iitimo

Velat suomalaisille, rahat ruotsalaisille

Luuletko vieläkin ihan tosissaan, että rahaa on oikeasti olemassa? On tietysti, mutta vain murto-osa siitä, mitä kuvittelit. Ruotsalainen rahoituskonserni kampanjoi teemalla ”rahaa suomalaisille”, mikä ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Velat tulevat suomalaisille, korot ja lyhennykset, eli rahat ruotsalaisille.

Leikitään, että menet autokauppaan, kuten moni tekeekin, ja sinulla on tonni käsirahaa, mutta haluat kymppitonnin auton. Jos sinulla on vakituiset tulot, niin ei ole mikään ongelma saada 9 tonnin vippiä vaikka 5 vuoden maksuajalla. Kaikkein hienointa on, että rahaa, jonka luulit lainaavasi, ei ole olemassa missään. Se syntyy kirjanpidollisella toimenpiteellä siinä vaiheessa kun raapaiset nimesi luottosopimukseen. Tätä kutsutaan rahoitusalalla luotonlaajennukseksi, kansanomaisemmin vivuttamiseksi.

Rahoitusyhtiöt eivät kuulu normaalin pankkisääntelyn piiriin, eli niille ei aseteta käytännössä minkäänlaisia vaatimuksia oman pääoman suhteen. Aika tyypillistä on, että niiden omaa pääomaa, eli oikeata rahaa on 2 % luokkaa taseesta kansainvälisesti katsoen. Yleensä kyseessä on vielä kansainvälinen konserni, jolla on toimipisteitä useammassa maassa, joista vähintään yksi on aina veroparatiisi, kyseisen yhtiön kohdalla Kypros. Omistusjärjestelyt ovat niin monimutkaisia, ettei niistä saa oikeastaan kukaan selvää.

 

Okei, teet luottodiilin tämän yhtiön kanssa 9 000 euron lainasta, jonka vuosikorko on noin 9 % (kuluineen korkeampi). Tätä rahaa rahoitusyhtiöllä ei tarvitse olla, vaan sille riittäisi 2 % tuosta, eli 180 euroa. Maksat sen siis viisinkertaisena jo käsirahassa. Sitten ryhdyt viideksi vuodeksi maksamaan korkoa ja lyhennystä rahalle, jonka autokauppiaan kanssa loitte tyhjästä juuri äsken rahoitusyhtiön puolesta. Autolle synnytettiin samalla arvo, mitä vastaava summa luki hintalapussa.

Auto toimii tietysti vakuutena, jos et kykenekään velkaa sovitusti maksamaan. Siinä tapauksessa rahoitusyhtiö hakee auton ja sinulle jää koko loppuvelka, josta mahdollisesti vähennetään ulosotossa saatu erotus kulujen jälkeen. Päinvastoin, loppuvelkaasi lisätään viivästyskorkoa ja perintäkulua ihan riittävästi. Perintäyhtiö saattaa jopa kuulua samaan konserniin, mistä alkuperäinen velka tuli. Kaikki tämä on automaattisesti ulosottokelpoista. Rahoitusyhtiölle diili on käytännössä täysin riskitön, sinulle ei.

Ainoa syy, miksi kuvittelet rahan olevan olemassa on se, että hankit sen tekemällä työtä jollekin muulle, joka puolestaan pystyy maksamaan sinulle palkkaa vain sen ansiosta, että joku muu otti toisaalla velkaa täsmälleen samalla mekanismilla.

 

Eikä siinä toki kaikki. Teit diilin rahoitusyhtiö X Suomi OYn kanssa, joka puolestaan osoittaa tilinpäätöksessään ottaneensa vastaavan suuruisen lainan X Kypros LTDltä hiukan alhaisemmalla korolla. Siten X Suomi OYn tulos jää muiden kulujen jälkeen kovin vaatimattomaksi, eikä se pysty maksamaan Suomen valtiolle veroja juuri lainkaan. X Kypros LTD sen sijaan käärii muhkeat voitot ja maksaa Kyprokselle veroa vain murto-osan siitä, mitä Suomen valtio olisi perinyt. Tätä kutsutaan verosuunnitteluksi ja se on täysin laillista.

No, kukaan ei tietysti ole selvillä, ketkä kaikki omistavat X Kypros LTDstä siivun vaikka panamalaisen yrityksen kautta. Sieltä on mukava nostella verotonta osinkoa ja sijoittaa se uudelle kierrokselle, mistä parilla satasella saa kymppitonnin plus korot. Kuka nyt niin tyhmä olisi, että tekisi ruumiillista työtä tällaisen sijaan?

Jos käteisen rahan käyttöä rajoitetaan, syntyy tulevaisuudessa käytännössä kaikki raha talouteen tällä menetelmällä ja kirjanpidossa numerot näyttävät todella komeilta. Miksi siihen ei pyrkisi, kun se vaikuttaa varsin kannattavalta liiketoiminnalta, perintää tietysti unohtamatta?

 

Toivotankin sinulle menestystä rakkineesi maksamiseen ja työn iloa, mitä siihen tarvitaan runsaasti!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (39 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ehkä sinun olisi hyvä myös ymmärtää, että juuri tämä samainen järjestelmä on aivan keskeinen osa Euroopan suunniteltua pankkiunionia. Jotkut nimekkäämmätkin persoonat ovat äityneet arvostelemaan systeemiä.

