iitimo

Suomen tie kehitysmaaksi katkaistava välittömästi

Valtio ei voi enää jatkaa 2000-luvun kehitysmaapolitiikkaa, jolla kansallisvarallisuuden lisäksi lahjoitetaan kaupan päälle välineet ryöstösaaliin kuljettamiseen. Stubbin hallitus lupasi 200 miljoonaa euroa veronmaksajien rahaa, jotta norjalainen Yara voi viedä Soklin fosfaatit maailmalle, kunhan saadaan muutama sata työpaikkaa ja niistä verotuotot valtiolle ja kunnille.

Itsenäisyyspuolueen vaihtoehtoinen suunnitelma Lapin maakunnan pitkäjänteisen kehitysstrategian pohjaksi moninkertaistaa työpaikkojen määrän hallituksen esitykseen verrattuna. Lisäksi Lappi saa miljardien eurojen tuotot tarjotun köyhdyttämispaketin sijaan

Yara Internationalin liikevaihto vuonna 2013 oli noin 11 mrd euroa ja käyttökate 2,3 mrd. Yhtiö jakoi omistajilleen keväällä noin 320 miljoonan euron osingot. Vertailun vuoksi; yhtiö työllistää Suomessa noin 900 henkilöä ja maksoi Suomen valtiolle veroja vuosina 2007 – 2012 vaivaiset 117 miljoonaa euroa, alle 20 miljoonaa vuodessa. Tällaisella kertymällä saadaan hädin tuskin kuoletetuksi rata- ja tiehankkeisiin lahjoitettu pääoma.

Itsenäisyyspuolueen suunnitelmassa Lapin kunnat perustavat yhteisen sijoitusrahaston, johon kerätään kunnille ja Suomen kansalaisille suunnatulla osakeannilla 50 – 100 miljoonan euron pääoma, ja siihen liitetään valtion jo tarjoama 200 miljoonaa euroa. Rahastoon kerätyllä pääomalla lunastetaan 30 % osuus Yaran osakekannasta. Tämä on ehtona kaivoksen avaamiselle ja tarvittavien infrahankkeiden toteuttamiselle. Järkevintä jatkohankkeiden kannalta olisi perustaa rahaston ympärille Lapin maakunnallinen investointipankki. Järjestelyllä saataisiin verotuottojen lisäksi 100 – 200 miljoonan euron vuotuiset osinkotulot.

Mikäli Yara suostuu lannoitetehtaan rakentamiseen Savukoskelle, voidaan neuvotella pienemmästä omistusosuudesta. Tehdasinvestointi edellyttäisi puolestaan maakaasuputken rakentamista Venäjän puolelta, jotta tuotanto olisi taloudellisesti kannattavaa. Tämän vaihtoehdon toteuttamiskelpoisuus on puntaroitava erikseen.

Toteuttamiseen liittyy myös muita ehtoja. Kaivoksen malmivarat on arvioitu hyödynnettävän loppuun noin 20 vuodessa, minkä jälkeen voimaperäiseen lannoitukseen perustuvaa elintarviketuotantoa kohtaa aivan uudet haasteet. Rahaston tuotoilla on siksi rahoitettava kestävään kehitykseen ja biotalouteen erikoistunut tutkimuslaitos ja sen toiminta. Samoin Yaran on rahastoitava osa tuloksestaan mahdollisten ympäristövahinkojen, sekä muille elinkeinoille aiheutettujen haittojen varalta.

Edelleen kaupan ehtoihin on sisällytettävä Suomen ja Norjan valtioiden sopimus rautatien rakentamisesta Kirkkoniemen satamaan (Jäämeren rata). Tämä avaa Lapin muulle elinkeinotoiminnalle paljon laajemmat mahdollisuudet kuin hallituksen esittämä ratalinjaus.

Jo näillä järjestelyillä Suomelle ja Lapille alkujaan kannattamattomasta hankkeesta saadaan vähintään 2 – 5 miljardin euron hyödyt yksin Lapin maakunnalle. Mikäli Suomi luopuu muulle elinkeinotoiminnalle äärimmäisen haitallisista sidonnaisuuksistaan Euroopan Unioniin ja eurovaluuttaan, voidaan tarvittavien rakenteellisten muutosten jälkeen arvioida kokonaishyödyn kasvavan jopa 5-10-kertaiseksi.

Varsin suurella todennäköisyydellä kuulumisemme eurovaluuttaan estää suunnitelman toteuttamisen kokonaan tai lykkää sitä pitkälle tulevaisuuteen. Eurossa mukana olo tuskin on riittävä peruste suostua kansallisvarallisuutemme ryöstämiseen ja Suomen saattamiseen kehitysmaan asemaan.

