iitimo

Ruotsi voi ajautua talouskatastrofiin

Osittaisen uutispimennon ja viihteellisen propagandan Suomessa ei näköjään tiedetä mitään, mitä naapurissa on meneillään. Onneksi internetin välityksellä pääsee käsiksi vapaan maailman medioihin, joissa asioita käsitellään avoimen analyyttisesti ja kohtuullisen neutraalisti.

Business Insiderin mukaan Ruotsin keskuspankki on joutumassa todella ikävään välikäteen suurimpien talousalueiden välisen valuuttasodan puristuksessa. Mario Draghin viimeviikkoinen ”pöö”, eli vihjailu mahdollisesta EKPn lisäelvytyksestä riitti vahvistamaan kruunua liiaksi suhteessa muihin valuuttoihin, jolloin Riksbankin oli pakko vientiyritysten turvaamiseksi laajentaa omaa velkakirjojen osto-ohjelmaansa jopa 200 miljardiin kruunuun ensi kesään mennessä.

Ruotsin juostessa sutta pakoon, voi tulla karhu vastaan. Ensinnäkin Ruotsin asuntokupla on yksi maailman riskialttiimmista. Asuntolainoista ei ole pitkään aikaan maksettu kuin korkoja ja laina-ajat saattavat olla 90-100 vuotta. Toisin sanoen, niitä ei ole aikomuskaan maksaa takaisin, niin omituiselta kuin se kuulostaakin.

Vielä ongelmallisempi on negatiivinen ohjauskorko, -0,35 %. Vaikka tämä on positiivinen uutinen Ruotsin erittäin velkaantuneille kotitalouksille, vaanii vastapuolella riski, että säästäväisemmät alkavat nostaa talletuksiaan patjan alle. Tällaisesta kehityksestä on jo raportoitu (Insiderin uutislinkeissäkin) ja keskuspankki on vastannut tähän vähentämällä roimasti kierrossa olevien kruunusetelien määrää, jopa yli 40 % viimeisten 6 vuoden aikana. Myös nostoautomaattien määrää on vähennetty.

Sille ne eivät voi mitään, jos talletuksia aletaan siirtää tai sijoittaa ulkomaisiin pankkeihin tai varallisuuteen. Erityisen vaarallista tämä on huomioiden, että suurimpien pankkien oma pääoma keikkuu ainoastaan 4 % tietämillä niiden taseesta. Lisäksi Ruotsin pankkisektorin tasearvo hipoo 400 % maan bruttokansantuotteesta, eli kasvu on tehty roimalla velkavivutuksella.

Kaikki viittaa siihen, että käteisen käyttö aiotaan tulevaisuudessa kriminalisoida ja käytännössä jo nyt vähänkin suuremmat käteissuoritukset tuovat poliisit ovelle. Pankkiirit kun ovat nykyään laajalti sitä mieltä, että talousrikollisuus on pankkien ja niiden rahoittamien korporaatioiden yksinoikeus, kehitystä tukevia poliitikkoja unohtamatta.

 

Silmäilin myös läpi Riksbankin viimeisimmän raportin, missä riskeihin oli selvästi kiinnitetty huomiota ja vaadittu erilaisia sen omaan toimivaltaan kuulumattomia toimia niin Finansinspektionilta kuin hallitukseltakin. Ohjeistusta oli selvästi kiristetty aiemmista, vaikka raportin mukaan maailmantalouden kehityksestä kertovat indikaattorit eivät näytäkään erityisen huolestuttavilta, vaikkakin kehitys on yleisesti mollivoittoista. Tässä suhteessa raportti on vanhentunut käsiin, koska sen ilmestymisen jälkeen kyseiset indikaattorit ovat muiden seuraamieni lähteiden perusteella kehittyneet juuri siihen pisteeseen, missä Riksbankin esittämät ”pahimmat skenaariot” voisivat toteutua.

 

Vaikka ruotsalaiset ovat eurooppalaisittain suhteellisen tunnollisia veronmaksajia ja elektroninen maksaminen kenties maailman kehittyneintä, on käteisestä luopumisessa äärettömän suuret riskit. Erityisen suuriin ongelmiin ajautuisivat vähävaraisimmat, joista monilla ei ole sen kummemmin pankkikorttia, tietokonetta kuin älykännykkääkään. Käteisen poistaminen lopettaisi kuluttajien välisen kaupan kuin seinään. Niin fyysinen kuin osittain myös verkossa tapahtuva ”toritoiminta” kävisi likipitäen mahdottomaksi.

