iitimo

Pietarin reissun "äärioikeistolaiset"

Osallistuin viikonvaihteessa yksityishenkilönä saamani kutsun pohjalta Pietarissa järjestettyyn, kansainväliseen konservatiivien foorumiin. Tapasimme epävirallisten keskustelujen merkeissä myös paikallisten kansalaisjärjestöjen edustajia ja joitakin poliittisia asiantuntijoita. Kutsun oli ottanut vastaan kolmen ”ipulaisen” lisäksi saman verran poliittisesti sitoutumattomia henkilöitä. Järjestäjien ennalta ”lähetystöltämme” pyytämän puheenvuoron käytti itseoikeutetusti laajimman kansainvälisen kokemuksen omaava KTM Jukka Davidsson, joka julkistaa puheensa sisällön omassa blogissaan http://jukkadavidsson.fi.

 

Oma kiinnostukseni Suomen ja Venäjän välisten suhteiden selvittämiseen syntyi jo viime vuoden puolella tapaamisessani konsuli Heikki Talvitien kanssa. Hän esitti tuolloin mielestäni erittäin huolestuttavan näkemyksen, että Suomen ja Venäjän välillä ei ole enää minkäänlaisia poliittisen tai virkamiestason suhteita. Erityisen huolestuttavaa tämä on Venäjällä operoivien suomalaisyritysten kannalta, koska diplomatian puuttuminen aiheuttaa yrityksille valtavat poliittiset riskit. Tapaus Valio osoittaa, miten kohtalokkaita nämä riskit voivat toteutuessaan olla.

Keskustelujen perusteella Talvitien lausunto osoittautui hyytävän todeksi, eli yleisesti ottaen osallistuminen EU-talouspakotteisiin on jäädyttänyt diplomaattiset suhteet välinpitämättömälle tasolle. Venäjällä ei ole Suomea kohtaan enää minkäänlaisia intressejä, ellei jyrkkää suhtautumista Suomen Nato-lähentymiseen huomioida turvallisuusriskinä Venäjän kannalta. Muuten sikäläiset tyytyivät harmittelemaan suomalaisten yhteistyökyvyttömyyttä niin poliittisesti kuin taloudellisesti.

 

Kutsun saaminen foorumiin lähti liikkeelle Helsingissä järjestetystä pienimuotoisesta seminaarista, missä käsiteltiin Suomen ja Venäjän perustuslakien eroja. Alustajana toimineen, kansainvälisen ihmisoikeusjuristin välityksellä saimme yhteyden venäläiseen, epäpoliittiseen kansalaisjärjestöön, joka sittemmin toimitti kutsun ja sisällöltään hyvin asialliselta vaikuttaneen seminaariohjelman.

Osallistujaluettelo tuli sähköpostilla vasta lähtöä edeltävänä päivänä ja aiheutti pakostakin kulmien kohottelua muutamiin puolueisiin lyötyjen leimojen perusteella. Olisi kuitenkin ollut anteeksiantamattoman typerää peruuttaa osallistuminen median luomien ennakkokäsitysten pohjalta. Tällä tavoin nimittäin pääministeri Stubb ja puolustusministeri Haglund pilasivat Suomen ja Venäjän välit todella pitkäksi aikaa.

 

Seminaarin edetessä ja noin 30 seminaarissa käytetyn puheenvuoron jälkeen kävi täysin selväksi, että ennakkoluuloille ei ollut mitään perustetta. Puheissa toistui huoli Euroopan turvallisuustilanteesta Ukrainan akuutin kriisin vuoksi, mutta yleisellä tasolla varsinaisesta ongelman aiheuttajasta näytti vallitsevan laaja yksimielisyys; kansainvälisiä finanssimarkkinoita hyväkseen käyttävien uusliberaalien voimien tavoite tuhota kansallisvaltioiden yhteisöllisyys ja kulttuurinen identiteetti.

Tiukkojen turvatoimien keskellä niin puheenvuorot kuin keskustelut pysyivät korkeatasoisen sivistyneinä ja korrekteina kaikilta osin ja ongelmakohdista käytiin hyvin avointa debattia. Sikäli tapahtuman uutisointi Suomessa herätti suurta ihmetystä, että paikalla ei ollut ainuttakaan suomalaistoimittajaa ja silti levitettiin näkyvästi pelkkiä huhuja, ilman minkäänlaista lähdekontrollia. Oma tuntuma ympäristön tapahtumiin oli täysin median välittämästä poikkeava.

Poikkesin useampaan otteeseen ulkona haukkaamassa happea, enkä nähnyt kuin kaksi mieshenkilöä kantamassa rinnuksillaan pahville kyhättyjä vastalauseita kuvittelemiaan vastustajia kohtaan. Kameraryhmän oli varmasti vaikea vangita mitään dramatiikkaa, koska kaikesta päätellen muutaman kymmenen alaikäisiltä näyttäneen opiskelijan ryhmä ei tuntunut olevan enimmältään edes tietoinen, mitä hotellissa tapahtui. Tilaisuuden keskeyttänyt pommiuhkaus hoidettiin ammattimaisen ripeästi ja patikoimme läheiseen kahvilaan ilman minkäänlaisia häiriöitä. Noin tunnin kuluttua pääsimme palaamaan turvallisesti kongressihotelliin, eikä matkalla näkynyt enää kuin satunnaisia ohikulkijoita. Myös kaikki miliisit olivat häipyneet uhkatilanteen päätyttyä, muuten lähinnä seisoskeluksi menneen päivän jälkeen.

