutensa ansiosta lähes nollakorkoista velkarahaa, jonka pumppaamisen EKP käynnistänee lähiaikoina. Tiedämme jo USAn esimerkin perusteella, että rahan määrällinen elvytys (QE) siirtyy pääosin kiinteistöjen ja osakkeiden katteettomaan ja nopeaan arvonnousuun, sekä toisaalta riskittöminä pidettyihin valtioiden velkakirjoihin. Koska nämä arvonnousut ovat yhä kauempana tavallisen palkansaajan tai eläkeläisen ulottumattomissa, ei reaalitalous elvy ennen näiden tulojen kasvua. Tämä periodi saattaa kestää jopa 5-10 vuotta. Ehkä jopa pidempään, koska energia + työ = talous, ja olemme häviämässä osuuttamme muutenkin kuihtuvista fossiilisen energian varannoista. Tuottava työ ja talous ovat jo valmiiksi kuralla.

Ostajien kannalta edes osittainen arvonmenetys ei merkitse juuri mitään, koska ostamiseen käytetyt rahat ovat tulleet finanssisektorin vedonlyöntimarkkinoilta ja keskuspankkien lähes ilmaiseksi tarjoaman leikkirahan yhdistelmänä, joille on pidemmällä tähtäimellä odotettavissa massiivinen korkotuotto talouden kääntyessä uudelleen kasvuun.

 

Arviolta noin 80 % väestöstä joutuu kuitenkin ”ikävän välivaiheen” uhreiksi, eli he joutuvat enemmän tai vähemmän pahoihin talousvaikeuksiin. He menettävät omaisuutensa, kenties terveytensä, alkoholisoituvat ja kenties heidän perheensä hajoavat. Tämä on täyttä arkitodellisuutta jo nyt, koska Helsingissä lasten huostaanotot ovat lisääntyneet vuodessa peräti 5 %. Muut oheishaitat näkyvät niin ilmeisinä, että silmiä kirvelee.

 

Hyvävelikerhon kerma on parhaillaan keskustelemassa uusista eläkejärjestelyistä. Emme tiedä vielä lopullisia ratkaisuja, mutta pidän jo nyt täysin varmana, etteivät he näe tarvetta, saati varaa leikata omia tai edustamiensa yhteisöjen johtoporukoiden jättisuuria eläkkeitä, vaikka luultavasti koko eläkejärjestelmän vaje saataisiin katetuksi rajaamalla eläkekatto noin 3000 euroon kuukaudessa. Ellei eläkeläisen kulurakenteella selviä tuollaisella summalla, on syytä arvioida pätevyytensä talouden hallinnan suhteen uudelleen. Solidaarisuus ei kuitenkaan kuulu yhdenkään neuvotteluosapuolen sanavarastoon.

 

On aivan selvää, että omaisuuserien hamstraaminen ja tuottamattomana pitäminen seuraavaan kasvusykäykseen saakka palvelee ainoastaan suurituloisimman desiilin etuja. Se on lisäksi rajua uhkapeliä ihmisten tulevaisuudella, jopa maailmanrauhalla, koska vastaava eriarvoistuminen loi pohjan jo kahdelle edelliselle maailmansodalle.

Ilman turvallisuusriskin kasvuakin, kyseessä on jokseenkin identtinen toisinto 90-luvun tapahtumista tavallisen kansalaisen näkökulmasta. Siksi pidän erityisen alhaisena ja iljettävänä nykyisen ja edeltävien hallitusten tapaa tehdä vaivihkaista myyräntyötä omia kansalaisia vastaan. Vähimmilläänkin reilun pelin henki edellyttäisi keskustelua siitä, miten yksittäisen kansalaisen harteille osunutta henkilökohtaista taakkaa voitaisiin helpottaa.

On silkkaa petosta antaa ymmärtää, että julkisen talouden tila sallisi enää pitkään tasata eroja tulonsiirroilla nykyisessä laajuudessa. Pelkästään työttömyysvakuutusrahasto joutuu ottamaan velkaa tänä vuonna 600 miljoonaa euroa ja korottamaan ensi vuonna vakuutusmaksuja, mikä nostaa entisestäänkin korkeita työvoiman sivukuluja ja sitä kautta nakertaa tuotannollista kilpailukykyämme. Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja povatakseen vastaavaa korotuspainetta myös eläkevakuutusmaksuihin, saajien määrän lisääntyessä ja maksajien vähetessä.

 

Valitettavasti kaikki eduskuntapuolueet pitävät saavuttamistaan eduista kynsin hampain kiinni, eikä meillä ole realistisia edellytyksiä kansakuntamme pelastamiseen poliittiselta eliitiltämme, joka on kaapannut valtion puhtaasti omien etujensa ajamiseen, elleivät kansalaiset ryhdy puolustamaan etujaan korruptoituneen systeemin ulkopuolelta. Eurojäsenyys ja arvovallan säilyttäminen ovat näille politiikan dinosauruksille kaikki realiteetit ohittavia itseisarvoja, joihin vetoamalla niin oman maan kuin tänne työn ja toimeentulon perässä tulevien ihmisten oikeudet voidaan, ja suorastaan täytyy polkea lokaan.