Vaikka Ruotsi ei kuulukaan euroalueeseen, sen pankkijärjestelmä tai edes asukkaat eivät voi välttyä euroalueen tilanteen vaikutuksilta, vaan suurin osa ongelmista johtuu juuri niistä. Riksbankin kannalta tämä tarkoittaa, ettei se voi harjoittaa riittävän itsenäistä talouspolitiikkaa.

Tavalliselle tallaajalle puolestaan syntyy suuri houkutus lähteä operoimaan Välimeren maihin, missä suuri osa palkoistakin maksetaan edelleen käteisellä ja koko talous perustuu suurelta osin kuluttajien väliseen käteiskauppaan. Alhainen reaalinen verotus pitää hintatason kohtuullisena ja tällainen ”varjotalous” auttaa pitämään reaalitalouden ja sosiaalisen pääoman paljon paremmassa kunnossa, miltä asiat paperilla ja kirjanpidossa näyttävät.

 

Tässä saattaa käydä niin paradoksaalisesti, että omalla valuutallaan operoiva Ruotsi kellahtaa nurin ensimmäisten joukossa, vaikka niin käytännössä kuin paperilla se on hoitanut talouttaan esimerkillisesti. Sen pankkijärjestelmä on varainhankinnassaan suuresti riippuvainen ulkomaisista sijoittajista. Jos pankkien asiakkaat menettävät luottamuksen järjestelmän toimivuuteen, saattaa pankkien ohuen ohut oman pääoman seitti katketa hyvin nopeasti, eivätkä ne saa enää halpakorkoista rahaa mistään.

Vielä suurempi tartuntavaara tulee muun maailman finanssisektorin välityksellä, koska globaalisti yritysten tulokset ovat jo alkaneet luisua keskimäärin reippaaseen alamäkeen kysynnän sakatessa. Erityisesti USAn tuoreet luvut ovat hälyttäviä, mikä siirsi FEDin koronnoston taas hamaan tulevaisuuteen. Luultavasti sitä ei edes tule, vaan ensi vuoden alussa sekin joutuu negatiivisille ohjauskoroille ja jopa turvautumaan QE-neloseen.

Osakemarkkinoiden nopeutuneet heilahtelut kertovat epävarmuuden kasvusta ja nyt vain odotellaan, missä ensimmäisenä korsi katkaisee niin ison kamelin selän, että dominoefekti tuhoaa koko maailmantalouden perustan. Pidän tätä väistämättömänä, mutta siitä lisää työn alla olevassa keskuspankkiraportin analyysissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (42 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tämähän osoittaa kiistattomasti, että oma valuutta ei ole mikään autuaaksi tekevä asia sellaisenaan, vaan syyt ovat syvemmällä velkaan perustuvassa talousjärjestelmässä.

Väljä lainaus entiseltä Bank of Enlandin pääjohtaja Mervyn Kingiltä: "Kaikista mahdollisista yhteiskunnan toimintojen rahoitusvaihtoehdoista, meillä on käytössä kenties huonoin mahdollinen."

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Hyvä kirjoitus tärkeästä asiasta, joskin olen hieman eri mieltä.

Mielestäni on hyvä jos ruotsi toimii koelaboratoriona sekä negatiivisille koroille, että käteisestä luopumiselle.

Riski siihen että maailmantaloudessa jokin merkittävä osa napsahtaa poikki on kuitenkin joka tapauksessa olemassa, mutta en usko että Ruotsi on se viimeinen niitti, mutta jos on, niin olkoot.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Uskon vahvasti, että lokakuisessa keskuspankkiirien tapaamisessa pankkiirit päättivät tiivistää yhteistyötä ja juuri Ruotsista päätettiin tehdä kehittyneiden talouksien koelaboratorio tartuntariskin minimoimiseksi.

Voin paljastaa tässä vaiheessa aiheeseen liittyvästä raportista sen verran, että keskuspankkiirien välillä vallitsee sekä suuri epätietoisuus että myöskin erimielisyys siitä, millaisilla toimilla talouden globaali syöksykierre saataisiin oikaistuksi.

En usko sen toimivuuteen, koska kaikilla on omat sisäiset intressinsä ja poliittiset painolastinsa kannettavanaan. Siellä myös myönnetään avoimesti, että edes korkeimmalla tasolla ei ole riittävän luotettavia välineitä edes tulevan kehityksen ennustamiseen, saati sitten tietoa, millä toimenpiteillä ongelmia voisi ennaltaehkäistä.

Tämä kaikki on täydellistä koetoimintaa, missä ei ole vielä kertaakaan onnistuttu keskuspankkijärjestelmän kolmisatavuotisen historian aikana. Eihän se ole periaatteessa edes mahdollista velkajärjestelmän eksponentiaalisen luonteen vuoksi.

