iitimo

Sipilä, Orpo, mitä hittoa touhuatte?

Tein yksinkertaisen laskuharjoituksen, jonka perusteella antaisin hallitukselle arvosanaksi taloudenpidosta vanhalla kansakouluasteikolla 4 -, eli hylätty. Niin verotuottoja kuin menoleikkauksia haetaan aivan vääristä paikoista. Herrat kohelsivat 6 miljardin alijäämän viime vuodelta ja suunnilleen saman kuluvalle vuodelle, vaikka alijäämä olisi korjattavissa välittömästi, eikä se edes tuntuisi missään. Veronkorotukset ovat täysin tarpeettomia.

Ensinnäkin, herrojen laatima ”kilpailukykysopimus” teettää entistä enemmän tunteja palkan nousematta. Mikä ihmeen järki on lisätä tuotantoa, kun sitä vastassa on globaali kysyntälama ja kotimarkkinat pilalla? Rahaa on toki roiskittu julkisiin investointeihin, joita yksityinen puoli tuottaa, mutta että 6 miljardin lisänettovelalla saadaan olematon 1,5 %:n talouskasvu? Tämä ei ole pelkästään oma näkemykseni, vaan luin aivan saman valtiovarainministeriön 22.12.2016 julkaisemasta raportista, toki kohteliaammin sanakääntein ilmaistuna. Minulla ei vaan ole kärsivällisyyttä sellaiseen ylellisyyteen tunarointianne arvioidessani.

Pitäisikö selvittää ensin, missä se vika kotimarkkinoilla on, ennen kuin uhotaan sen enempää viennin kasvusta? Ei se niin vaikeata ole.

 

Tilastot tietävät kertoa, että Suomessa oli vuonna 2015 noin 4,655 miljoonaa tulonsaajaa, joiden yhteenlasketut tulot olivat 133,8 miljardia euroa. Keskimäärin se tekee 28 750 euroa per tulonsaaja, millä tässä maassa tulee kelvollisesti toimeen. Ongelma ei olekaan tulot, vaan niiden jakauma ja se, etteivät tulot ole käytännössä kasvaneet vuoden 2008 jälkeen. Miksi näin?

Alle 30 000 euroa vuodessa tienaavia suomalaisia oli 2,928 miljoonaa, eli 63 % tulonsaajista. Yli 30 000 euroa ansainneita oli 1,726 miljoonaa, eli 37 %. Ensin mainittu köyhälistö keräsi potista 44 miljardia, eli keskimäärin 15 000 euroa per nokka ja jälkimmäinen veroköyhälistö 89,8 miljardia, eli keskimäärin 52 000 euroa per nokka. Mainittakoon yksityiskohtana vielä, että alle 15 tonnin tuloilla kituuttaa 1,477 miljoonaa suomalaista, kun yli 100 tonnia vuodessa tienaa 78 000 sierainparia.

 

Olette ministeri Bernerin suulla esittäneet fantastisen idean lisätä tulopuolta siirtymällä reaaliaikaiseen autoverotukseen. On myös Sote-sotku, koulutusleikkaukset jne., joilla menoja pyritään vähentämään.

No, meillä on siis otsalla katsoen vähintään 1,5 miljoonaa tulonsaajaa, joilla ei ole varaa hankkia edes autoa, saati maksaa sillä liikkumisesta. Eikä hankkia terveyspalveluja tai mitään muutakaan perustarpeita ylittävää, jos edes niitä. Itse asiassa, tulopuolta ei tarvitse lisätä lainkaan, ainakaan vippaskonsteilla. Tuloja täytyy tasata, mutta tulonsiirrot vain kasvattavat menoja ja verotaakkaa.

Tämä tulojakauma kertoo meille aivan selvästi, miksi yksityisen puolen kysyntä on jämähtänyt. Suurimmalla osalla väestöstä ei riitä ostovoimaa. Julkisella puolella työvoimasta on suoraan vain 24 %, mikä ei ole korkea, mutta kukaan ei tiedä, kuinka suuren osan kaikesta tuotannosta ja palveluista se ostaa lisäksi yksityiseltä puolelta. Ilmeisesti ainakin toisen mokoman, eikä julkisuudessa vääräksikin mainittu 58 % BKTsta ole varmaan totuudesta kovin kaukana. Sinne tietysti tarjotaan, missä löysää rahaa on liikkeellä.

 

Valtion tulopuoli oli viime vuonna noin 49 miljardia ja menot 55 miljardia, eli väliin jäi aiemmin mainittu 6 miljardin aukko. Jos se jaetaan tasan yli 30 000 euroa tienanneiden kesken, siitä tulee 3 476 euroa per henkilö. Jos veronkorotusten sijaan tämän porukan palkkoja leikattaisiin keskimäärin 6,7 %, olisi tuo alijäämä kuitattu kokonaisuudessaan. Aivan näin suoraviivaisesti ei tietysti voi laskea, mutta tämän suuremmasta asiasta ei ole kyse, mikä tuli itsellenikin yllätyksenä.

Oletetaan siis edelleen, että se 58 % osuus näistä palkansaajista on joko suoraan tai välillisesti julkisen puolen tilipussilla, niin alentamalla näiden about miljoonan eniten ansaitsevan henkilön palkkaa keskimäärin 11,5 %, koko valtion alijäämä olisi tipotiessään. Eniten ansaitsevilta tietysti eniten ja muilta vähemmän. Verokertymä tietysti laskee jonkin verran ja sekin on ratkaistava.

 

Kysymys on siis enimmäkseen siitä, miten 1,5 miljoonaa köyhintä saadaan palkanmaksun piiriin. Se nimittäin riittää helpostikin generoimaan puuttuvan talouskasvun ja edellä alentuneet verotuotot, koska tällä porukalla on eniten potentiaalista kulutustarvetta. Todellisuudessa ”köyhien” määrä on paljon suurempi, jos huomioidaan ylivelkaantuneet ja heidän asemansa on kiireesti korjattava.