Muutama vuosi sitten eläkkeelle jäänyt Britannian keskuspankin pääjohtaja, Mervyn King loihe lausumaan: "Kaikista mahdollisista tavoista rahoittaa taloutemme, olemme kenties valinneet kaikkein huonoimman." Hän nauttiikin pankkiiripiireissä epäsuosiota, mikä tuskin eläkeläistä heilauttaa.

Huonompi juttu on, jos alan työtehtävissä erehtyy höpöttämään hiukan loivemman ahneuden puolesta, kuten IMFn edellinen johtaja Dominique Strauss-Kahn. Hän huomasikin lehdestä, että oli valtavista tuloistaan huolimatta tullut raiskanneeksi hotellisiivoojan ja erotettiin virastaan. Syytteet tosin kumottiin jälkeenpäin, koska näyttöä ei saatu. Dompan saattaa olla työlästä päästä uudelleen alan hommiin, ellei joku konkurssikypsä valtio tarvitse erityisen taitavaa konsulttia.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Feissarissa muuten tuli erittäin hyvä kysymys, joka antaa aihetta täydentää heti tähän kommenttiketjun alkupäähän nähtäville, eli "Mistä ne rahoitusyhtiön tappiot syntyvät?"

Ne syntyvät siitä, että toki rahoitusyhtiön on kirjattava taseeseensa koko velkasumma korkoineen ja kuluineen. Ellei se onnistu sitä ajan myötä perimään, joudutaan loppuvelka kirjaamaan tappioksi, eli se on katettava muista tuotoista.

Tuottoja syntyy tietysti vain sitä mukaa kun lyhennyksiä ja korkoja maksetaan. Kun tämä ylijäämä käytetään rahoitusyhtiön omien kulujen lisäksi osinkoihin ja bonuksiin, pienenee sen oma pääoma tietysti sitä mukaa. Normaalitilanteessa onkin turha hautoa liikaa rahaa yrityksen tilillä, vaan se jaetaan varsin avokätisesti yhtiökokouksen päätöksellä yleensä ulos.

Ongelma syntyy siinä tilanteessa, kun pääomaa ei ole tarpeeksi jäljellä suuren määrän velkakirjoja mädätessä yhtäaikaisesti käsiin.

Näitä mittaavat tunnusluvut ovatkin rumentuneet roimasti varsinkin viime vuodesta lähtien ja edellinen katastrofi siis "selätettiin" 2008 alkaneella keskuspankkien interventiolla.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Oletteko muuten sattuneet törmäämään tutkimuksiin, joiden mukaan köyhyys ja rikkaus saattavat johtua geneettisestä perimästä? Tai siitä, että sosioekonominen asema yhteiskunnassa periytyy vanhemmilta lapsille?

Voitte pohtia tätä ehkä hiukan syvällisemmin ja miettiä, kuka myöntää rahoitusta tällaisten tutkimusten tekemiseen, ja miksi.

Käyttäjän kaijaolinarvola kuva
Kaija Olin-Arvola

Tuossa lopussahan itse sanot, että kaikki maksetaan työllä. Näin tapahtuu, koska työ on ainut arvon luoja. Toiset ovat vain päässet asemaan, missä he ovat saaneet periä menneiden sukupolvien toisten työllä luoman omaisuuden, jonka ovat työn tekijöiltä riistäneet.

Eniten minä sitä ihmettelen, miksi ihmiset suostuvat tekemään työtä pienen eliitin omaisuuden kartuttamiseksi! Hyvin on aivopesu onnistunut.

Vaikka raha olisi velkaa, ilman työtä sitä ei kukaan saa kuin korkeintaan varastamalla. Ja kun tarpeeksi syvälle katsotaan, niin kaikki omistaminen onkin varkautta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Minun mielestäni tässä tapauksessa arvo määritellään velkasopimuksia laadittaessa, ja sitten jokainen osapuoli vain toivoo, että velallinen saa työllaan maksetuksi sitoumuksensa verran arvonmuodostusta.

Sen sijaan työ on ainoa, mikä luo todellista vaurautta. Tosin sekään ei kestä ilman jatkuvaa kunnossapitoa, eli taas työtä. Se, mitä nyt on tehty, on työn arvon pudottaminen suhteessa varallisuuden arvostuksiin, mikä pysäyttää talouskasvun.

Omistaminen voi toki olla varastamista, mutta ei sen sitä tarvitse välttämättä olla. Työlle puolestaan ei synny oikein houkutusta tuottaa arvonlisää, jos piilee jatkuva riski siitä, että työn tulokset voidaan riistää tuosta vain ja todeta, ettei sinun paikkasi ole täällä. Ei ole suurtakaan väliä, omistaako työnsä kohteen vai saako siihen pitkäaikaisen hallintaoikeuden, mutta tällainen vakautta tuova elementti ylläpitää tulevaisuuden uskoa ja motivoi työhön usein enemmän kuin siitä saatava palkka.

Yhteisöllisempi luonne pärjännee hyvin riittävien hallintaoikeuksien kanssa ja vähemmän yhteisöllinen haluaa omistaa. Historia on osoittanut, että molemmilla saadaan aikaan sekä hyvää että suurta pahaa.