Jospa jo tästä tulevasta kriisistä opittaisiin, että on löydettävä kokonaan uusi tapa rahoittaa kestävää kehitystä niin taloudellisesti kuin ekologisesti.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Yrittänyttä ei laiteta, sano : )

Mieluummin näen talousjärjestelmän romahtamisen kuin sen romahtamattomuudesta (lopulta) johtuvan sodan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #14

Hyvä kun muistutit! Unohdin käsitellä aivan keskeisen riskin käteisvapaasta yhteiskunnasta, eli nykyään ei tarvita edes "torrakko- tai pommisotaa" koko rahoitusinfran romuttamiseen.

Riittää joko suora kyberhyökkäys tai sopiva hyökkäysten sarja. Keskeytykset maksujärjestelmän toiminnassa ei tarvitse olla edes kovin pitkiä, kunhan ne ovat toistuvia, niin luottamus kärsii peruuttamattomia takaiskuja.

Saman voi toteuttaa epäsuorasti sähköverkot lamauttamalla.

Käteinen voi kokea vielä uusrenesanssin...

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola Vastaus kommenttiin #18

Tuossa olet kyllä oikeassa, itsekin asiaa aikaisemmin käsittelin:

http://amosahola.puheenvuoro.uusisuomi.fi/199513-a...

Toisaalta, poikkeustilassa rinnakkainen maksujärjestelmän (ruokakortit jne.) laitetaan joka tapauksessa pystyyn.

Kari Ahlava

"Voin paljastaa tässä vaiheessa aiheeseen liittyvästä raportista sen verran, että keskuspankkiirien välillä vallitsee sekä suuri epätietoisuus että myöskin erimielisyys siitä, millaisilla toimilla talouden globaali syöksykierre saataisiin oikaistuksi."

Hassu juttu kun eivät p.a. pankit asialle mitään voi tehdä. Markkinathan maailmassa on niissä ihmismassoissa, joilla ei vielä ole mitään. Tekevät työtä päivän riisiannosta vastaan suurin piirtein. Näille työtä tekeville pitää maksaa palkkaa, millä pystyvät ostamaan ihan perushyödykkeistä lähtien kaikkea sitä, mitä me katsomme itsestään selväksi mukavuudeksi.

Tätä rahaa ei pankista tarvita, vaan tuotannosta, jonka tulosta pitää jakaa reilummin. Tämä kyllä tulisi hyödyttämään tuotantolaitoksia yhtä hyvin kuin valtioita ja varmaan vielä jossain vaiheessa pankkejakin. Pankkikupla on tosiasia. Turhaa rahan pyörittelyä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #25

Perusongelma on juuri siinä, että kehittyvissä talouksissa palkat ja ostovoima eivät nouse. Esim. kiinalaisen Applen tehtaan työntekijöillä ei ole varaa ostaa valmistamiaan tuotteita millään ilveellä.

Vastaavasti kehittyneiden talouksien reaalinen ostovoima putoaa kasvavan työttömyyden ja verotuksen vuoksi.

Kun kaikki mikrotason toimijat pyrkivät tällä tavoin kulujaan säästäen maksimoimaan lyhyen tähtäimen voitot, joudutaan deflatoriseen noidankehään, eli lopulta hinnat alkavat reaalitaloudessa laskea. Samoin yritysten tekemät tulokset ja niiden maksamat verot.

Samaan aikaan syntyneet, valtavat voittomarginaalit sijoitetaan osakkeisiin ja kiinteistöihin, joiden hinnat nousevat suurten massojen ulottumattomiin. On vaikea sanoin kuvailla sitä manipuloinnin määrää ja tapoja, joilla kaikkien aikojen kuplaa pidetään pystyssä.

Keskuspankkien rooli on tietysti ratkaiseva, koska uunituoretta rahaa on lapettu vastikkeetta sijoitustappioiden korvaamiseen. Tietysti näin selvän signaalin jälkeen tehdään vielä päättömämpiä sijoituksia, koska mitään riskiä ei ole.

Heli Hämäläinen

Ruotsi vaihtaa ensi vuonna setelinsä, joten nyt pitää käyttää tai vaihtaa sukanvarressa olevat kruunut. Sinällään tarinaasi tukevaa näyttöä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Siellä saattaa käydä aikamoinen vilske matkatoimistoissa :) Mihin muuhunkaan sitä säästönsä käyttäisi, kun kiinteistöt ja osakkeet ovat kuplassa?

Riksbankin raportissa oleva käppyrä myös todistaa, että siinä, missä omakotitalojen hintakehitys on ollut edes jossain määrin tolkullista, vuokralla olevien asuntojen hinnat ovat täysin kajahtaneita.