Samalla oikaistaan se vääristymä, jolla eniten ansaitseva väestönosa nostaa tarpeettomasti sijoitusvarallisuutensa arvoa, eli käytännössä vähiten ansaitsevien elinkustannuksia. Tuollaisia summia kun ei saa uppoamaan mihinkään järjellisiin hankintoihin. Kenenkään verorasitetta ei ole tarvetta nostaa, koska lisääntynyt kysyntä vilkastuttaa elinkeinoelämää kaikkinensa ja tulonsiirtojen tarve vähenee. Eniten ansaitsevienkin työkuorma vähenee, kun työmäärä jaetaan tasaisemmin koko porukan kesken. Myös yhteisöverotuoton pitäisi kasvaa kysynnän lisääntyessä.

Esitänkin tältä pohjalta kysymyksen: Miksi hallitus askartelee sellaisten asioiden parissa, jotka eivät ole rikki ja jättää kokonaan huomiotta sen, mikä on täysin hajalla? Eli toisin sanoen, mitä hittoa te oikein touhuatte?

Jos ette kykene ratkaisemaan jäljelle jäävää arvoitusta, eli kuinka hoitaa tämän ongelman taustalla olevat rakenteelliset syyt, niin ehkä joku muu kykenisi paremmin?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

25Suosittele

25 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tähdennettäköön, että eläkeläiset ovat tulonsaajissa mukana, eli suuria eläkkeitä leikattaisiin samassa suhteessa. Koko eläkejärjestelmän voisi minun puolestani korvata perustulolla, jonka päälle kukin ansaitkoon niin paljon kuin lystää, iästä riippumatta. Jonkinlainen porrastus erinäisistä syistä olisi paikallaan.

Perustuloa ei voida toteuttaa eurossa, koska a)tänne karauttaisivat kaikki kynnelle kykenevät ja b)liian suuri osa kasvaneesta kulutuksesta vuotaisi ulos omasta kansantaloudesta. On paljon muutakin kansantaloudellisesti hyödyllistä, mikä euron puitteissa on jätettävä tekemättä.

Todettakoon vielä, että 6 miljardin alijäämässä ei ole huomioitu valtion velan lyhennyksiä, jotka eivät käy ilmi Veronmaksajien sivuilla käyttämästä lähteestä. Muut tiedot ovat Valtiovarainministeriöstä ja Tilastokeskukselta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Perustulo on pitkien puiden perässä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Voi olla, mutta se myös vastaa siihen kysymykseen, ettei ole pakko ottaa vastaan luokattomin ehdoin tarjottua työtä. Sen sijaan kaikki asiallinen työ kannattaa ottaa vastaan.

Perustulo ei saa olla liian iso. Tämä kokeilussa oleva on ihan sopivaa luokkaa, eli sen haarukoinnista voi vähentää miinuksen nelkun perästä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Valtiontalouden alijäämän lisäksi kunnat ovat velkaantuneet vauhdilla viime vuosina unohtamatta kotitalouksiakaan. Kokonaisvelka lisääntynee edelleenkin yli 10 miljardin euron vuosivauhdilla, eikä tähän tekohengitykseen ole juuri loppua näkyvissä.

Teollisuudesta on annettu nyt positiivisia signaaleja, mutta tarvittavasta talouden- ja vienninkasvuista kansantalouden oikaisemiseksi ja velkaantumisen lopettamiseksi olaan vielä hyvin kaukana.

Joka kolmas Suomen palkkaeuro maksetaan tänä päivänä julkisen sektorin työntekijälle eläkeeuroista puhumattakaan, joka on melkoista sekin.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Juuri tässä on se ongelma, että kysyntää luo pääasiassa julkinen sektori, koska yksityisellä ei ole haulia ja velat ovat tapissa. Maksukyvyttömille taas ei lainaa voi antaa, vaikka sitäkin maailmalla tehdään edelleen.

Nollakorkoympäristö on ajanut sijoitusrahan kohteisiin, jotka tappavat enemmistön ostovoiman. Esim. USAn joulumarkkinat olivat taas pettymys, vaikka luottokorttia vingutettiin lähes ennätyksellisesti. Suurketju Macy's ilmoittikin sulkevansa 68 myymälää ja 10 000 pihalle. Ravintolapuoli yskii ja tuotannollisia työpaikkoja menetettiin.

Keskuspankeillakin on eväät lopussa terveen kasvun luomiseen.

Juha Hämäläinen

Älkää ihmiset unohtako valtion ja kuntien omistamia OY-raakkeja, kuten Kuntarahoitus oyj.

Näihin "rahoitushimmeleihin" piilotetaan velkaa joka päivä aivan samalla kaavalla, kuin Kreikka pumppasi velkojaan omiin valtionfirmoihinsa piiloon, jottei ilkeä komissaari viheltänyt peliä poikki!

Noista "peitefirmoista" saadaan muutama miljardi lisää tähän vuosittaiseen konkurssinsiirtoon!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #16

Totta, meillä on erilaisia rahoitushimmeleitä niin jumalattomasti, että käsitys kokonaisvelkaantumisesta on pahoin hämärtynyt. Lisäksi vertailuissa on julkiseen sektoriin yhdistetty yksityinen eläkejärjestelmä, joka on ollut ainokainen ylijäämää tuottava osa-alue, eikä sekään enää sijoitustuottojen kuihtuessa.

Onhan näistä kirjoiteltu, mutta menee heikosti perille.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Täyttä asiaa, mutta kommariksihan sinut tuosta järkipuheesta leimataan.

Tosiasia on se, että ellei maailmaa haluta posauttaa pirstaleiksi, tuohon tulonjaon perusteelliseen uudistukseen mennään – luultavasti kuitenkin itketään ja mennään. Pahimmillaan siihen liittyy rankkaa väkivaltaa, koska on täysin mahdollista että varallisuudestaan verisesti kiinnipitävä omistajaluokka posauttaa mieluummin koko maapallon avaruuspölyksi – itsensä lisäksi – kuin alistuu kohtuulliseen elintasoon. Aika skeptinen olen minkäänlaisen rauhanomaisen tulonjaon onnistumiseen, niin välttämätön kun se tulee olemaankin.

