iitimo

Äänestin jo, jaloillani

Ei sen puoleen, että merkityksettömät kuntavaalit olisivat kiinnostaneet, vaan kahdesta konkreettisesta syystä. Ensinnäkään, yritystoiminnan tai edes henkilökohtaisesta tulonmuodostuksesta ei voi loputtomiin kustantaa muiden holtitonta rahankäyttöä tai ideologista haihattelua. Toisekseen, jos poliittisia vaikutusmahdollisuuksia ei ole, miksi hakata päätään seinään ja kantaa taakkanaan muiden tekemien poliittisten virheiden seurauksia?

Halusin siis turvata oman kilpailukykyni ja rajusti laskeneen kustannustason avulla nostaa omaa hyvinvointiani, mikä Suomessa osoittautui mahdottomaksi. Lähes yhtä suurena motiivina oli osoittaa konkreettisesti, että poliittisilla päätöksillä on aina seurauksensa ja jonkun niistä olisi kannettava vastuu. Minä se en ole, koska en ole päätöksiä tehnyt ja kuuden vuoden aktiivisella kirjoittelulla tai poliittisia vaihtoehtoja tarjoamalla mikään ei ole muuttunut. Uusi osoitteeni on siten Pärnu, Viro, mihin myös uusi yritykseni Finwin OÜ on rekisteröity.

Firman nimi valikoitui oikeastaan sattuman kaupalla, mutta olen siitä päivä päivältä tyytyväisempi, koska pystyn sen kautta tarjoamaan huomattavasti edullisempia palveluja myös niille suomalaisille, joilla ei ole mahdollisuuksia jättää Suomen verohelvettiä taakseen, tai kansainvälisessä bisneksessä tarvittavia taitoja. Minulla on, mutta Suomessa taidoilleni ei mitään järkevää käyttöä ollut enää pitkään aikaan.

 

Vaikeinta oli luopua isänmaallisuudestaan ja tavallaan lopullisesti hyväksyä se, ettei Suomea varsinaisesti valtiona ole enää olemassa. Jos rippeitä onkin, se on osoittautunut täysin kyvyttömäksi huolehtimaan kansalaistensa ja yritystensä eduista EUn sisämarkkinoilla. Tästä näkövinkkelistä yritykseni on vähintään yhtä kotimainen kuin mikä tahansa ylikansallinen suomalaiskonserni. En vain näe mitään järkeä pitää kiinteää toimipistettä raskaasti ylihinnoitellussa Suomessa, vaan odottelen sen kustannustason laskua edes hieman tolkullisemmalle tasolle, jos sinne on koskaan edes tarvetta palata. Historia tuntuu toistavan itseään, onhan Suomella takanaan valtavat muuttoaallot erityisesti Amerikkaan ja Ruotsiin.

 

Yrityksen perustamisen ja muuton valmistelun pohjalta on käynyt kiusallisen selväksi, miten suuret erot ovat niin taloudellisesti kuin toiminnallisesti Viron hyväksi. Kansalaisoikeudet ja sähköinen ID-kortti hoitui alle viikossa. Yritys hyväksyttiin kaupparekisteriin samana päivänä kun kaupat tehtiin. Arvonlisäverovelvollisuudesta tuli kolme lisäkysymystä sähköpostilla ja paikallisen kirjanpitäjäni vastattua niihin, rekisteripäätös tuli myös samana päivänä.

Niin Pärnun suomalaiset kuin paikalliset ovat olleet ylenpalttisen ystävällisiä ja auttamishaluisia. Koko proseduuri on sujunut niin ällistyttävän kivuttomasti, että tuntuu kohtuuttomalta verrata sitä Suomen painajaismaiseen hitauteen ja kankeuteen. Kaikki tarvitsemani palvelut olen saanut hoidettua sähköisesti ja lähes reaaliajassa. Suomessa tyypilliset viikkojen tai kuukausien odotusajat ovat vain kauhea muisto.

 

Aloitetaan kustannusvertailu siitä, että yritykseni ei maksa veroa lainkaan, vaan verot maksetaan palkoista ja nostetuista osingoista. Voin siis käyttää koko kassavirran yrityksen kasvattamiseen ja omasta sekä työntekijöiden ja asiakkaiden viihtymisestä huolehtimiseen. Palkan ja osinkojen nostamiselle ei hirveitä tarpeita ole, koska elinkustannukset ovat Suomeen verraten vähintäänkin kohtuulliset:

Tilavan kaksion vuokra 200-400 €/kk + muut kulut yleensä 50-100 €/kk (sähkö, vesi, jätehuolto jne.)

Auton pakollinen liikennevakuutus noin 100 euroa vuodessa. Autoveroa ei ole. Diesel on aika lähellä Suomen hintoja, bensiini 30-40 senttiä halvempaa ja ajoneuvokaasu (CNG) noin 50 senttiä kilolta halvempaa. Hankin yritykseni käyttöön pelkästään kaasukäyttöisiä autoja, jollaisia voin välittää edullisesti myös Suomeen, missä kaasu on myös kilpailukykyinen ja ympäristöystävällinen muihin polttoaineisiin nähden.