 

Seminaariesityksistä ainakin itselleni hämmentävimmät olivat yhdysvaltalaisedustajien käyttämät puheenvuorot. Niissä pyydettiin anteeksi Yhdysvaltain hallinnon kylvämää sekasortoa ja pommituksia niin Irakissa, Afganistanissa, Libyassa kuin muissakin kriisipesäkkeissä. USAn uusliberaali hallinto sai heiltä erittäin kovaa kritiikkiä. Tyytymättömyys Washingtonin touhuihin tavallisten amerikkalaisten keskuudessa on heidän kertomansa mukaan laajenemassa nopeasti, vaikka siitä ei valtamedioissa juurikaan uutisoida.

Sotiminen on kuulemma maksanut USAn veronmaksajille käsittämättömiä summia. Ainakin välittämissään kiitoksissa presidentti Putinin puuttumiseen Syyrian kriisiin, he väittivät sen säästäneen tuhansien amerikkalaissotilaiden hengen lisäksi arviolta 3 miljardia dollaria sikäläisten veronmaksajien rahoja. Näiden kokemusten pohjalta he esittivät syvät pahoittelunsa myös Ukrainan kärsimyksistä ja huolestumisensa yleisen turvallisuustilanteen heikentymisestä.

Yleiskuva välittyy seminaarin loppulausumasta, jonka julkaisemme suomennoksen valmistuttua. Päätelköön siitä sitten jokainen, kuinka ”äärimielisiä” osallistuneet parlamentaarikot, mepit, poliittiset aktiivit ja humanitaaristen kansalaisjärjestöjen edustajat todella olivat.

 

Matkan varsinainen ”kulttuurishokki” tuli kuitenkin koetuksi paluumatkalla Tampereella, mihin ehdimme nipin napin ajoissa osallistumaan Pirkanmaan Yrittäjien järjestämään ”vaaliparlamenttiin”. Yleisölle suunnattu show oli ennalta selvästi käsikirjoitettu täysin Kokoomuksen nuottien mukaisesti, eikä muiden puolueiden ehdokkaiden kommenteille juuri korvaa lotkautettu.

Minulle selvisi kauhistuttavan konkreettisesti hyvin sivistyneiden Pietarin keskustelujen jälkeen, että Suomen Yrittäjät ei suinkaan ole yrittäjien, vaan Kokoomuksen poliittinen etujärjestö. Puolueen ehdokkaiden käyttäytyminen muita kohtaan oli silmiinpistävän törkeää ja ylimielistä. Vaikka Suomen verotuksen ja rakenteiden kehittämiseen esitetyissä ideoissa oli ihan järkeviäkin ajatuksia, on ainakin äänestäjille luvatusta huutokaupasta tulossa sellainen hintalappu, että Suomi tulisi ajautumaan velkojien määräysvaltaan varmuudella parin vuoden sisällä. Osa uudistuksista oli täysin epärealistisia ja niiden toteuttaminen johtaisi yhteiskunnan rakenteiden halvaantumiseen, hallitsemattoman konkurssikierteen kera.

Tuli väkisinkin tunne, että nyt vasta olen keskellä jonkin äärijärjestön kokoontumista. Kauhistuttavinta oli kuitenkin havaita, että Suomen taloudelliseksi selkärangaksi mainostetun yrittäjäjärjestön ja sen emopuolueen edustajilta ei tunnu löytyvän minkäänlaista kansantaloudellista substanssia. Joudun häpeäkseni tunnustamaan, että olen joskus maksanut kyseisen järjestön jäsenmaksua. Enää ei tarvitse ihmetellä, miksi sille ei koskaan näyttänyt löytyvän mitään vastinetta.

 

En myöskään enää ihmettele, miksi juuri Kokoomuksen äänitorvena toimiva Verkkouutiset lähti aktiivisesti ennalta mustamaalaamaan Jukka Davidssonia osallistumisesta puhujana kansainväliseen tieteelliseen seminaariin. Hänen väitöskirjaa varten valmistelemansa aineisto 90-luvun laman taustoista sisältää julki tullessaan niin raskauttavaa aineistoa nykyisten valtapuolueiden toiminnasta, että ”sylttytehdas” pyrkii kaikin keinoin mitätöimään sen merkityksen ennalta.

Aineistoa on kuitenkin jo levinnyt niin laajasti ja kattavalla todistusaineistolla, että valtapuolueissa varmasti odotellaan kuumeisesti vaalipäivän lähestymistä ja ongelmien hautautumista sen aiheuttamaan taustameluun. On todella sääli, jos suomalaiset uppoavat taas taloudelliseen ja sosiaaliseen katastrofiin edellisenkin kriisin aiheuttajien matkassa. Vähintään yhtä harmittavaa on, että Kokoomuksen poliittiset broilerit aiheuttavat häikäilemättömällä piittaamattomuudellaan varsinkin kotimaan pienyrittäjille ja Venäjän markkinoilla toimiville yrityksille mittaamatonta vahinkoa.

 

Suomalaisten tietoisuuden taso tuskin ehtii paranemaan niin paljoa ennen vaaleja, että pystyisimme enää välttämään yhteiskunnallista romahdusta perinteisten puolueiden johdolla. Toivottavasti vältymme edes sodalta, jonka syttymiseen tahallinen eripuran lietsominen saattaa Euroopassa johtaa. Pietarin seminaarissa sentään ymmärrettiin tilanteen vakavuus. Tampereella siitä ei ollut tietoakaan. Omiin suunnitelmiini ei kuulu itsemurha sodassa ydinasevaltaa vastaan, enkä pidä sitä suotavana muillekaan suomalaisille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (67 kommenttia)

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

"Omalta kannaltani voin vaan todeta sen, että joku pelkää tällä hetkellä todella paljon eikä syyttä, sillä muutos on aina pelottava varsinkin jos sattuu olemaan väärällä puolella tai syytettyjen penkillä.

