iitimo

Eläkeläiset ovat ekologista ongelmajätettä

Otsikoin ehkä tarpeettoman ilkeästi, mutta tämä on valitettava totuus ja itse luomamme käyttöjärjestelmän perusominaisuus. Tämä ei ole yksin Suomen ongelma, vaan koko länsimaisen ajatusmaailman suurin nyrjähdys. Se on inhimillistä väkivaltaa ja lopullinen seuraus on ekologinen katastrofi. Kaiken lisäksi se johtaa jo suhteellisen lyhyellä aikajänteellä sen kuuluisan kilpailukyvyn menettämiseen.

Koko systeemin perusajatus on se, että ihminen on saatava mahdollisimman nopeasti taloudellisesti tuottavaksi ja toimintakyvyn heiketessä hänestä tehdään loppuiäkseen passiivinen kuluttaja. Passivoinnin kustannukset ovat aivan järkyttävät, koska työikäisen väestön tilipussista peritään suoraan noin 25 % pelkän eläkejärjestelmän rahoittamiseen. Sen lisäksi tulevat muiden ”vajaatuottoisten elatuskulut” työttömyys- ja sosiaalikulujen muodossa. Järjestelmällä on taipumus polttaa ”aktiiviväestö” ennen aikojaan loppuun, mikä kasvattaa terveydenhuoltomenoja tarpeettomasti. Siten terveyden- ja vanhustenhoito voidaankin luokitella kuuluvaksi suurelta osin jätehuollon piiriin.

 

Kaiken typeryyden huippuna maksamme kollektiivisesti sosiaali- ja eläkejärjestelmiin sijoitetulle pääomalle vaaditun hulppean tuoton ja sitten ihmettelemme suureen ääneen elämän kaikkinaista kalleutta ja hintojen jatkuvaa nousua. Koko systeemi perustuu pyramidihuijaukseen, eli siitä hyötyvät eniten järjestelmän pyörittäjät, sekä ne, joille on maksettu aktiiviaikanaan suurin osuus yhdessä tehdystä työstä, tai jopa pelkän sijoitussalkun hoitamisesta (lue ”vedonlyönnistä”), mistä ei yleisen vaurauden kehittymisen kannalta ole juuri mitään hyötyä.

Kun tällä tavalla aktiiviväestön tuotannollisesta panoksesta tehdään kannattamatonta, ”korjataan” tilanne työllistämällä heistä suuri osa aina vain suuremmaksi paisuvassa ”jätehuollossa”. Siinä sivussa kasvaa tuotetun jätteen ja kulutetun energian määrä tolkuttomasti suhteessa omaan panokseemme elinympäristömme hyväksi.

 

Haaskaaminen ei lopu tähän, vaan eläkejärjestelmä kannustaa hävittämään kertaheitolla koko ihmisen elinkaaren aikana hankkiman tietotaidon ja kokemuksen. Suorituskyvyn heiketessä siis kertynyt henkinen pääoma eli viisaus heitetään romukoppaan ja yhä kokemattomammat tekevät yhä suurempia virheitä. Toisenlaisessa järjestelmässä tätä viisautta hyödynnettäisiin mahdollisimman paljon niin tulevien sukupolvien opettamisessa kuin toimintakyvyn sallimissa rajoissa yhteiskunnan hyväksi.

Eikä siinä vielä kaikki. Tällä tavoin toimien kasvatamme ekologista jalanjälkeämme yhä tuhoisammaksi jälkeläistemme kannalta, kun teemme enemmän turhaa ja tarpeetonta työtä kaiken välttämättömän työn kustannuksella. Kulutamme myös alati enemmän energiaa ja saamme sillä yhä vähemmän aikaan. Tämä on ainoa syy, miksi elämämme kannalta kriittiset resurssit ovat ehtymässä loppuun. Tekopyhyys kruunataan haittaverottamalla kulutusta, mistä saatavilla tuotoilla kustannetaan aina vain turhempaa ja ekologisesti haitallisempaa ”työtä”.

 

Koko tälle ihmisyyttä ja luontoäitiä halveksuvalle toimintatavalle on annettu nimeksi ”globalisaatio”, jonka välttämättömyyttä meille saarnataan joka käänteessä, eikä sen nimissä näköjään pysty tekemään mitään kyllin typerää, mikä herättäisi pohtimaan koko idean mielisairasta luonnetta. Reagoimme kyllä alitajuisesti tilanteen mielettömyyteen, mutta emme ilmeisesti ole valmiita toimimaan konkreettisesti asian hyväksi. Ajatustasolla prosessi on ollut jo tovin aikaa menossa, mutta yleiseen keskusteluun tai tietoisuuteen on vielä matkaa.

