iitimo

Ja vaalien häviäjä on USA

Tässä on käymässä nyt niin huonosti, että Yhdysvalloissa ajaudutaan väistämättä sisäpoliittiseen kriisiin ja seuraukset ovat kauaskantoisia, koska keskuspankkien tuella levitoinut finanssikupla ei kestä tällaisia tapahtumia. Siten Yhdysvaltain sisäpoliittinen kriisi leviää globaaliksi ongelmaksi.

 

Miksi tässä tilanteessa ollaan?

Keskeisiä syitä on oikeastaan kaksi, joista meillä Suomessa ei ole presstituutio-mediamme välityksellä saatu oikein todenmukaista kuvaa, eli kyse on USAn ulko- ja talouspolitiikasta. Tarkemmin taustalla ovat terrorismin vastainen sota ja maan keskuspankin toiminnasta aiheutunut ”collateral damage”, eli rapatessa on päässyt roiskumaan, jopa enemmän kuin saneerauskohteeseen Wall Streetillä on tullut osumia.

 

Ulkopolitiikka on ollut sarja epäonnistumisia

II Maailmansodan voittajana kukoistukseensa noussut suurvalta ei ole voittanut sen jälkeen ainuttakaan sotaa, mihin on osallistunut, vaan kauna on jäänyt kytemään kaikkiin pesäkkeisiin. Kotirintamallakaan sinkkiarkkuja vastaanottaneet perheet tuskin tuntevat pelkästään ylpeyttä uhreistaan. Jenkit ovat kuitenkin tarvinneet aina jonkin ulkoisen vihollisen oman kansallistunteensa kiillottamiseen ja tarvitseehan sen massiivinen sotilasteollinen kompleksi mieluusti tasaista asiakasvirtaa. Asian mainiosti ajaneen Neuvostoliiton sorruttua kunnon vihollinen puuttui. Lisäksi amerikkalainen unelma syö julmetusti öljyä, mitä puolestaan löytyy edullisin tuotantokustannuksin Lähi-idästä.

Niinpä jo 1990-luvun loppupuolella laadittiin suunnitelma seitsemän Lähi-idän maan poliittisesta epävakauttamisesta. Niissä valtaan nostettaisiin sopiva marionettihallinto, jonka kanssa hyvässä yhteisymmärryksessä jaettaisiin öljyt ja voitot. Tiellä oli ainoastaan muutamia vastahakoisia diktaattoreita, joista oli päästävä eroon. Suunnitelmasta on kerätty kattava dokumentaatio, minkä nojalla hankkeen kärjessä häärännyttä presidentti Bushia ja häntä briteistä käsin tukenutta Tony Blairia on sittemmin arvosteltu voimallisesti. Onpa molemmat tuomittu sotarikollisiksikin Malesiaan taannoin kokoontuneen kansainvälisen oikeuden toimesta, mutta jostain syystä tuomiot on täytäntöön panematta. Pahat kielet ovat väittäneet, että tarvittiin parin Malesian Airlinesin matkustajakoneen katoaminen, jotta syyllisyyksien kiistäminen saisi riittävästi painoarvoa. Mene ja tiedä.

Suunnitelman toimeenpanoon saatiin perustelut 11.9.2001, mistä alkoi ”terrorismin vastainen sota”. 15 vuotta ja noin 5 000 miljardia dollaria myöhemmin, terroritekojen määrä on vastaavana aikana kasvanut 6 500 %. Kun sen lisäksi vielä suunniteltu Nato-laajentuminen Ukrainaan epäonnistui ja Venäjän sotkettua myös Syyrian operaation umpisolmuun, alkoi monen isänmaallisemmankin jenkin otsasuonta pullottaa. Eivätkä he armottomasta mediamyllytyksestä huolimatta syytä siitä Venäjää tai Putinia, vaan ”omia tunareitaan”. Tilannetta hyväkseen käyttänyt Trump tietysti leimataan Putinin kaveriksi, mutta silti suuri sisäpoliittinen vahinko ja arvovallan menetys on ehtinyt tapahtua.