Kun asiaa pöyhii vähän enemmän, löytää sen pahan takaa useimmiten juuri velkaan perustuvan arvonmäärityksen kiroukset. Ellei sitä korjata, meillä jatkuu ikuinen taistelu vasemman ja oikean laidan kanssa, jotka kummatkin ovat sekä oikeassa että väärässä. Koska sama arvonmääritys on pätenyt koko elinaikamme ja pitkään sitä ennen, emme hoksaa yleensä hakea vikaa siitä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Taitaa vieläpä olla nykyään niin, että riittää kun hankkii nuo pari prosenttia noin kuukauden viiveellä. Eli kun otat sen käsirahan vastaan, arvon lainaaja, niin muista toimittaa osa siitä "vakuudeksi".

Sitten markkinoillemme työnnetään 10000 ja poistetaan reilusti enemmän ehdoista riippuen. Nykyinen velkaantuminen kyllä lypsää maatamme tyhjäksi varallisuuksista.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tuossa on ehkä jotain osasyytä siihen, että hankalien omistusjärjestelyjen lisäksi, on vaikeaa pitää kirjaa vaikkapa kotitalouksien ottamista kulutusluotoista.

Niinpä tilastokeskus ilmoittaakin lopettaneensa kyseisen tilastoinnin, ja miksi ei, kun tilastoilla ei ole käyttöarvoa?

Ameriikan ihmemaasta löytyy sen sijaan tilasto, jonka mukaan jenkkien autolainakanta on noin 1 400 miljardia dollaria. Laina-ajat ovat pidentyneet jo 7-8 vuoteen, mikä tarkoittaa yleensä sitä, ettei käytetyn kotteron arvo vastaa jäljellä olevan velan arvoa.

Ei hätää. Aivan samoin kuin finanssikriisissä, autorahoittajat niputtavat näitä nk. subprime-lainoja ja myyvät edelleen parhaan A-ryhmän sijoitustuotteina erilaisille rahastoille. Nehän ovat hyvin korkeariskisiä, mutta siitä huolimatta niitä saattaa olla useammankin eläkeyhtiön salkussa ja yksityisilläkin jopa tietämättään pankkinsa käyttämän hedge-rahaston kautta.

Tällaista kuraa on suurin osa koko maailman taloudesta ja sitten ihmetellään kun ei oikein uskalla investoida.

Juha Hämäläinen

Tuota subremea voisi käyttää Suomessa esim seuraavasti hyväkseen ja Suomi lähtee nousuun.......

"Oletetaan että jossain kuntaliitoksesta selvinneessä kaupugissa avataan ravintola. Kaupungissa on suuri määrä alkoholisoituneita työttömiä, jolla ei ole varallisuutta eikä ostovoimaa. Tämä näkyy ravintolan myynnissä ja omistaja päättää alkaa myymään viinaa velaksi.

Kaikki ovat tyytyväisiä. Viina virtaa ja myyntiä syntyy, mutta ongelmat kerääntyvät ja omistaja on pakotettu pankkiin. Pankkiiri kuuntelee omistajan ongelmat ja sanoo, ettei se ole ongelma se on mahdollisuus. Tässä on uusi finanssi-hitti. Vuosi sadan joukkovelkakirja

Pankkiiri selittää, että nämä lainat paketoidaan uudestaan ja myydään eteen päin. „Sillisalaatin“ hinnaksi tulisi 70 % arvosta. Ostajan ongelmaksi jää saada alkoholisteilta loput kolmekymmentä. Velkakirjalle keksitään komea lyhenne BTL (baaritiskilaina).

Seuraavaksi idea laajenee isompiin pankkeihin ja he keksivät nostaa tästä joukosta esiin alkoholisti-ylioppilaat. Tämä joukko työstetään vielläkin varmemmaksi joukkovelkakirjaksi. Velkakirja saa nimekseen RTO (riippuvuudentiiivistämisobligaatio). Lainojen kysyntä kasvaa ja aina isompia pankkeja ja ravintoloita liittyy kuvioon. Kaikilla on hauskaa!

Hauskaa Valpuria!

Vapun jälkeen kansan eteen tuodaan uusin vielä isompi lainapaperi, johon kerätään tervemaksaiset tohtorit ja muut akateemiset RTO-papereista. Mainio erittäin varma velkakirjatuote! Tämä tappotuote saa nimekseen KOT (kuolemaontaattu). Tämän loppuun asti sievennetyn tuotteen uskallamme viedä jo luottoluokitus-firmojen aulaan. Nämä luokittelijat tekevät sen mitä lupaavat ja arvioivat miten parhaaksi näkevät.

Standard´s & Poor´s eli keskivertoiset ja yksinkertaiset, Moody´s eli luonnevikaiset saavat tehtäväksi tuotteemme arvoittaminen. Maksettuamme tarpeeksi näille kahdelle saamme tuotteelleemme AAA-luokituksen (AlkoholiAuttaaAhdingosta).

Tähän tuotteeseen tulee mukaan myös kaikki suurimmat sijoittajat ja varsinkin kapakat kautta maailman. Kaikilla on hauskaa ja kukaan ei ole köyhä eikä kipeä, kunnes paikallispankin johtaja tarvitsee osan sijoittamistaan rahoista lähikapakan tiskillä keinuvalta alkoholistilta.

