iitimo

Tyhmyri, tyhmyrimpi, tyhmyrein

Julistan avatuksi avoimen superlatiivi-kilpailun, missä voi kuvata Suomen poliittisen johdon kykyjä ja saavuttamia tuloksia mahdollisimman kuvaavasti. Pontimena oli varsin viisaana pitämäni ”Tyhmyrin” blogi. Hän analysoi siinä ansiokkaasti Suomelta edellytettäviä sopeutustoimia, käyttäen termiä ”hillittömän kivulias”, jolle tässä nyt kaivataan lisää kansalaisten ymmärrettävään informoimiseen soveltuvia kielikuvia. Vastakkaistakin mieltä saa olla ja keksiä sille puolestaan erilaisia termejä, kuten ”fantastinen”, joka on jo käytössä kulunut.

Superlatiivi-kilpailun voittaja valitaan epädemokraattisesti omasta toimestani ja palkitaan henkilökohtaisesti toimitetulla kirjapalkinnolla, sekä mahdollisesti kupillisella kahvia.

Jotta totuus ei pääsisi unohtumaan, kannattaa aloittaa vaikkapa lukemalla Tyhmyrin blogi, vaikka ao. kommenttinikin lukemisella pääsee jo pitkälle.

 

Hillittömän kivulias saattaa kaivata vielä kuvaavampia superlatiiveja, koska muutumme parhaillaan banaanivaltioksi, jossa edes banaanit eivät kasva ja 90-luvun lama näyttää sen rinnalla aivan näpertelyltä.

Katsotaanpa.

 

Metsä Group aikoo laittaa reilun miljardin Äänekosken sellutehtaaseen, joka ei tule työllistämään oikeastaan yhtään enempää kuin aiemminkaan. Se imaisee ilmeisesti vähintään viidenneksen keskenkasvuisista metsävaroistamme, eli kuitupuusta, joka sitten kuskataan lähes alimmalla mahdollisella jalostusasteella muualle jatkojalostettavaksi. Kansainvälinen konserni voi päättää pitkälti, missä se tuloksensa näyttää ja jakaa sen enimmältään osakkeenomistajille. Logistiikkaketju työllistää hiukan porukkaa, mutta ei kovinkaan paljoa nykyistä enempää, koska korjuuketju on äärimmäisen tehokas. Tulokset jaetaan nykyisen herrakerhon kesken. Puutavara halpenee, koska moni metsänomistaja joutuu luopumaan siitä pikku pakolla muiden työtulojen puutteessa. Rakennusvaihe pilkotaan aliurakoiksi, joissa suomalaiset tuskin pääsevät loistamaan.

 

Kemiran entinen lannoitetuotanto on saamassa osan 2. Osassa 1 tuotanto ja Soklin kaivosoikeudet myytiin norjalaiselle Yaralle, joka tuplasi lannoitteiden hinnat ja Suomen maajussit maksoivat koko kauppahinnan omasta taskustaan 2 vuodessa, kunnes korotus siirtyi elintarvikkeiden hintoihin ja pääsimme kollektiivisesti nauttimaan kaupan rahoittamisesta.

 

Osa 2 etenee siten, että Yara neuvottelee fuusioitumisesta Yhdysvaltain suurimpiin kuuluvan lannoitevalmistajan kanssa, eikä tarvitse epäillä, etteikö maailma kaipaa Soklin fosfaattia. Suomen valtion odotetaan rakentavan rautatieyhteydet tarvittaviin paikkoihin. Kaivos työllistänee kourallisen suomalaisia, mutta energiaintensiivinen jalostus tulee tapahtumaan Venäjällä, venäläisellä maakaasulla. Öljy tai sähkö on siihen liian kallista. Tästä projektista meidän herrakerhommekaan ei jaa kuin kulut meidän kaikkien kesken ja tuotot jaetaan jossakin muualla.

 

Nämä kaksi esimerkkiä riittänevät kuvaamaan, miten muutumme raaka-ainereservaatiksi ilman mitään mahdollisuuksia ottaa osuutta jalostusasteen noususta, koska olemme siihen aivan liian kalliita. TTIP tähtää siihen, että Suomen valtiolla on näissä hankkeissa äänivalta ainoastaan kansainvälisen välimiesoikeuden välityksellä.

