iitimo

Draghin mopo savuttaa

Markkinoilla vallitsee nyt täydellinen paniikki. Paniikkiakin tärkeämpää on teeskennellä, ettei paniikkia ole, joten keskuspankkiirit vuorotellen ”suorittavat hallittuja toimia inflaatiotavoitteen saavuttamiseksi”.

Paskapuhetta. Niiden ainoa motiivi on jarruttaa markkinoiden täydellistä romahdusta ja yleisen luottamuksen menettämistä, missä ne tulevat surkeasti epäonnistumaan. Lykkäystä ne voivat ostaa, mutta lopputulosta ne vain pahentavat.

Mopoteemaan palatakseni, EKP on suuressa viisaudessaan tulkinnut, ettei kone saa riittävästi bensaa, eli pääomia. Niinpä se rohkaistui lisäämään edelleen bensan syöttöä, eli mm. Sveitsin ja Japanin esimerkkien rohkaisemana veti ohjauskorkoa reilummin pakkaselle. Rohkeuden kasvu johtuu yhtäältä siitä, että negatiivisista ja nollakoroista huolimatta talletuspaot eivät ole alkaneet. Ainakaan julkisesti, vaikka pankit jo holvaavat käteistä keskuspankkien aiheuttamilta tappioilta välttyäkseen. Alkavat kyllä piakkoin, kunhan suurelle yleisölle valkenee asioiden todellinen laita. Pankit ovat jälleen kerran rapakunnossa ja niiden asiakkaat vielä huonommassa, vaikka paperilla yritetään todistella, ettei näin ole.

Toisaalta, kaikki reaalitalouden indikaattorit viittaavat siihen, että maailmantalous on ajautumassa taantumaan (todellisuudessa on jo), eli lainanyörejä on löysättävä kysynnän lisäämiseksi. Kysyntä on bensiinin palamiseen tarvittavaa ilmaa, mutta ilmamäärän säätöruuviin keskuspankeilla ei ole työkaluja. Ne voivat vain toivoa, että kuplauunot velkaantuvat (syöttävät ilmaa) lisää ja mopo jaksaisi kantaa kuormansa.

Joka tapauksessa Draghi sai vielä potkaistua mopedin käyntiin niin näyttävän savun saattelemana, että pörssit riemastuivat ravakkaan nousuun, kuten tänä vuonna aina viikonlopun lähestyessä joku puhuva pää on onnistunut markkinoille vakuuttelemaan; ”savutus on vain tilapäistä ja kohta taas keulii iloisesti”. Kunnes tulee se viikonloppu, jota seuraavalla viikolla pankit ovat kiinni.

Paniikista voi olla varma, kun Suoman Pankin oma Don Quijote, Erkki Liikanen, rientää julkisuuteen vakuuttamaan, että EKPn ritaristo kyllä hyökkää sapelit tanassa markkinoiden tuulimyllyjä vastaan. No, keskuspankkien sapelit ovat vain tuoreen velan tyrkyttämistä mätänevien velkakirjojen tilalle. Se ei voi mitenkään ratkaista ongelmaa, koska velkaa on jo entisestään aivan erkin liikasesti. Ja kuten sanottua, jos velalliset kiittävät, niin tallettajat tulevat kohta silmille.

 

Reaalitalouden luvut ovat tilastollisesta kaunistelusta huolimatta olleet suorastaan karmeita koko alkuvuoden. Varastot pullistelevat myymätöntä tavaraa, mikä taas on heijastunut tilauskantaan ja kuljetuksiin negatiivisesti. Edes alhainen energian hinta ei ole riittänyt sysäämään kysyntää ja tuotantoa kasvuun. Siihenkin on aivan looginen selitys, eli keskuspankkien markkinoille suoltama, käytännössä ilmainen raha on käytetty täysin järjettömästi. Kannattaa huomata, että ilmaista rahaa saavat vain ne, joilla sitä on ennestäänkin ja muut maksavat kyllä ihan reipasta korkoa, varsinkin kulutusluotoista.

Mihin se halpa velkaraha on sitten mennyt? Lähinnä yritysostoihin ja fuusioihin, eli monopolisoitumiseen, mikä lisää jättien kannattavuutta hetkellisesti ja heikentää kaikkien kilpailijoiden mahdollisuuksia. Toinen merkittävä ”käyttökohde” ovat olleet yritysten omat osakkeet, eli niiden kurssiarvoa on keinotekoisesti nostettu parantamaan sijoittajien uskoa, sekä varsinkin yritysten johdon avokätisen palkitsemisen jatkumista. Mitään varsinaista lisäarvoa tällainen ei tietenkään tuo talouteen, vaan jo suhteellisen lyhyellä periodilla myynti, tulokset ja osingot alkavat hiipua. Reaalitaloudessa pelätty deflaatio tekee jo tuhojaan.

Mekanismikin on hyvin tuttu, eli yritysten fuusioiden päämääränä on ”tehostaminen”, eli suomeksi työntekijöiden irtisanominen. Jäljelle jää yhä vähemmän kokoaikaisia ja tilalle tulee yhä enemmän pätkätyöläisiä. Esim. USAn ”fantastiset” työllisyysluvut helmikuulta näyttivät jopa 242 000 uutta työpaikkaa, mikä on hieno asia. Vähemmän hienoa on, että luku on kausitasoitettu arvio, joka ei voi pitää paikkaansa. Ei voi olla niin, että vähittäiskauppaan syntyisi samaan aikaan ilmoitetut 55 000 työpaikkaa, kun myymälöitä suljetaan urakalla. Toisekseen, 88 % työpaikoista oli osa-aikaisia ja ilmeisen surkeita ehdoiltaan, koska vaikutus koko työväestön ansiotasoon oli – 0,1 % ja työtuntimäärään – 0,2 %. Luvut ovat näennäisen pieniä, mutta kun tämä on vain yhden kuukauden muutos koko työmarkkinaan, on kyseessä nopeasti itseään ruokkiva negatiivinen kierre, joka ei ole pysäytettävissä millään keinoin globalistien luomilla pelisäännöillä.

