iitimo

Sipilä puhkuu ja puhaltaa, soiko Trumpetti?

Näin Trumpin ”kruunajaisten” ratoksi voisi luoda vaihteeksi hiukan kevytmielisemmän katsauksen siihen, millaista polskaa tanssitaan, kun Trumpetti ensi töräytysensä jälkeen pääsee vauhtiin. Suomi ja USAhan ovat lähes sisaruksia, kuten Soinin meloni ja omena. Sama lippalakkikin saatiin Sipilän hallituksen ansiosta mahtumaan molemmille, tosin sillä erotuksella, että omenaa ei näy tähtilippiksen alta.

Meillä on samanlainen talouspolitiikka, yhteensopivaa sotakalustoa, yhteisiä sotaharjoituksia ja muutenkin jaamme länsimaisen demokratian arvot. Olemme myös päättäväisesti torjuneet kaikkien kansallisten intressien ajamisen, jotta voisimme täysin siemauksin nauttia vapaakaupan tuomasta hyvinvoinnista kaikkien kansojen keskuuteen. Sipilä tosin sai ratkaisevan tuntuisen etumatkan päästyään kansakunnan piikkipaikalle bisnestaustalla reilusti ennen Trumpia. Siten hänelle on ehtinyt jo kertyä näyttöä, miten tehokkaasti yritysmaailmassa koetelluin opein laitetaan maan taloutta kuntoon.

 

Tässä siis hallinnonaloittain opiksi ja ojennukseksi Trumpille, joka vielä on poliittisessa mielessä noviisi Sipilän rinnalla.

Ulkoministeri Timo Soini

Suomella ei ole omaa ulkopolitiikkaa, joten paremman puutteessa ulkoministeri puhuu lämpimikseen ja lämpimästi Turkin EU-jäsenyyden puolesta. Turkin ja EUn suhteet ovatkin lämmenneet erityisesti kansainvälisen ihmiskaupan saralla.

 

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen

Puhuu sujuvasti venäjää, mutta joutuu tyytymään kielen jatko-opintoihin talouspakotteiden estäessä varsinaisen työn hoitamisen. Päivystää Putinin vuotuista soittoa presidentille ja toimii tulkkina, jos soitto tulee.

 

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström

Innovoi vuosisatoja uinuneesta inkvisitiojärjestelmästä työttömien rankaisulaitoksen ja valittelee hallituskumppanien haluttomuutta uudistaa oikeusjärjestelmää siten, että Suomessakin pystyttäisiin noudattamaan kansainvälisiä ihmisoikeuksia.

 

Sisäministeri Paula Risikko

Onnistui kääntämään poliisijohdon katseen 6 euron pizzoista akuutimpiin turvallisuusuhkiin, eli ilmeisen laajan uusnatsiverkoston ja Venäjän valtavan trolliarmeijan muodostamaan konspiraatioon, joka pyrkii valtaan vihapuhetta ja rasismia levittämällä ainakin Forssassa ja homojen vastaisissa mielenosoituksissa.

 

Puolustusministeri Jussi Niinistö

Natoon, vaikka sitten ruotsalaisella sukellusveneellä!

 

Valtiovarainministeri  Petteri Orpo

Pikavippi- ja köyhyysministeri on ollut kiireisin järjestellessään velkoja muiden taskuihin ja omaisuutta omiin taskuihin.

 

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen

Järjestelee maakuntahallintoa lakkautettuihin maakuntiin, joiden jäseniksi kaavaillut kunnat eivät tiedä, ovatko enää olemassa, vai kuuluvatko viereiseen kasvukeskukseen, jonka tyhjä tili on Helsingissä ja rahat Brysselissä.

 

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen

Luonut koulutuspoliittisilla uudistuksilla kielitaitoisille korkeakoulutetuille loistavat mahdollisuudet hakeutua ulkomaille töihin ja elvyttänyt aapismarkkinat vaihdossa tulleille, matalasti koulutetuille kielitaidottomille. Tämä on suomalaista koulutusvientiä parhaimmillaan.

 

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen

Ministeriönsä maksatusmöhläyksen ja Venäjä-pakotteiden avulla saanut lopetetuksi Suomesta suhteessa enemmän maatiloja kuin kukaan ministeri aiemmin ja loputkin ovat talousvaikeuksissa. Kuittasi nopeasti tappion keksimällä nimittää uusia kemian teollisuuden investointeja biojalostamoiksi, millä Suomi täyttää Pariisin ilmastokokouksen kriteerit, ellei EU-tarkastaja satu paikalle.

 

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner

Yhdisti kekseliäästi liikenteen ja viestinnän pakolliseksi kaavailtuun seurantalaitteeseen, vaikka EU-alueelle ei ole ehditty valmistella laitteiden standardia ja kokoaikaisen seurannan sallivia periaatteita. Kaavaillut verouudistukset ovat ehtineet pysäyttämään täysin niin veneiden, moottoripyörien kuin lopulta myös autojen kaupan, kunnes lainsäädäntö saadaan valmiiksi joskus ensi vuosikymmenellä.