Lisätietoja antavat:

Itsenäisyyspuolue, Timo Isosaari +358 443271830

Itsenäisyyspuolueen Lapin piiri, Roland Berg +358 451189009

Jukka Paakki, Akseli Erkkilä

 

Jäämeren radan merkitys avautuu puolestaan tästä lyhytanimaatiosta:

https://www.youtube.com/watch?v=jovIfvlE4fI

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

29Suosittele

29 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (25 kommenttia)

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Katsoin juuri. US-blogista jaettu enemmän kuin Ylen uutissivustolta (233 kpl).

Haluan omasta puolestani tässä yhteydessä alleviivata, että me, Itsenäisyyspuolue, olemme kansanliike, emme perinteinen puolue. Ei ole kenttäväkeä ja puoluejohtoa niin kuin perinteisessä puolueessa. On yhteistyötä yhteisten visioiden, yhteisen tahdon puolesta, jotka yhdessä määritellään.

Kömpelösti muotoiltu mutta ehkä asia silti selvisi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

YARA:lla lienee Soklin ja Siilinjärven kehittämisien suhteen vahva neuvotteluasema ja kädessä täten voittajan valttikortit. Valtion 200 miljoonan panostus radan rakentamiseen tarkoittaa suoranaisesti sitä, että valtio antoi Kemira GrowHown Yaralle täysin ilmaiseksi kauppahinnan oltua n. 200 miljoonaa euroa.

Yaran 2,3 mrd käyttökatteessa on runsaasti suomalaisten viljelijöiden maksamaa osuutta ( veronmaksajien maksamaa maataloustukea ) YARA:n nostettua rajusti lannotteiden hintoja heti kaupan jälkeen.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Yaralla on todellakin kaikki valttikortit, jos hyväksymme TTIP-sopimuksen.

Se kehitys on pysäytettävä välittömästi. Liitän siihen liittyvän skenaarion omaksi kommentikseen alemmaksi.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Omasta mielestäni koko Kemira Growhow:n kauppa pitäisi laittaa rikostutkintaan. Siinähän myytiin arviolta 30 miljardin omaisuus 207 miljoonalla eurolla, eli alle prosentilla omaisuuden oikeasta arvosta! Joidenkin arvioiden mukaan Soklin kaivosten arvo saattaisi olla jopa 70 miljardia!

http://maailmankuva.com/vaalikone/jyri-hakamies/gr...

Mikäli rikostutkinta löytää pieniäkin todisteita lahjonnasta, kauppa voidaan purkaa. Samoin pitäisi tutkia omistavatko valtion omaisuutta pilkkahinnalla myyneet osuuksia Yarasta nimettömänä veroparatiisien kautta ja jos omistavat kauppa voitaisiin purkaa siinäkin tapauksessa!

Onhan tämä nyt kertakaikkiaan erikoinen kauppa, jossa haisee lahjonta kilometrien päähän. Ensin Kemiran osakkeet haluttiin myydä, mutta eduskunta esti aikeet ja sen jälkeen lannoitetuotannosta vastaava Kemira Agro muutettiin Growhow:ksi ja yhtiöitettiin jotta se voitiin myydä ilman eduskunnan lupaa!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

YARA:lle lahjonta yhtiön etuja ajettaessa ei olisi mitään uutta, sillä tämähän on kärähtänyt lahjonnasta toistuvasti aiemminkin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Jos asia on noin, niin sitä suuremmalla syyllä rikostutkinta olisi aloitettava mahdollisimman pian! Häkämies, Pekkarinen ja Korkeakoski ovat kai ne kaupasta lähinnä vastanneet ministerit ja nyt heidät pitäisi pidättää ja vangita tutkinnan ajaksi, jotta eivät pääse sotkemaan tutkintaa! Samoin tietenkin pitäisi tehdä niille virkamiehille jotka ovat asiassa mukana!

Mutta miten on poliisimme laita, riittääkö heidän ammattitaitonsa ja rohkeutensa tällaisen miljardiluokan rikoksen tutkintaan, vai ovatko nakkipakettivarkaat ne tärkeämmät rikolliset jotka täytyy saada kiinni?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

GrowHown kauppa oli tosiaan joko käsittämättömän typerä, rikollinen, tai näiden yhdistelmä. Omistuksia järjesteltiin niin moneen kertaan, että muuten lain estämä kauppa pystyttiin toteuttaa.