Tähän asiaan liittyen tulee lisää tietoa lähiaikoina."

Davidsson käy suorastaan kiehtovaa vaalikampanjaa : D

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

#1

Siinä on sitten aika monta miljoonaa suomalaista istumassa väärällä puolella syytettyjen penkillä jos ipu jollain ilveellä täällä pääsisi tyrannoimaan.
Syytä laatia listat ajoissa, on meinaan kansantuomioistuimilla iso urakka edessä.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Käsittääkseni Isosaari viittaa Davidssonin tekemään selvitystyöhön (väitöskirja). Davidsson viittaa Suomen 1990-luvun laman aiheuttaneisiin tahoihin, mahd. myös kadonneisiin rahoihin, vaikka se ei tuosta J. Snellmanin sitaatista tulekaan esiin.

http://jukkadavidsson.fi/2015/03/matkani-pietariin...

Minusta Davidsson on oikealla asialla selvitellessään asiaa ja "etsiessään syypäitä".

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #24

Tuollaista tulkintaa ei voi päätellä Davidssonin tekstistä. Sisäpiirin tietoa?

Suuressa lamassa on kyllä vielä paljon penkomista. Itse kävin erään laman uhrin puolesta oikeutta korkeimpaan oikeuteen asti, ei tullut valituslupaa. Siinä paloi paljon aikaa ja tupakkaa eikä käteen jäänyt kuin paha mieli.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #31

Deduktiota tekstin perusteella.

Ja onhan ymmärrettävää, että lamaan vastuulliset eivät halua (varsinkaan vaalien alla) syitä, seurauksia ja syyllisiä otettavan esille.
Kokoomus, keskusta ja SDP joutuisivat huonoon valoon, myötäjuoksijapuolueiden (loput eduskuntapuolueet) kanssa.

Joten parhaita Hasbara-menetelmiä käyttäen pyritään leimaamaan Davidsson niin että hänen löydöksensä julkistamisensa jälkeen joutuvat lukijoiden itsesensuurin kohteeksi/ovat epäuskottavia koska kirjoittaja on leimattu äärioikeistolaiseksi.

Lama tekee edelleen pahaa. Uhrit syyllistetään paitsi "epäonnistumisesta", myös lamasta. Varsinaiset syypäät kulkevat vapaalla ja hoitavat luottamustehtäviä.

----
Hasbara kytkee informaatiosodankäynnin kanssa yhteen samaan aikaan monta tavoitetta.

Näitä yhdistettyjä tavoitteita ovat

1) valtion strategiset pyrkimykset luoda yhtenäisyyttä kotirintamalla
2) varmistaa liittolaisten tuki
3) murtaa yritykset muodostaa vastarintaa
4) päättää tavasta, jolla asiat esitetään ja määritellään mediassa, älymystön keskuudessa ja sosiaalisessa mediassa
5) määritellä ne rajat ja suuntaviivat, joiden sisällä poliittisesti korrektin keskustelun annetaan tapahtua
6) viedä "laillisuus" kriitikoilta ja heidän esittämiltään argumenteilta sekä
7) muovata yleistä mielipidettä ja suuren yleisön tekemiä tulkintoja kansainvälisten neuvottelujen tuloksista.

Koko juttu linkissä http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1317...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Jaa että tyrannoimaan? Käypäs nyt huvikseen tutustumassa maailman edistyksellisimpään demokratian kehitysversioon ihmisyydenpuolesta.fi. Perustuslain mukaan valta kuuluu kansalle ja olisi korkea aika ryhtyä noudattamaan edes omaa perustuslakia.

Käyttäjän PetriKRundelin kuva
Petri K Rundelin Vastaus kommenttiin #59

Mikäli puolue muodostuu niin "äärioikeistosta" kuin "äärivasemmistosta",
eikö se silloin puolue edusta juurikin koko kansan antamaa spektriä?

Äärimmäiset mielipiteet tulevat mielestäni äärimmäisistä olosuhteista.

Jolloin ilmaisuna voisikin olla "äärimmäisen demokraattinen puolue"
jossa koko kansa on edustettuna.

Kansan äärilaidat johtuvat vain äärimmäisestä
epädemokraattisuudesta ?

Eikö heitä pitäisi edustaa, missä on vika?

Demokratia puuttuu?

Tämän vuoksi ääridemokraatit ovatkin koko puolueen perusta tällä kertaa,
mikäli olosuhteet olisivat koko kansan mielestä ok, ei tarvitsisi demokratian
nimissä äärilaitaa puolustaa tai ajaa, vaan puolueen linja olisi maltillinen
verrattuna muidenkin etuihin.

Nyt asiat ovat vain epätasapainossa kaikkiin kansanosiin, jolloin demokratia puuttuu ja asiat ovat "ääri", tai sinnepäin, ja koska mediakin vaikuttaa,
siihen ainakin pyritään.

Onko muutos aina "ääri"?

-PR

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #59

Varapuheenjohtajanne Nevalainen on myös tunnistettu paikallaolleeksi, et sattunut väenpaljoudessa tapaamaan.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio
Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Hyvävelikartellin apujärjestö maksattaa pienosakkaillaan systeemin viulut, kuten muissakin yhteyksissä on tapana.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Sellaista se. Josta luonnollisesti tuli mieleeni, että luottoluokittaja Moody´s uskoo Ukrainan konkkaan menon olevan "käytännöllisesti katsoen 100% varmaa" https://www.moodys.com/research/Moodys-downgrades-...