Se on sikäli huolestuttavaa, että nämä ovat sekä yhteiskunnallisten instituutioiden kuten yksityisten rahastojen suosimia kohteita. Jos ruotsalaisten vuokranmaksukyky vaarantuu, mm. eläkeyhtiöiden tuotot voivat hyvinkin taantua laskevalle uralle.

Sama kehitys on toki meneillään myös Suomessa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Pitäisikö tästä tehdä se johtopäätös, että Ruotsin pitäisi liittyä euroalueeseen?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Jaa, että Ruotsi lähtisi mukaan euroalueen tolkuttoman velkataakan jakamiseen omien ongelmiensa lisäksi.

Ei. Ruotsi asettaa toki päänsä pölkylle nyt ensimmäisenä, jos giljotiini lipsahtaa.

Ehkä sielläkin löytyy sitten valmiutta "diskuteerata" perusteellisesti tolkullisemman järjestelmän luomisesta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Varmasti pelkkä sattuma, että samaan aikaan ruotsalaiset yrittävät saada oikeutta saada suomen kansalaisuus pelkällä ilmoitusmenettelyllä (Pohjoismaiden Neuvoston kokous).

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ja siellä on ilmeisen kova paine myöntää ensin Ruotsin kansalaisuuksia, jotta ruotsalaiset voisivat sitten ilmoitusmenettelyllä muuttaa Suomeen ;)

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

Woooot?! Mistä lähteestä tuosta saisi lukea lisää? Haluaisivat kaiketi taas päästä tänne isännöimään.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei mistään. Se on ihan ruotsalaisten (Haglund & co) oma kupru, josta tiedot suomeksi luovutetaan "on need-to-know basis only"

http://hbl.fi/nyheter/2015-10-23/775351/haglund-dr...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ja näin Ruotsin keskuspankki omassa raportissaan:

”Finanssijärjestelmä on herkässä tilassa. Herkkyys johtuu järjestelmän keskeisten osien, kuten pankkinen ja markkinoiden haavoittuvuudesta. Pankkien haavoittuvuus johtuu pääosin siitä, että niiden rahoitus on lyhytaikaisen ottolainauksen varassa, mutta antolainaus on pitkäaikaista. Tämän epätasapainotilan vuoksi pankit ovat täysin riippuvaisia yleisön ja markkinoiden luottamuksesta. Jos markkinatoimijoiden luottamus yhteistyökumppaneihin tai taloudellisiin instrumentteihin horjuu, kaupankäynti saattaa äkillisesti romahtaa.

Finanssijärjestelmän eri osat ovat myös voimakkaasti riippuvaisia toisistaan, eri instituutioiden lainatessa toisiltaan ja käydessä keskenään kauppaa suurilla summilla. Tämän vuoksi jonkin instituution ajautuminen vaikeuksiin voi levitä hyvin nopeasti koko järjestelmään. Tartuntariski voi myös kasvaa merkittävästi, jos yleinen luottamus niiden toimintaa kohtaan alkaa horjua.”

Ja vielä: ”Negatiivisten skenaarioiden perusteella on varauduttava riskiin luottamuksen heikkenemisestä Ruotsin pankkijärjestelmään. Käänteisesti tämä vaikuttaisi negatiivisesti pankkien rahoitusasemaan, mikä voisi johtaa korkeampaan korkotasoon ruotsalaisille velallisille. Jos tämä tapahtuisi aikana, jolloin velallisten asema on ennestäänkin tukala, se voisi johtaa talouden laskusuhdanteeseen.”

Heli Hämäläinen

Pitäisikö populistisesti heittää: Missä Nalle, siellä ongelma

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Tässä saattaa käydä niin paradoksaalisesti, että omalla valuutallaan operoiva Ruotsi kellahtaa nurin ensimmäisten joukossa, vaikka niin käytännössä kuin paperilla se on hoitanut talouttaan esimerkillisesti. Sen pankkijärjestelmä on varainhankinnassaan suuresti riippuvainen ulkomaisista sijoittajista. Jos pankkien asiakkaat menettävät luottamuksen järjestelmän toimivuuteen, saattaa pankkien ohuen ohut oman pääoman seitti katketa hyvin nopeasti, eivätkä ne saa enää halpakorkoista rahaa mistään."

Tämä kyllä hieman kolahtaa korvaani. Tarkoitatko tällä sitä, että ruotsalainen pankkijärjestelmä on velkaantunut liiaksi ulkomaanvaluutoissa? Näinhän kävi meillekin. Tällöin oman keskuspankin toimet ovat vaikeita pelkkänä velka-ajatteluna. Toisaalta maalla on silti käytettävissään myös omia keskuspankkitoimia, joilla voi vaikuttaa ulkomaisenkin valuutan hankintaan. Halpakorkoista kruunulainaa saattaa olla kyllä tarjolla, mutta viittaatko nyt siihen, ettei sitä haluta?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Riksbankin raportin mukaan erittäin suuri osa ruotsalaispankkien lyhytaikaisesta rahoituksesta tulee ulkomailta.