Laskevan palkkatason myrkyllisyyttä lisää se, että keskivertojenkki on raskaasti opinto-, auto-, ja kulutusluotoissa. Kun lisäksi asuntomarkkinat ovat karanneet heidän ulottuviltaan niin rahasto- kuin institutionaalisten sijoittajien parkkeerattua rahansa kiinteistöihin, menevät talousrahat vuokriin ja obamakuplaisen terveydenhoidon maksamiseen, jos siihenkään on varaa. Niin tavaran kuin palvelujen kysyntä on käytännössä heikentynyt jo viime vuoden elokuusta lähtien ja jouluostoksetkin maksettiin enimmäkseen luottokorteilla eli velaksi. Pahinta on, että niin vienti- kuin tuontilukujen valossa kysyntä sakkaa samanaikaisesti kaikilla talousalueilla, massiivisista elvytystoimista huolimatta.

Tahtoo sanoa, että finanssimarkkinat ovat erkaantuneet reaalitaloudesta aivan omille teilleen. Miksi eivät erkaantuisi, koska keskuspankit ovat viimeiset 8 vuotta pelastaneet kaikki epäonnistuneet sijoitukset, eli mitään riskiä ei näennäisesti ole? Viime viikolla entinen FED-pankkiiri Richard Fischer, joka aikoinaan äänesti jo QE kolmosta vastaan, käytti keskuspankkien toiminnasta analogiaa; ”Me pumppasimme markkinoille niiden haluamaa heroiinia ja kokaiinia. Nyt voimme tarjota enää Ritalinia”.

 

Jos ”vanhat merkit” pitävät paikkansa, Draghin moposta lähteneen savun hälvettyä kurssit lähtevät heti alkuviikosta uudelleen sukeltamaan ja seuraavaksi odotellaan FEDiltä vastaavia ”stimulantteja”. Kullan hintakäppyrän kehitys kuitenkin viittaa siihen, että yhä useammalta alkaa kadota usko keskuspankkien kykyyn korjata velkaongelmaa lisävelalla.

Sitäkin varmempi paniikkimittari on USAn presidentinvaalit, missä enää Clinton kannattelee nykyisen establishmentin velkaisaa ruhoa. Trumpin, Sandersin ja Cruzin kannatusluvut kertovat, että Ameriikan ihmemaassa asioiden täytyy olla todella huonolla tolalla. Normaalioloissa kenelläkään noista ei olisi mitään mahdollisuuksia pärjätä.

Uskon menettämisestä varoitti jopa BIS, tuo ”keskuspankkien keskuspankki”.

Miten voisikaan uskoa sellaiseen, mitä ei ole olemassa? Negatiiviset korot ovat kuin kapitalismin kuolinilmoitus lehden takasivulla. Kapitalismi lakkaa olemasta, kun sijoituksille ei saa enää korkoa. Etusivuilla vakuutetaan kuitenkin, että vainaja on elossa ja tila on vakaa.

 

Tulee mieleen Neuvostoliiton haudan äärellä hoippunut Jeltsin. Helsingissä Sipilän hallitus kaikkine tausta-oligarkkeineen on vastaavassa tilanteessa, annostelemassa aspiriinia vainajalle ”Suomen malliin”. Konkurssikypsän hallintopääkaupungin nimeksi sopisikin paremmin Jeltsinki.

Loppu on enää konkurssin peittelyä. Tarinan opetus on se, että sekä globalisaatio että sen myötä pihtisynnytetty Euroopan Unioni olivat kuolleina syntyneitä ajatuksia. Nyt ollaan sillä kynnyksellä, että markkinat hinnoittelevat epäonnistumisen eeppisen mittakaavan esiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

23Suosittele

23 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (71 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ei ole huvittanut pitkään aikaan kirjoitella, koska joulukuinen, FEDin koronnostoa käsitellyt http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208615-nous... on edennyt ihan käsikirjoituksen mukaisesti.

Tämä on oikeastaan vain "yleisön pyynnöstä" tehty tilannepäivitys megaytrendiin, missä kaikki muu uutispuuro on lähinnä merkityksetöntä sälää, vaikkakin sellaisenaan olisi paljonkin kirjoittamisen aihetta. Vaikea motivoida itseään, kun kirjoittamisella ei kehitykseen sinänsä ole mitään vaikutusta. Toivottavasti kuitenkin joillekin valkenee tilanteen vakavuus ja se, miten tulevaan kannattaa varautua.

Käyttäjän TimoTarus kuva
Timo Tarus

Hyvä kirjoitus, vielä kun olisi ollut pari kappaletta lyhyempi niin that`s it!

Bankstereiden ainoa tarkoitus on luoda täydellinen kaaos. Koko unioniin liittymisen ajan kaikki alasajo on toteutunut täysin tarkoitushakuisesti ja johdonmukaisesti pala palalta.

Ennen oli suomessakin poliitikkoja joilla oli itsenäinen Suomi työpaikkana, toiminnassa oli terve talonpoikaisjärki mukana, nyt ollaan kaikessa pelkkiä marionetti-nukkeja joilla omat periaatteetkin ovat kauppatavaraa, ja jos ei ostamalla orjuuteta niin sitten kiristämällä ja direktiiveillä!

Suomen nykyinen tila on tehty täysin poliitikkojen omalla suostumuksella käsittämättömän nopealla "aikataululla". Rivien välistä voi aina lukea mitä on sovittu ja mitä ei kansalle kerrota..varmaan sopineet käsikirjoituksen Bilderberg pöydissä jo vuosia sitten ("epävirallisesti" tietenkin).

Surku tulee tulevien sukupolvien puolesta! Näin sitä myytiin hyvinvointivaltio pilkkahintaan rahanruhtinaille..

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#1. Ei sovi unohtaa, että EKP:n pomo Marion Draghi oli aiemmin rosvo-pankki Goldman Sachsin Eurooppa-asioista päättäviä miehiä. Eli jäljet johtavat suoraan WALL STREETIN subprime-asuntoluottojohdannaisten sylttytehtaalle. Jälki on/oli sen mukaista virtuaalikuplaa ja kriisitaloutta. Ei tarvitse olla ns. taloustieteilijä tajutakseen nytkään, missä mennään: Hunningolla!

HYVÄÄ LÄHDETIETOA: Charles Ferguson: "Rosvojen Valtio -Yritysten rikollisuus, poliittinen korruptio ja Yhdysvaltain kaappaaminen" -- presidenttipeleineen.
/Terra Cognita. HUOM! Teoksen pohjalta tehty dokumenttielokuva Inside Job voitti parhaan dokumentin Oscarin vuonna 2011. "Roisto,roistompi Wall Street."