Tarkoittaa sitä, että velkoja uudelleenjärjesteltäessä Ukrainalle rahaa "lainanneet" menettävät rahansa, ml. Eu-maat. Ja menettävät lisää IMF:n kassasta lainattujen rahojen kautta.

Mutta "onneksi" on pankkiunioni niin että Eu:n pankit voivat kattaa luottotappionsa perimällä rahat euromaiden veronmaksajilta...

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

"Toivottavasti vältymme edes sodalta, jonka syttymiseen tahallinen eripuran lietsominen saattaa Euroopassa johtaa. Pietarin seminaarissa sentään ymmärrettiin tilanteen vakavuus. Tampereella siitä ei ollut tietoakaan."

Pietarissa tiedetään asiat paremmin kuin Tampereella, koska ne sodanlietsojat ovat lähempänä Pietaria kuin Tamperetta.

Käyttäjän jremes kuva
Juha Remes

Putinille kumartaminen niin syvään että housut ratkeavat ei ole kovin mairittelevaa vaalikampanjan kannalta, etenkin kun puolueen nimi sattuu olemaan Itsenäisyyspuolue.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Remes, itsenäisen ei tarvitse kumarrella kenellekään, eikä myöskään pyllistää.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Pääasia, että seminaarikutsuja riittää. Pesonen käy Italiassa ja te Pietarissa.
Kokoomus on onnistunut kaappaamaan Yrittäjäjärjestön vaalivankkureidensä vetäjäksi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tätä kv. nürnburginkokousta tulikin kommentoitua jo tuoreeltaan näin:

"Tämäkin on osoitus siitä, että venäjämielisten strategisilta osin soluttamat satelliittijärjestöt trolleineen sotkevat Suomen sisäistä keskustelua parhaansa mukaan samaan tapaan kuin tukevat länsieurooppalaisia ääriliikkeitäkin hajottaakseen EU:ta." -
http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/190607-s...

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tämä koko natsi-kohutus on aivan absurdi jo senkin takia, että Venäjä vei YK:n kautta läpi esityksen natsismin glorifioimisen kieltämisestä http://www.un.org/en/ga/third/69/docs/voting_sheet...

Yhdysvallat, Kanada ja Ukraina äänestivät ehdotusta vastaan, Suomi pidättaytyi äänestämästä.

Joten nykytilanteessa Venäjä tuskin sallisi järjestellä mitään natsikokouksia tonteillaan, luulen ma.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Elo ja joku muukin suomalainen pyrki estämään kommunismin rikosten tuomitsemisen.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #22

En oikein ymmärrä, miten kommunismin rikosten tuomitsemisen oletettu estäminen liittyy siihen, että Venäjä halusi kieltää natsismin glorifioimisen, rasismin, ksenofobian etc. YK:lle tekemällään aloitteella?

Voisitko avata hieman taustalla olevaa järkeilyä, kiitos.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

EU:a ei tarvitse yhtään auttaa hajoamaan, koska se tekee sen itse mitä vaarallisimmalla tavalla.

Venäjä haluaa osallistua eurooppalaiseen yhteistyöhön siinä kuin muutkin, eikä kaipaa rajoilleen minkäänlaista vastakkain asettelua. Tämä kyllä selvisi monissakin puheenvuoroissa.

Auttaisi ilmeisesti kaikkia osapuolia, jos myös jenkeillä pysyisi "molo" housuissa, eikä sitä tarvitsisi esitellä koko aikaa maailman demokratisoimisen varjolla. Jos Venäjä ahdistetaan nurkkaan, niin he tulevat sieltä pois, koska muita vaihtoehtoja ei ole. Silloin jälki on lopullisen rumaa käytettävissä olevin välinein.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Täällä uutisoitiin näyttävästi, että eräällä osallistujalla oli "avoimesti" hakaristi tatuointi kaulassa!

Miten on, näkyikö siellä "Hitlerin miehiä"?

Venäjän juutalaiset olivat kuulemma peloissaan! Miten on pitääkö paikkansa?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Pitäisikö hälyttää poliisikoirat paikalle täälläkin? Näes täkäläisellä ala-asteella näkyy olevan muotia piirtää tussilla tai mustekynällä kämmenselkiin hakaristejä. Niitä on tytöillä ja pojilla.

Ovat saattaneet saada innoituksensa vaikkapa lehtien kansikuvista kun näitä natsijuttuja ja Venäjän uhkaa näkee joka lehtitelineessä.

(sarkasmivaroitus)

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Kyllä jotain tarttis tehdä! Natseja on ihan joka paikassa. Luulin, että ne ajettiin ainakin Suomesta pois 1945, mutta vielä niitä iltapäivälehtien mukaan vilisee milloin missäkin, niin että väistelemään joutuu jos immeisten ilimoille lähtöö..

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #19

Ehkä hieman kriisiapua ja vertaistukiverkon rakentaminen lapsinatseista traumatisoituneille vanhemmille?

Koko kylän ala-aste pitää viedä uudelleenkoulutusleirille ja opetettaa piirtämään käsiinsä €-merkkejä sekä laulamaan Eurooppa-hymni.

Miksi hallitus ei tee m i t ä ä n !!!

Soittakaa Paranoid!