 

Amerikkalaisen unelman kuolema

Suomessa vallitsevan käsityksen mukaan Yhdysvaltain taloudella menee hyvin. Jos menisi, ei vaalikarkeloiden kärkipäässä tiedettäisi herroista Trump ja Sanders yhtään mitään. Kansalaisten syyttävä sormi osoittaa Wall Streetille ja Washingtoniin, joiden ehdoton suosikki seuraavaksi presidentiksi on Hillary Clinton, saman klaanin omistaman median jakamattomalla tuella. Valtamedian tehtävää ei lainkaan helpota, että Clintonin on osoitettu tarponeen ehdokkuuteensa ilmeisen korruptoituneen perhesäätiö Clinton Foundationin avittamana ja epäsopivasti virka-asemaansa väärin käyttäen. Sekä sähköpostisotkujen aiheuttamat kansallisen turvallisuuden vaarantamissyytteet että säätiön toimintaan liittyvät veronkiertoepäilyt syövät hänen uskottavuuttaan, joka ei muutenkaan ole kovin korkealla.

Varsinainen ongelma johtuu kuitenkin yhtä lailla FEDin kuin Wall Streetin hölmöilyistä. Katsoin aivan sattumalta tuoreen, Reaganin talousministeriössä aikanaan toimineen David Stockmanin haastattelun, missä hän avasi erinomaisesti ongelmavyyhden ytimen. On nimittäin käynyt niin, että vuodesta 1987, jolloin Alan Greenspan astui FEDin puikkoihin, amerikkalaisten ostovoima on kehittynyt hyvin epätasaisesti ja epävakautta aiheuttavasti, ellei suorastaan unelmia kuolettavasti.

Väestöstä vähiten ansaitsevista kotitalouksista 90 %:n reaaliansiot eivät ole nousseet lainkaan liki 30 vuoteen. 0 %, nada, ei yhtään. Samaan aikaan parhaiten ansaitseva 1 % on onnistunut kasvattamaan tulotasoaan 300 %. Jakauma on hyvin samantapainen kuin 1929, jolloin alkoi historian pahin talouslama. Keskiluokka on siis häviämässä, mikä on huono juttu, koska se tekee työt ja maksaa verot. Muut eivät pysty tai pääsevät kiertämään ne. Kaiken lisäksi teollinen puoli on ollut jo reilun vuoden alamäessä ja selvät taantuman merkit roikkuvat raskaina ilmassa.

Niinpä hyvin koulutettukin amerikkalaisnuoriso asuu opintovelkoineen yhä useammin vanhempiensa nurkissa pitkälti aikuisikään, rahoittaen elämänsä pätkätöiden ohella ruokakupongeilla ja luottokorteilla. Monilla on vieläkin huonommin, eikä kolmanneksella väestöstä ole taalaakaan säästössä. Unelmat ovat siis jo karanneet yhä useammalta. Väkivalta on lisääntynyt huimasti ja poliisi varustautuu yhä raskaampiin mellakoihin, joita on nähty useampia viime vuosina. Poliisin harjoittama väkivalta aiheuttaa taas omat mellakkansa, jollaisesta Charlotten kaupunki on juuri parhaillaan sekaisin.

 

Kun 90 % porukasta on jäänyt Wall Streetin jalkoihin, voidaan suurella todennäköisyydellä arvioida, ettei Clintonista tule presidenttiä, kaikesta julkisesta tuesta ja lahjuksista huolimatta, tai juuri niistä johtuen. Tilanne on mielestäni paljon selkeämpi kuin Brexitin suhteen, missä ylimieliseen eliittiinsä turhautuneet kävelivät heidän ylitseen. Tilanne oli jo niin huono, että mikä tahansa katsottiin paremmaksi kuin vanhan menon jatkuminen. Clintonin ainoa valttikortti on järkyttävän huono vastaehdokas.

Trump ei suurta suosiota nauti, mutta on kuitenkin selvä vaihtoehto yhtä kelvottomalle Clintonille ja hänen edustamilleen ”arvoille”. Hiljattaisen kyselyn mukaan 57 % amerikkalaisista ei äänestäisi kummankaan puolesta, vaan jompaakumpaa vastaan. Voidaan pitää jo varsin varmana, että Clintonia vastaan äänestää lopulta melko selvä enemmistö. Kyselyissä Trumpia ei kehtaa sanoa äänestävänsä, mutta kopissa käy toisin.