 

Eurossa meiltä ei tarvitse kysyä, koska meitä voidaan aivan vapaasti kiristää- Suomi siis aiotaan ryöstää laillisesti putipuhtaaksi, eikä taviskansalaisille jää muuta ostettavaa kuin suurten ikäluokkien rappeutuva kiinteistömassa, joka tulee piakkoin alennusmyyntiin. Pakkohan se on myydä, koska elinkustannukset ovat jo ohittaneet keskimääräisen eläketulon. Vain ostajat puuttuvat. Ne, joilla olisi tarvetta, ei ole varaa.

 

Koko keskustelu käytäisiin aivan toiselta pohjalta, jos meillä olisi oma valuutta. Yhteiskuntarakenteemmehan on edelleen suojattujen markkinoiden ajalta ja esim. eläkeponzijärjestelmä edellyttää toimiakseen selvästi EU-keskiarvon ylittävää inflaatiota ja kattava sosiaaliturva ankaraa veroprogressiota. Vienti jäätyy ensimmäisellä ja tekijät häipyvät toista välttääkseen edullisempien verojen ja elinkustannusten perässä muualle. Jopa eläkeläisten kulutus siirtyy kasvavassa määrin ulkomaille.

 

Saksa taitaa olla ainoa euromaa, jolle sopii tällainen austerity-politiikka ja Ruotsi on euron ulkopuolella onnistunut epätasa-arvon tasaamisessa parhaimpien joukossa, vaikka omat ongelmansa on niilläkin, eli kansallisesti austerityn "nauttijat" ovat pääasiassa maahanmuuttajia.

 

Sen sijaan Suomen poliittisessa johdossa ei ole harmainta aavistustakaan, millaisessa ympäristössä nykyään toimimme, saati sitten, millainen se tulee näillä eväillä olemaan.

 

Voi vi**ulan väki!! Anteeksi nyt törkeä ilmaisu, mutta ei tämä enää sanoja säästämällä parane.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

16Suosittele

16 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen

Suomalaiset tyrmää kolmannessa erässä kaikkein Jyrkin stubbistinen eurokokkelihalvaus....
Ensimmäinen erä 1990–1993 markan ECUun sitomiskriisi
Tonen erä finanssikriisi 2007–2009
Kolmas erä eurokriisi 2010-

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Toden totta! Turpaan on tainnut tulla niin navakasti, että taju on lähtenyt jo ensimmäisessä erässä niin kansalta kuin päättäjiltä, mutta urhoollisesti köysiin nojaten yritetään kestää vielä seuraavaan erään. Tämä nimittäin ei ole amatöörien kolmieräinen, vaan täysi ammattilaisottelu.

Käyttäjän JuhaOjala kuva
Juha Ojala

Euroopan liittovaltion pohjoinen raaka-ainereservaatti Suomi Finland

Käyttäjän HarriKALaukkanen kuva
Harri Laukkanen

Timo, kirjoitat painavaa asiaa, perustellusti.

Linkkaan tämän, molempiin suuntiin omaan kirjoitukseeni.

http://www.harrikalaukkanen.puheenvuoro.uusisuomi....

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Valitettavasti pakko yhtyä kirjoitukseesi, joka jo sinänsä on yhtä eeppisten epäonnistumisten saagaa Suomen lähihistoriasta.

Poimin sieltä oma-aloitteisesti tähän kisaan erinomaisen uusilmaisun: "typer-uutinen". Saanee lainata laajempaan hyötykäyttöön?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Sairas, sairaampi, kuollut.

Tyhmä, tyhmempi, äänestäjä.

Valtakirja, valta, pois alta.

Ehdokas, valittu, haukuttu.

Hämärä, pimeä, musta-aukko.

Nousu, nousukas, Katainen.

Possu, possumpi, läskipää.

Stubb, Stubbimpi, selfie.

Selfie, selfiempi, Stubb.

Vaalilupaus, vaalivilppi, hallitusohjelma.

Supatus, salaliitto, hyvävelikerho.

Oppositio, kyselytunti, haavi auki.

Hallitus, hallitumpi, virkamiesohjattu.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ari, sinä sanainen seppo! Olet näillä jo varsin vahvoilla, mutta ohituskaistalla on vielä tilaa:)

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Kannatan Arin julistamista voittajaksi. Voin hyvillä mielin näin tehdä, koska en juo kahvia (... tuota, mistähän kirjasta muuten olisi kysymys?). Arin kommentti oli karuudesaan jopa runollisen kaunis.