Mielenkiintoista olisi tietää, kenellä suomalaisilla yksityishenkilöillä on Yaran osakkeita, joilla kansallisomaisuuden tuotto valuu suoraan omaan taskuun.

Pimitetyt hallintarekisterit ja monimutkaiset yritysjärjestelyt peittävät tällaiset omistukset taakseen.

Olemme nyt yrittäneet tarjota markkinaehtoisen ratkaisun, jolla voitaisiin korvata aiemmin aiheutettuja vahinkoja ja estää tulevat.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tutkitaan samalla Imatran Voiman yksityistäminen. Ihmeellinen episodi oli sekin.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #8

Myös Imatran voiman ja Nesteen yhdistäminen Fortumiksi tulisi tutkia huolellisesti, koska Fortumin osakkeita myytiin pörssissä yhdistämisen jälkeen alle kolmasosalla yhtiön oikeasta arvosta!

Käsittämätöntä että jotkut poliiisikansanedustajamme eivät nosta näitä asioita esille, vaikka niin kovasti ovat halunneet nakkipakettivarkaiden sakkorangaistuksien muuttamisen vankeudeksi takaisin! Ilmeisesti on helpompaa kiusata heikompiosaisia ja huonoimmassa asemassa olevia, kuin puuttua miljardiluokan rikoksiin?! Kovin sankarillista se ei kuitenkaan ole ja tuleekin mieleen että kenenhän asioita ovat eduskunnassa hoitamassa!?

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #13

Taisi tuossa kaupassa myyntivoiton verokin jäädä Fortumin hyväksi (kassaa lämmittämään), mikäli oikein muistan.

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Niin miettikääs mikä olisi tilanne jos TTIP olisi voimassa??? Nythän valtio voi niin halutessaan ottaa tilanteen haltuun. Kyse on tahtotilasta. Nythän vain toinen osapuoli yrittää kuoria kerman täysin itselleen.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tässä yhteydessä voisin myös heittää muutaman työttömien joutavaan perseilyyn kohdistuneen leimakirveen takaisin.

Olen nimittäin yksi niistä sadoista tuhansista työttömistä, joiden palvelukset eivät palkallisena kelpaa kenellekään. Yllä oleva suunnitelma on yksi tulos niistä 60 -100 viikkotunnista, jotka käytän erilaisiin yhteiskunnallisiin ponnisteluihin normaalin työnhaun ohella. Asianajajallani on alkuperäisdokumentti, jotta suunnitelmaa ei tulla käyttämään kenenkään omiin tarkoituksiin Suomen kokonaisetujen vastaisesti.

Kuukaudessa käteen jäävän 700 euron korvauksella on siis paitsi laadittu suunnitelma, myös maksettu matkat Rovaniemelle neuvotteluihin, jotta paikallistuntemuksella voitiin paikata oman asiantuntemukseni aukot.

Valtion palkkaama konsulttifirma olisi laskuttanut tällaisesta ainakin muutaman kymppitonnin. Herääkin kysymys, mihin valtio ylipäätään käyttää konsulttitoimistojaan ja asiantuntijoitaan, jos eivät pysty muuta kuin realisoimaan omaisuuden pilkkahinnalla ja lykkäämään rahat omiin taskuihinsa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Suunnitelman JOHDANTO, josta ilmenevät painavat syyt sen laatimiseen:

Suomen valtio neuvottelee tiettävästi norjalaisen lannoitevalmistaja Yaran kanssa yhteistyösopimuksesta Savukoskella sijaitsevan Soklin fosfaattiesiintymän kaupalliseksi hyödyntämiseksi.

Kaivosinvestoinnit jäisivät ilmeisesti Yaran harteille ja valtio sijoittaisi rata- ja tiehankkeisiin 200 miljoonaa euroa, jotta arvokas raaka-aine saadaan kuljetetuksi ja laivatuksi maailmalle jalostettavaksi.

Esillä on ollut myös jalostaminen Venäjän puolella sen halvan maakaasun ansiosta, mutta USAn ja EUn huonot suhteet Venäjään alkavat kallistaa vaakaa muihin vaihtoehtoihin. Energiaintensiivistä lannoitetuotantoa ei kannata pyörittää muilla energiamuodoilla kuin maakaasulla, jota alueella ei ole tällä erää saatavilla. Koko Yara-konsernin energian kulutus vuonna 2013 oli noin 260 petajoulea.

