iitimo

ZZZZZZZZZZZZzzzzzzzef

Nukkuvien vaalikoneen ennenaikaisen poismenon johdosta:

Kristiina Kalliojärvi: Nukkuvat vaiennetaan teknisesti

On kyselty, miksi nk. "Nukkuvien puolue" on jo pitkään saanut vaaleissa selkeästi suurimman kannatuksen. Vastaus on selvä. Vain liian ikävä, että sitä voitaisiin myöntää. Esim. viime vaalien alla melkein jokainen puolue vakuutti, ettei kansan kokolailla yksimielisesti tuomitsemiin EU:n tukipaketteihin enää osallistuta. Kuluneen nelivuotiskauden aikana ovat kuitenkin nämä samat puolueet olleet hyväksymässä EU:n taholta tulleet lisärahavaatimukset. Muutkin päättyneen eduskuntakauden päätökset ovat olleet miltei järjestään kansan selvän enemmistön tahdon vastaisia.

Selvä johtopäätös on se, että demokratian palauttamiseksi olisi välttämätöntä saada äänestäjille jonkinlainen kuluttajansuoja. Tältä pohjalta kehitettiin idea vaalikoneesta, jossa ehdokkaat, keskeisiin kysymyksiin vastaamisen lisäksi, myös sitoutuivat pysymään näiden ilmoittamiensa kantojen takana. Tämän alleviivaamiseksi oli vaalikoneessa myös (toki vapaaehtoinen) sakkopykälä. Oletimmeko tämän lopettavan nk. takinkäännöt ja palauttavan kansanvallan? Emme toki olleet niin naiiveja. Mutta laskimme äänestäjien huijaamisen tulevan huomattavasti vaikeammaksi ja läpinäkyvämmäksi.

Vaalikoneemme saikin heti alkuun odotuksiamme paremman vastaanoton, myös ehdokkaiden keskuudessa. Vaalikoneemme olisi voinut olla menestys. Oli vain yksi asia, jota emme huomanneet ottaa huomioon: olimme jättäytyneet vaalikonefirman armoille, luottaen sen ammattitaitoon ideamme toteutuksessa.

Kristiina Kalliojärvi on tunnettu kansalaisaktivisti, Nukkuvien vaalikoneen ideoija sekä Itsenäisyysfoorumin puheenjohtaja.

 

Timo Isosaari: ”Nukkuvien” oikeusturva jälleen koetuksella

Äänestäjien oikeusturva on ajautunut vaali vaalilta surkeammalle tolalle. Kun sain viime syksynä epäpoliittiselta kansalaisjärjestöltä pyynnön osallistua ”Nukkuvien vaalikoneen” kehitystyöhön, en epäröinyt hetkeäkään, koska idea oli mielestäni hyvä ja olisi voinut viedä asioita oikeaan suuntaan.

Valmistelu sujui hyvässä hengessä yli puolue- ja puolueettomuusrajojen talkootyönä. Valmis konsepti päätettiin jättää ”ammattilaisten” käsiin, eli tunnetulle vaalikonefirmalle. Se osoittautui ainoaksi virheeksi. Ammattilaisuus tarkoittaa nykyään niin aikataulujen kuin lopputuloksen pettämistä.

Jos olisimme tilanneet talopaketin määräaikaan mennessä pystytettynä, voisi vaalikoneen lopputulosta kuvailla näin: Tukevalle perustalle pystytettiin runko, joka eristämisen jälkeen jätettiin sateeseen vettymään. Aluskate unohtui ja katto vuotaa. Kun kaikki oli jo mennyt pieleen, tarjottiin ulkoverhousta jätelaudasta hätäaputyönä. Koska vaalit eivät ole Olkiluoto 3, vaan niissä on tiukka takaraja, tilaajalle ei jäänyt muita vaihtoehtoja kuin perua kaupat.

Valtapuolueissa voitiin taas huokaista helpotuksesta; mitään ei tarvitse muuttaa. Kyljen kääntäminen ei enää ole vaihtoehto nukkuville. He muodostavat laajan, eduskunnan ulkopuolisen opposition, kuten nykyiset pienpuolueet, jotka voivat toimia ilman historiallista ja ”vaalirahoituksellista” painolastia. Vaihtoehtoja on tarjolla. Valinnasta vain tuli työläämpi.