Mauri Skön

Niin peloissaan, että muuttavat joukoittain juutalaisille turvalliseen Länsi-Ukrainaan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Malliesimerkki siitä, miten amerikkalaistyyppinen loanheitto Suomessa kohdistuu pienimpiin, eli puolueisiin, joiden puolustautumismahdollisuudet ovat rajalliset viimeistään, kun some alkaa tuutata omaa totuuttaan sinne syötetyn harhatiedon pohjalta. Ja tuota tuuttausta valtapuolueet valtamedioineen säestävät kaikin voimin.

Muutoskammo on valtavaa em. tahoilla. Tiedon leviäminen IPUsta ainoana todella EU- ja eurokriittisenä puolueena (mitä yksinäisyyttä puoluekartassa todella ihmettelen ottaen huomioon, että kansalaismielipide ei lainkaan vastaa eduskuntapuolueiden linjaa) nähtävästi pelottaa valtiaita siinä missä se, jos oikea tieto rahoitus- ja pankkijärjestelmästämme leviäisi yleiseen tietoisuuteen. Silloin näet alkaisi todella tapahtua.

Siksi IPUn hiljentämiseksi käytetään em. mustamaalauksen tyyppisiä syvyyspommeja.

Ainakaan minä en ole löytänyt valtamediasta minkäännäköistä tunnustusta siitä, että uutinen ei ollut pelkästään ankka vaan likaista poliittista peliä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ei ipua kukaan yritä hiljentää. Ei tänne kannata kirjoittaa, jos odottaa vain toisten hyväksyviä ole ole huudahduksia. Ei enää eletä Marka -70 lukua, jolloin yritettiin oikeasti hiljentää kaikki, jotka eivät kriitikittömästi suhtautuneet Neuvostoliiton ja kommunistien "rauhan" maailmanvalta pyrkimyksiin.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Minä muistan hyvin, että 1980-luvulla yritettiin hiljentää kaikki, jotka eivät varauksettomasti ihannoineet Yhdysvaltoja, ostamista ja omistamista :D

Ruutuhousut kuutiopäät kulutusluottoiset lähiökapitalistit tuli päälle ja yritti kouluttaa nyrkillä kaikkia erinäköisiä väärinajattelijoita, oli tyttö tai poika.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #28

Kerran 1980-luvulla törmäsimme muutaman kaverin kanssa Senaatintorilla kommunistien vappukulkueeseen ja intouduimme huutelemaan virallisen ulkopolitiikan vastaisia iskulauseita. Olimme maistissa, mutta ei se ole mikään puolustus. Torille parkkeeratusta Ladasta pomppasi mies, joka kuulusteli meitä ja otti meistä Polaroid-kameralla kuvia. Hän varoitti, että niitä käytettäisiin mahdollisen vallankumouksen sattuessa.

Ei kai meillä vaan ollut ruutuhousut päällä? : D

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #32

Jospa se oli poliisin peitetehtävä-Lada? Niitä oli ainakin huoltopoliisin ja SuPon käytössä silloin. :D

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #34

Niinpä, saattoi ollakin. Ja tavallaan oikealla asialla oli, käyttäydyimme typerästi.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #38

Minua Jouni miellyttää kovin tuo tapasi myöntää, milloin olet käyttäytynyt typerästi. Se on harvinainen piirre ihmisissä nykypäivänä. Arvostan sitä todella.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #28

Ostin pikkupojalleni 80-luvun juppiaikoina Moskovasta lasten vihreän piippahatun, sellaisen jossa on lippa ja se punainen tähti edessä. Poika piti siitä kovasti – aluksi.

Kerran vastaamme käveli tuollainen nuorten juppien parvi, joista jotkut sylkaisivät 8-vuotiaan päälle. Koulussakin hatusta kiusattiin (kun eräät vanhemmat olivat kehottaneet), eikä hän enää tykännyt käyttää sitä.

Se oli sitä "vapaata" 80-lukua se.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman Vastaus kommenttiin #60

Höpö höpö, keksit tuon juuri päästäsi. Juhlin 1980-luvulla kaksi kertaa Stadissa vappua Kiinasta ostamani Mao-hattu päässä - siis sellainen, jossa on edessä punatähti - eikä kukaan puuttunut siihen mitenkään. Ylioppilaslakkini oli hävinnyt.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #62

Snellman,
tosi kuin vesi. Ei kai se, että sinä sait köpötellä 80-luvulla rauhassa, merkitse sitä että keksisin juttuja omasta päästäni?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #60

Huh mikä tarina.

Tiedätkö, joku aika takaperin sitten mietin että lasten lisääntyneestä aggressiivisuudesta puhutaan paljon ja syiksi esitetään tietokonepelejä ja vaikka mitä.

Mutta entä jos selitys onkin paljon lähempänä? Entä jos lasten lisääntynyt aggressiivisuus johtuu siitä, että he yrittävät adaptoitua yhteiskuntaan sellaisen kuin yhteiskunta heille näyttäytyy?

Lehtiotsikoiden, uutisten ja VIIHTEEN perusteella maailma on: Venäjä uhkaa; NATO pomm.. eiku vapauttaa Libyaa/Jemeniä/whatever; Mies tappoi perheensä; Äiti tappoi lapsensa; Saudi-Arabia teloitti; Afganistan kivitti; ISIS teurasti; humanitaarinen kriisi Kreikassa/Palestiinassa/Afrikassa/ihan missä vaan; työttömyys kasvaa; nälkäkuolema/terroristi/kouluampuja/ilmastonmuutos/talouskriisi/ihan mitä vaan uhkaa; räjähti, silpoutui, kuoli...