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Omituinen näkemys käsittää kansantalous koneena jonka polttoaine on raha.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tässä kontekstissa analogia kyllä toimii.

Tietenkään ihmisen tarpeiden saati humanismin kanssa asialla ei ole mitään tekemistä, mutta ei ole tällä talousjärjestelmälläkään.

Tämän järjestelmän tarkoitus on ainoastaan säilyttää status quo, eli pitää nykyinen eliitti sekä sen kädestä syövät vallan kahvassa kiinni.

Ei ole ihme, että establishment on syvästi järkyttynyt, kun USAssa varsinkin nuoriso äänestää avoimesti sosialistiksi ilmoittautunutta Bernie Sandersia.

Nyt ollaan myrskyn silmässä ja odotetaan, mihin suuntaan tuuli lähtee riepottamaan. Ainakin suomalaiset ovat niin vätyksiä, että kuka tahansa saa viedä kuin laskiämpäriä, kunhan ei itse tarvitse tehdä mitään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kun ei sitä käytetä vain analogiana vaan oikeesti pyritä säätämään taloutta rahansyötöllä.
Eihän täällä mikään status guo säily vaan todellisten arvojen tuho ja kaaos leviää kiihtyvällä vaudilla.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #6

Mutta kun sehän siinä on vikana, se status quo. Kaaos parantaa kaiken, sillä ihminen ei kykene muuttumaan. Ihminen ei mahda itselleen mitään ja siksi yrittää ratkaista asioita aina kaiken muun kautta, paitsi itsensä. Ei ole mitään "todellisia arvoja" jotka eivät ole pohjimmiltaan rahaa.

Avaat hakukoneen, etsit arvokeskustelun kuin arvokeskustelun ja hyvin todennäköisesti siinä puhutaan pohjimmiltaan ja lopulta rahasta. Se on se länsimaisuuden punainen lanka.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #8

Ihminen muuttuu jos muuttaa olosuhteitaan paremmin inhimmillisen ja eläimellisen olemukseensa sopivaksia.
Se onkin absurdia, että rahaa pidetään yhteiskunnan ylimpänä arvona todellisten arvojen sijasta.
Totta kai aineelliset arvot kuten luonto ovat todellisia arvoja.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #10

Itselleni rahalla on vain välinearvoa, mutta sitä kyllä rutkasti. Raha on lämpöä, ruokaa, turvallisuutta, terveyttä...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #21

Ja siinäpä sen ongelma onkin. Se on kaikki ja siksi me olemme siitä riippuvaisia, emmekä voi sille yhtään mitään. Tai voimme siinä mielessä kun meillä on vapaa tahto ja kykenemme "häkkäämään oletusasetuksiamme".

Voimme todistettavasti varmistaa nyt ainakin lämmön, ruoan, turvallisuuden ilman rahaa (terveyttä ei suoranaisesti voi ostaa, sen aina enemmän tai vähemmän uskomushommaa ja eniten elämäntaa ja geenejä), mutta emme voi mitenkään helposti palata sellaiseen systeemissä, jossa ne ovat automaattisesti rahan varassa - sehän tuhoaisi koko systeemin.

Teknologinen kehitys saattaa olla sellainen musta joutsen tälle kaikelle.

Eniten minua häiritsee se, että ihminen taantuu väistämättä. Koko ajattelutapa on se, että kun on rahaa, ei tarvitse tehdä mitään.

Ihminen, joka ei tee mitään ei ole mitään. Ei kasva tai muutu miksikään. Taantuu ja rappeutuu vaan.

Lähtökohta sille on jossain kallon takaosassa. Apinalaumassa. Kun dominoit muita, sinulle koittaa helpot ajat. Seksiä, lämpöä, turvaa, saat aina syödä ensiksi. Se on siis se äärimmäinen huippu. Se, mihin me kaikki alitajuisesti suuntaamme. Haluamme olla se apinakuningas, jonka ei tarvitse tehdä mitään. Ongelma on siinä, että me saamme sen hyvin helposti tekemättä tai olematta mitään. Sen sijaan, että joutuisimme päivittäin taistelemaan siitä tai ylläpitämään sitä, se vain annetaan meille. Ja kun sen eteen ei tarvitse tehdä mitään, paineet pyrkiä johonkin ovat olemattomat. Koska olemme erityisen voimakkaasti oppivia ja kasvavia olentoja, kaikki, teemme muuttuu osaksi meitä. Potentiaalimme mihin tahansa on huomattava.

Jos emme tee mitään, emme koskaan ole mitään. Aluksi se on vain opittua. Sitten, sukupolvi sukupolvelta siitä tulee vahvemmin pysyvää. Perittyä. Kunnes joku sukupolvi on se viimeinen.

Ymmärrän toki ihmisiä, jotka valitsevat olla viimeisiä. Minä en valinnut niin ja minua tämä maailma lähinnä karmii. Siksi satsaan jälkeläisissäni siihen, mitä he osaavat sen sijaan mitä heillä on. Minä jätän heille perinnöksi kasan jo varhain opittuja taitoja, halua, raivoa ja elämännälkää ennemmin kuin penniäkään rahaa - ja ehkäpä tarinan, jota kertoa eteenpäin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #30

Työ erottaa ihmisen kaikista muista eläimistä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #21

Niin juuri, mutta talousjärjestelmällä ei tällaisia tarpeita ole.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #10

#10.MB. Ahneisto ja piinttyneet riistäjät ovat kuitenkin eri mieltä. Homo homini lupus: Naturalismi ja evoluutio-oppi , postmodernismi, nietzscheläisyys sekä materialismi ja yltiöliberalismi laillistavat, että vain vahvin voittaa maailman markkinoilla ja reviiritaisteluissa... ellei tapahdu vallankumousta inhimillisessä kehityskulussa ja heikkouksissa. Mutta ahne ihminen ei oppine mitään historiastaan, koska joka sukupolvi tekee vain aina uutta, omaa historiaansa kantapään kautta virheineen ja heikkouksineen oppimatta mitään muiden sukupolvien virheistä. Pian tällä maailmanlopun menoilla ihminen tuhoaa elinympäristönsä ja sukunsakin, ellei päästä ns.kestävämpän kehitykseen ja ihmiskuntapoliittiseen pyrkimykseen. Suurvaltojen kamppailu maailmanherruudesta on yhtenä, sovittamattomana kompastuskivenä.Ideologiset erimielisyydet, intressit ja stereotypiat lisäpainolastina kriiseissä ja pyrkimyksissä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #8

#8. Raha on aina rahaa olipa se rupla, markka, dollari, punta,won, yuan, jeni, kruunu tai mikä tahansa valuutta. €uro poliittisena valuuttana on valjastamaton, kriisiytynyt hirviö taikka kuten Sixten Korkman sanoo: "EURO- valuutta vailla valtiota." _ Oliko Suomelta suuri erehdys, kun liityttiin epädemokraattisesti euroon ilman kansanäänestystä? Mielestäni se oli paha moka. Siitä kärsitään nyt monta sukupolvea, ellei tajuta ajoissa erota.