Mikäli tällaiset merkit lisääntyvät vaalien lähestyessä, on se liikaa muutenkin hermostuneelle Wall Streetin porukalle ja Washingtonin johdolle. Edes paperilla taloutta vain vaivoin pystyssä pitänyt FED on siinä vaiheessa aseeton, kun sijoittajat alkavat paeta ovista ja ikkunoista. Läpeensä korruptoitunut eliitti pelkää syystäkin valta-asetelmien keikahtamista, mikäli Trump valitaan. Siksi Trumpia tuskin päästään valitsemaan, vaan vaalit joudutaan lykkäämään hamaan tulevaisuuteen poikkeustilan julistuksella. Siihen liittovaltiossa on täydet valmiudet.

Siinäkin tapauksessa sisäpoliittinen ja taloudellinen sekasorto on valmis ja levottomia aikoja luvassa.

 

Eikä silläkään ole mitään merkitystä, osuuko tämä ennuste oikeaan. Kävipä vaaleissa kuinka tahansa, tulee tyytymättömien osuus jäämään suureksi enemmistöksi ja kaikista skenaarioista seuraa sisäpoliittinen kriisi. Wall Street uppoaa jossain vaiheessa ja vetää mukanaan koko maailman. Ellei sitten Euroopan hoitamaton pankkikriisi ehdi kiilaamaan epäsuotuisan kehityksen kärkeen. Kilpailu pohjalle on kiivasta.

Kaiken taustalla on luonnollisesti finanssisektorin massiivisen kasinotoiminnan rakentama velkapommi, jonka purkamiseen ei ole olemassa poliittisia edellytyksiä, eikä kukaan halua tietenkään syytä niskoilleen. Syksy tuoneekin tullessaan niin rumia temppuja ja falskeja väitteitä, että niitä voi olla vaikea uskoa todeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Usa on selvinnyt pörssiromahduksesta,,,-30 luvun lamasta,,ww2;sta ja vaikka mistä,-ja selviää vastakin,,korjausliikkeitä vaan edessä !

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tästä on odotettavissa isoin korjaus sataan vuoteen, mutta totta kai selviää. Vammat voivat tosin olla pahimmat sitten maan sisällissodan. Aika näyttää.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Sama tarina sopisi vain nimiä muuttamalla myös Eurooppaan ja Suomeen, ja hyvin moni asia puhuu sen puolesta, että täällä on tanssittu pitkälti Washingtonin pillin mukaan. Mitäs sitten tehdään, jos ja kun pillipiiparit alkavat rähistä keskenään ison veden tuolla puolen?

Tämä skenaario synkentää myös pilviä eläkejärjestelmämme yllä, mitä edelliset kirjoitukseni käsittelivät.

Eläkejärjestelmä ei tosin ole kovin relevantti sen rinnalla, mitkä vaikutukset tällaisella kehityksellä olisi reaalitalouteen. 2008 tapahtumat olivat kuitenkin tulevan rinnalla vain Hillary Clintonin yskänpuuskaa vastaavia.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Timo Isosaari

Näytät jättävän talousideologiastasi ulkopuolelle Kiinan ja Venäjän, joka on jo nyt suurissa vaikeuksissa.

Seuraavassa taantumassa kovin isku iskee viennistä riippuvaisiin maihin kuten Kiinaan ja Venäjään. Länsimainen kulutushan noita maita nytkin pitää pystyssä.

Kiinan velka paisui 237 %:iin bkt:sta - "Jokainen valtio jolle on käynyt näin..."

http://www.talouselama.fi/uutiset/kiinan-velka-pai...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Niin jätin, koska ne eivät olleet blogin aiheena. Toisekseen tiedän niiden tilanteesta aivan liian vähän, jotta lähtisin osoittamaan idioottimaisuuttani. Jenkkejä olen seurannut aktiivisesti kuutisen vuotta, mutta noita kahta vain ihan satunnaisesti. Aika ei riitä kaikkeen.