 

Elinkeinoministeri Mika Lintilä

Koska maassa jäljellä olevat elinkeinot hoidetaan Slushissa ja Suomi-areenalla, ei elinkeinoministerille jää muuta tehtävää kuin ohjata kasvava maahanmuuttobisnes sopiviksi katsomilleen tahoille.

 

Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila

Saa kunnian viimeistellä Sote-uudistuksen maakuntiin ja kuntiin, joita ei ole olemassa tai ne on lakkautettu. Kaikille on tarjolla ensiluokkaista hoitoa, mutta ei hajuakaan, mistä sen löytää.

 

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula

Avioero- ja huostaanottoministeri ei nyt ehtinyt kiireiltään kommentoimaan.

 

Pääministeri Juha Sipilä

On muuttanut oikeuskanslerin saunakamariin, jotta pystyisi selittämään ministeriensä tekemiset laillisiksi ja päätösvaltaisiksi, joskin syyntakeettomiksi, ettei yhteyttä hänen tai perheensä omistamiin yrityksiin voida näyttää toteen.

 

Suomessa tämä kaikki saatiin aikaan sulassa sovussa. Toisin on Trumpin laita. Hän on ehtinyt jo ennen valtaan tuloaan suututtamaan demokraatit, republikaanit, lehdistön, keskuspankin, Wall Streetin, kaikki maan tiedusteluelimet ja turvallisuusvirastot, kiinalaiset, meksikolaiset, ehkä jopa kanadalaiset, jotka normaalisti eivät hermostu mistään.

Kelvollisiksi ystäviksi hän on arvioinut ainakin Britannian ja Venäjän, joissa vallitsee poliittisesti väkevin kansallismielisyys parhaillaan. Mitä me nyt teemme? Mitä Sipilä uskaltaa tehdä? Miten Trump kykenee edes toimimaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Onko arvauksia, miten monessa USA-virastossa on ensi viikolla uusi pääjohtaja? Tai ainakin vanha erotettuna?

Trump nimittäin joutuu pistämään selustansa järjestykseen, jotta voi tehdä edes jotain kenenkään puukottamatta oitis selkään.

Ja onko muita Meksiko-muurin kokoisia päätöksiä odotettavissa jo tulevalla viikolla?

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Trumpin puhe:

Washingtonin (tai Helsingin) establishmentia vastaan syrjäytetyn kansan puolesta.

Juuri tätä maailma (ja Suomi) tarvitsee.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ajattelin juuri mennä puheen katsomaan vaikka youtubesta erikseen, koska ajatus koko virkaanastujaisista Ylen välityksellä puistatti. Uutisten lyhennelmiin oletan valitun juuri ne osat puheesta, joilla ei ole mitään merkitystä kuin siunailun kannalta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Puhe oli amerikkalaiset painotukset huomioiden oikeinkin hyvä. Jos teot ovat linjassa, niin en näe mitään ongelmia tulla toimeen Trumpin Yhdysvaltain kanssa.

Suomi tarvitsee vastaavat puheet ja ennen kaikkea teot. Tämä avaa suuria mahdollisuuksia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Yle ei ole löytänyt kuin Trumpin vihaajia kertomaan mielipiteensä. Millä ihmeen äänillä Trumpista tuli pressa?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ilmeisesti jotkut ovat järkyttyneitä, ettei suomalaisilla ole äänioikeutta ainakin Yhdysvaltain, Ruotsin ja Venäjän vaaleissa. Virossa on niin halpaa viinaa, ettei niiden puolesta tarvitse äänestää.

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Ylen lähetys virkaanastujaisista alkoi puistattavasti. Studioon pyydetty henkilö (taisi olla Hely Keinänen, yliopistonlehtori) sanoi kuinka tämä on surun päivä. Surun päivä!

Kuinka noin voi sanoa toisen valtion ehkä suurimmasta virallistilaisuudesta. Ja Suomen Yle lähettää sen suoran lähetyksensä alkajaisiksi. Tuollaiset sanat ovat loukkaus USAta ja USAn kansaa kohtaan.

Tuollaiset sanat ovat vihapuhetta. Ylen levittämää vihapuhetta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Osoittaa kyllä tavattoman huonoa käytöstä. Ylen sentään pitäisi olla kansakunnan olohuone juhlatilaisuuksissa, eikä mikään takapihan käymälä. Sitten vielä mokomasta kansallisesta häväistyksestä pitäisi maksaa puoli miljardia vuodessa.

Pelkäsin juuri tuota ja jätin katsomatta. Onneksi puhe löytyi suorana, sensuroimattomana ja Ylen pilalle tulkitsemattomana tubesta.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

USA:lla ja Venejällä on järkevät johtajat. Mistä Eurooppa löytäisi sellaisia?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Nyt on tosiaan molemmilla pragmaatikot ja suoraan puhuvat johtajat vallassa.