Ja "EMU on federalistien poliittinen projekti" höystettynä nyt deflaatiolla ja sisäisellä devalvaatiolla. Virtualitaloudessa raha ei enää perustu reaalimaailmaan, negatiivisine korkoineen; ei fyysisiin tavaroihin eikä palveluihin. Rahat ovat enää kuplatalouden pilvilinnoissa sähköisesti kirjattuina numeroina.

"EMUSSA yhteisellä rahalla eli eurolla on valtava symbolinen merkitys. Sillä tuhotaan yksi merkittävimmistä kansallisen itsenäisyyden symboleista: oma raha. Maailmassa ei ole toista vastaavaa yhteisöä, jossa täysivaltaiset valtiot eivät voi vaikuttaa rahansa arvoon....SE, että on otettu käyttöön poliittinen raha, on €MUMUNAUS, joka ei hevillä kulu pois kollektiivisesta muististamme lähivuosikymmenien aikana." (Esko Seppänen kirjassaan sivulla 211)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #62

Ei rahalla ole koskaan ollut mitään reaalista arvoa, paitsi ehkä oravannahoilla.
Raha on olemassa vain korviemme välissä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #64

#64. Minä olen kyllä pitänyt rahani lompakossa tai pankissa, mutta en korvien välissä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #8

#8. Raha on aina rahaa olipa se rupla, markka, dollari, punta,won, yuan, jeni, kruunu tai mikä tahnsa valuutta. €uro poliittisena valuuttana on valjastamaton kriisihirviö taikka kuten Sixten Korkman sanoo:"EURO- valuutta vailla valtiota." Oliko Suomelta suuri erehdys, kun liityttiin epädemokraattisesti euroon ja EMUun ilman kansanäänestystä? Mielestäni oli paha moka. Siitä kärsitään nyt monta sukupolvea, ellei tajuta erota.

Ja "EMU on federalistien poliittinen projekti" höystettynä nyt deflaatiolla ja sisäisellä devalvaatiolla. Virtualitaloudessa raha ei enää perustu reaalimaailmaan, negatiivisine korkoineen; ei fyysisiin tavaroihin eikä palveluihin. Rahat ovat enää kuplatalouden pilvilinnoissa sähköisesti kirjattuina numeroina.

"EMUSSA yhteisellä rahalla eli eurolla on valtava symbolinen merkitys. Sillä tuhotaan yksi merkittävimmistä kansallisen itsenäisyyden symboleista: oma raha. Maailmassa ei ole toista vastaavaa yhteisöä, jossa täysivaltaiset valtiot eivät voi vaikuttaa rahansa arvoon....SE, että on otettu käyttöön poliittinen raha, on €MUMUNAUS, joka ei hevillä kulu pois kollektiivisesta muististamme lähivuosikymmenien aikana." (Esko Seppänen kirjassaan sivulla 211)

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Itse asiassa polttoaineena on velka. Aidot setelitkin ovat vain velkakirjoja ja nykyinen finanssilaitosten painama "raha" koostuu lähes pelkästään velkakirjoista, joiden vakuutena ovat toiset velkakirjat.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen Vastaus kommenttiin #11

Rahan pitäisi olla vain katalyytti, jolla työn tulosia vaihdetaan. Keskuspankki voisi halutessaan luoda velatonta rahaa ja syöttää sitä eko(nomisen)systeemin pohjalle taloudellisen aktiivisuuden mukaan ja vähän enemmän... jossa se elvyttäisi taloutta ihmisten todellisten tarpeiden mukaan. Ylimäärää sitten voi kerätä veroina tarpeen mukaan pois...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #15

Ilman raha ei tarvittaisi niin monimutkaisia "katalyyttejä", eikä pankkejakaan.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen Vastaus kommenttiin #16

Perunoillako sitten vuokra ja muut maksetaan...?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #18

Joku voi tietenkin viljellä perunoita ja saada siitä toimeentulonsa kuten nytkin.

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos Vastaus kommenttiin #15

Louhimisella ansaittu Bitcoin toimisi velattomana rahana, mutta se ei sovi vallanpitäjille, jotka ovat riippuvaisia tyhjästä luodusta velkarahasta, jolla heidän vapaamatkustajan paikkansa maksetaan.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #17

Onhan sekin jonkinmoinen velkasitomus jos ylipäänsä pystyt vaihtamaan sitä mihinkään.

Käyttäjän heikkituhkanen kuva
Heikki Tuhkanen Vastaus kommenttiin #17

Bitcoinin louhiminen syö sähköä = todellisten resurssien tuhlausta.

Jos joku tarviis esim. asuntolainaa, ni kekuspankki lois verotonta rahaa lainan+korot, Pankki lainaisi keskuspankilta ja edelleen lainaisi asuntovelalliselle. Keskuspankki tulouttaisi korot valtiolle, joka käyttäisi sen yhteiskunnan rahoittamiseen -> markkinoilla olisi rahat velkaan ja korkoihin...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #20

Ei se ole resurssien tuhlausta, sillä louhimisella saadut BTC:t ovat palkkio verkon ylläpidosta. Verkon, joka mahdollistaa automaattisesti ja sisäänrakennettuna, käytännössä ja teoriassa vaikka minkälaisia transaktioita, joihin muuten tarvitaan kaiken maailman sihteereitä, viskaaleja ja asiantuntijoita. Kryptovaluutta poistaa tarpeen luottamukselle ja tarpeen välikäsille. Siitä näkökulmasta se on lähinnä säästöä - se käyttää vain sähköä siinä missä välikäsi tekee leivästä paskaa. Se se vasta energianhukkaa on.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #23

Bitcoin on kyllä mielenkiintoinen avaus, mutta ainakin alkuvaiheissa on ilmennyt sen vahvasti spekulatiivinen luonne, eli suuret arvon vaihtelut. En ainakaan itse haluaisi enää epävakaampaa maksuvälinettä kuin fiat-valuutat ovat olleet.