Vasta, kun alamme tunnustaa oman toimintamme mielettömyyden, alamme siirtyä lokalisaatioon, joka on ainoa tapa turvata oma tulevaisuutemme. Jos ainoa todellinen vastaan haraava voima on itse kehittämämme käyttöjärjestelmä, miksi emme ryhdy pohtimaan sen kehittämistä? Eläkejärjestelmään kertyneet varat voisi ohjata perustulon kautta ekologisesti ja inhimillisesti kestävien arvojen yksilölliseen ja yhteisölliseen toteuttamiseen. Samalla voitaisiin purkaa muitakin kyseenalaisia kannustimia ja tukijärjestelmiä, jotka talouskasvupakon antamalla raivolla toimivat omien etujemme vastaisesti.

Loppujen lopuksi resepti pysyvään vaurauteen ja hyvinvointiin tulee olemaan varsin yksinkertainen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Yhdysvalloissa on viime vuodet ollut trendi, missä työllisyys on kasvanut eniten 65-75-vuotiaiden keskuudessa. Samalla kokoaikaiset tuotannolliset työpaikat ovat vähentyneet radikaalisti ja Obaman kausilla syntyneistä uusista työpaikoista 94 % on ollut osa-aikaisia tai tilapäisiä.

Tämä ei ole suinkaan kaikki vapaaehtoista, vaan väestön ikääntyminen on viemässä pohjan eläkejärjestelmiltä, jolloin seniorit joutuvat tekemään aina vaan enemmän työtä kattaakseen eläketulon ulottumattomiin karkaavat elinkustannukset.

Meillähän on aivan samat oireet ilmassa ja eläkeikää viedään työikäisiltä karkuun. On aivan naurettava ajatus, että tätä epäsuhtaa korjattaisiin maahanmuuttoa lisäämällä, kun kyseessä on selvä järjestelmävika.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ainahan asiat huonolla tolalla ovat olleet, jos sitä huonoa puolta mielii tarkastella ja fokuksensa siihen suunnata.

Mutta jos ajatellaan aikoja, jolloin suomalaisia kuoli talvella nälkään tai kulkutauteihin, niin veikkaanpa, että Saarijärven Paavo ei kovinkaan suurena katastrofina pitäisi kritisoimaasi globalisaatiota päästessään aikakoneella pettuviljan sekoituspuuhastaan katsastamaan millä mallilla suomalaisten elo nykyisellään makaa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ei meillä ole mitään tarvetta palata pettuaikakauteen. Alkutuotannon ammattilaisena ja koetoimintaa harrastaneena voin olla ainoastaan pahoillani siitä, miten vähän resursseja on suunnattu todellisen ekologisen kestävyyden kehittämiseen.

Sekin vähä on enimmäkseen merkityksentöntä puuhastelua ja näpertelyä suhteessa valtavaan potentiaaliin. Sitä on kuitenkin hyvin vaikea selittää ymmärrettävästi lähimmäisille, joilta kosketuspinta puuttuu tai on liian ohut.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Se johtuu siitä, että Saarijärven Paavo on vähän yksinkertainen juntti, joka päästyään petun äärestä betonihäkkiin todennäköisesti väistämättä syrjäytyy suurien kulttuurierojen takia, ajautuu kaikenlaisiin ongelmiin, sairastuu lyhyessä ajassa elintasosairauksiin, masennukseen ja kuolee pois. Saattaapa senkin lyhyehkön ajan olla jopa onnettomampi ja päämäärättömämpi kuin pettua sekoitellessaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mistä Kuikka noitä järjettömyyksiä keksit. Globalisaatio oli typerä keksintö joka vei suomalaisten työpaikat ja rahat kun täällä vain murehditään kaiken maailman ihmisoikeuksia ja maailmanpelastamista ilmastolta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Globalisaatio ei ole ollut keksintö, vaan tietyn kansainvälisen talouskehityksen tulos. Se perustuu kunkin valtion tai alueen komparatiivisiin etuihin hyödyketuotannossa.

Työpaikkojen määrä on pitkässä juoksussa kasvanut Suomessakin.
http://www.findikaattori.fi/fi/41

Ja kyllä ne nälkävuodet aiemmilta ajoilta ovat aivan todellisuutta olleet - siis ennen globalisaatiota.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Globalisaatio ei ole ollut keksintö"

Tuohon liittyi oleellisesti EU, ihmisten, pääomien ja tavaran vapaa liikkuminen sekä avoimet rajat.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Juha, noita saavutuksia ei kyllä voi mitenkään lukea globalisaation ansioksi. Sitä paitsi työpaikat ovat alkaneet jo kadota ja talouskasvun yhteys hyvinvointiin katkesi tutkimusten mukaan jo kolme-neljä vuosikymmentä sitten.