Koska en yritäkään kilvoitella paalupaikasta, voin heittää peliin lainatavaraa: riemuidiootit ja -idiotismi ( Gonzo). Itse tapaan viitata päättäjiimme hellittelynimellä "päästäpideltävät". Termi on alunperin kuulemma hevosmiehiltä. Miettikää nyt sitten minkälainen on hevonen, jota pitää päästä pidellä.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Suomen valtio kun myi lannoitetuotannon 200 miljoonalla eurolla Norjaan, niin tosiaan hinnat kaksinkertaistuvat.

Yaran liikevaihto on sekin kaksinkertaistunut vajaasta 400 miljoonasta 800 miljoonaan euron tasolle. Yara onkin rahastanut kauppahinnan takaisin jo moninkertaisesti.

Mikä hulluinta, valtio onnistui tekemään itsestään maataloustukien maksajan, jotka tuet menevät upporikkaaseen Norjaan.

Hintakehitys näkyy täältä:
https://portal.mtt.fi/portal/page/portal/taloustoh...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Näin siinä kävi. Soklin myötä liikevaihto nousee miljardeihin, mutta Suomi on houkuteltava ensin ratahommiin mukaan.

Se on suhteellisen halpaa amerikkalaisille, joille FED on painanut vakuudetonta leikkirahaa. Norjalaisten ei tarvitse uhrata niin paljoa hankkeeseen öljyrahastojaan, jotka ovat sen oman talouden ja valuutan tukena.

Suomi sen sijaan käyttää ratahankkeisiin eläke- ja verovarat, kun muuta ei ole jäljellä. No, jääpähän ainakin rata ja helkkarin iso monttu Savukoskelle. Siirtomaaherrojen kuvernöörit voivat kilistellä saavutuksilleen. Sen enempään emme näköjään päättävien pöytien alla pysty.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eikö Venäjä voisi rakentaa radan Kouterosta Sokliin? Matkaa lienee jokunen 40 km.

Näin jenkit, norjalaiset ja venäläiset voisivat jakaa voitot suomalaisten saadessa Soklin kaivoksen jätevedet jokiinsa ja vesistöihinsä lisäarvoa tuottamaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Aina vaan paranee, mutta kyllähän Suomea velvoittavat perinteet ja meidän kuuluu maksaa vähintään puolet venäläisten rakentamasta radasta, jos näin pitkälle uskaltaa ennustaa;)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kovin on ollut hiljaista YARA:n Sokli-hankkeen tiedottamisen kanssa. Lupasivat julkistaa suunnitelmia Soklin suhteen jo tämän vuoden tammikuussa. Kuitenkin kiistaa kai käydään edelleen ratahankkeen 200 miljoonan euron rahoituksen tiimoilta. Onko nyt niin, että taustalla tutkitaan kuitenkin Kouteron vaihtoehdon toteuttamisen mahdollisuuksia ? Kouteron vaihtoehdon toteutus olisi ikävä ja hapan pala - mutta tuskin Grow-How:n kaupoista päättäneille tahoille.

YARA on muuten tehnyt hiljattain Siilinjärvellä uusia varauksia ja on aloittamassa koekairaukset nykyisten alueidensa pohjoispuolella. On aivan mahdollista, että Siilinjärveltäkin löytyisi vielä uutta apatiittia louhittavaksi asti.

Täytynee tässävielä muistuttaa, että Sokli ja Siilinjärvi ovat luonnonvaroiltaan Länsi-Euroopassa ainoita laatuaan, eikä fosforin hinta tule varmasti laskemaan tulevaisuudessakaan - päinvastoin.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

YVA täysillä käynnissä ja avaamista kaivokselle arvioitu 2016 aikana.

Muistaakseni yhtä hyvät ja puhtaat fosvorivarat löytyy Marokosta Pohjois Afrikasta. Raha radalle ei ole ongelma niin tuottoisa on sen kaivoksen business.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #18

Jos nyt tarkkoja olisimme, niin Länsi -Saharasta, jonka Marokko miehitti ammoin ja miehittää edelleen.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #21

Kiitos Lauri tarkennuksesta. Tieto lepää varassasi.

Juha Hämäläinen

Onko saavutettu Absoluuttinen Absurdipiste ? Vai mitä se AA+ tarkoittaa ?

http://www.youtube.com/watch?v=FdkXMFEYZ3M

Omaisuuksista ja omistuksista eroon papein palalla, jossa on kivoja kuvia ja numeroita......

Intiaanit sai aikoinaan sentään lasihelmiä!

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Suomen päättäjiä kuvaa hienosti intiaanien obamalle antama intiaaninimi.

Walking Eagle

"A news reporter later asked the group of chiefs how they came to select the new name they had given to the President.They explained that "Walking Eagle" is the name given to a bird so full of shit it can no longer fly."