Jo pankkien mykistävän alhainen 4 % oma pääoma kertoo, että pitkäaikainen luototus on kumuloitu hurjalla velkavivulla, ts. luotu tyhjästä taseen molemmille puolille sekä varat että velat.

Jos niiden kirjanpitoarvoon tulee paha lovi, tai luottamus muuten karahtaa kiville, joudutaan pankkien pääomittamiseen hyvin nopeasti. Silloin kysymys kuuluu: Kuka sijoittaisi pankkiin pääomaa negatiivisella korolla? Ja vastaus: joko tallettajat, joiden talletus ei todellisuudessa ole heidän omaa rahaansa, vaan pankin velka tallettajalle, tai sitten veronmaksajat kollektiivisesti.

Pankki siis voi konfiskoida (takavarikoida) tallettajien varat poliitikkojen suostumuksella, kuten Kreikassa ja Kyproksella jossain määrin tapahtui.

2008 kriisin jälkeen vain sijoittajien varallisuus on pelastettu, mikä lyhyellä tähtäimellä pelasti pankkijärjestelmän, mutta samalla tulehdutti koko markkinamekanismin. Velat moninkertaistuivat, mutta reaalitalous ei ole oikeastaan elpynyt lainkaan siitä huolimatta tai paremminkin sen vuoksi.

Systeemin totaalisesta sairaudesta kertoo se, että maailman velkaisimpiin maihin kuuluva Italia sai juuri huutokaupattua 2-vuotisia bondejaan -0,125 % korolla, eli muiden sijoitusvaihtoehtojen täytyy näyttää todella surkeilta.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

"tai sitten veronmaksajat kollektiivisesti."

Ts. keskuspankki rahoittaa. Näinhän tässä tulee epäilemättä käymään jos tarve on.

Kyproksella rankaistiin tallettajia ihan siitä syystä, että raha oli merkittävältä osin rikollisten.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Koko rahajärjestelmä on hanurista, mutta tätähän meille siitä huolimatta pukataan. Ei taida poliitikot tai ekonomistitkaan ymmärtää koko järjestelmää, kun tällaisen hyväksyvät. Sijoittajat/pankit (ainakin ne tarpeeksi suuret) ovat pelitermein saletissa. Ja kyllä, tarvittaessa maksajina ovat ne kuuluisat veronmaksajat.

Velkaanhan koko järjestelmä perustuu, mutta kun edes ymmärrettäisiin, ettei vieraassa valuutassa voi järjettömästi velkaantua. Ongelmia syntyy, kun korkoina iso osa menee rajojen ulkopuolelle ja sitten taas otetaan uutta velkaa kun on "rahat" vähissä.

"Systeemin totaalisesta sairaudesta kertoo se, että maailman velkaisimpiin maihin kuuluva Italia sai juuri huutokaupattua 2-vuotisia bondejaan -0,125 % korolla, eli muiden sijoitusvaihtoehtojen täytyy näyttää todella surkeilta."

Eiköhän liikepankit pysty tuonkin tulevaisuudessa myymään keskuspankeille voitollisesti.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Asuntolainoja otetaan jopa 125 vuoden maksuajalla. Se tarkoittaa, että asuntojen reaaliarvo on vain murto-osa niiden ostohinnasta. Monenko sadan vuoden maksusuunnitelmaa seuraavaksi sommitellaan? Joka tapauksessa jossain välissä rytisee.

http://yle.fi/uutiset/ruotsissa_otetaan_asuntolain...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

"Suomi pistää tässä asiassa silmään. Muissa pohjoismaissa lainaa lyhennetään paljon pidempään, toteaa Nordean asuntolainapäällikkö Michael Skytt.

Ajatus on, että kun neljännes asuntolainasta on maksettu, keskitytään lyhentämään muita velkoja"

Ovatkohan ne ajatelleet myydä lastensa sisäelimiä, vai lapsenlapsensa kokonaisina velkojensa pantiksi? Tämä ei valitettavasti ole vitsi, koska esim. jenkeissä sisäelimiä ja verta kaupitellaan aktiivisesti henkilökohtaisen kulutuksen rahoittamiseksi.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tälläinen asuntokupla on tavallaan kuin sipuli. Kuplassa on monta kerrosta, joista sisin on velkahanojen ruokkima asuntokauppa. Kun se kasvaa kasvaa kaikki muutkin kerrokset, sillä kaikki muutkin alat keräävät ilmaa sisäänsä. Kun poksahtaa, huomataan että kaikki olikin ilmaa ja asuntoja saa kuten Ämöörikassa yhdellä dollarilla.