Tässä vaiheessa singahtaa TV-ruutuun vakava vastuunkantaja ja kertoo, että tämän maailmaa järisyttävän finanssi-kriisin pelastamiseksi on avattava sateenvarjo, soittaa palokunta ja ottaa niskalenkki."

https://vapaakulkija.wordpress.com/2014/04/30/haus...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #12

Kiitos Hämis! Tässähän tuli yksinkertaistettuna se, mitä pankkiirit myyvät asiakkailleen "sofistikoituneina sijoitusinstrumentteina".

Jos piensijoittaja kuulee pankinjohtajansa suusta tuollaisia sanayhdistelmiä, voi olla aivan varma, että kohta menee kaikki.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #12

Muistutettakoon vielä, että tämän kaltainen "bisnes" ei ole mitään nappikauppaa.

Esim. Deutsche Bankin on laskettu altistuneen vuonna 2012 55 605 miljardin arvosta johdannaisiin.

Samaan aikaan pankin varat olivat 2 012 miljardia ja vastuut 1958 miljardia.

Sillä oli taseessaan positiivisia johdannaisia 768 mrd ja negatiivisia 753 mrd, eli tulosta tehdään todella korkean riskin tuotteilla, kun lainat eivät nollakorkoympäristössä tuota juuri mitään ja talletukset tuottavat tappiota.

Lainoja olikin ulkona "vain" 397 mrd ja talletuksia 577 mrd.

Vertailun vuoksi koko Saksan BKT oli tuolloin noin 2 500 mrd.

DB on päässyt makselemaan hiljattain miljardisakkoja syyllistyttyään ties mihin puliveivauksiin johdannaisilla rahaa tehdessään. Sen oma pääoma on siis aivan hilkulla pitämään pankki pystyssä. Jos tallettajat alkaisivat vetää rahojaan ulos, kävisi Lehmanit tuossa tuokiossa. DB vaan on monin verroin suurempi ja sen vivutuskerroin on jo huomattavasti korkeampi, mitä Lehmanilla konkurssin aikoihin.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

TÄSSÄ Taloussanomien Jan Hurrin rautalankamalli maailman reaalirahoista ja "pilvissä" olevista virtuaalirahoista: alaspäin olevana pyramidina: Olemme pahasti kupla-/bittitaloudessa:

http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-200000...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Pankkien ja rahoitusyhtiöiden ainoa riski on siinä, että liian suuri osa niiden asiakkaista menettää maksukykynsä, eikä velan vakuutena olevan omaisuuden arvo riitä myydessä kattamaan syntyneitä tappioita.

Tällaisia "järjestelemättömiä" luottoja esim. Italian pankeilla on julkisesti kerrottu olevan noin 360 miljardia euroa, mikä saattaa olla vasta jäävuoren huippu. Toinen ongelma tulee siitä, kun näiden tappioiden realisoitumista pelkäävät sijoittajat vetävät taseen toisella puolella olevat varansa pois ja pankin pääoma romahtaa. Sillin siltä yksinkertaisesti loppuvat rahat, mitä talletustilien haltijat tulevat kyselemään.

Talletuksetkaan eivät ole sinun rahaasi, vaan pankin velkaa sinulle. Jos se ei pysty maksamaan, niin sitten sinulla ei ole talletuksia. Sitä varten on talletussuoja, missä veronmaksajat yhteisesti takaavat pankin maksavan talletukset tiettyyn rajaan saakka.

Tämän mekanismin takana seisoo koko korttitalo, joka pysyy siksi pystyssä, että EKP ostaa jatkuvasti näitä mätiä velkakirjoja markkinoilta 60-80 miljardin euron kuukausivauhdilla. Ongelma on se, että pankeilla ei ole enää riittävästi maksukykyisiä velallisia.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

Keskuspankit ovat pahasti kriisiytyneet elvyttäessään. Milloinkahan "ostettu aika" on tullut päätepysäkille?

http://alusta.uta.fi/artikkelit/2016/11/15/kirjast...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tästä ovat tosiaankin kovin monet asiantuntijatkin varoitelleet jo pitkään.

Sanoisin, että keskuspankkien ostama aika ja valheet on kulutettu loppuun tämän vuoden aikana ja eivät ne niin typeriä ole, etteivät tietäisi sitä itsekin.

Niiden ei tarvitse odottaa muuta kuin sopivaa syntipukkia ja nostaa korkoja, jolloin koko systeemi romahtaa oman painonsa alle.

Kuka olisikaan sopivampi syntipukiksi kuin lähipäivinä virkaansa astuva Donald Trump, tuo velan mestari?

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho

Joku pankkiiri sanoi että jos ihmiset tiedostaisivat miten pankki- ja finanssitalous maailmassa toimii, vallankumous systeemiä vastaan tapahtuisi vuorokaudessa.

Suurin osa meistä on työorjia jotta meistä voi tulla velkaorjia jotta meistä voi tulla materian orjia.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Näitä sitaatteja on paljon, tässä pari:

"If the American people ever allow private banks to control issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and the corporations will grow up around them, will deprive the people of all property until their children wake up homeless on the continent their fathers conquered. The issuing power should be taken from the banks and restored to the people, to whom it properly belongs." Thomas Jefferson in the debate over The Re-charter of the Bank Bill (1809).

"The bank hath benefit of interest on all moneys which it creates out of nothing."

William Paterson, founder of the Bank of England in 1694, then a privately owned bank.