Sen verran tiedän, että yuan liittyy SDR-koriin noin viikon päästä, eikä sen jälkeen kaikki maailmankauppa ole dollarin varassa. Kiinan kasvu on täysin kestämättömällä pohjalla. Venäjä on oikeastaan parhaassa asemassa, koska sillä on vähiten velkaa ja eniten energiaa. Ennen kaikkea sillä on suhteet kunnossa Kiinaan, mitä taas jenkeistä ei voi sanoa.

Kyllä tästä kaikki ottavat siipeensä railakkaasti, mutta eri tilanteista lähtien toki eri tavoin. Suomi EUn vasallina on todellisessa paskaraossa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #9

Timo Isosaari

Niin. Otit sinä siinä mielessä kantaa, että Wall Streetin uppoaminen vetää mukanaan koko maailman.

EU:n hajoaminen ei vedä mukanaan koko maailmaa. Venäjän talousvaikeudet eivät vedä mukanaan koko maailmaa, mutta Kiinan vaikeudet vetävät myös mukanaan koko maailman.

Kiinan RMP liittäminen SDR valuuttakoriin on positiivinen maailman kaupan ja valtioiden valuuttareservien kannalta. Kiinalla on merkittävä rooli maailmantaloudessa.

Valtioilla on nyt mahdollisuus hajauttaa reservivarantojensa riskiä. Kiinan ollessa valuuttakorissa se joutuu noudattamaan rahamaailman sääntöjä eikä voi oman halunsa mukaan muutella yksipuolisesti valuuttansa ulkoista arvoa.

Kiinan RMB painoarvo tulee olemaan SDR:ssä 10,9 %. Dollarin 41,7 %,euron 30,9 %, Jenin 8,3 % ja punnan 8,1 %,

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #12

Muuten olen aivan samaa mieltä, mutta EUn heikko kohta on sen epäterve pankkisektori, mikä riittää aiheuttamaan massiiviset heijasteet myös muualle. EUn hajoaminen ei sinänsä haittaa, vaan nähdäkseni tervehdyttäisi tilannetta ensishokin jälkeen.

Sitä en osaa sanoa, tasapainottaako yuanin mukaan tulo SDR-koriin kauppaa, vai jatkuvatko dollarin ohittavat SWAPit siinä määrin, ettei maailman dollarikasalle olisi enää vastaavaa tarvetta. Kukaan muukaan ei ole uskottavasti kyennyt minulle selittämään vaikutuksia, enkä ole tarpeeksi fiksu ymmärtämään itse. Ainakin tällä hetkellä kissanhännänveto myös korivaluuttojen kesken on melkoista.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Aivan kuin olisit Suomesta kirjoitellut... juurikin näin. Toisaalta olen pannut merkille, että Obaman kaudella on ollut pyrkimystä vähentää sotillaallisia sitoumuksia, mutta se, mikä tuli Bushin hallinnon perintönä, on hoidettava loppuun. Ukrainan tilanne on ollut akuutti jo Neuvostoliiton hajoamisesta saakka. Ukraina on koettanut esim. oranssivallankumouksen avulla irti venäläisestä korruptiosta ja FSB:n kontrollista. Nyt tilanne on se, ettei venäläisillä ole asiaa Ukrainan ydinosiin. He edustavat imperiumia, mikä tulee hajoamaan.
Tuota Obaman pasifismia ja juuri nyt USA:n presidentinvaaleja on Putin käyttänyt häikäilemättä hyväkseen. Oli USA:n presidentinvaalien tulos mikä tahansa, niin vastareaktio tulee ja lujaa. Amerikkalaiset poltti nyt päreensä lopullisesti Syyriassa ja diplomatiaan Venäjän kanssa ei usko enää kukaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Obama on todellakin hirttäytynyt edeltäjiensä aloittamiin konflikteihin, eikä ole päässyt niistä millään irti.

Näyttää tosiaan pahasti siltä, että kaikki suursodan ainekset on kasassa. Ei tuo suurkonsernien sakotusnokittelukaan EUn ja USAn kesken lupaa mitään hyvää.

Tässä tarvittaisiin pikaisesti ETYK-uusinta koolle ja todellista tahtotilaa hakea kaikkia osapuolia tyydyttävää ratkaisua. YK näyttää ajan saatossa pilaantuneen. Meillä taas ei ole mitään roolia, koska meillä ei enää ole mitään roolia. Se pitäisi itse ottaa, vaan ei näy ottajia.