Tuohan on sosialismia, sanotaan. Kenties onkin, ja väliäkö sillä miksi sitä kutsutaan, mutta mitä se on se sosialismi? Ei ainakaan sitä, mihin siellä sun täällä kiirehdittiin ennen kuin aika sille oli ollenkaan kypsä. Sosialismiin siirrytään vasta pakosta, sitten kun muuta ei enää voida kuin tulla sopuisasti toimeen keskenään, ellei ihmiskuntaa haluta tuhota.

Synkkääkin synkempi ennustukseni on, että suurin osa maailmasta tuhotuu juuri yllämainituista syistä, ja jäljelle jääneiden on pakko ryhtyä järjelliseen yhteistoimintaan, elleivät hekin halua tuhoutua. Todennäköisesti rähinät alkavat vasta kun meistä ikäihmisistä on aika jättänyt, mutta jälkeläisemmehän tästä meidän aikamme mässäilystä sitten kärsivät, ja kovasti kärsivätkin.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitos kommentista ja valitettavasti pelkään ihan samaa. En tosin ymmärrä, miten se tekee minusta kommarin tai varakkaasta keppikerjäläisen, jos vuositulot tippuvat satasesta kahdeksaan kymppiin. Eihän tässä mitään tasatulomallia esitetty.

Muuten tuli kyllä tosi hiljaista.

Onko nyt niin, että ministereille olisi kannattanut opettaa alakoulun matikan oppimäärä, vai että minulle ei olisi kannattanut?

Vai onko tämä noin neljässä tunnissa tehty puolitoistasivuinen vaikeaselkoisempi kuin Kataisen Himaselta tilaama 700-sivuinen?

Olisin toki onnellinen, jos saisin tonnin per sivu, kuten Himanen :)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Olisiko muuten mitään, jos näistä voisi keskustella ihan avoimesti?

Voin itse aloittaa. Olen itse parhaimmillaan ylittänyt aika reippaastikin tuon maagisen 30 tonnin vertailurajan euroissa, mutta se tapahtui jo markka-aikana. En nähnyt siinä silloinkaan mitään järkeä, koska työmäärä kasvoi sitä mukaa kun väki väheni ympärillä. Siihen aikaan tessikorotukset oli aivan järjettömiä.

Sittemmin tilanne on tasoittunut ja olisin aivan tyytyväinen pariin tonniin kuussa, mutta eihän se niin mene yksityisellä puolella. Pahimmillaan tienasin keskimäärin alle 700 euroa käteen kuussa, vaikka juoksin reilusti yli 2000 tuntia vuodessa jokaisen euron perässä erikseen.

Sitten päätin, ettei kenenkään pidä olla noin saatanan tyhmä ja laskin elinkustannukset sellaiselle tasolle, että tuollakin summalla pärjää jotenkin. Se on toki knaftin puoleisesti, mutta lähdetään sitten vakavissaan liikkeelle kun ei tarvitse enää ilmaiseksi ahteriaan uhrata.

Enkä aio pitkään tätä menoa radikalisoitumatta katsella. Väkivaltaiseksi en ryhdy, mutta voin tällä osaamispohjalla tehdä taloudellisesti jotain hyvin ilkeätä näiden veijarien kannalta. Vieläpä täysin laillisesti.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Jotenkin tuntuu siltä, että jos on taipumusta katsoa vähänkin ympärilleen, vaihtoehdoiksi jäävät vain sulkea silmät tai radikalisoitua tavalla tai toisella. Eikä se toinen tapa ole mitään herkkua, siinä näet sitten itkevät kaikki.

Toki on se koko ajan yhä teorettisemmaksi käyvä vaihtoehto, nimittäin se, että valtiaat ottaisivat järjen käteen. Tai edes se, että kansa alkaisi ajatella ennen kuin käy äänestämässä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

On aivan käsittämätöntä kun ottaa huomioon, että tuohon porukkaan mahtuu vielä kaiken lisäksi peräti 441 000, joilla vuositulot on alle 5 000 euroa. Sen lisäksi tulee vielä miljoona, joilla ei ole minkäänlaista tuloa. Siinä on tietysti lapset ja nuoret.

Mullakin on sentään ollut yli 5000 euron tuloja jo 15-vuotiaasta, kun silloin palkallista työtä oli tarjolla jokaiselle halukkaalle. Täysin vieras tilanne tänä päivänä.

Käyttäjän SeppoTossavainen kuva
Seppo Tossavainen

Toteat alussa: "Ensinnäkin, herrojen laatima ”kilpailukykysopimus” teettää entistä enemmän tunteja palkan nousematta. Mikä ihmeen järki on lisätä tuotantoa, kun sitä vastassa on globaali kysyntälama ja kotimarkkinat pilalla?"

Kysymyksesi on samalla kannanotto, mutta tosiasiat eivät tule kritiikkiäsi: Hallituksen kiky-politiikassa on todella erittäin paljon tervettä järkeä. Yksi järki on se, että Suomi toimii avoimessa kansainvälisessä taloudessa, jossa viime kädessä on voimassa kysynnän ja tarjonnan laki. Vaikka monet toista väittävätkin, niin talouden kysynnän ja tarjonnan lakia ei kukaan eikä mikään mahti maailmassa ole voinut syrjäyttää. Asiaa tutkittiin Neuvostoliitto -nimisessä testilaboratoriossa 70 vuotta ja kokeilun tulos oli: talous jossa kysynnän ja tarjonna laki yritetään sivuuttaa ei toimi.

Samaa kysynnän ja tarjonnan lain vastaista toimintaa on testattu Venetzuelassa ja kokeilun tulos on näkyvissä: ei toimi.

Aiot siis radikalisoitua. Mikäs siinä siitä vain. Kirjoituksessasi et kuitenkaan tuo esille mitään sellaista uutta tai vakuuttavaa tietoa, minkä perusteella hallituksen politiikka olisi virheellistä. Et myöskän viitsi miettiä sitä että jos oletkin laskenut väärin... ja radikalisoidut väärien laskutoimitusten takia. Kannattaa tarkistaa, onko laskukoneessasi pilkku oikeassa paikassa.

Tosiasia on, että millään tällaisella "Tein yksinkertaisen laskuharjoituksen..." ei pystytä pureutumaan asian ytimeen.