Päivästä toiseen, aamuin illoin.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto Vastaus kommenttiin #28

Empä törmännyt moiseen, vaikka kaikenlaisissa rauhanjärjestöissäkin tuli oltua. Nuoren ihmisen kusetusta se kuitenkin oli.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Miten musta tuntuu, ettei puolueen vaalipäällikkö voi vaalien alla osallistua "yksityishenkilönä" mihinkään muuhun toimintaan, kuin korkeintaan omiin hautajaisiinsa. Kaikki muu on vaalityötä.

Se, että hypätään tarkoituksella tai hyödyllisinä idiootteina Moskovan masinoimassa Hajoita ja hallitse Erooppaa-kokouksessa, kertoo "Itsenäisyyspuolueesta" kaiken, ihan kaiken.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Mitä tiedät kokouksesta ja mistä siellä puhuttiin? Saitko tietosi kokoomuksen äänenkannattajasta, kaupallisesta vai valtiollisesta mediasta?
Vai jostain muualta?

Oletko vertaillut tietoja muihin lähteisiin?

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

Kannattaa varmaan tutustua matkalla olleiden matkakuvauksiin!

http://jukkadavidsson.fi/2015/03/matkani-pietariin...

http://kohudosentti.blogspot.fi/

Kohudosentti muisti mainita Davidssonin. Isosaari taas myönsi olleensa paikalla. Kokouksen luonne oli siis konservatiivisten puolueiden osallistuminen koskien mm. Venäjä-pakotteita, Natoa ja perhearvoja.

Jos ei saa luottaa kokoomuksen äänenkannattajaan, kaupalliseen - tai valtiolliseen mediaan, niin mihin Pitää luottaa? IPUlaisiin salaliittoteorioihin?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #16

Mitäköhän konservatiivista puoluetta desanttidosentti edustaa ja tietääkö sen puolueen muut jäsenet kuuluvansa konservatiivviseen puolueeseen?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #21

Onhan dosentti saattanut olla matkassa vaikka Hgin yliopiston edustajana ;)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #30

Dosentti Bäckman edusti todellakin Helsingin yliopistoa ja piti puheensa sujuvalla venäjän kielellä. En ollut aikaisemmin tavannut ja nytkin kanssakäyminen jäi pelkkään kättelyyn. Hän ei ollut edes puhujalistalla, vaan saapui järjestäjän pyynnöstä viime tingassa oman kertomansa mukaan.

En ole koskaan pitänyt hänen tavastaan esittää asiaansa, mutta tällä kertaa faktat osuivat melko hyvin kohdalleen. Venäjän glorifiointi meni vähän turhan pitkälle, mutta muuten dosentti pysyi asialinjalla.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #37

"En ole koskaan pitänyt hänen tavastaan esittää asiaansa, mutta tällä kertaa faktat osuivat melko hyvin kohdalleen. Venäjän glorifiointi meni vähän turhan pitkälle, mutta muuten dosentti pysyi asialinjalla."

Täytyy antaa vaalipäällikölle tunnustus rehellisyydestä. Dosentin blog(e)ista voi sitten ottaa kantaa asialinjaan vs. omat näkemykset. Minua ei dosentin näkemykset todellakaan kiehdo. Mutta onneksi sananvapaus (Suomessa).

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #16

Kysymyksessä olikin "kansainvälinen oikeus", eikä seminaari kuten on annettu ymmärtää.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman
Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Henkilömme vain "opintomatkalla".

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Tai jos se ei ollutkaan opintomatka vaan "normaali kansalaisfoorumi" kuten Kataisen kansalaisilta suljetut Bilderberg-tapaamiset?

Jaa niin, ei ole hyvä vertaus. Venäläiset isännäthän päästivät paikalle osanottajia, yleisöä ja mediaa toisin kuin länsioligarkkien "normaali kansalaisfoorumi" tekee.

Hitsin vitsi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #39

Kylläpäs nyt koville ottaa. Mutta koetetaan porukalla pitää tämä vaalipäällikön blogi mahdollisimman pitkään suosituimpana.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #41

En nyt sanoisi että ottaa koville - ainakaan muu kuin tapahtumasta uutisoinnin Hasbara-luonne.

Kuten jo JS:lle tuolla ylempänä sanoin:

"...Ja onhan ymmärrettävää, että lamaan vastuulliset eivät halua (varsinkaan vaalien alla) syitä, seurauksia ja syyllisiä otettavan esille.
Kokoomus, keskusta ja SDP joutuisivat huonoon valoon, myötäjuoksijapuolueiden (loput eduskuntapuolueet) kanssa.

Joten parhaita Hasbara-menetelmiä käyttäen pyritään leimaamaan Davidsson niin että hänen löydöksensä julkistamisensa jälkeen joutuvat lukijoiden itsesensuurin kohteeksi/ovat epäuskottavia koska kirjoittaja on leimattu äärioikeistolaiseksi.

----
Hasbara kytkee informaatiosodankäynnin kanssa yhteen samaan aikaan monta tavoitetta.

Näitä yhdistettyjä tavoitteita ovat

1) valtion strategiset pyrkimykset luoda yhtenäisyyttä kotirintamalla
2) varmistaa liittolaisten tuki
3) murtaa yritykset muodostaa vastarintaa
4) päättää tavasta, jolla asiat esitetään ja määritellään mediassa, älymystön keskuudessa ja sosiaalisessa mediassa
5) määritellä ne rajat ja suuntaviivat, joiden sisällä poliittisesti korrektin keskustelun annetaan tapahtua
6) viedä "laillisuus" kriitikoilta ja heidän esittämiltään argumenteilta sekä
7) muovata yleistä mielipidettä ja suuren yleisön tekemiä tulkintoja kansainvälisten neuvottelujen tuloksista.