Minusta on älyllistä epärehellisyyttä ja henkistä velttoutta tyytyä todistelemaan systeemin toimivuutta sillä verukkeella, että jokin muu periaate tuottaa vielä heikompia tuloksia.

Jos olisimme todella tyytyväisiä nykymenoon, niin ei tätä kasvavaa eripuraa tarvitsisi ihmetellä lainkaan.

Nyt on vain kyse siitä, että paremmalta kehityskululta puuttuu resurssit, mikä sekin johtuu käyttöjärjestelmän vinoudesta. Sen puitteissa edes hyvällä politiikalla ei saada mitään aikaiseksi, vaan kaikesta politiikasta tulee huonoa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #11

Periaatteessa talouskasvun yhteys hyvinvointiin riippuu hyvinvoinnin määritelmästä. Mielestäni sitä on vaikea objektiivisesti tutkia.

Mutta kyse voi olla siitäkin, että Maslowin tarvehierarkian mukaisten alempien perustarpeiden tultua riittävässä määrin tyydytetyiksi, loppu talouskasvu vaikuttaa vain sellaisiin tarpeisiin, jotka eivät ole välttämättömiä ja tuo yhteys saattaa siksi heiketä.

Toisin sanoen optimaalinen hyvinvointi Suomessa saavutettiin jossain 60 - 80 -luvuilla eivätkä talouskasvun mukanaan tuoma tietokoneiden, älykännyköiden tai kodeissa olevan virtuaalitodellisuuden määrä oikeasti lisää hyvinvoinnin tunnetta.

Mitä puolestaan marinaan ja eripuraan tulee, niin siihen tuntuu liittyvän sellainen lainalaisuus, että huonoina aikoina sellaiseen ei ole aikaa, kun pitää kamppailla selviytymisestä. Vain hyvinä aikoina on varaa kitistä joutavista. Eivät tainneet talvisodan juoksuhaudoissa miehet ajatella työhyvinvointia tai naisen euroa t.m.s.

"Avoimien työpaikkojen määrä kasvaa – paikoista jo puolet vaikeasti täytettäviä"
http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/avoimie...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #12

Juha, vaikka tämäkin kommenttisi on jossain määrin relevantti aiheen kannalta, niin miksiköhän minulle muodostuu käsitys, että sen tarkoitus on ainoastaan vähätellä esille nostamieni epäkohtien merkitystä?

Ainakaan itse en löydä mitään lisäarvoa tämänkaltaisesta ajatusten vaihdosta, kun asiasisällöt vain ohuesti hipaisevat toisiaan. Vähän niinkuin vierekkäisillä potilla istuvat pikkukakarat heittelisivät toisiaan leluilla, odotellessaan äitiä pyyhkimään.

Ratkaisuja ja lisäarvoa kommentointiin, kiitos!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Tuo kommenttinihan seurasi sisällöltään juuri sitä omaa kommenttiasi, johon siis pyrin vastaamaan. Käsittelit nimenomaan hyvinvoinnin kasvua tai kasvamattomuutta, väheneviä työpaikkoja y.m.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #16

Sepä. Oma virheeni tietysti, että vaivaudun edes vastailemaan blogiaiheen ohittaviin kommentteihin.

Jospa päätetään tämä joutava vatulointi puolin ja toisin tähän, niin jää asiallisillekin kommenteille tilaa?

Juha Hämäläinen

EUforikon EU-unelman varjossa auttaa EUtanasia ennen aikaiseen tuottavuusvajeeseen!

Kreikan Stoalainen Sote on päässyt todella vauhtiin!

http://www.zerohedge.com/news/2017-01-02/7th-year-...

Eilen tuolla, huomenna meillä ?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Niin, vaikka tämäkin ajatus on pyörinyt päässä jo pidempään, sen jalostaminen tekstiksi vaati oman herättäjänsä:

http://jukkaraustia.puheenvuoro.uusisuomi.fi/22894...

Kiitokset siis Jukka Raustialle!

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Timo, minä tartun sinun blogisi otsikkoon, koska siitä tuli tämä mieleeni (sarjassa asiasta toiseen):

http://ilmari.puheenvuoro.uusisuomi.fi/193811-arkk...

("Arkkuhautaus, kremaatio vai pannaanko kompostiin?")