Herätkää, hoitakaa homma ja vaikuttakaa!

Timo Isosaari on Itsenäisyyspuolueen ehdokas Pirkanmaan vaalipiirissä sekä puolueen vaalipäällikkö.

 

 

 

Jari Väli-Klemelä: Mitä oikein tapahtui

 

Syksyllä 2014 kuulin loistavasta ideasta herättää nukkuvat äänestäjät kevään eduskuntavaaleissa. Ideoimme vaalikoneen, jonka ideana oli vakuuttaa nukkuvat siitä, että tällä kertaa kannattaa äänestäjät ehdokkaiden sitovilla lupauksilla. Hallitsen kohtalaisen hyvin sivukoodausta ja ohjelmointia, mutta päädyimme valmiiseen pakettiin vaalikoneen osalta. Zef Oy on tunnettu vaalikoneiden ohjelmointifirma ja luonnollisesti päädyimme laadukkaaseen tuotteeseen, joka oli jo useissa vaaleissa onnistuneesti toimittanut mm useille medioille toimivan kokonaisratkaisun.

Saatuani vaalikoneen ylläpitäjän tunnukset huomasin heti alussa ohjelman olevan demovaiheessa. Ilmoitin valmistajalle, että olen mielelläni mukana kehitystyössä. Joulukuussa pääsimme rakentamaan kysymykset ja kutsumaan ehdokkaita koneeseen. Kutsuvaiheessa ilmeni, että joudumme manuaalisesti lisäämään ehdokkaat koneeseen alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen. Käytännössä jokainen vaalikoneen ehdokas kaivettiin esiin eri puolueiden sivuilta. Homma oli todella työläs ja suuri pettymys. Tähän työhön emme olleet lainkaan varautuneet. Koska olin ryhmästämme ainoa, jolla oli tietotekniset valmiudet koneen ylläpitämiseen, oli työmääräni joulukuun aikana satoja tunteja.

Vuodenvaihteessa kone avattiin ja sähköpostiin tuli useita kymmeniä viestejä ehdokkailta, jotka eivät päässeet vastamaan koneeseen. Välitin viestejä vaalikoneen valmistajalle ja he ansiokkaasti vastailivat ehdokkaille. Kaksi viikkoa myöhemmin ilmeni, ettei vaalikone toiminut kaikilla selaimilla. Kuulimme Ajankohtaisen Kakkosen toimittaja Timo Seppäseltä, että istuvien kansanedustajien keskuudessa kiersi jo tarina, että vaalikone ei ole olleenkaan toiminnassa ja sinne ei sen vuoksi kannata edes kannata yrittää. Luonnollisesti tämän jälkeen uskottavuus konetta kohtaan romahti täydellisesti eikä kovinkaan moni kansanedustajista vastannut lainkaan.

Toinen suuri virhe tapahtui koneen julkaisuvaiheessa. Kaikkein tärkein kysymys jäi koneesta pois. Kysymys siitä, että onko ehdokas valmis luopumaan edustajan tittelistään, mikäli rikkoo räikeästi vaalikoneessa antamia vastauksiaan. Yritimme useaan otteeseen saada kysymystä koneeseen siistillä tavalla, mutta Zef Oy:n kanta oli kielteinen. Ymmärrettävää oli se, että uuden kysymyksen lisäys olisi närkästyttänyt ehdokkaita jossain määrin, mutta meille tuo kysymys oli se vaalikoneen avainkysymys. Kuulimme vaalikonefirman rakentavan tuotettaan rakkaudella eikä tällainen "vihamielinen" kysymys ole heidän tuotteelleen eduksi.