Suomessa ja Euroopassa kentän on uudistuttava yhtä kovalla kädellä. Kun likapyykit on pesty, niin puhtain haalarein mukaan hommiin. Nyt pelataan sellaista peliä, missä suomalaiset on pirun hyviä, kunhan valmennusjohto pistetään uusiksi.

Käyttäjän hietanenkaija kuva
Kaija Hietanen

Katsoin puheen france 24:ltä, koska en myöskään kestänyt Yle:ä ja kauhistuin sitä kutsuvieraitten joukkoa. Mitä ne oikein ajattelee siellä Yle:ssä? Ajatteleeko? Minun mielestä myös "totally disrespectful" käytöstä toimittajalta, ja myös vastaavalta toimittajalta. -France 24 on myös puolueellinen, mutta heidän toimittajat ja vieraat osaa sentään ymmärtää toistakin osapuolta. Tosin heillä oli vieraana Eu-kriitikko, joka sanoi hiukan liian kriittisiä äänenpainoja maahanmuutosta, löysi hyviä puolia Trumpista, ja uumoili Marin Le Penin voittavan seuraavat presidentinvaalit, ja hänet siivottiin sitten seuraavan katkon aikana pois. Mutta yritys oli ainakin saada vähän tasapuolisempaa kommenttia. Sen kun näkisi Suomessakin joskus.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ajan henki tuntuu olevan sellainen, että asiayhteydestä riippuen haetaan joko siirappinen konsensus tai sitten roudataan paikalle ehdottomat ääripäät kehittämään draamaa sellaisesta, mistä se aina kaivamalla löytyy.

Kultaista keskitietä on tarjolla kovin vähän. Ehkä osasyynä on sekin, että länsimaissa talous on pahiten kuralla sataan vuoteen, vaikka muuta annetaan ymmärtää. Silloin tosin ei ollut puhettakaan kattavasta sosiaaliturvasta, mikä nyt on riittänyt pitämään yhteiskuntia kasassa näinkin pitkään.

Valtamediassa on päässyt trolleja ja valeuutisia jahdatessa unohtumaan, että oma käytös ja edesvastuuton puolueellisuus on ollut voima, joka vaihtoehtomediat on pinnalle nostanut.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Ei malttanut Ylen propagandakoneisto taaskaan tehdä neutraalia raportointia virkaanastujaisesta, vaan jatkoi jo yli vuoden kestänyttä kampanjaansa Trumppia vastaan.Olisi muuten jopa naurattanut, mutta sitten muistin olevani yksi tuon lystin pakkomaksajista ja huumori loppui siihen.

Mistä Yle löytääkin maamme epäpätevimmät toimittajat näiden ohjelmien rustaamiseen? Jos olisin Kivinen, saattaisi olla irtisanomisia luvassa jo pelkästään ammattitaidottomuuteen viittaamalla, jos eivät osaa, niin kenkää vaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Myös Trump on pakotettu ajamaan perässään roikkuvat rakkikoirat ruotuun, jos aikoo jotain saada aikaiseksi ja parantaa pahoin repsahtanutta yhteishenkeä.

Onhan hän jo julkisesti sättinyt hyvin kovasanaisesti joitakin mediataloja ja näköjään pistänyt oman presidenttikanavan Youtubeen pystyyn. Siihen onkin hyvä vedota, jos toimittajat alkavat leikellä sitaatteja hänen puheistaan selvässä vahingoittamistarkoituksessa.

Puheensakin nojalla hän saattaa kyetä karkottamaan jonkin vastahankaan asettuvan median käyttäjäkunnasta niin suuren osan, että henkilövaihdokset ja linjamuutokset ovat väistämättömiä. Sen lauluja oppii laulamaan, jonka leipää syö.

Sellainen viesti puheesta välittyi, ettei kenelläkään ole asiaa asettua poikkiteloin ja hetken aikaa Washingtonin korruptioporukoissa saattaa käydä aika navakka viima.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Washingtonin korruptioporukoissa saattaa käydä aika navakka viima.

Tarkoitatko isoissa yrityksissä,piilaaksossa,sijoittajissa?

On siinä Trumpilla tekemistä jos vain kansan voimalla saa talouden kuntoon ilman edm.
Kellä rahat,työpaikat,sillä valta.
Myös täällä. Eteläranta 10 ja Pankeilla.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Trump kohdisti arvostelunsa suoraan kongressiin ja välillisesti muihin toimijoihin. Koko roska on täydellisesti korruption läpitunkema.

Kokonaisuutta on hyvin vaikea hahmottaa, jos käsitys on pelkästään suomalaisen median varassa. Itsellänikin kesti vuosia ja tuhansia tunteja selvittää, mistä edes suurin piirtein on kyse.

Vellihousut pois vallasta ja rikolliset lusimaan, niin kyllä se siitä lähtee, joskin alku on vaikea.

Toimituksen poiminnat