Tulot ja menot on saatava tasapainoon ja työtä on tehtävä sekä omaksi hyväksi että kokonaisuuden hyväksi. Mikään temppu tai nopea laskelma ei muuta asiaa.

Asian ytimessä ovat sosiaalituet, työttömyyskorvaukset ja palkkataso. Ihmiset tekevät jatkuvasti päätöksiä siitä, pitäisikö mennä työhän vai olisiko kannattavampaa pysyä työttömänä ja nostaa sosiaalitukea. Antelias työttömyyskorvaus on yksi keskeinen tekijä, jolla valtio ostaa työntekijöitä pois markkinoilta. Valtio näin lisää velkaansa ja samaan aikaan sekä yksityiset että julkiset palvelut voivat kärsiä työvoimapulasta.

Työn hinta on noussut Suomessa liian korkeaksi. Menetimme kauppoja ja työttömyys sekä valtion velka kasvoivat ja velka kasvaa edelleen. Siihen tarvittiin muutos.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Hallitus soveltavat yritysmaailman oppeja valtion hallintoon. Eivät vain toimi siinä.

Tottahan valtio säästää, kun sosiaalisia tulonsiirtoja pienennetään. Tuskin montakaan työtöntä potkitaan töihin sillä, että leikataan korvauksia. Ei työpaikat siitä lisäänny. Kaikki leikkaukset ovat pois ostovoimasta.

Työn hinnan korkeudesta ollaan montaa mieltä. Palkkojen alennus vähentää sekin ostovoimaa. Pienet viilaukset eivät paranna todellisuudeessa vientimahdollisuuksia, mutta aiheuttaa haittaa kotimaiselle tuotannolle ostovoiman pienenemisen kautta ja myös verotulojen alenemisen.

Nyt huudetaan, että kasvu on alkanut. Jätetään kertomatta, että ei meidän ansiosta. Veto tulee EU:n ulkopuolelta. Seuraava pienikin lasku maailmataloudessa pudottaa meidät taas miinukselle.

Hallituksen virhe on se, että se toistaa kirjaimellisesti EU:n talouskuripoliriikkaa, joka hyödyttää Saksaa ja nakertaa lähes kaikkia muita. Hallitus ottaa sieltä, missä ei ole otettavaa, mutta jättää mahdollisuudet käyttämättä. Kun siihen lisätään uskomaton into yksityistää kaikki irti saatava kohta myytäväksi, niin vaikea tuota on hyvänä hallitsemisena pitää.

Tämä kaikki saattaa ehkä pienentää valtion menoja hiukan, mutta kansalaisten nettotuloja se ei kasvata. Vain kourallinen väestä kerää hyödyt.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #12

Juuri näin Erkki ja pilviä on todella taivaalla, kun katsotaan EUn ulkopuolellekin. Brexit ja Trump heikentävät vientimahdollisuuksiamme länteen, emmekä aiokaan olla kilpailukykyisiä Aasian markkinoilla. Veimmehän sinne ilmaiseksi kaiken tietotaidon jo tämän jatkosarjan edellisessä numerossa. Sittemmin ovat kehitysessä ajaneet kahta puolta meistä ohitse useimmilla toimialoilla.

Ei me pärjätä viennissä, ellei meillä ole terve ja monimuotoinen kotimarkkina. Nyt ei todellakaan ole, eikä ole ollut pitkiin aikoihin.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Juuri sitähän minä kritisoin, että tässä toimitaan tarjonnan ja kysynnän lakeja vastaan, vieläpä avoimessa taloudessa, kuten toteat. Tosiasia nimittäin on, että kysyntähuippu saavutettiin ennen finanssikriisiä ja sen jälkeen ylituotantoa on yritetty purkaa ja yritykset ovat yrittäneet pärjätä paremmin lähinnä fuusioitumalla. Kuitenkin ylikapasiteettia on ylläpidetty tukiostoin ja me kalliimman kustannustason maat olemme tässä alakynnessä. Ero on niin valtava, että tuollaiset kikyt ovat aivan näpertelyä suhteessa tarpeeseen.

Mielestäni pääsin oikeinkin ytimeen ja laskelma tukee empiirisiä havaintoja. Usein niistä tehdään tarpeettoman monimutkaisia, vaikka simppeli riittää täysin, kun ymmärtää kansantalouden ja markkinoiden perusteet. Näin simppelin laskelman voi tarkistaa ihan päissäänlaskuna. Alijäämäähän on reilu tonni per suomalainen. Jos siitä huolimatta on virhe lipsahtanut, niin osoittanet sen?

Varsinainen ongelma ei ole palkkataso, vaan sivukulut, ylisuuret elinkustannukset suhteessa kilpailijoihin ja kannustinloukut, joiden purkamiseen ensimmäinen järkevä toimi on perustulokokeilu, vaikkakin puutteellisena.

Kaikissa länsimaissa työn hinta on liian korkea ja ne kaikki menettävät hyvälaatuisia työpaikkoja. Esim. jenkeissä Obaman kaudella hävisi miljoonia kokoaikaisia tuotannon työpaikkoja ja tilalle tulleista 94 % on osa-aikaisia tai tilapäisiä. Työllisyysaste on historiallisen alhainen, vaikka työttömyysprosentit on kikkailemalla saatu näyttämään hyviltä.

Esittämäni tapa on omiaan alentamaan kustannuksia, vaikkakaan ei läheskään tarpeeksi, mutta siltä osin jätinkin arvoituksen, johon hallituksella pitäisi olla kyky reagoida. On Sipilän porukka aikaansaavampi kuin edeltäjänsä, mutta siihen nyt ei paljoa vaadita. Fundamentit ovat kuitenkin raskaasti pielessä.

Lopulta avoimessa taloudessa on kyse paluusta orjakaupan aikakaudelle ja kilpajuoksusta pohjalle. Ilman omaa rahapolitiikkaa siinäkin kisassa tulee raskaimmin turpaan.

Olen muuten itsekin pitkäaikainen yrittäjä, mutta Suomeen en laita kolikkoakaan likoon, ellei erota eurosta. Suurin osa kaveripiiristä ja tuttavista on tehnyt saman johtopäätöksen.