Lopullinen reaaliarvo on jotain aivan muuta, kuin miltä nyt näyttää ja se tulee olemaan todella iso yllätys.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Minullakin on sellainen kutina, että tämä päättyy huonosti.

En usko, että velkaongelma saataisiin korjattua kilpaa setelielvyttämällä.

Systeemi brakaa jostain kohtaa. Mutta mistä ja milloin?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Aikataulu on mahdoton ennustaa, koska markkinoita manipuloidaan kaikin mahdollisin keinoin. Finanssialalle on muodostunut valtavia "tilintarkastusyhteisöjen" kartelleja, joiden tärkein tehtävä on auttaa yrityksiä piilottelemaan niin ongelmiaan kuin verotusta.

Tästä käytetään hienovaraisesti termiä "engineering", mikä kirjanpitoa laadittaessa on tietysti ihastuttavan moraalitonta. Aiemmin se oli myös rikollista, mutta tehokkaalla lobbaamisella siitä on tullut lainmukaista toimintaa.

Tällaista ei tietenkään voi jatkaa kovin pitkään, koska valhe paljastuu aina ennemmin tai myöhemmin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Jos käteisestä luovutaan, kryptovaluutoillehan se vaan ennustanee arvonnousua.

Viimeksi kun NXT:n clienttia vilkasin, siihen oli sisäänrakennettu tori, osakekauppa ja sitä rataa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tällaisiin ratkaisuihin törmää melko usein. Eilen viimeksi kuulin yhdestä kryptosovelluksesta, missä asiakas ostaa esim. dollareilla kultaa ja saa sitä vastaan eräänlaisen debit-kortin, millä voi maksella sitten kultasaldoaan vastaan suorituksia ilmeisen laajasti, eikä pankki ole missään vaiheessa välikätenä.

Maksu siirtyy aina reaaliaikaisesti ja järjestelmän ylläpitäjä veloittaa yhden prosentin palkkion. Systeemi on kilpailukykyinen pankkeihin verrattuna, koska kierrossa on ainoastaan velatonta rahaa, eikä näin ollen tarvita luottokorttimaailmasta tuttuja pankkien riskipreemioita väliin.

Toki systeemissä on olemassa melkoinen riski kullan markkinahintojen muodossa, mutta sama koskee tietääkseni kaikkia kryptovaluuttasysteemejäkin. Velkaan perustuvien fiat-valuuttojen arvo on tietysti vielä huterammalla pohjalla.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Kryptovaluutat ovat "huonoja" tasan niin kauan kuin vallalla on paradigma kulutuksesta ja kasvusta - ne kun eivät rohkaise kuluttaamaan samalla tavalla, ne eivät polta käsissä.

En ole keskustelua seurannut varmaankaan vuoteen, mutta siellä on niin paljon kaikenlaisia pelle pelottomia visioineen liikkeellä, että jokaiselle ongelmalle löytyy ratkaisu.

Tiesitkö, että Suomessa oli ensimmäinen kokeilu maailmassa sille, että kryptovaluutalla maksettiin radioteitse netin sijaan? Mahdollistaa maksamisen esim. teksti tv:ssä.

Fimkrypto lanseerasi jo oman valuutan, joka jakaa perustuloa jokaiselle Suomen kansalaiselle kuukausittain. FIMK on NXT-johdannainen, joten jos haluaa testailla moisia, se onnistuu ilmaiseksi. Tosin henkilöllisyyden joutuu todentamaan tupaksella.

En toki ole itse tunnistautunut, enkä toki suosittele kenellekään.

Käyttäjän KariHalkola kuva
Kari Halkola

Ruotsalainen asuntokupla...älä nyt viitsi naurattaa. Täällä asunnot on järkevän hintaisia ja muutenkin kiinteistökauppa ei ole yhtä typerää kuin Suomessa. Usein on käytössä ns. hyrköpa tyyppinen asuntokauppa, jossa ostaja maksaa pankkilainan sijaa sen asuntonsa vuokranomaisesti myyjälle, hiukan kuin asumisoikeusasuntona. Suomen asuntokuplaa ja Ruotsalaista asuntokauppa ei voi verrata keskenään edes unissaan. Samoin pankkilainat ja niiden käytännöt on täysin erillaisia kuin Suomessa, eikä niitä edes voi verrata keskenään.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Olet aivan oikeassa, että vertailu on systeemien erilaisuudesta johtuen hyvin vaikeaa ja itse olen pelkästään uutisten ja Riksbankin raportin varassa.