"Let me issue and control a nation's money and I care not who writes the laws." Mayer Amschel Rothschild (1744-1812), founder of the House of Rothschild.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Hohhoijjaa! Aina sitä viisastuu. Ostin käytettynä autoni 6 -v. sitten Svea Ekonomin rahoitusluotolla (60 kk, eli 5 -vuotta). Auton hinnaksi tuli varmaankin lähes tuplat alkuperäisestä, en uskaltanut edes laskea.

Hirvitti alkuun, miten vähän pääoma lyhenee, kun kaiken maailman korot ja maksut pienensivät kuukausimaksun osuutta. Mutta minkäs teit, kun hinku autoon oli ja myyvä yhtiö tarjosi rahoitusmahdollisuuden. Toinen vaihtoehto olisi tietenkin ollut kysyä lainaa pankista.

Auto on maksettu ja vieläkin aika ajoin manailen, miten kalliiksi tuli.

Tosin kulkuneuvon hyöty on ollut hintansa väärtti. On käyty työssä, jonne julkisilla olisi mennyt 1 h suuntaansa, on kuskailtu lapsenlapsia, on käyty synnyinseudulla, jonne ei julkisilla pääse, on kuljetettu lemmikkejä hoitoon ja viimeiselle matkalleen.

Järjestelmä näyttää kuitenkin olevan armoton. Ja miksipä Ruotsi ei käyttäisi tilaisuutta hyväkseen. Suomalainen maksaa aina.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kaikellehan on oltava jokin arvonmäärityskeino, jotta rahaa pystytään vaihdannan välineenä käyttämään. Ei siinä mitään.

Kun tämä nykyinen arvonmääritys perustuu silkkaan pyramidihuijaukseen, eli ensimmäiset saavat rapeat tuotot ja viimeisiltä viedään kaikki, en pidä sitä ihan tolkullisena tapana toimia. Jos tietoisesti ryhtyy tähän mukaan, voisi oikeus käyttää termiä "syyntakeeton", "täyttä ymmärrystä vailla" tai "julistettava holhouksen alaiseksi".

Sama mekanismi aiheuttaa nk. liiketoimintasyklit (business cycle), joka kestää keskimäärin 7 vuotta ja tämän jälkeen uusia velallisia ei riitä nyljettäväksi ilman suurempaa operaatiota.

Myös pankkikriisien tahallinen aiheuttaminen on helppoa, kuten silloin, kun Suomi piti saada mukaan ecuun, euroon ja unioniin. Satutko muistamaan, että silloinkin asialla oli mm. George Soros ja suomalaisena bulvaanina hääräsi muuan Pentti Kouri? Heillä oli merkittävä rooli siinä, että Suomen talous saatiin niinkin kuralle kuin saaatiin.

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Aina kun mahdollista, pyrin hankkimaan vain säästämälläni käteisellä - nukun paremmin velatta ja rahoittajia vältän lihottamasta entisestään. Ajoin 23-vuotiaalla lahjoitusajopelillä viime talven työmatkat, 100 km/päivä ja tiesin kulkineen olevan elinkaarensa päässä. Niinpä käytin säästöjä ja hain hyvissä ajoin mieleni mukaisen, polttoaineveroja mukavasti kerryttävän 15-vuotiaan Alfan Italiasta. Sen kilpiin saattaminen yllättäen veikin kuukausia, jona aikana vanha Fiatini hajosi lopullisesti. Niinpä olin pakotettu siirtymään kahden auton loukkuun ja hankin 17-vuotiaan, muutaman sadan rahan Fiatin tilalle ja mainiosti se pelittää, mutta valitettavasti polttoaineveroja kertyy kovin vähän. Autorahoitusyhtiöt eivät toilailustani hyötyneet, mutta vähät killingit paloivat auton ohessa kahteen Milanon matkaan, josta toinen vain yksisuuntaisena ja kokemusta rikaampana takaisin.

Autorahoituksesta toiseen esimerkkiin eli asuntorahoitus. Kiinteistömaailma ja Huoneistokeskus omien pankkiensa kytkyssä taitavat olla alan K- ja S-ketjun vastineet, joskin OP-kiinteistökeskus on kohtuukokoinen toimija ja paikallisia/alueellisia toimijoita riittää. Asunto lie suurin yksittäinen hankinta useimmille ja pankkirahoituksesta kun on kysymys, pankkien vakavaraisuusvaatimus on muistaakseni peräti 8 prosenttia, mutta entä se tosiasiallinen vakavaraisuus. Samaa tyhjästä luomista tämäkin.

Vaan Ruotsiin takaisin. Ruotsalainen runoilija Axel Fredenholm suomennetussa teoksessaan Näin olen kuullut kertoo nuoruutensa Intiasta. Hän tapasi gurun, jolta tiedusti maailman perusteista, minkä varassa maailma lepää. Guru vastasi, että maailma lepää elefantin varassa. Fredenholm täsmensi kysymystään: entä minkä varassa se elefantti lepää - vastaus: toisen elefantin varassa. Fredenholm pohti, tohtiiko kysyä vielä ja tohti. Kysymys: minkä varassa se toinen elefantti sitten lepää - ja, guru jo ärtyneenä: aina vain elefantteja koko matka aina loputtomiin asti.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Joo, tuo asuntovarallisuusmyyttihän on aivan samalla pohjalla ja nimellisarvo voi nousta ainoastaan niin kauan kun velallisten määrä lisääntyy tai lainaa saa löperömmin ehdoin.