Toinen asia globaalin bitcoin-verkoston harmiksi on tietojärjestelmien turvattomuus. Jos lähes rajattomin resurssein toimivat keskuspankitkaan eivät kykene suojaamaan tilejään, miten se onnistuisi muiltakaan avoimessa verkossa toimijoilta? Viittaan tässä äskettäiseen tapaukseen, missä New Yorkin Fedin kautta anastettiin noin 80 miljoonaa dollaria Bangladeshin Keskuspankilta.

Mikäli pankkijärjestelmä kaatuu, voisivat kyseeseen tulla eräänlaiset intranetissa toimivat työaikapankit, mikä taas vaatisi sopimista siitä, miten erilaiset työt arvostetaan suhteessa toisiinsa. Tuntejahan ei ole vaikea mitata. Jos tuohon saisi toimivan kombinaation, se voisi levitä riittävän laajasti hyväksytyksi maksuvälineeksi, olkoon sen nimi mikä tahansa.

Periaatteessa sitä voisi syöttää velattomana perustulona jokaiselle, mutta ei niin suuria määriä, että mitään työpanosta ei enää tarvittaisi. Perustulon tulisi korvata kaikki sosiaaliset tulonsiirrot sekä kansaneläkejärjestelmä plus yritystuet (myös maataloustuet).

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #35

Turvallisuus karisee aina vapauden myötä. Kryptokolikot ovat villi länsi. Toki bitcoinin kanssa voi rakentaa erilaisia turvasysteemejä ja vakuutuksia, mutta kun transaktio lähtee, sitä ei voi ottaa takaisin.

Silti. Omistamasi kryptokolikot ovat aidosti sinun. Kenelläkään muulla ei ole niihin mitään valtaa. Samaa ei voi sanoa virtuaaliraha Eurosta.

Epäkeskitetty ja keskitetty on se ero. Keskitetyssä systeemissä kaikki on jonkun hallinnassa. Epäkeskitetyssä systeemissä ei kenelläkään. Se periaatteessa toimii kaikesta huolimatta ja johdonmukaisesti niillä tavoilla, joita siihen on sisäänrakennettu.

Bitcoin oli ensimmäinen. Kryptovaluuttoja on nykyään ihan älyttömästi ja parhaimmissa kasoittain innovaatioita ja kehitystä bitcoiniin nähden. Yhdessä ne muodostavat ekosysteemin. Bitcoinista on minun nähdäkseni tullut jonkinlainen arvon vakauttaja muille.

Olen varmaan ennenkin maininnut, että NXT-pohjainen FIMK-kryptokolikko jakaa perustuloa.

http://fimk.fi/

Edit.

Bitcoinin ongelmista:

https://www.youtube.com/watch?v=eUFsNSpQsEU

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos Vastaus kommenttiin #43

Käsittääkseni FIMK on kuin keskuspankkivaluutta, koska sen omistavat sijoittajat, jotka ovat ulkomaalaisia. Mielummin perustaisin bitcoinin avulla paperilompakoita tuottavan setelipainon tai vaihtaisin bitcoineja omavaraistalousjärjestelmän sisällä ja käyttäisin bitshares järjestelmää.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #45

En ymmärrä. Minä kyllä sijoitin FIMK:n ja sain sijoitusta vastaan tietyn määrän valuuttaa, mutta alkusijoittajien kesken jaettu potti oli muistaakseni vain kolmasosa kokonaismäärästä. Loput jaetaan forgeamisesta, perustulona, palkkioina työstä.

Käyttäjän SimonWahlroos1 kuva
Simon Wahlroos Vastaus kommenttiin #35

Suuret arvon vaihtelut bitcoinissa johtuvat siitä ettemme ole vielä tarpeeksi suurella massavoimalla ottaneet bitcoinia käyttöömme ja siksi sen arvoa voidaan heiluttaa enemmän suursijoittajien toimesta. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma jos emme pidä rahojamme kiinni bitcoinissa. Toki investoiminen bitcoiniin tulee myös olemaan suuri menestys kun dollari ja €uro romahtavat siksi, että niitä on luotu tyhjän päälle ja ihmiset vähitellen tajuavat sen vaihtaen siksi rahansa bitcoiniin tai muuhun arvonsa säilyttävään. Jos nykyinen valuuttamme päästettäisiin kellumaan vapaasti niin se kokisi paljon suuremman arvonvaihtelun ja bitcoin tulee olemaan sen arvonvaihtelun mittari https://www.youtube.com/watch?v=MkAn3VIe1yQ

Bitcoinit on tehty vastaamaan kaikenalaiseen tietojärjestelmien ongelmiin joten varmasti se on turvallisin valuutta, jonka voi helposti modifioida paikallisvaluutaksi altcoinin blockchainin avulla, jossa paikallisrahalle voidaan määritellä käypä arvo, joka ei ole riippuvainen bitcoinin arvonvaihtelusta.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #44

Ongelma on tällä hetkellä siinä, että Bitcoin ei kestä sitä, että se otetaan massavoimalla käyttöön. Ilmeisesti nykyiselläkään käytöllä, blokkikoko ei riitä käsittelemään transaktioita riittävän nopeasti - edes välttämättömällä tasolla.

Nämähän on toki teknisiä ongelmia ja ratkaistavissa, mutta kyllä siellä tekemistä on, jos meinaa mastercardin tai visan kyykyttää.

Käyttäjän HenrikTikanvaara kuva
Henrik Tikanvaara Vastaus kommenttiin #35

Muistan jo vuonna 2000 kun IT-alan yrityksen toimari väläytteli mahdollisuutta käydä suoraan vaihtokauppaa toisten IT-yritysten kanssa virtuaalisella valuutalla ja bittituotteilla. Tietokoneet ja internet antavat eväät, sanottakoon niitä nyt vaikka nanovaluuttoiksi, arvostustasojen laskemiseen.