Olen kuitenkin hyvin luottavainen sen suhteen, että jokainen velkaponzijärjestelmään kuuluva talous tuhoutuu vuorollaan, kun velkasaturaatio saavutetaan.

Ruotsi on kuitenkin Suomea paremmassa asemassa itsenäisemmän rahapolitiikan ja paljon monipuolisemman elinkeinorakenteensa ansiosta. Ruotsissa ymmärretään, mistä globalisaatiossa on kyse, Suomessa huonosti.

Yksilötasollahan ei tarvitse niin kauan olla huolissaan, kun verotuksen ja velanhoitokulujen jälkeen vain jää riittävästi haulia muuhun kulutukseen. Ainakin Suomessa on tässä suhteessa syytä olla hyvin huolissaan.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Mä olen oppinut euroskeptikoilta läksyni:

Ruotsi ei voi ajautua vaikeuksiin koska niillä on oma valuutta.
Se toimii kansalaisten ja yritysten, velallisten ja velkojien parhaaksi tilanteessa kuin tilanteessa riippumatta siitä minkälaista politiikkaa maassa tai maailmalla noudatetaan. Huoli pois.

Ovathan sellaiset valtiomiehet kuin Kankaanniemi ja Väyrynen kertoneet miten oma valuutta on kaikille kaikissa tilanteissa paras.

Jos alkaa Håkanilla lompakonpohja näkyä niin a vot ei tarvi kuin keskuspankin painaa uuttaa seteliä ja kohtakos muuttuu bensa, öljy, tuontimersut ja tuontitomaatit entistä halvemmiksi. Kotimaisesta deflaatiosta puhumattakaan. Tuntipalkalla saa enemmän ja työpaikat ikäänkuin kiitävät takaisin Kiinasta Ruotsiin.

Asiaa toki hämmentää että mullakin on ruotsalaisen brändin takki joka on made in Cambodia. Eihän niin pitäisi euroalueen ulkopuolella olla.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ruotsi menestyy juuri siksi, että ruotsalaisiksi brändätyissä tuotteissa lukee enimmäkseen made in siellä sun täällä. Siihen väliin muodostuu niin valtavat katteet (toistaiseksi), että hyvinvointivaltiota pystytään rahoittamaan, kunhan velkojen annetaan kasvaa.

Kaikissa fiat-valuutoissa on fiat-valuuttojen ongelmat, eli niiden arvo voi romahtaa todella nopeasti, kuten esim. ruplalle kävi poliittisista syistä. Ilman pakotteita se olisi luultavasti vahvistunut, koska siellä on heikoista lähtökohdista johtuen kova kasvupotentiaali ja tavallaan riittävä "energiavakuus" olemassa. Vaikka kukaan ei pärjää ilman kansainvälistä kauppaa, on varmaa, että Venäjä käytännön pakosta joutuu nyt paneutumaan omavaraisuutensa nostamiseen suhteellisen vähäisillä ulkomaan avuilla. Kun ulkomaista ei ole varaa ostaa, täytyy valmistaa itse.

Jenkit puolestaan jo vitsailevat itsekin, että dollarin vakuutena on ainoastaan Pentagon, kun kultakannasta luovuttiin 1970-luvulla.

Fiat-valuutat siis vertautuvat markkinoilla toisiinsa hyvin kyseenalaisilla tavoilla, eikä vaihtelulta voi käytännössä järkevin kustannuksin suojautua. Siksi maailma monopolistuu kovaa vauhtia. Turvassa ovat vain ne, jotka ovat liian suuria kaatumaan.

Kaikille valuutoille pitäisi olla jokin kiinteä verrokki, jotta niiden arvolla voisi mitata edes jotakin luotettavasti. Nyt ei voi mitään, mutta rahapoliittisten keinojen kansallinen puuttuminen tekee elämästä monin verroin haastavampaa.

Käyttäjän psihentunen kuva
Pasi Hentunen

Erityiskiitos sinulle Timo tästä blogista. Velkrahajärjestelmä on mädäntynyt ja uskoisin kaikille olevan selvää, että ainoa tie ulos tästä kaaoksesta on koko järjestelmän muuttaminen. Alkoholismia ei voi parantaa juomalla lisää alkoholia ja velkarahan aiheuttamia ongelmia ei voi ratkaista ottamalla lisää velkaa. Oheisessa linkissä on esitetty lyhyesti yksi velattoman rahan malli, "Sovereign Money". Ville IIvarisen kirja "Raha, mitä se todella on ja mitä sen tulisi olla?" on juuri julkaistu ja sieltä voi ammentaa ajatuksia toimivan rahajärjestelmän rakentamiseksi.