Nythän lainaa saa jo lähes korotta ja jossain (kuten Ruotsissa) sitä ei tarvitse edes lyhentää. Korko kattaa tavallaan omissa nimissä olevan kämpän vuokran ja tosiasiallinen omistaja on pankki. Erittäin riskialtis kuvio tuokin.

Onhan Suomeenkin lanseerattu jo pidennettyjä laina-aikoja ja Kuntarahoitus näköjään toimittaa kuntien investointeihin kertalyhenteisiä vippejä. Vanha laina vaan korvataan 40 vuoden päästä uudella ja homma on sillä selvä. Ellei näin toimittaisi, suurin osa Suomen kunnista olisi jo konkurssissa, samoin valtio.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

On käsittämätöntä ettei yksikään varteenotettava poliitikko tai puolue ole puuttunut tähän systeemin perusvirheeseen, että yksityiset liikepankit ja rahoituslaitokset luovat rahaa tyhjästä. Rahanluonnin yksinoikeushan kuuluisi valtion keskuspankille.

Nyt yksityiset liikepankit ja rahalaitokset luovat tyhjästä rahaa ja lainaavat sitä valtiolle. Näin valtio ja sen kansalaiset velkaantuvat, ja joutuvat sitten realisoimaan omaisuuttaan monesti pilkkahinnalla. Voitot korjaa yksityisten liikepankkien ja rahalaitoksien omistajat, ja jos bisnekset ajautuvat karille, valtio tulee veronmaksajineen apuun ja näin valtio ja sen veronmaksajat maksavat omat lainansa moneen kertaan.

Tässä vähän IMF:n tutkijoiden tutkimuksia, siitä minkälaiset hyödyt tulisivat valtiolle ja sen kansalaisille, jos rahan yksinluontioikeus olisi valtiolla.

http://rahanvalhe.puheenvuoro.uusisuomi.fi/122196-...

Ainoa keino korjata nykyinen systeemi, on estää yksityisiltä liikepankeilta ja rahalaitoksilta rahanluonti ja ottaa se valtion haltuun. Toki jokainen talousasiantuntija, pankkiiri ja poliitikko tämän tietää, ja jokainen kansalainen voi vain miettiä sitä, miksi läpimätää järjestelmää pidetään yllä valtion ja sen kansalaisten tappioksi?

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

Talousdemokratia yhdistyksenä pitää aihetta esillä ja Itsenäisyyspuolue ajaa asiaa - arvaa, rakastavatko pankit/pankkiirit IPU:n kaltaista toimijaa ja saako se vaalitukea rahaa rahalla synnyttäviltä ja muuten pimeämielisiltä. Fiksut toimijat on aina liiankin helppoa myös ajaa ongelmiin (vrt. Dominique Kahn-Strauss, Timon kommentti nro 1) ja ellei tämä auta, "sattuu" onnettomuus, tapaturmainen kuolema, katoaminen tms. Ovatko nämä voimat valmiit syöksemään lyhytaikaisten maallisten etujensa vuoksi vaikka koko maailman sotaan, jopa ydinsotaan? Tietysti.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ahneus on loputon, samat pankkiirisuvut ovat historiassa rahoittaneet sotien molempia osapuolia ja keränneet sota-aikanakin hyvän tilin itselleen. Tällä hetkellä he ovat niin vahvoja, että varmaan aloittavat vaikka ydinsodan, jos katsovat bisnestensä olevansa uhattuina.

Puristavat varmaan poliitikkoja palleista minkä kerkeävät ja keinoilla millä hyvänsä?

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Varteenotettavat poliitikot ja heidän puolueensa eivät puutu, kun eivät ymmärrä itsekään, eivätkä edelleen ota selvää.

Poliitikot valitaan kansasta, jonka edustajat ovat, ikävä todeta, enemmän tai vähemmän kapean ymmärryksen kansalaisia.

Monilta puuttuu koulutus, taito ja tieto. Useilla, Suomen eduskuntaan valituista, on heikko yleissivistys, saati kyky ymmärtää ja lukea laajoja lakiselvityksiä. Sori siitä. Mutta tosi on.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Edellisvuonna kaiketi noin 65 rikkainta omisti saman verran varallisuutta kuin puolet köyhimmistä. Viime vuonna riitti 8 rikkainta samaan.

Tuollaisella varallisuusasemalla voi ostaa valtaa, poliitikkoja ja median. Näinhän ne ovat toimineet ja lopputulos on ollut tiedossa vuosisatoja.

Eivät poliitikot mitään muuta niin kauan kun me kansalaiset tämän menon hyväksymme. Ilmeisesti 99 % poliitikoistakaan ei ymmärrä, minkä puolesta toimivat.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Eikös meidän pääministerimmekin ostanut paikkansa Keskustapuolueessa?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #24

Tuota kuviota en tunne, joten "en kommentoi" :) Ehkä oikeuskansleri selvittää muiden muassa...