Käyttäjän SeppoTossavainen kuva
Seppo Tossavainen Vastaus kommenttiin #15

Periaatteessa luvut ovat laskettavissa, mutta päätökset jos niitä halutaan ovat yleisä. Jos palkka alenee, niin sivukulut alenevat. Lisäksi hallitus alensi sivukuluja (siirsi palkansaajille). Jos olet sitä mieltä kuin tässä kommentissa, niin sitten olet tukemassa hallituksen tekemiä oikeita päätöksiä etkä "radikalisoidu".

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #25

Jos palkka laskee, niin ennen kaikkea ostovoima laskee ja kysyntä. Sivukulut menee "säästötilille", jonka hoitajilla on liian iso siivu toisessa kupissa painavien elinkustannusten muodostumisesta.

Palkan alentamisesta on yrityskohtaisesti lyhyellä tähtäimellä etua, mutta kansantaloudellisesti ja pitkällä tähtäimellä haittaa.

Tietenkin on ymmärrettävä, että palkoissa on oltava joustoa toimialoittain, mihin yleissitovat tessit ovat olleet myrkkyä ja siten monen ennen kannattavan toimialan tie on noussut pystyyn. Niitä hommia tehdään nykyään ulkomailla.

Japani on tämän vuoksi ollut stagnaatiossa jo pari vuosikymmentä ja nyt on lännen vuoro jumittua samaan ongelmaan. Jokaisen ensisijaisena tehtävänä pitäisi olla toimivista kotimarkkinoista huolehtiminen, minkä Trump tietää ja sen mukaan tulee myös toimimaan. Sillä tulee olemaan rajut vaikutukset meihinkin, mutta se on jo toinen juttu.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Seppo, voisit olla oikeassa, ellet olisi väärässä, mutta koska olet väärässä, et voi olla oikeassa. Sinun on syytä ryhtyä opettelemaan ajattelua, ainakin sen alkeita. Yhdenkoon sukkahousut eivät sovi kaikille, eli euro(n arvo) istuu jossakin määrin Saksan talouteen, mutta ei esimerkiksi Suomen emmekä ilman omaa itsenäistä keskuspankkia ja sen liikkellelaskemaa, kelluvaa valuuttaa pärjää emmekä tule pärjäämään. Ruotsi on päinvastaisesta hyvä esimerkki, vaikka sillä onkin omat ongelmansa, asuntolainojen räjähtäminen käsiin ja tämän, eteenpäin työnnetyn räjähdyksen, kannattelema kulutuskysyntä. Ilman omissa käsissämme olevaa säätövälinettä (talouden ja yhteiskunnan) kone ei käy normaalisti.

Edellisellä pelikaudella tehtiin kaksi miltei perättäistä ja perusteetonta yhteisöveron pudotusta ja niin saatiin luotua lisää talouden ongelmia, sillä yhteisövero oli merkittävä kuntien toiminnan tasaaja. Ongelma ovat lisäksi suuret ja ylikansalliset välistävetäjät, jotka syövät kuormasta eivätkä anna keisarille edes sille kuuluvaa, ja toisaalla pk-sektori, joka taas tarvitsisi monenlaisia helpotuksia, ja joita ei ole.

Tanskan mallin mukainen tasaeläkejärjestelmä on toteuttamisen arvoinen tai joka tapauksessa mielekäs eläkekatto esmimerkiksi noin 3000 euroon. Julkisten yhteiöiden johdolta/keskijohdolta optiot poistoon, sillä monopoliasemassa toimivilta ja verovaroista rahoituksensa saavien on tyydyttävä itsessään hyvään peruspalkkaan tuollaisissa tehtävissä. Yksityinen sektori vetoaa liiankin helposti ja heppoisesti johtonsa suhteen siihen, että ellei tämä amerikkalainen malli (ylimmälle ja miksei myös keski)johdolle ylihulppeista palkoista ja palkkioista on syytä saada takaisin pohjoismaisen mallin mukaiseksi: ei mielettömiä tulotasoeroja, sillä ei kenenkään työ toiseen nähden, suoritusportaasta tyystin riippumatta, ole sitä miten tätänykyä maksetaan.

ST: "Asian ytimessä ovat sosiaalituet, työttömyyskorvaukset ja palkkataso."

Olet ulkona. Totaalisen ulkona. Porrastettu perustulo laajasti sovellettuna ja alv-vapaus tiettyyn, aika korkeaan rajaan asti pk-sektoria ajatellen sen sijaan ovat ytimessä.

Suurimman osan työhistoriastani olen työskennellyt yksityisellä sektorilla, tovin julkisella ja nelisen vuotta free lance -kääntäjänä, joten myös yrittämistä tunnen.

Maj-britt Ahonen

helpompi on kamelin mennä neulan silmän läpi, kun rikkaan päästä paratiisiin, paitsi tietysti rahoillaan paratiisi saarille, minne ei köyhällä ole koskaan rahaa mennä, oikeen rahan ahnetta potuttaa, kun pennin latia ei saa arkkuun mukaansa.

Käyttäjän SeppoTossavainen kuva
Seppo Tossavainen

Hallituksen on noudatettava politiikkaa, joka toimii. Ei kannata toimia luulojen varassa. Työttömät ja pienituloiset ovat varmoja hyötyjiä, kun työttömyys alenee.

Sosiaalitukiin liikaa sijoittava yhteiskunta takaa köyhyyden jatkumisen. Tukiin keskittyvän politiikan seurauksena ei ole hyvinvoinnin kasvu, vaan päinvastainen kehitys: velkaantuminen, hyvinvointipalvelujen ja sosiaalitukien supistuminen ja köyhyyden kiteytyminen pysyväksi.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Juuri sitähän minä tuossa yritin selittää. Työttömyys ei näillä toimilla alene kuin aivan hetkellisesti ja minä etsin pitkän tähtäimen ratkaisuja. Siellä oli präntättynä suunnilleen; keskeinen kysymys onkin lähinnä se, miten nämä 1,5 miljoonaa köyhintä saadaan palkanmaksun piiriin.

Siihen ei ole ratkaisu mikään 9 euroa päivältä tempputyöllistäminen.