Yhdessä olemme tässä kriisiytyneessä taloudessa ja yhdessä meidän olisi kehitettävä parempi malli toimia.

http://positivemoney.org/

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tuostahan voisi vääntää otsikon blogiin "Viina paras lääke alkoholismiin".

Pankeilla on käsissään niin uskomattoman huono tuote, että niiden pitää maksaa siitä, että edes joku huolisi vielä velkaa.

Yhtä riemastuttavaa kuin Kataisen taannoinen perustelu, että meidän on lähetettävä Kreikkaan rahaa, jotta kreikkalaiset voisivat ostaa suomalaisia tuotteita.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Nyt maailmalta kuuluu jo sellaista kummaa, että pankit eivät halua enää ottaa vastaan yritysten tekemiä talletuksia (tai ainakaan maksaa niistä korkoa).

Syynä pidetään sitä, että ne ovat saaneet niin valtavasti ilmaista keskuspankkirahaa, ettei talletusvaroista ole enää niin väliä.

Tämä kuitenkin ajaa varmuudella yritykset kehittämään erilaisia, pankeista riippumattomia maksukäytäntöjä, eli pankit ovat ahnehtineet itsensä kohta ulos markkinoilta.

Käyttäjän psihentunen kuva
Pasi Hentunen

Eipä tiedä itkeäkö vaiko nauraa, on nuo pankkien selitykset talletusten välttämisestä sellaista satuilua. Talletuspankkien keskuspankkiraha on niiden taseessa merkitty varoiksi ja asiakkaiden talletukset on merkitty veloiksi. Pankki ei voi mitenkään lainata keskuspankkirahaa asiakkailleen vaan käteisenkin saamme käyttöömme vaihtamalla tilirahan käteiseksi (pankin tase pienenee vastaavasti).

Pankki tarvitsee sitä enemmän keskuspankkirahaa, josta se joutuu maksamaan keskuspankille, mitä enemmän sillä on taseessa velkaa asiakkailleen eli pankkitalletuksia. Tämä pankkitalletusten vältteleminen kertoo vain siitä, että pankki haluaa pienentää kustannuksiaan. Varmasti "lainojen" myöntäminen eli uusien pankkitalletusten luonti kiinnostaa edelleen, kun marginaalit ovat ns riittävät vaikka painamalla talletusten korko negatiiviseksi.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Eikös uomen ek mukaan ruotsin taloudella mene hyvin ja suomen tulisi ottaa mallia ruotsista elleipä jopa opioida koko taloutta. Toisaalta usko suomen ek:n menee siiitä kun kerskailevat intiaa talouden, hyvinvoinnin, työvoiman ja sosiaaliturvan mallimaaksi.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

EK on suuryritysten ja kaupan keskusjärjestö, ja sellaisina sen ulostulot on otettava. Kaikki kelpaa, mikä palvelee jäsenistön etuja.

PK-yritysten ja julkisen sektorin kannalta karmiva juttu. Suomi alkaa olla maailman monopolistuneimpia maita ja syyt on sekä EKssa että vastapuolella.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomi on kylläkin kartellimaisten duopolien luvattu maa (esim s- ja k-ryhmä), mutta olet oikeassa että maa alkaa yritysten osalta monopolistumaan ja monikansallistumaan samaan aikaan kun tervettä kilpailua ja kotimaisuutta on yhäharvemmin. Muistaakseni monopoleja on kuitenkin kolmea luokkaa on luonnollisia eli verkostomonopoli, suojelevia eli lakisääteinenmonopoli, ja markkinaehtoisia eli yksityinenmonopoli (kaksi ensimmäistä ovat pääasiassa valtion julkisiamonopoleja). Monopoleja voidaan yhtähyvin joko ylläpitää tai purkaa. Ne voivat olla hyviä ja haitallisia monopoleja mutta hyväkin monopoli voi toiminnaltaan olla huono (Esin alko ja VR).

Outoa vain että jotkut vastustavat alkoa koska se on monopoli ja varsinkin koska se on julkinen valtion omistama monopoli ja koska monopolina se säätelee joidenkinmielestä mm kirkkaat, väkevät sun muut jaloviinat ja ligöörit liian korkeahintaisiksi. Itse en näe siinä haittaa että alko on mo opoli mutta sitä enemmänkin siinä että alkoholin hintoja pitäisisaada alas jotta voisi juoda enemmän. Esimerkiksi nostamani Alko kuitenkin lienee jäävä ikuiseksi kiistakapulaksi siitä pidetäänkö se valtiolle tuloja tuovana monopolina vaiko vapautetaan kilpailulle jotta hinnat saadaan alas. Toruja alko saa siitä ettei se myy kotimaisten panimojen ja viinitilojen tuotteita.

Toimituksen poiminnat