Koko Hasbara-juttu linkissä http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1317...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #43

Hasbara on minulle sanana tuiki tuntematon. Mutta kohdat 1...7 vastaavat kyllä yksi yhteen Kremlin harjoittamaa strategiaa.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #47

Kyllä se kuvaus sopii kaikkien valtioiden lähes kaikkiin hallituksiin.

Ministeriöiden, ministerien, poliitikkojen ja hallitusten puheet eivät ole Totuus vaan politiikan tekoa.

Vaalikeskustelujen perusteella em. tahojen juttuja tosin tuskin voi kutsua edes politiikan teoksi. Vähän oli se tunnelma kuin olisi matkijalintujen taitonäytöstä seurannut.

"Kilpailukyky ... kroaak ... kasvu ... kroaak ... kestävyysvaje ... kroaak ... kilpailukyky .... kestävyysvaje ... kroaak ... kasvu ... rakenteellinen alijäämä ... kroaak..."

Toimittaja: Kiitos kokoomuksen puheenjohtajalle puheenvuorosta. Seuraavana vastaamaan pääsee keskusta puheenjohtaja.

"Kilpailukyky ... kroaak ... kasvu ... kroaak ... kestävyysvaje ... kroaak ... kilpailukyky .... kestävyysvaje ... kroaak ... kasvu ... rakenteellinen alijäämä ... kroaak..."

Toimittaja: Kiitos keskustan puheenjohtajalle vastauksesta. Seuraavana vastausvuorossa SDP:n puheenjohtaja.

"Kilpailukyky ... kroaak ... kasvu ... kroaak ... kestävyysvaje ... kroaak ... kilpailukyky .... kestävyysvaje ... kroaak ... kasvu ... rakenteellinen alijäämä ... kroaak..."

ad infinitum

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #48

Demokraattisissa maissa (kuten Suomi, Ruotsi, Saksa..) on sananvapaus. Venäjällä sitä tällä hetkellä (Putinin viimeisillä vuosilla) ei ole.

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring Vastaus kommenttiin #50

Olet ihastuttavan naiivi yhä vielä. Herttaista.

Juurihan parhaillaan länsimaissa pyritään määrittelemään sanan- ja mielipiteen vapautta uudelleen.

Esim. Isossa-Britanniassa on aloitettu rikostutkimukset hallituksen töppöilyjä ja hallituksen virastojen kansalaisiin kohdistuvaa (laitonta) vakoilua paljastaneita journalisteja ja lehtiä vastaan.
Vaarantaa kansallisen turvallisuuden näet, kun kertoo hallituksen ynnä toimistojensa rikkovan valtion lakeja.

https://firstlook.org/theintercept/2015/03/20/uk-m...

Eli siihen, että media kertoo ihmisille asioista, voidaan soveltaa terrorismilainsäädäntöä ymv. mikäli media kertoo ihmisille asioita, joista hallitus ei halua hallintoalamaisten kuulevan. Kuten vaikka Snowdenin vuodot.

Kanadassa taas on menossa käsittelyyn Bill C-51 lakiesitys. http://www.parl.gc.ca/HousePublications/Publicatio...

Koska C-51 ei määrittele tarkasti, mikä on lakiesityksen tarkoittamaa "terroristipropagandaa" sitä voi olla vaikka NATO:n tai Kanadan hallituksen toiminnan arvostelu. Tai Palestiinan puolustaminen. Se on, mitä hallitus haluaa sen olevan.

Yhdistettynä CSIS:iin voidaan kohta kieltää mikä vaan.

---

Suomessa hallitus ei kerro asioista edes eduskunnalle, ja turha vedota kansanedustajan tiedonsaantioikeuteen, koska Yhdysvaltain kansallinen turvallisuus vaatii, että Suomen kansanedustajat eivät saa tietää millaisia sopimuksia heidän on määrä hyväksyä.

Vastustan niin yleistävää ja epätarkkaa väitettä kuin että Suomi on demokratia (tai sivistysvaltio).

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #58

"Olet ihastuttavan naiivi yhä vielä. Herttaista." Näinhän siinä käy kun alkaa poskia kuumottamaan. Pystyt varmasti paljon parempaan. Lisää linkkejä, please!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Opintomatka on sikäli hyvä termi, että paikan päällä voi arvioida eri näkökulmat ja sovittaa ne oikeisiin mittasuhteisiinsa. Siinä mielessä oikein hyödyllinen reissu.

Itse katson asiaa ihan reaalimatikan pohjalta ja jos nyt tutkitaan pelkästään potentiaalista kauppasuhdetta Venäjään, Suomen itsenäisyyden ja oman rahan merkitys nousi aivan uudelle tasolle.

Jos katsotaan ihan vain kustannustasoa, voidaan asiaa verrata siten, että venäläinen kiertää sisämarkkinoillaan 400 metrin rataa ja Euroopan Unionissakin on maita, joissa matka on suunnilleen sama. Suomessa ratakierros oli ennen talouspakotteita noin kilometri ja niiden jälkeen 1,5-2 kilsaa suhteessa Venäjän markkinoihin. Kiina on jo sen verran teknisesti kehittynyt, että siellä ratakierros on noin 300 metriä. Hittojako Venäjä sitten tekee ylihintaisilla suomalaistuotteilla?