Kannattaa ehkä lukea vielä kerran ajatuksen kanssa lävitse.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Työntekijälle ei pitäisi olla ongelma alentaa palkkoja jos elinkustannukset vastaavasti vähenevät. 200 pois vuokrasta, 200 pois palkasta, ±0.

Minkäänlaista toimintaa elinkustannusten alentamiseen ei ole näkynyt, päinvastoin.

Kustannustason vertailu jo EU:n sisällä antaa valtavan skaalan eikä tarvitse miettiä, mikä on kehityksen suunta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Juuri näin. Kustannustason alentaminen on se olennaisin pointti, eikä sitä voi kivuitta tehdä ilman omaa rahapolitiikkaa. Kreikasta voi katsoa, miten sisäinen devalvaatio onnistuu.

Suomalaiset alkavat tajuta 30 vuotta liian myöhään, millaista on elää avoimessa taloudessa ja vapaan liikkuvuuden alueella.

Tässä vaiheessa olen itse kiinnostunut siirtymään ehkä Viroon, missä kustannustaso on 30-40 % alhaisempi. Käyn silti vielä talven aikana ainakin Bulgariassa, missä elinkustannus on 90 % Suomea halvempi. Kyse on vain siitä, onko sieltä löydettävissä itselleen sopivaa elinkeinoa. Myös Espanjassa on kontaktipintaa. Samoin Saksassa.

Suomeen jääminen ei tule kyseeseen ilman euroeroa.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Minä en nyt oikein ymmärrä, että miten 6 miljardin euron poisto kierrosta lisää ostovoimaa ja luo työpaikkoja? Olenko ymmärtänyt jonkin asian väärin?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ei mitenkään ja se oli arvoituksen ydin. Sillä ainoastaan kuitataan julkisen sektorin alijäämä nopeasti terveimmällä mahdollisella tavalla.

Keskeistä on luoda ostovoimaa vähävaraisimmille palkanmaksun, eikä tulonsiirtojen kautta, mikä puolestaan on jokseenkin mahdotonta ilman euroeroa ja kotimarkkinoiden tervehdyttämistä.

Meillä on kyllä reservissä odottamassa yksityisen sektorin asiallisesti palkattuja työpaikkoja jokaiselle halukkaalle, mutta siihen tarvitaan oma raha- ja aluepolitiikka. Jos niitä ei saada, peli on pelattu.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tämähän se juuri ihmeellistä tässä pelissä onkin, että tarvitaan jatkuvaa kasvua, jotta pyramidi pysyy pystyssä. Palkanmaksuun siirtymistä kannatan, mutta ongelmia siinä näkyy riittävän. Ongelmia on myös tuon euron kanssa.

Nyt piipahdan salilla.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #24

Kun tämä meidän talousjärjestelmä on rakentunut sillä tavoin, että noin kahden prosentin vuotuinen kasvu on pakollinen, jotta ihmisillä olisi töitä ja kaikki pyörisi jotenkin.

Nyt kasvu on ollut monet vuodet nollan tuntumassa. Hankaluudet ovat kasvaneet. Ei tämä malli hyvä ole, mutta ei taida olla muitakaan vaihtoehtoja.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #27

Erkki, tekemätöntä työtä olisi aika lailla pilvin pimein, mutta ei ole poliittisia edellytyksiä tehdä siitä kannattavaa euron puitteissa.

Se nyt vaan menee niin, että markalla saa suomalaisen metsurin ja eurolla saa virolaisen tai jonkun muun. Suomalainen menee joko kortistoon tai työllistyy pellehyppyrahoilla. Jos ei halua sitä, siirtyy niin alhaisen kustannustason maahan itsekin, että sieltä voi keikkailla Suomessa niin kauan kuin täällä rahat riittää ja elää ruhtinaiksi, kunnes voi palata ostamaan palan suomalaista konkurssipesää.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen Vastaus kommenttiin #29

Meillä on kaksi vaihtoehtoa: oma valuutta ja sen avulla sopeutuminen tai sisäinen devalvaatio. Molemmat tähtäävät samaan. Edellinen on helpompi ja jälkimmäinen tuskallinen ja tehoton. Edellistä on toteutettu menestyksellä useaan otteeseen, jälkimmäistä on yritetty nyt epätoivisesti ilman sanottavaa tulosta.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tämä velkaantuminen ja korkojen karkaaminen ulos piiristämme on syy kaikkeen.

Ajatellaan suljettua yksityissektoria jossa on 1000 nahkaa rahaa liikkeellä. Tuota rahaa voidaan pyöritellä miten vaan, mutta mitenkään se ei lisäänny ellei ulkopuolelta tule lisää rahaa.

Otetaan valtio mukaan, joka osin pyörittää noita 1000 nahkaa ja se on lisäksi ottanut ringin ulkopuolelta velkaa 100 nahkaa, joka sitten lähtee pyörimään tuon aikaisemman lisäksi.

Lisätään sitten mukaan ulkomaan kauppa. Sovitaan, että viennin ja tuonnin ero on 200 nahkaa viennin hyväksi. Nyt markkinoilla pyörii jo 1300 nahkaa jokaisen tahon otettavaksi.

Oletetaan, että tuo valtion velka pitää nyt maksaa pois, jolloin potista häviää korkoineen 110 nahkaa. Mikäli yksityisen sektorin nahat on myös peräisin lainoista, niin kun ne sitten maksetaan pois korkoineen, häviää nahkoja ulkopuolelle 1100 nahkaa. Tiedän, että laskelma ei voi pitää paikkansa, mutta laitoinpahan vain ajatuksia herättämään. Yhteiskuntamme pyörii esimerkin mukaan nyt 90 nahan voimalla.

Nyt ollaan eurossa ja kaikki lainaaminen tapahtuu, niin mistä? Mihin korkotuotot menevät?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Eikä vain velat ja korot karkaa. Tuttavapiiristä lähtee ensi viikolla Teneriffalle yli 20 hengen porukka pistämään elämää risaiseksi ja siihen menee suuri osa vuoden tienesteistä. Sitten meillä on alkoholituontia, itärajan bensiinikauppaa ja muuta lisääntyvää ostosta niin Virosta kuin Ruotsista, eli suuri osa lainatusta korollisesta velasta kulutetaan suoraan muiden talouksien tukemiseen.