Vaalikoneessa oli myös lukemattomia ongelmia eli pikku "bugeja". Ehdokkaiden kohdalla oli "Äänestäisin"-painike jokaisen ehdokkaan kohdalla. Jokainen äänestäjä pystyi antamaan suosituksen ehdokkaille. Huomasin heti alussa, että pystyin itselleni antamaan monta suositusta. Mainitsin yritykselle siitä ja he ilmoittivat, että kone poistaa samalta koneelta annetut äänet jossain vaiheessa automaattisesti. Äänestäjät huomasivat saman kikan nopeasti ja antoivat omalle ehdokkaalleen useita suosituksia. Seuraavana päivänä he huomasivat äänensä kadonneen. Tästä tuli jälleen uskottavuusongelma Nukkuvien vaalikonetta kohtaan. Pyysimme yritystä tiedottamaan tästä ongelmasta, mutta mitään ei asian suhteen tehty. Tässä vaiheessa teimme reklamaation koneesta ja vaadimme uutta sopimusta. Missään vaiheessa emme uutta sopimusta saaneet, mutta vanha sopimus mitätöitiin joka vahvistettiin sähköpostitse.

Projekti jatkui siten, että uusia ehdokkaita tuli koneeseen päivittäin ja lisäsin ehdokkaat yksi kerrallaan koneeseen. Näihin aikoihin Zef Oy avasi monta vaalikonetta eri medioille ja järjestöille. Mukana mm Lännen Mediat, Seiska-lehti ja erinäisiä yhdistyksiä yhteensä noin 15 kpl. Näihin vaalikoneisiin yritys lisäsi meidän koneesta poiketen ehdokkaat (lähes 2000 ehdokasta) omasta tietokannastaan. Alkuperäisen sopimuksen mukaan koneeseemme piti ehdokkaat lisätä vastaavalla tavalla heidän toimestaan. Omassa koneessamme oli alle tuhat ehdokasta, jotka olimme itse lisänneet suurella työllä alkaen joulukuun alusta. Pyysin vaalikonefirmaa lisäämään puuttuvat tuhat ehdokasta tietokannastaan, mutta he eivät siihen suostuneet. Asiaa perusteltiin sillä, että kyseessä on tietosuoja-asia. Ihmettelimme miksi tietosuoja koskee meitä, muttei muita vaalikoneita. Sen jälkeen he lupautuivat lisäämään puuttuvat ehdokkaat kuluvan viikon aikana. Samaan aikaan ehdokkaat saivat omat numeronsa ja vaalikonefirma lisäsi numeroita eri vaalikoneisiin vauhdilla. Sain viestin, että sopiiko, että he lisäävät meidän vaalikoneeseen viikonlopun jälkeen. Suostuin siihen ja korostin, että puuttuvat ehdokkaat tulee lisätä tässä samassa yhteydessä koneeseen. Mitään ei tapahtunut viikkoon ja tiedustelin närkästyneenä mistä on kyse. Yrityksen myyntijohtaja otti yhteyttä ja ehdotti, että maksakaa alkuperäinen summa 3.900 + ALV ja saatte koneenne kuntoon ajantasalle. Tähän emme luonnollisestikaan suostuneet ja ilmoitimme, että yhteistyö on päättynyt.

Henkilökohtaisesti suurimmat iskut ovat olleet ne, että olen käyttänyt satoja tunteja koneeseen ja tunnen olevani palkaton demotestaaja. Itse en saa mitään korvausta keneltäkään valtavasta työmäärästä. Pahin luottamusasia on kuitenkin se, että joulukuussa Zef Oy lähetti jostain käsittämättömästä syystä laskun omalle puolueelleni. Olen puoleeni puoluehallituksen jäsen ja oma jäsenyyteni oli luonnollisesti hyvinkin oudossa valossa. Oma puolueeni ei liittynyt vaalikoneeseen millään tavoin. Lasku vaan arvottiin lähtemään minun nimissäni puolueelle.

Kaikesta huolimatta toivon nukkuvien heräävän näissä vaaleissa ja muuttavan politiikan suuntaa aidosti demokraattisemmaksi.

Jari Väli-Klemelä on Muutos 2011 ehdokas Oulun vaalipiirissä sekä puolueen tiedotuspäällikkö.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Nettiäänestys olisi hyvä herättäjä.

Miksi pitäisi raahautua jonnekin äänestämään, kun mikään ei muutu kuitenkaan nykyisellä äänestämistavalla.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Lippuäänestys on yksi erinomainen tapa vähentää kansalaisten vaikutusmahdollisuuksia, joten valtapuolueet pitävät siitä kiinni niin kauan kuin lyijykyniä ja kartonkia saa markkinoilta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Pienpuolueissa on siis myös yhteistyökykyä ja haluakin, vaikka vaaliliittoihin saakka ei päästykään.