Käyttäjän fazerinsini kuva
Jouni Suonsivu

...ja ne jotka ymmärtävät, saadaan tavalla tai toisella pois pelistä, kuten Markku Uusipaavalniemi. Puolue- ja ryhmäkuri ovat oivia työkaluja vaimentamaan turhan itsenäisiä ajattelijoita. Muutos todella on mahdollinen vasta jos/kun me, kansalaiset, jotka olemme valtio, tunnistamme asiaintilan ja tunnustamme, että meidän on toimittava.

Kun vain joku/jotkut, vaikka kuinka tosissaankin, toimivat, käy aina vain kuin alla:

O Kemal - Aliki Kayaloglou
https://www.youtube.com/watch?v=JJXe_O2aE1A

(Narrator) Hear now the story of Kemal, a young prince of the East, descendant of Sinbad, who thought he could change the world, but bitter is the will of Allah, and dark are the souls of men

In the eastern lands
once upon a time
the purse was empty
the water stale

in Mosul, in Basra
in the old date palm
in bitterness are crying
the children of the desert

and a young man
of royal blood
witnesses the dirge
and veers towards it

The Bedouins look at him
with a sorrowful glance
and he swears in the name of Allah
that the times will change

When the lords heard
of the boy's fearlessness
they set off with a wolf's fang
and a lion's fleece

From Tiger to Euphrates
and from the earth to the sky
they're hunting down the renegade
to catch him alive

the hordes come down on him
like rampant dogs
and they take him to the Caliph
to tie a noose around his head

black honey, black milk
he drank that morning
before he drew on the gallows
his final breath

with two old camels
with a red war horse
at the gates of paradise
the Prophet awaits

they go now hand in hand
and it's cloudy all around
but the star of Damascus
kept them company

in a month, in a year
they see Allah in front of them
who from his high throne
says to foolish Sinbad

my defeated wise guy ***
times do not change
with fire and knife
the world always goes forth.

(Narrator) Goodnight Kemal
this world will never change
goodnight

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tässä vielä Markku Uusipaavalniemen videohaastattelu aiheesta. Suosittelen kiinnostuneille, koska on aika selkeää puhetta.

Tietysti haastatteluun, kuten tiivistettyyn tekstiinikin, liittyy epätarkkuuksia ja väärin ymmärtämisen mahdollisuuksia, mutta niillä ei kokonaiskuvan kannalta ole suurta merkitystä.

Uran kannalta tällaisia paljastuksia ei kannattaisi tehdä. Uutiskanava FOX esitti Talk Shown, joka kritisoi keskuspankki FEDiä tämän aiheen ympäriltä ja illan isännän työura päättyi tiettävästi 10 minuuttia ohjelman esittämisen jälkeen.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Sain vielä feissarissa palautetta siitä, että olin virheellisesti väittänyt, ettei ulosottoon menneen auton arvoa vähennettäisi jäljellä olevasta velasta. Teksti on korjattu siltä osin.

Ulosotossa saadusta hinnasta vähennetään kuitenkin kaikki kulut ja yleensä myyntihinta on huomattavasti normaalia markkinahintaa alhaisempi.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

On vahvoja perusteita olettaa, että Uusis joutui todellisuudessa jättämään politiikan juuri siksi, että ymmärsi, miten asiat ovat.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Taas yksi hyvä lisäselvennys feissarista:

Kun luottosopimus tehdään niin tässä tapauksessa asiakkaan tonni menee suoraan käsirahana autoliikkeen tilille ja luottosopimuksessa mainittu 9 000 euron pääoman tilittää rahoitusyhtiö sopimuksen mukaisesti autoliikkeelle, joten autoliike saa käytännössä heti koko kauppasumman.

Korot ja lyhennykset hoitavat sitten rahoitusyhtiö ja asiakas autoliikkeestä riippumatta.

Rahoitusyhtiön autoliikkeelle maksama summa voi olla sitten mikä tahansa sekoitus sen omaa pääomaa ja sen velkaa jollekin muulle taholle. Mitä suurempi kioski, sitä halvemmalla se lainaa saa itse ja sen oma marginaali jää suuremmaksi.

Tämä ketjuuntuminen voi jatkua vaikka kuinka pitkälle ja sitä kautta mätien velkakirjojen aiheuttama domino vaikuttaa kaikkiin ketjun osiin.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

"Rahoitusyhtiön autoliikkeelle maksama summa voi olla sitten mikä tahansa sekoitus sen omaa pääomaa ja sen velkaa jollekin muulle taholle."

Sveabankin raha voi olla myös sekoitus mitä tahansa valuuttaa...
http://exchange.svea.com/valutor-kurser/valutaguid...

Ruotsilla on oma valuutta ja "valuuttapumput". Suomalaiset saavat tyytyä euroon ja ilmalämpöpumppuihin.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Valuuttakurssit ja niiden kanssa pelaaminen muodostavat osan bisneksestä, mutta jätetään se nyt mahdollisen infoähkyn vuoksi hyväksi huomautukseksi.

Ilmalämpöpumpuista puheen ollen, meillä Suomessa kehitettyä lämpöpumpputekniikkaa on enää rahtunen jäljellä, enkä ole aivan varma, loppuiko jo viimeinenkin tuotemerkki.

Ruotsalaisilla niitä on useita (maalämpö), mutta valmistettu tietysti lisenssillä ties missä. Meillä siis myyntimiehet ja asentajat käyvät hyvin kannattamatonta kilpajuoksua siitä, minkä ulkomaisen lämpöpumpun saavat lähes talkoilla asennettua. Niinpä meillä ei ole laitevalmistuksesta mitään vienti- eikä verotuloja ja joudumme nostamaan jäljellä olevan työn verotusta.