Sitten on tietenkin verovuoto ja siirtolaistyövoiman kotiinsa viemä osuus samasta velkapotista.

Suomen kansantalous vuotaa siis pahemmin kuin seula, eikä sille ole eurossa tehtävissä yhtään mitään. Parempi ehkä antaa periksi ja imeä vain osansa tästä vuodosta tavalla tai toisella. Isänmaallisuus on näissä hommissa ylellisyyttä, johon ei ole varaa.

Täällä ei nyt ymmärretä, miten vakavien asioiden kanssa on leikitty.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Noita mainitsemiasi kohtia voi laittaa kohtaan vienti/tuonti. Vakavista asioista on kyse. Velan ja koron luonne on sisäistettävä. Tähän yhtälöön en viitsinyt laittaa mukaan rahan hamstraamista, sillä kyllä yhtälö ilman sitäkin on jo tarpeeksi raju.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tärkein meinasi unohtua listalta, eli energiakauppa, missä meillä on vuosittain ollut tuollaista 4-8 miljardin alijäämää. Tilisiirron saajatiedossa lukee Venäjä.

Tosin sitä hieman tasapainottaa öljytuotteiden vienti, mikä on hieman yllättäen ollut viime vuosina suurin vientitulojen lähteemme.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Oletetaan, että tuo kaveripiiri on ottanut velkaa 100 nahkaa. Tuo raha on pyörinyt järjestelmässä viikkoa vaille koko vuoden, mutta nyt sitten velka on pystytty maksamaan pois korkoineen 110 nahkaa ja lisäksi taskuun on jäänyt 10 nahkaa. Nyt nuo voitot 10 nahkaa pistetään haisemaan ulkomailla. Järjestelmään jää nyt 20 nahkaa vähemmän kuin aikaisemmin muiden korkojen hankkimiseen. On tämä aika ihme menoa.

Tällä en halua syyllistää matkailijoita, sillä kyllä kaikki ovat lomansa ansainneet. Ihmettelen vain ääneen tätä järjettömyyttä

Meneekö kommenttini liikaa ohi aiheen?

Juha Hämäläinen

Kaivoin hieman noita valtion 100% omistamien yhtiöiden velkamassoja.....

Finnvera oy:

Vastuut miljoonaa Euroa.
Lainat ja takaukset 2 285
Vientitakuut ja erityistakaukset 17 436
Vientiluotot 4 240

https://www.finnvera.fi/Finnvera/Sijoittajille/Vuo...

Fortum oy on myös heiman veloissa, mutta se helpottuu hetkessä nostamalla hintoja, kunnes kansalaiset eivät enää jaksa maksaa....

http://www.fortum.com/fi/sijoittajat/velkarahoitus...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Mullakin on pirtissä valtiontakaus, kun sellaisen ostin. Jos lähtö tulee, eikä ostajaa löydy, niin tiirikat pankin tiskille ja menoksi. Selvitelköön loput keskenään. Minua ei kiinnosta. Olen jo niin monta itseeni kohdistunutta konkeloa selvittänyt.

Nuo Finnveran ehdot on muuten tosi tiukkoja, mutta se ei vaikuta mitään kun iso luuta alkaa lakaisemaan.

Juha Hämäläinen

Tämäkin pulju pitää sisällään jokusen miljardin joita ei (kai) lasketa valtion eikä kuntien velkasaldoon:

https://www.kuntarahoitus.fi/tietoa-meista/tunnusl...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #39

Näin tietääkseni on ja se on muistaakseni kuntien omistama. Joskus katselin sivustoa, mutta eihän sen taseesta ottanut pirukaan selvää. Voisi tietysti penkoa syvällisemminkin, mutta kaikki palkaton pälyily ei jaksa kiinnostaa.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

"Kysymys on siis enimmäkseen siitä, miten 1,5 miljoonaa köyhintä saadaan palkanmaksun piiriin. Se nimittäin riittää helpostikin generoimaan puuttuvan talouskasvun ja edellä alentuneet verotuotot, koska tällä porukalla on eniten potentiaalista kulutustarvetta."

Leikataan elinkustannuksia ja siirretään siitä syntynyttä pelivaraa palkanalennuksiin. Myös perustulo käyttöön.

Vaikutus on kahdenlainen. Kilpailukyky työvoiman hinnan suhteen kasvaa. Sen lisäksi ihmiset voivat tehdä vaikka muutaman päivänkin pituisia työkeikkoja, jolloin pienemmillekin yrityksille syntyy kasvumahdollisuuksia. Nämä muutaman päiväkin työkeikat tuovat ihmisille lisää rahaa kulutukseen ja sekin työllistää.

Minusta tässä on kaksi juurisyytä. Liian suuret elinkustannukset ja jäykkä työllistymistä estävä tukisysteemi.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Jorma, just aivan täsmälleen näin! Tässä ainoan heikkouden tekee euro, joka aiheuttaa meille tuossakin tapauksessa kauppataseen alijäämää ja mahdollisesti ulkomailta meihin kohdistuvaa sosiaalishoppailua. Sen tasapainottamiseksi ainoa vaihtoehto on oma, joustava valuutta.

Toki tarvitaan muitakin rakenteiden muutoksia, mutta tuossa sille luodaan pohja.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Miten ajattelit leikata elinkustannuksia ja siirtää syntynyt pelivara palkkoihin siten, että se todella toimisi?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Periaatteessa se on ihan laskennallinen operaatio, kun vaihdetaan eurosta omaan valuuttaan. Palkkataso määrittyy vastaamaan sen hetken varallisuusarvoja ja valuutan ulkoinen arvo muuttuu suhteessa kilpailukykyyn. Tuotantoa ja työpaikkoja syntyy automaattisesti tänne ja tuontitavaran hinta nousee. Jonkinlainen ongelma on ulkomainen velka, mutta ei me olla vastuussa sellaisesta, mihin viekkaudella ja vääryydellä edeltäjät on sutaisseet nimiä alle.