Yhteistyötä voisi harkita aivan hyvin myös suurempien puolueiden kanssa, mutta niiden olisi ensin siivottava "mafiaveljet" keskuudestaan. Viittaan tällä 80-luvun puolivälistä alkaneeseen myötävaikuttamiseen talousrikollisten eduksi.

Pekka Iiskonmaki

Ilman erään kirjoittajan avautumisia plogeillaan, olisin vakavasti harkinnut IPU:n äänestämistä.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf

Suomi se nukkuu onnensa ohi.

Pekka, ei yhden tollon takia voi koko puoluetta dumpata. Muutoinhan tässä maassa ei voisi äänestää mitään puoluetta.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Kari, kerro heti minulle, missä puolueessa on VAIn yksi tollo? Kuulostaa kyllä aivan liian hyvältä ollakseen totta. Enemmän löytyy niitä, jotka ovat kuin Hölmölä: vain yksi viisas Matti. Ja häntähän ei ainakaan missään nimessä kuunnella.

Käyttäjän karirosenlof kuva
Kari Rosenlöf Vastaus kommenttiin #7

Totta haastat Kristiina ja jälki on sen mukaista. Omalta kohdalta voin vain todeta, että out of game ainakin toistaiseksi. Kyllä tämä on nyt nähty.

Ehkä suomalaiset jossain kohtaa heräävät ihan raakaan todellisuuteen mihinkä tämä maa on vaipunut. Sitä ennen ei ole juuri mitään tehtävissä. Ainut toivon kipinä on esimerkiski siinä, että Timo Isosaaren kaltaisia kavereita nousisi vastavoimaksi eduskuntaan tämän uskomattoman järjettömyyden tielle.

Tässäpä vielä pieni kirjoitukseni aiheesta.

Suomalaiset, maailman rikkain kansakunta. http://karirosenlof.puheenvuoro.uusisuomi.fi/17961...

Tsemppiä vielä Timolle loppukiriin. Hienoa työtä olette tehneet!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #8

Kiitos Karille kaikesta kannustuksesta matkan varrella ja erinomaisista mielipiteistä myös!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #8

Jos IPU:sta kansanedustajia tulee valituksi , kaikki on Timon aikaansaannosta tämän itsenäisen kivireen vetämisestä hyvillä hermoilla.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Eiköhän joka puolueesta löydy kaikenlaisia avautujia. Ja varsinkin niiden ulkopuolelta.

Kannattaa mieluummin perehtyä asiasisältöihin kuin pitäytyä mielikuvissa. Niitä nimittäin manipuloidaan ja rankasti mainpuloidaankin varsinkin näinä aikoina, kun raha puhuu ja auraa myös luvattoman monelle tien eduskuntaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Pekka, tarkoittamasi kirjoittaja ei taida olla enää puolueen piirissä, ainakaan ehdokkaana ja muutenkin ehdokkaidemme suuri enemmistö ja mielipide edustaa käsittääkseni pitkälti niitä arvoja, mitä olet itsekin tuonut esille.

En itse pidä pahana kärkevääkään sanan käyttöä, kun tilanne sellaista vaatii ja jokaisen mielipiteellä kuitenkin jonkinlainen merkitys täytyy olla, ainakin kuuntelumielessä.

Kipaisen tästä Saloon keskustelelmaan energia-asioista, jotta ei mene tämäkään päivä pelkällä tuulivoimalla ;)

Käyttäjän VirpiMarjattaHerrala kuva
Virpi Marjatta Herrala

Ihmettelinkin jo, mihin Nukkuvien vaalikone hävisi. Varmaan nukkuvien herättäminen olisi ollut jonkun mielestä liian vaarallista.

Siinä on pieni epäloogisuus, kun monet sanovat, että eivät äänestä, koska ovat niin perusteellisesti pettyneet vallanpitäjiin. Äänestämättä jättävä antaa vanhoille luvan jatkaa samaan malliin.

Toimituksen poiminnat