Koska itse pidän tuotannollisesta toiminnasta järkevällä hintatasolla, jää tasan kaksi vaihtoehtoa: Joko valuutta joustaa, tai sitten joustan itse ja siirryn edullisemman kustannustason maahan, mistä voin rahastaa sekä Venäjää että varsinkin vauraampia Euroopan maita. Tässä on reaaliperuste maastamuutolleni, mikäli jatkamme eurossa vielä 2017 jälkeen, eli näiden vaalien tulos ratkaisee valinnan. Venäjälle en kyllä aio muuttaa.

Pointti on siinä, että pärjään kävelemällä 400 metrin radalla, kun suomipoika jolkottaa samaan aikaan viisinkertaisen matkan pärjätäkseen kilpailussa. Tulee russofobialle hintaa...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #44

Muistaakseni vaalipäälliköllä on ollut reppu pakattuna jo pidemmän aikaa. Mutta on hienoa, että venäläiset ostosmatkailijat ovat taas palanneet Lappeenrannan ja Joensuunkin kauppoihin. Niin ja suomalaisomisteisista teollisuusyksiköistä (mm. metalli ja puu) ovat tavaravirrat Suomeen ja Suomen kautta vientiin selvässä kasvussa. Ei ole ilmapiiri muuttunut venäläisten yritysjohtajien kanssa. Rahat siellä on loppu; eikä pysty investoimaan. Putin on pullonkaula. Ei tavalliset ihmiset ja yrittäjät.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #46

Vaalimaalla ei tarvinnut ainakaan bussimatkaajan jonottaa lainkaan. Rekkoja oli vain muutama ja henkilöautojakin kourallinen. Teleporttaamallako siellä ihmiset liikkuvat nykyään?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

IPU:n varapuheenjohtaja Nevalainen, joka osallistui myös kokoukseen ei ole vielä julkaissut matkakertomustaan, odotellaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Bloomberg toki ruokkii lukijakuntaansa oman establishmentinsa toiveiden pohjalta.

Yhden puheenvuoroista käyttänyt Jared Taylor replikoi näkemyksensä näin: "Our government is committing suicide for USA".

Osallistujakaarti oli varsin yksimielinen siitä, että maailman tulisi olla moninapainen sen sijaan, että yksinapainen imperiumi tarpeen vaatiessa pommittaa muut oman tahtonsa alaisiksi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Paljonko arvioit vaalipäällikkönä opintomatkanne lisäävän ääniä IPU:lle?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #51

Any publicity is good publicity. Useilla tuhansilla, koska kävijämäärät sivustoilla moninkertaistuivat ja suomalaisten enemmistö ei ole russofoobikkoja.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #54

Sitähän tässä minäkin yritän ylläpitää - sitä kävijämäärää. Olen samaa mieltä. Russofoobikkoja tuskin on muutamaa prosenttia enempää.

Esa Ruoho

Minulla kyllä sellainen tuntuma, että ns russofoobikkoja suomessa riittää. Minunkin FB kavereissa muutama. Riita tulee jos avaudun omasta näkemyksestäni. Ryssäviha juontaa jo 1 tai 2 sukupolven takaa, ilman mitään järjellistä syytä. Eräskin sanoi, että suomalaisten olis syytä keksiä tuotteita jotka kelpaavat länteen. Minä taas sitä mieltä, että suomalaisten olis ollu syytä ottaa kaikki ilo irti halvasta ruplasta ja käydä kaupaa kaksin käsin juuri nyt. Mutta ei, eeuu typeryyksissään ja usan holhouksessa pakotettu pakotteisiin jotka vaikuttaa vain suomen ja koko eeuun kauppaan miinusmerkkisesti. Järki hoi, älä jätä! Hyvä kuitenkin, että edes joku menee venäjälle, että jotain oikeaa tietoa sieltä saadaan. Toimittajat kirjoittavat juttujaan ihan mututuntumalla, eikä niissä ole totta muu kuin että, Venäjä sijaitsee idässä.

Käyttäjän arirusila kuva
Ari Rusila

Itse pääsin tutustumaan venäläisiin neuvostoaikojen loppupuolella ja -90 luvulla työskentelin tiiviisti erinäisissä Venäjä-hankkeissa. Tänä aikana paitsi omakohtaisesti koin että näin ympärilläni tapahtuneen muutoksen siinä miten suora kanssakäyminen voi auttaa ymmärtämään erilaista kulttuuria, yhteiskuntanäkemystä, kehityskulkuja tai omista olosuhteista poikkeavia oloja.

Tällä taustalla mielestäni on erittäin ansiokasta pyrkimys suoriin kontakteihin venäläisten kanssa ovat he sitten päättäjiä tai rivikansalaisia tahi instituutioita, yhteisöjä ja yrityksiä. Samaa aktiivisuutta toivoisin poliittisilta päättäjiltä tai vaikkapa yritysjohtajilta. Itsekin olen kokenut mielekkääksi kysyä Venäjään liittyvistä asioista suoraan vuosien kautta tutuksi tulleelta sikäläiseltä ystävältä jolta myös saa suoran vastauksen. Edes luonteva välitön keskusteluyhteys olisi tärkeää jotta kaikinpuolisen propakandan takaa voisi hahmottaa todellisuutta. Tässä mielessä on hyvinkin arvostettavaa ipulaisten opintomatka riippumatta siitä mitä muuta porukkaa samaan tilaisuuteen oli saapunut. Aivan samoin suosisin poliitikkojemme nykyaikana tiivistävän suhtaitaan venäläisiin riippumatta siitä mitä politiikkaa Venäjän kulloinenkin johto edustaa.

Toimituksen poiminnat