Hyvänä puolena näen että valuuttojen arvo olisi sidottu taloudelliseen toimintaan toisin kuin nykyisten hömppä-imaginaarivaluuttojen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #47

Bittituotteita taitaa olla aika vaikea myydä, sillä niiden jakaminen ilmaiseksi on lähinnä triviaalia. Siihen petäjään ovat päänsä lyöneet isotkin teollisuudenalat, jotka eivät suostu käsittämään eroa digitaalisen ja materiaalisen muodon (?) välillä.

Katson tätä siis esimerkiksi siltä kantilta, että voin imuttaa netistä kolmiulotteisen mallin - tai malleja - jostakin esineestä ja tulostaa sen sitten ja kasata.

Osaaminen sen sijaan on asia erikseen. Henkilökohtaiset, personoidut tarpeet. Tarvitset jotain, ostat osaamista, saa virtuaalisen esineen, jonka maksat kryptorahalla, mahdollisesti jopa niin, että kryptoraha sisältää sopimuksen, että tiedostoa ei tipu ennen kuin maksu on suoritettu.

Ei välikäsiä, vain sinä ja tekijä.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #35

Työaikapankit helkutin hyvä idea, töiden vertailu saadaan varmasti tietotekniikan ja demokraattisten rakenteiden avulla balansoitua kuntoon, ja pääsee Draghit, Kangasharjut ja kupla-Ekitkin ihan oikeisiin tuottaviin töihin. Kaikki epäolennainen "duuni" kuten voittoa eliitille tahkoava yksityis-sosialistinen pankkijärjestelmä voidaan siirtää historiaan. Työnjaolla yleiset viikkotyöajat jonnekin 20-30 h välimaastoon, ja kaikille riittää toimeentuloa ja työtä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #20

Eiks pankit syö sähköä ja henkilökuntakin syö.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #17

Bitcoin on luonteeltaan deflatorinen, mutta kulutuskulttuuri tarvitsee inflatorisen valuutan. Eli se on epäyhteensopivia tämän maailman valtaideologian kanssa, koska sillä juntti ei halua ostaa ostaa ostaa!

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö Vastaus kommenttiin #11

#24.MB... Onko itse tienattu palkka ja raha tai vaikkapa lottovoitto aina velkasuhde, selitäpä ideologinen(?) logiikkasi.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #54

Raha on yleistetty velkasuhde. Raha merkitsee sinulle saatava riippumatta miten rahat olet hankkinut.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#2. Raha ja ahneus on kaiken kateuden ja pahan alku ja juuri. Kapitalismista kommunismiin ja muihin valtapeli-aatteisiin js ismeihin. Molokin täyttymätön kita.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Ikuinen kasvu on Molokin kita. Kaikki pitäisi muuttaa rahaksi mahdollisimman nopeasti.
Kilpailu tuottaa ahneutta ja kateutta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Pankkisektorin lisäksi näyttäisi siltä, että uskottavuus menee kaikesta, mihin "Midas" on koskettanut, joskin käänteisesti, eli kullasta jää jäljelle vain paperia.

Jokainen maailman kultaunssi on tiettävästi myyty yli 500 kertaa paperilla, eli tosipaikan tullen vain alle yksi viidestä sadasta saantitodistuksen haltijasta saa lopulta fyysistä kultaa käteensä. Ei kovin hyvä suhde.

Rahvaan parissa kullalla ei tule olemaan suurtakaan merkitystä, vaan luultavasti pankkijärjestelmän tilalle kasvaa muita vaihdantamenetelmiä. Bittiviidakko luo niille runsaasti mahdollisuuksia, mutta luotettavimmat jäävät lopulta eloon.

Velkaan perustuvia järjestelmiä tuskin ollaan halukkaita luomaan enää tämän konkurssin jälkeen. Omakin sukupolvi on niistä kärsinyt jo aivan liian monta kertaa.

Nykyiselle hallitukselle kuitenkin päämääränä näyttää olevan lasten raskaampi opintovelkaannuttaminen heti täysi-ikäisyyden kynnykseltä lähtien, jotta eivät pääsisi lipeämään vahingossa pankkien ja valtion talutusnuorasta itsenäisesti toimeen tuleviksi aikuisiksi.

Käyttäjän HenrikTikanvaara kuva
Henrik Tikanvaara

Fyysistä kultaa on toki vielä markkinoilla kohtuuhintaan, ja jos tuo sanomasi saantitodistusten suhde fyysiseen kultaan on tuo, kuulostaa mielenkiintoiselta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Muistaakseni vielä viime syksynä suhde pyöri jossain 1:300 ja risat, mutta kullan paperimarkkinoita on rajusti manipuloitu sen jälkeen, jotta tilanne ei näyttäisi niin pahalta fiat-valuuttojen suhteen. Viikolta jäi jonkin jenkkiläisen kultajobbarin ilmeisen virallisesta lähteestä poimima suhde, joka oli noin 1:540.

Tuo toki ennakoi sitä, että jossain vaiheessa fyysisen kullan hinta tekee armottoman loikan jopa dollareissa, jonka asema ainoana reservivaluuttana on rapistumassa samanaikaisesti. Mm. Kiina, Venäjä ja Iran ovat jo ilmoittaneet luopuvansa dollarista öljyvaluuttana. Samaa yrittivät aiemmin Gaddafi ja Saddam Hussein. Tiedämme, kuinka siinä kävi, kun ei ollut ydinasebackupia.

BRICS-maillahan on käytännössä jo valmiina kilpaileva järjestelmä IMFn johtamalle, läntiselle pankkimafialle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ehkä tämä on syynä hallituksen vatulointiinkin, odottavat että ratkaisu talousongelmiin tulee Suomen ulkopuolelta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Jotainhan sitä on oltava tekevinään, jotta mediallakin olisi kerrottavaa.

Jos jotakin positiivista hakee, niin ainakin Sipilän hallitus jouduttaa konkurssia omalta osaltaan. Parempi sekin kuin ainainen vatulointi.