Suunnitelma vetää typeryydessään vertoja jopa kaupalle, jolla aikoinaan Soklin esiintymä ja Kemiran lannoitetuotanto myytiin Yaralle. Suomalaiset maanviljelijät maksoivat koko valtion saaman osuuden kauppahinnasta noin kahdessa vuodessa hintojen korotuksina, jotka sittemmin ovat siirtyneet täysimääräisinä maksamiemme elintarvikkeiden hintoihin.

Tällä suunnitelmalla luodaan toki investoinnin toteuttamiseen liittyviä, kertaluonteisia työpaikkoja kenties muutamista sadoista noin tuhanteen, mutta pysyviä kaivostuotannon työpaikkoja arviolta korkeintaan muutamia satoja. Logistiikan ja infrastruktuurin ylläpidon työpaikkoja ei tule juuri sen enempää.

Tähän asiaan liittyy myös kaksi hyvin keskeistä seikkaa, joista käydään uutisoinnin mukaan parhaillaan neuvotteluja. Ensinnäkin EU, USA ja Kanada käyvät neuvotteluja TTIP-vapaakauppasopimuksesta, joka sallii yksityisen yrityksen viedä asemapaikkavaltio oikeuteen, mikäli sen katsotaan puuttuvan yrityksen toimintaan sen sopimushetkellä arvioituja taloudellisia hyötyjä vaarantavasti. Kanteet käsittelee välimiesoikeus, yleensä yrityksen virallisen kotivaltion oikeuskäytäntöjen mukaisesti. Vielä ei ole tiedossa, tuleeko käytänteisiin muutoksia TTIP-sopimusta laadittaessa.

Suomen valtio siis saattaa joutua korvausvastuuseen, jos se edellyttää jälkikäteen toimenpiteitä, joita sopimusta solmittaessa ei ole ollut tiedossa, tai on jätetty sopimuksessa käsittelemättä riittävällä tarkkuudella. Sopimukset ovat yleensä hyvin tulkinnanvaraisia ja vastaavat esimerkit ovat usein osoittaneet tuomioiden kallistuvan yritysten hyväksi, etenkin jos kyse on pienemmistä sopijavaltioista.

Toiseksi, Yara neuvottelee fuusioitumisesta Yhdysvaltain suurimpiin kuuluvan lannoitevalmistajan kanssa, jolloin TTIP-sopimus tulee koskemaan varmuudella tulevia sopimusosapuolia. Erimielisyyksien tulkintaan sovellettaisiin siten jokseenkin varmasti Yhdysvaltain lainsäädäntöä, ellei muuta ole sovittu.

Edelleen maailmalta saatujen esimerkkien valossa, yhdysvaltalaisyritykset tuovat mukanaan oman turvahenkilöstönsä valvomaan kaikkia etujaan ja estämään paikallisen väestön puuttumisen yrityksen toimintaan millään tavalla.

Suomen Naton kanssa solmiman isäntämaasopimuksen väljä ja meille epäedullinen muoto voi myös pahimmillaan johtaa tulkintoihin, joiden perusteella ylikansalliset joukot voidaan kutsua hätiin, mikäli yrityksen toimintaa vaarantava aktivismi saa mellakoinnin piirteitä. Riski ei toki ole kovin suuri, mutta sitä ei voida kokonaan sulkea pois.

Suomen valtio on taloudellisessa ahdingossaan siis tekemässä yhden maailmanhistorian surkeimmista kaupoista, vaikka asia olisi hoidettavissa hyvinkin järkevästi ja kannattavasti.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

"Suomen valtio on taloudellisessa ahdingossaan siis tekemässä yhden maailmanhistorian surkeimmista kaupoista, vaikka asia olisi hoidettavissa hyvinkin järkevästi ja kannattavasti."

no niistä o kokemusta. eka tuntemani suurmunaus oli wärtsilän meriteollisuus. norskit osti sen 400 milj mk hintaan. kun myivät korealaisille, kertynyt voitto oli reilut 12 miljardia.

jatketaan samalla hyväksi havaitulla tiellä. saan ainesta hölmölä blokeihini.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Lisättäköön hoidettavien asioiden listaan kaivosvero, jonka tuotto siirtyy valtio-omisteiseen ympäristövahinkojen korjaamiseen tarkoitettuun erilliseen rahastoon.

Rahasto puolestaan voi - omistajien eli suomalaisten - niin päättäessä sijoittaa tuottoa muihin hankkeisiin esim. 30% rahastoon kertyneistä varoista.

Tällä huomautuksella Söyringin patentti ;)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitos Riikka! Erittäin tarpeellinen lisäys Sokliin ja muihinkin kaivoshankkeisiin liittyen.