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Oikein! Suhteemme kuolemaan taitaa olla yhtä vinoutunut kuin elämäänkin?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Siinä onkin EUfoorikko Kuikalla tekemistä kun yrittää perustella nykyisen uusliberalistisen talouspolitiikan järkevyyttä vallitsevassa todellisuudessa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kunhan nyt ensin kokeiltaisiin hiukan uusliberalistisempaa politiikkaa Suomessa, niin voisimme sitten palata asiaan.

Juuso Hämäläinen

Kirjoitat erinomaisen tärkeästä aiheesta. Yksikään merkittävä poliitikko ei halua tai edes uskalla sanoa ääneen, että ajamme joukolla päin kiviseinää.

Kun maailmaa on katsonut vuosikymmenet vähän kaikkialla, on itselleni tullut selväksi, että ihmiskunnan tulevaisuus ei voi perustua globaaliin kapitalismiin, joka vaatii velkavetoisuutensa takia jatkuvaa kasvua ja lisääntyvää kulutusta. Se ei voi päätyä muuta kuin täyteen katastrofiin.

Kapitalisti ei tunne kohtuutta eikä ota vastuuta muuta kuin omasta rikastumisestaan. Mikään demokratia ei sitovasti ohjaa hänen päätöksiään.

Siksi maapallon väestö joko siirtyy suunnitelmatalouteen tai tuhoutuu ahneuteensa. Suunnitelmatalous ei ole sama kuin kommunistinen diktatuuri. Se on vähän kuin perisuomalainen kalanhoitopiiri, jossa yksinkertaistaen säännellään kalastusta ja istuttamista kaikkien eduksi. Että jokaisen onkeen jäisi jotain yrittämisen jälkeen.

Meille on turha myydä amerikkalaista liberalismia. Se on vain ajatusmaailma, jossa jokainen saa vapaasti toimia täysin oman etunsa mukaan ottamatta muita huomioon, muuta kuin jälleen kerran, oman etunsa edistämiseksi.

Globalismin vastapainoksi on tärkeää lisätä omavaraisuutta valtion ja kotitalouksien tasolla. On järjetöntä luottaa tavaroiden vapaaseen saatavuuteen. Näin erityisesti elintarvikkeiden osalta. Pientä isompi kriisi maailmalla voi estää tavaraliikenteen jopa kokonaan. Saksalaistyyppinen kotimaisen suosiminen ja laaja kotimainen tuotanto on älykästä. Se tukee myös laajaa osaamisen säilymistä ja vientiä.

Halvimman perässä juokseminen on suurta typeryyttä, jos se tarkoittaa tuonnin jatkuvaa kasvua ja omassa maassa siirtymistä palveluihin kuten vähittäis- ja tukkukauppaan, jonka lisäarvo on mitätön kansantaloudelle. Valitettavasti palveluita ei voi myöskään syödä eikä pukea päälleen tai niillä lämmittää kiinteistöjä. Eikä urheilulla, laulukilpailuilla, somella tai kulttuurilla sen enempää kuin videopeleillä.

Olet oikeassa siinä, että ikääntyvien tulee saada olla töissä, jos kunto kestää. Heidän työllisyytensä tulisi suojella lainsäädännöllä. Kuten Saksassa tehdään edelleen.

Kuikan laulut eivät perustu itsenäiseen ajatteluun eivätkä oikeisiin havaintoihin tai älyyn. Ne ovat yhtä tyhjän kanssa, kun etsitään todellisia tapoja suomalaisten tulevaisuuden turvaamiseksi.

Amerikkalaisen talousliberalismin tulokset on nähty. Kymmenet miljoonat jenkit rutiköyhiä. Muutaman dollarin tuntipalkoilla ei elä, saa lääkärinhoitoa eikä koulutusta kakaroilleen. Matala työttömyysaste ei käytännössä siis merkitse mitään. Rikkain 5% rikastuu jatkuvasti.

Valtio on korviaan myöten veloissa. Velkaa 20.000 miljardia ja sosiaaliset vastuut kuten eläkkeet päälle. Jenkit voivat kuitenkin "painaa" katteetonta rahaa triljoonittain maksaakseen perijöilleen. Kukaan ei mene heiltä saataviaan perimään. Ainut tapa tiputtaa jenkit maan päälle on luopua käyttämästä dollaria varantovaluuttana ja öljyostoksiin. Se romuttaisi taalan kurssin ja lopettaisi jenkkien valtion lainojen oston kuin seinään.

Suomi ei pääse velkojaan pakoon. Me olemme oikeasti velkaa. Suomen Pankki ei pysty luomaan meidän hallituksellemme rahaa kuten FED tekee jenkeissä liikepankkien kautta, jotka FEDin omistavatkin.

Toimituksen poiminnat