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Suomessa kun ollaan, sen tulee olla, jäällä kävelevä kotka.

http://media.riemurasia.net/albumit/mmedia/xa/1ok/...

Kotkan kaupungissa on sellainen tapahtuma, kuin Kotka kävelee!

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Kiitos hyvästä blogista jällen Timo. Tosiaan raakaine reservaattina tässä kohta ollaan. Selvittelin tässä noita kaivos hommia muutamat viime päivät ja sen verran mielenkiintoista on, että en tiedä mihin tämä tosiaan vielä johtaa. Ei ainakaan kukaan Suomalaisten taskuun tunnu pelaavan.

Kirjoittelin eilen pienen plogin vähän samasta aiheesta, joka hukkui jo blogistanian syövereihin, mutta löytyy omasta blogi osiostani nimeltä:

Suomi olisi edelleen maailman rikkaimpia maita jos,

Minulla muuten ei enää sanat enää riitä kuvaamaan tilanteen vakavuutta, joten tipun suosiolla kisasta. Tai no, ehkä "Erittäin tuskallinen" voisi olla terminä Suomen tulevaisuudelle, jos muutosta ei tule.

Cheers

Kari

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Olen ajatuksissani alkanut jo pyörittämään vaihtoehtoja mihin ollenkaan lähdet pakoon tätä nykyistä toimintaa,koska pitkälle pitää mennä etteikö tämä hulluus vielä sinnekkin johda. Näet tämähän on vain kierre pohjalle joka vie kaiken mukanaan,kun nämä pölhöt koittavat saada numerot vastaamaan todellisuutta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Niin makaa kuin petaa...

Suomi haluaa ehdoin tahdoin maistaa siirtomaavaltiaiden lääkettä, sitä samaa myrkkyä, jota ne siirtomaissaan kansalle syöttivät – ja syöttävät edelleen. Suomi ei ollut kolonialismin kulta-aikoina kovinkaan keskeisesti mukana puolin eikä toisin, mutta on viime aikoina pyrkinyt tuohon valiojoukkoon kynsin sekä hampain – ja päässyt.

Juuri siksi nimenomaan me olemme ne, jotka ensimmäisenä tuota karvasta lääkettä saamme maistaa – nimittäin sitä, mitä on olla kolonialistien alusmaakansa. Siirtomaavaltiaina eivät enää toim valtiot, vaan yhtiöt.

Suomi selvästi haluaa sitä – me haluamme sitä. Me itse, me äänestäjät.

Sitä se näet on, edustuksellinen demokratia.

Käyttäjän MauriNygard kuva
Mauri Nygård

Olen kauhulla kuunnellut ja katsellut vinkkejä, että Talvivaara kenties myydään Suomen valtion tuella "leveämmille harteille". Olen myös alkanut pitää mahdollisena, että yksityistämisvimman lisäksi Suomea hallitsevaa äärioikeistolaista klikkiä vaivaa myös ihan älytön russofobia. Siinä sairaudessa kenties ajatellaan, että kun maa lahjoitetaan Lännelle, niin sitten Länsi rientää avuksemme, kun pirullinen ryssä hyökkää. US blogissa 7.7.14 pyysin selitykselle vaihtoehtoisia selityksiä. Teksti myös toisinajattelija.fi sivuilla.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitokset kaikille kommentoineille! Taistelu typeryyttä vastaan jatkukoon.

Luovun yksinvaltiudestani kilpailun voittajan päättämisestä demokratian hyväksi ja alustan pistelaskumenetelmän avulla julistan Ari Alsion ylivoimaiseksi voittajaksi.

Onnittelut Arille! Kun toimitat yhteystietosi profiilissani näkyvään sähköpostiin tai puhelinnumeroon, voimme sopia palkinnon toimittamisesta.

Lohdutuspalkinto menee Alexander Stubbille, jonka lupaan viedä ulos syömään kansan pariin, eli Hurstin leipäjonoon. Myös hän voi ottaa yhteyttä palkintoseremonioita varten.

Käyttäjän LottaAsikainen kuva
Lotta Asikainen

Euroopan Unionin Suomen laitakaupunginosan virallinen Lakkauttamispäällikkö, #Twitterministeri Alexander Stubbid.

Synkkä, synkempi, EU.

Alistettu, alistetumpi, yrittäjä.

Sorrettu, sorretumpi, maanviljelijä.

Raiskattu, raiskatumpi, Suomi.

Toimituksen poiminnat