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

....ja kaunista päivänjatkoa, Timo. Osaat sitten piristää aamujani :)!

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Eräs ystäväni työskentelee kehitysyhteistyössä pienessä länsiafrikkalaisessa valtiossa, toinen ystäväni taas työskentelee lukutaitoprojektissa suuressa itäafrikkalaisessa valtiossa. Jos/kun maailman bkt-vauras läntinen osa kyykkää, elämä noilla kulmilla jatkuu samaan tapaan kuin (aina) ennenkin. Kehyhenkilöt saattavat poistua rahoituksen kriisi-Suomesta loputtua, elleivät jää elämään paikallisin ehdoin asemavaltioiden sen mahdollistaessa - raaka-aineet, sademetsät, pellot, kalastusvyöhykkeet, mineraalit siirtynevät läntisiltä ottajilta nouseville suurvalta- ja supervaltaottajille, mutta ei tässäkään mitään uutta ole.

Timolle kiitos päivän C-vitamiiniannoksesta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitos. Kohta nähdään konkreettisesti, ettei kasvukeskuksissa kasva kuin velka. Kyllä kyse on kasvainkeskuksista, kun syövästä puhutaan.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Uskon, että Trump tulee valituksi, mikä merkitsee nykyisen poliittisen järjestelmän virallista konkurssia (henkisestihän se jo on).

Aiheutuva sekaannus voi todellakin olla finassikuplan puhkaiseva tekijä.

Hyvää tässä on se, että seuraavissa vaaleissa tulemme näkemään aivan toisenlaisen poliittisen asetelman kuin nyt. Esim. nyt Sandersin taakse ryhmittynyt liberaali nuoriso saa jonkun uuden edustajan, jolla on realistinen mahdollisuus päästä presidentiksi ja muuttaa järjestelmä aivan oikeasti.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Itse pidän kunnon markkinarytinää ihan välttämättömänä, kun muuten tää sairaus jatkuu jatkumistaan.

Siinä mielessä vain riskialtista, kun tää päästettiin aivan liian pitkälle ja siitä seuraa yleensä suurempaakin rytinää.

Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

"Clintonin ainoa valttikortti on järkyttävän huono vastaehdokas."

Näin juuri. Siksi olenkin sitä mieltä että se on juuri Trumpin "tehtävä". Trump on Clintonien vanha ystävä ja tukija. Itsekkin entinen demari. Ennen ehdokkaaksi lähtöään keskusteli ehdokkuudestaan puhelimitse, kenenkäs muun kuin Bill Clintonin kanssa..

"Voidaan pitää jo varsin varmana, että Clintonia vastaan äänestää lopulta melko selvä enemmistö. Kyselyissä Trumpia ei kehtaa sanoa äänestävänsä, mutta kopissa käy toisin."

Voi olla, tai sitten ei. Muistan melko tuoreen tutkimuksen, jonka mukaan suurempi osa perinteisesti republikaania äänestäneistä ääneistäisi nyt Clintonia kuin toisinpäin. Se ero oli merkittävä. Lisäksi aikamoinen liuta republikaanivaikuttajista on siirtynyt ihan julkisesti Clintonin taakse. Sellainen tietenkin vetää laumoja mukanaan.

Trump saattaa tietenkin yllättää vetämällä uurnille nukkuvia. Sikäli kun poliisivaltion syventäminen entisestään toimii riittävänä vetotekijänä, Clintonin vastustamisen lisäksi tietenkin.

Ja mainitset kirjoituksessasi vaalien lykkäämisen hätätilan avulla.. Joo, ehkä. Tai sitten mahdollisesti kaivetaan naftaliinista laki joka mahdollistaa presidentin irtosanomisen. Sitäkin on jo väläytelty. Myös suomalaisessa mediassa.

No nähtäväksi jää. Olisi jännä nähdä miten asiat kehittyisivät, mikäli Trump valitaan.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Mielenkiintoista pohdiskelua, propsit helähtää miulta.Kiitokset nautinnollisesta lukukokemuksesta.

Toimituksen poiminnat