Tarina kertoo että Esko Aho allekirjoitti Maastrichtin sopimuksen edes lukaisematta sitä läpi. Taisi olla neuvotteluprosessia vetänyt Heikki Haavisto kun tuon kertoi. Sen jälkeen on tehty paljon pöllöjä sopimuksia syyntakeettomassa tilassa.

Panee sopijat lusimaan, niin se on sillä selvä. Niin ne teki Islannissakin. Velkojille levitellään käsiä. Niin se Trumpkin aikoo tehdä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

http://www.stat.fi/tup/suoluk/suoluk_kotimaankaupp...

Tuossa kokretisoituu euron kauppaongelmat, kun katsoo tilannetta noiden euromaiden kanssa.

Käyttäjän VilleLahti kuva
Ville Lahti

"Valtion tulopuoli oli viime vuonna noin 49 miljardia ja menot 55 miljardia, eli väliin jäi aiemmin mainittu 6 miljardin aukko. Jos se jaetaan tasan yli 30 000 euroa tienanneiden kesken, siitä tulee 3 476 euroa per henkilö. Jos veronkorotusten sijaan tämän porukan palkkoja leikattaisiin keskimäärin 6,7 %, olisi tuo alijäämä kuitattu kokonaisuudessaan. Aivan näin suoraviivaisesti ei tietysti voi laskea, mutta tämän suuremmasta asiasta ei ole kyse, mikä tuli itsellenikin yllätyksenä."

Kansainvälisessä vertailussa Suomen veroprogressio on erittäin jyrkkä (http://www.kaleva.fi/uutiset/talous/veronmaksajat-...). Eli ajattelit sitten niin, että sen lisäksi, miten me progressiolla jo nyt rankaisemme keskituloisia (ja niitä muutamaa hyvätuloista), me vielä keksisimme lisäprogressiota. Miksi? Ja vielä tärkeämpi kysymys: mitä se tekee ihmisten motivaatiolle kehittää itseään ja pyrkiä parempiin asemiin yhteiskunnassa? Miksi tehdä paljon töitä, että oma osaaminen olisi arvokasta, jos kaiken lopputuloksena kaikki se työ pyyhkäistään pois ja tasataan tulot kaikkien kesken.

Se todellakin on sosialismia. Sitä on kokeiltu mm. Neuvostoliitossa, DDR:ssä, Jugoslaviassa ja Tsekkoslovakiassa muutamia mainitakseni. Kokeilut eivät ole olleet menestyksiä.

Ihmisellä täytyy olla jokin syy työskennellä, pyrkiä eteenpäin elämässä. Miksi ihmeessä viedä loppukin motivaatio niiltä, jotka vielä jaksavat kouluttautua ja esimerkiksi perustaa yrityksiä?

Koulutetuilla on myös vaihtoehtoja, eihän Suomi suinkaan ainoa paikka maailmassa ole, missä elää ja tehdä työtä, vaikka yksi mailman parhaista maista onkin.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ville, et nyt aivan oivaltanut tätä kokonaan, eli idea on se, että velkaantumisen välittömään katkaisemiseen tarvitsemme 6 miljardia, mikä tulee siitä, että julkisella sektorilla suoraan työskentelevistä ja sinne palveluja myyvien yritysten työntekijöistä ne, jotka ansaitsevat yli 30 000, alentavat palkkaansa keskimäärin reilut 10 %. Heidän verotuksensa ei nouse, vaan laskee, jolloin käteen jäävissä tuloissa ei tapahdu kummoistakaan muutosta.

Verokertymä paikataan sillä, että nyt vähiten ansaitsevalle kolmannekselle porukasta luodaan edellytykset pääosin yksityisen sektorin palkallisiin töihin, mikä on hyvin yksinkertaista. Meillä on ne työpaikat reservissä ja rahoituskin onnistuu, muuttamalla hieman markkinoiden painopistettä. Tämä porukka poistuu siis sosiaalisten tulonsiirtojen parista ja siirtyy palkattuun työhön, jolloin koko sosiaalisektorilta säästetään helposti vuosittain vähintään 10 miljardia. Samalla heidän tuloistaan päästään myös keräämään veroa, mitä nyt ei tapahdu, kuin lähinnä alvin kautta.

Sinun veroasteesi siis laskee. Vaikka bruttopalkkasi on pienempi, jää käteen muutaman vuoden siirtymäjakson jälkeen vähintään sama summa, mitä aiemminkin tienasit.

Ellei tähän muutokseen olla valmiita, voimme kaikki siirtyä saman tien maltillisemmin verotettuun ympäristöön ja Oy Suomi Ab menee konkurssiin.

Ihan yksinkertaisuudessaan, suurituloisimmat luopuvat lyhyen tähtäimen eduistaan, jotta kaikki saavuttavat pitkällä tähtäimellä enemmän.

Minä olen jo luopunut ja tyytyisin ihan suosiolla 20-25 tonnin vuosituloihin, eikä minulla ole mitään sitä vastaan, että sinä tienaisit ahkeruudellasi 100 tonnia ja ylikin. Myös näillä pienituloisilla pitää olla jokin syy työskennellä ja se ei voi olla mikään muu kuin työstä saatu palkka, jonka avulla voi toteuttaa sitten muita, omalle elämälle tärkeitä arvoja.

Ainakin itse pitäisin häpeällisenä, jopa typeränä, keskittyä yksinomaan omiin tienesteihini muiden oikeuksia tallomalla, koska joudun joka tapauksessa maksamaan heidän toimettomuutensa yhä korkeampina veroina ja sosiaalisten ongelmien hoitokuluina.

Mihin tämä henkilökohtaisen vapauden ja sosiaalisen vastuun raja on sitten sopivaa vetää ja kuinka se toteutetaan, lienee ikuinen puheenaihe ja siihen on erilaisia tapoja. Itse en pidä siitä, että tapa määritellään valtion taholta, vaan sen pitäisi olla yhteisön asia. Oli se yhteisö sitten yritys, kunta, kylä, lääni tai mitä tahansa. Ne muodostavat joka tapauksessa sidonnaisuuksia, joiden puitteissa jokaisella on myös osavastuu kokonaisuudesta.

Jos se on kommunismia, niin hyvä on, olen mielelläni kommunisti tässä suhteessa.

Toimituksen poiminnat