Käyttäjän FindianaJones kuva
Juha Hämäläinen

Nyt alkaa olla tekemisen meininki! Ja jopa Yle noteerannut asian, joten tämä ei jää enää US:n bloginikkareiden laatikkoleikiksi. Juuri tällaisia päänavauksia on jo pitkään kaivattu. Ei se paljon auta, jos ruikutetaan ja analysoidaan vallitsevaa tilannetta. Pitää olla visioita, ja tässä nyt on enemmän kuin yhdeltä mieheltä voisi odottaa. Hienoa, Timo!

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

No mutta hemmetti! Onko tähän maahan tullut ihan oikea puolue ja kaupan päälle vielä asiaosaava poliitikko, joka oikeasti ajaa Suomen ja suomalaisten etuja.

Todella iso käsi tästä Timo I! Olet ymmärtääkseni ensimmäinen poliitikko ja puolueen edustaja, joka antaa jonkun muun vaihtoehdon kun kansallisen varallisuutemme laillistetun ryöstön.

Suomen pinta-alasta on Belgian kokoinen maa-alue kaivostoiminnalle vihittynä ja ketään ei tähän mennessä ole asia kiinnostanut tuon taivaallista.

Kuunnelkaapa tästä upea kooste yleltä valtiomme tämänhetkisellä siunauksella tapahtuva toiminta. Maamme on todella rikas kaivosmaa, tosin itse emme saa mitään. Saatte tietää asiasta todella paljon. Pystyt lataamaan ohjelman mp3 muotoon.

Suomi on Pohjolan Kongo, tule ja valtaa kaivos
http://areena.yle.fi/radio/1881370

"Suomi on kaivosteollisuuden hölmölä. Sen kun valtaat esiintymän, kuten Klondykessä. Täällä voit vallata kaivospaikan mistä tykkäät. Sitten kaivetaan arvometallit pois ja jätetään kaivosjätteet ja raiskatut maisemat alkuasukkaille. Ihan kuin ennen tehtiin Afrikassa, Amerikoissa ynnä muissa siirtomaissa. Mutta kas, Suomen valtauslaki onkin Ruotsin siirtomaakaudelta, ... Lisää

Ajatuksena ollut tästä kirjoittaa myös kattavampi bloggaus, kun saan tuon laillisesti ryöstetyt trilogian loppuosat julkaisuun. Pysykää kanavalla.

Vielä kerran kiitos kirjoituksesta ja onnea, siunausta ja voimia vaalityöhön Timo!

Käyttäjän JarmoNevalainen kuva
Jarmo Nevalainen

Kari, kiitos Itsenäisyyspuolueen ja Timon kehumisesta. Haluan vain sanoa että tässä puolueessa on sellaisia ihmisiä jotka eivät vain osaa ajatella kansakunnanetua, vaan myös ovat valmiit uhrautumaan kansakunnanpuolesta, sen parhaaksi, sen hyvinvoinnin palauttamiseksi.

Itsenäisyyspuolue ei nojaa valheeseen eikä harhauttamiseen. Se nojaa Suomen kansaan. Vain jos kansa haluaa nousta kovan työn, päättäväisyyden, kestävyyden ja periksiantamattomuuden avulla voimme tehdä saman minkä isämme ja äitimme, sekä sukupolvet ennen heitä tekivät, rakentaa kukoistavan hyvinvoinnin niin itsellemme kuin tuleville sukupolville.

Jos koet Suomen parhaan asiaksesi niin olet tervetullut mukaan toimintaan.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Ellei Salla- Kemi rataan liittyminen miellytä, niin Venäjän, ihmisasutuksen, kautta se ratalinja tulee vetää Jäämerelle, samaa reittiä kuin kaasukin tulee. Uutta rataa ei tarvitse kovin paljoa rakentaa.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Mahtavaa ! Nyt sais hallitus pyytää Timolta asiantuntija-apua. Mitäs ne palkkiot nyt olikaan ?

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Laitoin taas tiedoksi kaikille kansanedustajille ja ministereille. Eivätpähän sitten voi ainakaan aikanaan, kun näitä ryhdytään setvimään, kukaan vedota siihen, että eivät olleet tietoisia asiasta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitos Kristiina!

Laitoin myös Ylen toimitukselle pyynnön hankkia ministeritason vastauksia muutamiin tähän liittyviin kysymyksiin.

Pitäisin vaikenemista äärimmäisen huonona merkkinä, koska siitä voi päätellä, että jotkut uivat todella syvissä vesissä.

Toimituksen poiminnat