Taito Mikkonen

Yhtiöiden pitää ostaa kaikki osakkeensa, niin ne ovat sijoittajista riippumattomia helppoja sosialisoida. Tarvitsee vain vaihtaa hallituksen valitsija osakaskokouksesta sosialistiseksi tai kommunistiseksi valtiovallaksi tai työläisneuvostoksi.
Suomen mallin vaikeutena on, ettei mikään neuvotteluosapuoli tunnusta ekologista rajoitusta ja jatkuvuuden ehtoa tuotannon, kulutuksen ja tulojen vähentämisen välttämättömyyttä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Meillä on jo periaatteessa yhtiömuoto, joka mahdollistaa tuontyyppisen toiminnan, eli osuuskunta. Monissa tapauksissa osoittautunut erittäin kilpailukykyiseksi ja turhan aliarvostettu.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Erinomaista tekstiä, kiitos siitä!

Puhdistava pankkikriisi ja Kreikan ulkoistaminen eurosta olisivat olleet parempi vaihtoehto kuin nykyinen kituuttaminen.

Velkakupla saattaa tosin paisua vielä vuosikausia, joten sen puhkeamisajankohta on aikalailla arvailua.

Eurojärjestelmä tulee purkautumaan omaan mahdottomuuteensa. Ehkä se on sitten se totuuden hetki.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

En usko, että Kreikan lemppaamisesta olisi ollut paljoakaan hyötyä, joskin se olisi ehkä hieman hidastanut muiden romahtamista ja avittanut Kreikan toipumista.

Eurojärjestelmästä olemme sinänsä täysin samaa mieltä, eli se on matemaattisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti mahdoton yhtälö.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eurojärjestelmä tulee purkautumaan omaan mahdottomuuteensa."

Onko hallitus tukkinut entisen eurovastustajan, Soinin suun vai luottaako Soini että euro kuopataan ennen seuraavia vaaleja. Mikäli yhteisvaluutta kitkuttelee vielä 3 vuoden päästä ei perussuomalaisilla taida olla enää äänestäjiä kuin yhden tai kahden kansanedustajan paikoille.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kyllä PS taitaa paljastua historian härskeimmäksi valeoppositioksi hallitukseen päästyään.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#38. Valta turmelee,valta turmelee...

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Kapitalismin pelisäännöt määrävät hallituksen toimet. Niin kauan, kun näitä sääntöjä ei muuteta keskittyminen jatkuu ja tuloerot kasvavat. Kuinka kauan kestää ennenkuin huono-osaisten määrä kasvaa kohtalokkaan suureksi ja miten sitten käykään?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Sitten ollaan ns. kehitysmaa.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#34. "Sitten ollaan ns. kehitysmaa." - Nykymenolla siihen ei mene pitkään - luottoluokituksetkin tippuvat tippumistaan ja kohta ollaan B-luokassa sivuraiteella ja banaanivaltiona. Siihenkö ahneet ja ristiriitaiset puolueet ja ay-liike pyrkivät kiistelyillään ja vastuuttomuuksillaan?

Kyllä Suomi on täysin omaa syytään taantumassa: Se on itse aiheutettua yhteistyökyvyttömyyttä ja omien etujen iltalypsyäkin.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Yhdysvaltain presidentinvaalien perusteella siellä ollaan jo keskellä tuota murrosta, eikä Eurooppa/Suomikaan niin kaukana ole.

Valitettavasti kapitalismin ajautuessa kriisiin, sen vauraimmille pääoman haltijoille luontevin ratkaisu on sota, minkä jälkeen jälleenrakennus tuo taas uutta kasvua.

Kun tiedostaa, että talouskasvun todellinen moottori on energia, ei raha, tuntuu järjettömältä tuhlata loppujen fossiilisten avulla suurin osa vaihtoehtoisista, mikä parhaassakin tapauksessa tarkoittaisi paluuta lähes kivikaudelle.

Nopea siirtyminen lokalisaatioon olisi ainoa terve ratkaisu. Se ei tietenkään ole mitään kuoreensa vetäytymistä, vaan elinvoimaisten paikallistalouksien verkosto, joissa yksiköillä on edelleen tuontia ja vientiä, mutta ei lähellekään nykyisiä määriä, mistä nyt syntyneet, massiiviset epäsuhdat ovat seurauksina.

Käyttäjän KrisHyry kuva
Kristiina Hyryläinen

Taloudellisten etuoikeuksien purkaminen, siis tasa-arvoiseen talouteen siirtyminen yhdessä perustulojärjestelmän kanssa mahdollistaisi automaattisesti lokaaliin talouteen siirtymisen.

Käyttäjän HenrikTikanvaara kuva
Henrik Tikanvaara

Olen joskus hekumoinut ajatuksesta lokalisoitua äärivasemmistosta enemmän oikeistolaiseen palaseen maata. Rajat ovat hyvä idea, ei tarvitse riidellä maailmaan tappiin ristiriitaisesta politiikasta, uskonnoista jne. Kukin voisi keskittyä omaan tekemiseensä.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#26.KH. "Kuinka kauan kestää ennenkuin huono-osaisten määrä kasvaa kohtalokkaan suureksi ja miten sitten käy?"

Ei varmaankan kovin pitkää aikaa, kun ahneet ja yhteistyökyvyttömät poliitikot vain jaksavat riidellä ja vetkutella maan asioiden hoidossa. Yksi lähestyvä merkki rappeutuneesta taloudenhoidosta on luottoluokituksen laskeminen, ylivelkaantuminen, ay-politiikka, sote-soppa, kilpailukyvyttömyys, pakolaistulva ja vastuuttomuus maan asioiden hoidossa suhteessa omien etujen ajamiseen jne...Maan kokonaisetu kärsii riitelystä.

Toisaalta ei kestäne kauaakaan, kun "ulosviranomaiset" eli trio/kolmen kovan kopla eli IMF, EKP ja EU:n komissio kolkuttelevat vaatimuksineen ja karhuumakirjeineen Suomi-neidon kotiovella.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Hmm, asiasisältöön kuulumaton kysymys: olet nyt sitoutumaton?

Suo anteeksi, uteliaisuuttani kysyin, koska haluan tietää niin paljon kuin mahdollista Suomen eurovastaisesta liikkeestä asuessani nyt ulkomailla.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Sallitaan. Siirtyminen sitoutumattomaksi johtui sekä henkilökohtaisesta elämäntilanteesta (ei realistista toimia politiikassa vaikuttavalla tavalla) että pienpuolueiden kyvyttömyydestä tehdä yhteistyötä. Kun siihen vielä lisää keskivertokansalaisen vastenmielisyyden kaikkea politiikkaa kohtaan, tulee yhtälöstä mahdoton.