Tietysti asiaan usein kuuluu, että asiakas maksaa pumppunsa pankin tai rahoitusyhtiön avustamana. Todellinen vuosikorko näissä soppareissa on yleisesti 20-30 %.

Käyttäjän aveollila1 kuva
Antero Ollila

Useimmille asiaan tutustuneille on käynyt selväksi, että koko rahoitus- ja pankkimaailma elää täysin kuplassa. Seppänen on asiasta kirjoittanut, että ns. höttöraha eli yksityispankeissa luotu raha, joka on bitteinä pankkien tietokoneissa, on arviolta 10...20 kertaa enemmän kuin reaalimaailman arvo. Ja se kasvaa luodun systeemin vuoksi koko ajan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kaikki kuplat puhkeavat jonain päivinä, niin tämäkin kupla. Se on valtava tapaus, joka vaikuttaa maailman laajuisesti. Ihmisille selviää, että sillä paperirahalla on vain paperin arvo ja siellä pankin tietokoneissa olevat bittimiljoonat sulivat arvoltaan nollaan.

Kaikki lähti liikkeelle siitä, että pankkien vakavavaraisuusvaatimus vietiin lopulta käytännössä nollaan. Rahaa ruvettiin luomaan tyhjästä lainaamalla. Ei sitä ole pitkään aikaan synnyttäneet valtioiden keskuspankit painamalla rahaa. Pankit eivät todellakaan lainaa heillä olevien asiakkaiden tallettamia rahoja, vaan raha luodaan tyhjästä ja ilmapallo laajenee koko ajan. Monet kuvittelivat, että USA:n vuoden 2008 pankkikriisiin ns. investointipankkitoiminta loppuu, mutta toisin kävi. Homma jatkuu entisellään.

Jotta asia saataisiin raiteilleen, pitäisi toimia kuten paikkakunnan säästöpankki teki vielä 50-luvulla. Katsotaan, onko pankin kassakaapissa rahaa, jota kannattaa lainata tyypille, jonka kaikki tuntevat. USA:n pankkikriisin aikana käytiin haastattelemassa jossain USA:n Taka-Hikiällä olevaa paikallispankkia, joka toimi edelleen niin kuin säästöpankit Suomessa 50-luvulla. He lainasivat vain sitä rahaa, joka heillä oli kassakaapissa muiden asiakkaiden talletuksina ja elivät otto- ja antolainojen korkoeroilla. Heitä ei pankkikriisi koskettanut millään tavalla. MOT.

Siis kaikki rahoitusinstrumentit pitäisi kieltää. Jäljelle jäisi vain rahan talletus ja lainaus sekä yhtiöiden osakkeiden myynti ja osto. Ei mitään futuureita, yms. roskaa.

Minulla on pitempään kytenyt ajatus, että kyllä suurin osa pankkimiehistä ja poliitikoista tietää asian. Ehkä he suhtautuvat tähän niin kuin Titanicin kannella olevat. Soitetaan ja juhlitaan, koska eräänä päivänä sekä talletukset että velat menevät nollille. Hauskinta oli niillä, jotka olivat lainaamalla eläneet mukavasti.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Juuri näin. Yhden lisäpointin voisi tämän valossa vielä nostaa keskusteluun, eli vastuut.

Vastuut ovat tulevaisuuden kulueriä, jotka on luvattu toimittaa sillä oletuksella, että talouskasvu jatkuu vuodesta toiseen suhteellisen vakaana. Kun luvatuista vastuista ei enää pystytä pitämään kiinni, puhutaan kulujen leikkaamisesta, eli luovutaan pakon edessä hiljalleen kaikista lupauksista.

Taseisiin kuitenkin kirjataan ainoastaan sen hetkiset varat ja velat. Kunkin vuoden vastuut pitäisi rahoittaa kassavirrasta ja ellei se riitä, joudutaan jostain lainaamaan lisää korollisena. Se puolestaan kasvattaa tulevaisuuden vastuita entisestään, vieläpä eksponentiaalisesti.

Kattamattomien vastuiden arvo lieneekin sitten jo 100-200 kertaa suurempi kuin maailman yhteenlasketulla bruttokansantuotteella pystytään rahoittamaan. Ainakin talousekspertit ovat tällaisia arvioita esittäneet.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Juuri tällaista keskustelua tulisi käydä eduskunnassa, mutta sieltä ei kuule kuin höpö höpö juttuja valtaosalta kansanedustajista. Tätä keskustelua tulisi käydä maailmanlaajuisesti, koska ongelma on lähes kaikkien valtioiden kohdalla sama. Systeemi kaipaa muutoksen ja jostakin se pitää aloittaa, ja hyvä että asioista sentään keskustellaan edes muutamien valistuneiden kansalaisten kesken julkisesti näillä keskustelupalstoilla.

Talousasiat ovat yksi tärkeimmistä elämän asioista ja siksi on käsittämätöntä että nykyjärjestelmää ylläpidetään ja että sitä on ruokittu niin paljon, että kuplasta on tullut jo maailmanlaajuinen ongelma. Kun se räjähtää, seuraukset ovat katastrofaaliset.

Toimituksen poiminnat