 

Itsenäisyyspuolue käy talkoovoimin kamppailua terveen ja elinvoimaisen yhteiskuntarakenteen synnyttämiseksi ja lähtee yksilöä kunnioittavista mahdollisuuksista osallistua sellaisen rakentamiseen, kukin kykyjensä ja mahdollisuuksiensa mukaan.

On suuri häpeä jättää maa lapsilleen tällaisessa alennustilassa, missä julkisivu kiiltää, mutta rakenteita kalvavat lahottajat ja homekasvustot. Jokainen vastuullinen ja täysijärkinen aikuinen kyllä tiedostaa sisimmässään, ettei näin voida jatkaa. Samoin nuoriso, mutta me vanhemmat olemme vastuussa siitä, että olemme vieneet heiltä oman tulevaisuutensa avaimet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

21Suosittele

21 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Muuten olen melko lailla samaa mieltä. Kahta kohtaa pitää kommentoida.

Ongelmat eivät johdu eurosta, vaan jostain muusta. Suomi voisi olla vielä pahemmin kusessa markan kanssa, jos valtakuntaa johdettaisiin samanlaisella tyhmyydellä ja ahneudella.

Bulgaaria voisi olla ihan hyvä maa asua ja harjoittaa maataloutta. Käsittääkseni EU ainakaan vielä ei ole onnistunut yrittämisestä huolimatta tuhoamaan Bulgarian monimuotoista maataloutta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Olet aivan oikeassa. Euro ei aiheuttanut ongelmia, vaan kyvyttömyys sopeutua ajoissa sen asettamiin vaatimuksiin. Jälkikäteen toteutettuna onnistuu vain valtavien inhimillisten tragedioiden kautta.

Bulgaria on jo hyvää kyytiä matkalla monokulttuuriin ja suurtuotanto ajaa pieniä vaikeuksiin. Kasvuolosuhteet olisivat toki erinomaiset, mutta nykyinen markkinatalouden pointtihan ei ole ihmisten työllistäminen, vaan harvoja hyödyttävien kartellien ja monopolien suosiminen.

EU:n maatalouspolitiikka estää tehokkaimmin ihmisiä osallistumasta oman leipänsä kasvattamiseen. Heidän tuleekin muodostaa vain työvoima- ja kuluttajaresurssi, jonka omaehtoinen pärjääminen on talous- ja valtioeliitin painajainen.

Susanna Kaukinen

Ei siihen euroon ollu mitään mahdollisuuksia sopeutua. Se on Saksan tarpeiden mukaan asettuva valuutta ja Suomi ei pärjää Saksan kilpailukyvylle.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #15

Toki olisi tovin pärjännyt, jos olisi heti leikannut eläke- ja sosiaaliturvaa sen 30-40 % ja pitänyt ankaraa palkkakuria. Suomen kilpailukyky ei kokonaisuuden kannalta ole merkitsevä, koska kaikki eivät tule pärjäämään koskaan. Liittovaltiossa vahvuus merkitsee ainoastaan nettomaksajan roolia.

Sinänsä koko eurovaluuttaprojekti on vain kilpajuoksua pohjalle muita päävaluuttoja vastaan, eli ei järjen häivää.

Markku Laaksonen

Hyvä, samaa mieltä ei oma valuutta mikään automaattinen tae menestyksestä olisi, sen kestävyydestä ja valuuttapolitiikasta ei ole mitään tietoa, ei liioin julkisen talouden hoidosta, kuten sanot.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Epäilen ettei suomalaiset herää ek-vaaleissa, siitä pitää median propaganda huolen kertomalla taivaanrannassa näkyvästä kasvusta. Viime vaalien jälkeen Kokoomus piti tärkeänä että suomalaisten lypsäminen jatkuu ja sai sille laajan kannatuksen eri puolueista.

Susanna Kaukinen

Mä epäilen ihan samaa vielä ensi keväästä. Liian moni elää vielä kuplassaan, joka vasta rakoilee, vaikka monet onkin jo tyhjän päällä. Usein käy niin, että järjestelmään pettyvät jättävät äänestämättä, se on toinen puoli kolikkoa.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Oma valuutta on työkalu. Sitä voidaan käyttää rakentavasti tai tuhoavasti, kaikki riippuu käyttäjästä. Se mikä on varma on se että jos ei ole tätä työkalua niin tuho tulee ajan kanssa.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Miksi koen tuon keskituloisen perheen kuvaelman niin...henkilökohtaisena?
Perheellä hyvät tulot, kovat verot, suuret, pakolliset kulut ja suhteettomat työt, eikä tyynyn alle vaan kerry mitään - edelleen eikä koskaan.
Ystävät kamppailevat samoissa kultaisissa häkeissään: osa haukkuu naapureita, työkavereita, virkailijoita tai itseään köyhempiä ja todelliset siivellä eläjät nauravat koko matkansa pankkiin.