Valitettavasti PS tuhosi hallitukseen päästyään vähäisenkin uskon poliittisen vaihtoehdon toteutumiseen, kuten jo vaalien alla ennakoin. Sanoin jo silloin monessa yhteydessä, että kyseessä oli viimeiset vaalit, joiden perusteella poliittisia ratkaisuja olisi vielä voinut hakea. Nyt sellaista optiota ei ole enää näköpiirissä.

Valitettavasti tämä "show" päättyy täydelliseen kaaokseen. Kyvyttömyys sopia mistään yhteistyöstä viittaa siihen suuntaan, että päädytään rumimpaan mahdolliseen skenaarioon nimeltään WW 3.

Itse kysymykseen eurovastaisesta liikkeestä, niin nähdäkseni se on hajonnut entistäkin pienemmiksi palasiksi, vaikka Väyrynenkin on nyt pannut paukkunsa eurovastaisuuteen. Siis näennäisesti. Kuten tiedämme ja Paavon blogissakin rivien välistä ilmenee, Paavon ainoa varma päämäärä on Paavo itse. Hänen vetämänsä kampanja keräsi kyllä nimiä, mutta vaikuttaa aika lässähtäneeltä jo tässä vaiheessa.

Mikä taas johtaa siihen, että on odotettava euron romuttumista sisältä käsin. Se päivä ei ole välttämättä kaukana (Italian pankit, Deutsche Bank), mutta jälleen kerran, talouskriisi yhdistettynä hallitsemattomaan maahanmuuttoon tekee tästä ruutitynnyrin sijoitettuna öljynjalostamoon.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#40.Hyvin pohdittua asiaa. Mutta ei kannata heittää vielä kirvestä kaivoon, Tsemppiä!

Kari Kokkonen

Timo on kirjoittanut tähänmennessä ehkä parhaan tiivistyksen maailmalta saatavasta tilannetiedosta ja nostanut savuverhoa aina sopivissa kohdissa jotta nämä modernit Potemkinin kulissit paljastuvat. Agendaohjattu media haluaa meidän olevan rauhallinen kun valelääkäri yrittää tehdä sydänleikkausta lusikalla.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Naseva ja varteenotettava kirjoitus. Jatka samaan tyyliin: "Keisarilla ei ole vaatteita EU:ssa." - Kuplat poksahtavat!

Potemkinin kulissit romahtavat- virtuaalitalouden harhat eivät elätä ketään.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Olipa hyvä tiivistelmä ymmärrettävässä muodossa. Kiitos, taas kerran. Liikasen vakuuttelu muuten on kyllä selkeä signaali siitä, että syytä huoleen on todella. Eipä se muuten naamaansa näyttäisi.

Kun kupla puhkeaa, niin mitähän sitten. Pörsit romahtavat, jne. 30 luvun sakkaus taitaa toistua.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitos, kyllä tämä on hyvin identtinen kehityskulku suhteessa juuri 20-luvun lopulle, jolloin reaalitalous oli jo suurissa vaikeuksissa. Siitä huolimatta pörssikurssit nousivat vielä pitkään, kunnes romahdus oli väistämätön.

Tällä kertaa meillä on yhtäältä epätoivoiset keskuspankit tiiviimmässä yhteistyössä, mutta vastassa onkin sitten nykyteknologian huippunopea kaupankäynti (HFT) kaikissa mahdollisissa ja mahdottomissakin instrumenteissa. Se mahdollistaa niin raivokkaan vedonlyönnin järjestelmää vastaan, ettei se pysy mitenkään pystyssä. Kannattaa käydä katsomassa leffa The Big Short, niin havaitsee, kuinka hataralla pohjalla tämä systeemi pyörii.

Silloiset subprimet ja Lehman olivat vain nappikauppaa nykyiseen kuplaan nähden, koska maksukykyiset ajettiin jo tuolloin konkkaan ja sen jälkeen lainoja on myönnetty enimmäkseen maksukyvyttömille, mitä tulee kulutusluottoihin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#31. Kuka tekee seuraavat liikaset malliin Holkerin sinipunahallituksessa ja kataiset malliin "Euroopan paras valtiovarainministeri ja Suomen huonoin pääministeri"?

http://hami.puheenvuoro.uusisuomi.fi/188044-kuka-t...

Monenlaiset (epä)sopivuus ja (epä)pätevyys-ansioluettelot/vaatimukset!! Näkökulmasta riippuen: toisen hyvä on toisen huono.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitokset runsaasta kommentoinnista. Aika lähteä raapimaan jälleen verotuloja kasaan, jotta joku roponen heltiäisi pelivelkojen maksuun.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Timo, pitkälle samaa mieltä kanssasi.

”Mihin se halpa velkaraha on sitten mennyt? Lähinnä yritysostoihin ja fuusioihin, eli monopolisoitumiseen, mikä lisää jättien kannattavuutta hetkellisesti ja heikentää kaikkien kilpailijoiden mahdollisuuksia. Toinen merkittävä ”käyttökohde” ovat olleet yritysten omat osakkeet, eli niiden kurssiarvoa on keinotekoisesti nostettu parantamaan sijoittajien uskoa, sekä varsinkin yritysten johdon avokätisen palkitsemisen jatkumista. Mitään varsinaista lisäarvoa tällainen ei tietenkään tuo talouteen, vaan jo suhteellisen lyhyellä periodilla myynti, tulokset ja osingot alkavat hiipua. Reaalitaloudessa pelätty deflaatio tekee jo tuhojaan.”

Juuri näin.
Lisään tähän vielä yhden erittäin vähäiselle huomiolle (täysin vaiettu: ei tiedetä – tai ei uskalleta kertoa?);

Nimittäin Euro-Leaks. On yhtä kuin Euro vuotaa Amerikkaan. Osa Draghin buuttaamasta rahasta valuu Euroalueelta Yhdysvaltoihin, ja vedättää siellä aisanviereltä arvopaperien ja osakkeiden kuplaantumista.

Kirjoittelin siitä tiuhaa tekstiä, joka täällä; http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21362...

Toimituksen poiminnat