Kolme samanlaista veronkorotusta kuin nyt ehdotetaan, ja talo lähtee vasaran alle, unelmat myyntiin ja vain velkaa jää.

Käyttäjän TimoKalliokoski kuva
Timo Kalliokoski

Aika täydellinen kuvaus tilanteesta. Vähän vaikea kommentoida. Kehotan keksimään yksilöllisiä ja yhteisiä selviytymisstrategioita, Kreikan tiellä, vapaassa pudotuksessa...

Käyttäjän VesaHellman kuva
Vesa Hellman

Asiallista tekstiä Timolta jälleen!

Marko Heinonen

noh joku nokian tasonen innovaatio niin hyväon...muistan kun lähetin idean nokiaan 2007 rannetietokoneesta joka on kun kello vastauskin tuli...hahaaaaa ritariässä aika meni jo.... käsittääkseni samsun johtaa rannetietokoneiden alaa..... hahaaa nokialaiset on tyhmiä...

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Olen kirjoitellut silloin tällöin paikalislehden mielipideosastoon. Juurikaan ei ole palautetta tullut,mutta nyt kun onollut pidempi tauko,on useammalta taholta kyselty miksi tekstejäni ei enää tule. Eli aika hyvin ihmiset seuraa lehtien mielipidepalstoja. Blogien seuraaminen vie paljon aikaa,eikä ainakaan omassa tuttavapiirisssäni monikaan sitä tee.
Kun esim. Pesonen viimeksi kirjoitti Pietarsaaren sanomiin,moni kyseli,mikä on IPU !

Mauno Ruuskanen

Kerroit "eläkejärjestelmän vajeesta." Mistä on tullut tuollainen sanonta? Eläkevarantojen pääoma kasvaa n. yhden miljardin kuukaudessa ja on tällä haavaa yli 170mrd euroa. kts. www.seniory.fi Muuten samoja mietteitä. :)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kestävyysvaje on yleisemmin käytetty, mutta kyllä siellä aivan selvä rahoitusvaje on, koska eläkevakuutusmaksut nousevat joka vuosi ja silti pitäisi nostaa eläkeikää.

Todellisuudessahan nostoa on hyvin vaikea toteuttaa, kun yritykset työntävät väkeä ulos ennen aikojaan ja joiltakin loppuu muuten vaan jaksaminen tai terveys.

Vapaassa kilpailussa ei voittajia jää kovin montaa. Hyviä pointteja linkissäsi!

Esa Härkönen

Oma valuutta. Se on ainoa mahdollisuus päästä pois tästä kurimuksesta. Muuta vaihtoehtoa ei ole. EU on liian iso, että se ottaisi huomioon eri maiden sosioekonimiset erityispiirteet. Tässä nyt ollaan ja vaihtoehtoina on 20 %:n palkkojen leikkaus TAI oma valuutta ja 20 %:n devalvaatio. Ainoa joka estää tämän on omia etujaan ajavat, lammasmaiset poliitikot ja vielä lammasmaisemmat äänestäjät. Riitaisat pikkupuolueet vain jouduttavat alaspäin menoa, kun pitäisi yhdistää eurokriittiset voimat ja pyrkiä saamaan ehdoton enemmistö seuraavissa vaaleissa aikaan. Tämä on tällä hetkellä talouden talvisotaa, eikä mitään normaalia talouden nousu ja laskusuhdannetta. Nyt pitää yhdistää voimat, eikä tapella lillukan varsista.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Esan kanssa samoilla linjoilla. Kaikki eu ja euro vastaiset puhaltakoon samaan hiileen. Eu fantsuttelijoiden ainoa toivo on hajoittaa ja hallita.

Jani Lehtinen

Talouden Talvisodasta kohti talouden III Maailmansotaa...näyttäisi siltä ett "Mainilan laukauksia" jo ammutaan Ukrainassa. Ei tästä sopasta ole muuta ulospääsytietä kuin laittaa vähän rautaa rajalle ja sit vain toivoa, että tomujen hälvettyä veikkaisi oikein ja on voittajien riveissä. Sitähän tämä arpominen Naton kanssa on: USA on konkurssin partaalla, eikä ne(kään) osaa taloussotkujaan muilla keinoin ratkaista kun hakea avointa konfliktia vähän kaikkien kanssa (Kiina, Venäjä ja Israelin kautta koko arabimaailma) - ja tottakai ne haluaa vetää mahdollisimman monta idioottia samaan läjään. Maailma on kuitenkin muuttunut sitten II Maailmansodan päivien ja itse laittaisin Eurojackpot-vetoni sen puolesta että USA:n aika jonkinlaisena "maailmanvaltana/-poliisina" alkaa olla jo loppusuoralla. Sitten tulee joku toinen idioottilauma ja sama tuolileikki alkaa taas alusta. hiphei.

Toimituksen poiminnat