Ravintoloista saa hyvän aamiaisen tai runsaan lounaan hintaan 2-4 euroa ainakin talvisaikaan. Kesäsesonkina hinnat ovat hieman korkeammat. Paremman illallisaterian hintahaarukka on noin 6-30 euroa paikasta riippuen, mutta esim. todella hyvän pippuripihvin sisäfileestä saa 12 eurolla lisukkeineen. Ruokaa ei juuri missään tarjota ABC-tyyppisiltä rehustuslinjoilta, vaan ne ovat pääasiassa yksilöllisesti valmistettuja annoksia. Kaupan elintarvikehinnoissa suhde Suomeen on suunnilleen samaa luokkaa, joskin kaikki käyvät paljon ulkona syömässä halpojen hintojen ansiosta. Alkoholia saa luonnollisesti kaikista kaupoista ja kioskeista runsain valikoimin. Elintarvikkeiden laatu on vähintään Suomen tasoa, keskimäärin parempaa.

Tässä lienee jo riittävästi purtavaa Suomen kolmikantanysvääjille ja kukin vapaasti arvioikoon, kuinka pahasti he ovat tehtävistään pihalla kilpailukykysuunnitelmia rustatessaan.

 

Valitettavasti en voi esittää vielä kutsua tutustumaan yritykseni palveluihin netissä, koska tulin tilanneeksi domainin ja palvelut Suomesta, kuten pari muutakin yksityistä palvelua. Halusin uskoa Suomen olevan edes niissä asioissa edellä, mutta toistaiseksi olen saanut vastineeksi vain kalleutta ja hitautta. Siitä puheen ollen, elektroniikka on Suomessa jonkin verran edullisempaa, joten jokin ilon aihe jää sinnekin.

Palaan tuonnempana Viron vaivoihin ja vastoinkäymisiin, mutta tällä kokemuksella niistä ei ole oikein raportoitavaa. Kyse on enemmän ominaisuuksista kuin vioista, eikä niilläkään ole elämän kannalta mitään suurempaa merkitystä, koska Viro ainakin tällä hetkellä keskittyy mahdollisuuksien luomiseen ongelmien aiheuttamisen sijaan. Toivotaan, että Virolla on malttia vaurastua, koska Suomella ei ollut.

Jo tässä vaiheessa voi kuitenkin sanoa, että ensimmäistä kertaa äänestäminen tuottaa toivottuja tuloksia ja vieläpä erittäin nopeasti. Vaikka tulevaisuus pysyykin hämärän peitossa, sai jaloilla äänestäen ainakin roppakaupalla toivoa, minkä Suomessa oli jo aikapäivää menettänyt. Toivotankin suomalaiset runsaslukuisesti tutustumaan Pärnun puolivälimerellisiin maisemiin ja hintatasoon niin omasta kuin kaikkien tuttujen Pärnun suomalaisyrittäjien puolesta!

 

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin Kansalainen.fi-sivustolla

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

25Suosittele

25 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (68 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tässä on nyt monien usarilaisten pitkään odottama uutinen sen perhanan Isosaaren häipymisestä muualle ja pilaamasta hyvinvointivaltion auvoisaa onnea.

Tulen kyllä seuraamaan suurella mielenkiinnolla, miten pitkälle täällä sitä riemua riittää. 15 miljardin julkinen alijäämä lupaa kaiketi tosi hyvää, kuten Pauli Sumanen tuossa hiljattain näkyi laskeneen.

Kirjoitukseni perusteella voi tehdä sitten vertailuja vaikka henkilökohtaiseen kulurakenteeseen ja sen edellyttämään huhtomisen tahtiin.

Kaikkea Hyvää!

Pekka Iiskonmaki

Me kuulumme sitten Timon kanssa suurimpaan ''puolueeseen''

Kun kuuntelee näitä taivaanrannan maalareita, jotka eivät sääliä tunne todellisista veronmaksajista, niin ei pahemmin kiinnosta äänestää.

Pärnu on kiva kaupunki ja sieltä pääsee nopeasti suureen maailmaan vaikka bussila. Riika on lähin miljoonakaupunki.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Samaa mieltä. Luksusbusseilla pääsee pitkin Eurooppaa oikein kätevästi. Omalta kämpältä bussiasemalla on matkaa pari sataa metriä.

Suomen jäljiltä ei oikein kehtaisi tunnustaa, miten hyvin on viihtynyt ja miten paljon mielenvikaisemmalta Suomessa käytävä riekkuminen alkaa näyttää niiden kokemusten valossa.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Nato-maassa nukkuu hyvin! Myönnän, olen hieman kateellinen.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Eipä näytä kauppareitit vilkkailta sen vuoksi itään päin, mitä nyt pikaisesti asiaa vilkaisin. Onneksi muihin suuntiin on kaupalliset saumat hyvät.

Suomen sosialistinen euvostotasavalta näyttää aika hassunkuriselta eteläisestä markkinataloudesta katsellen.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Eikös Eesti ole saman liiton jäsen kuin Suomikin? Valuuttakin taitaa olla sama.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #24

Näinhän se on, mutta Eesti osaa elää eurossa ja Suomi ei. Kun oikeita johtopäätöksiä ei ole kyetty vetämään, otan mieluummin osani Eestin noususta kuin Suomen väistämättömästä näivettymisestä.

Pekka Iiskonmaki

Veitkö mukanasi Suomesta avainosaajia? Se on nyt melko yleistä.

Jos haluat asua laadukkaasti ja edullisesti, niin suosittelen Tahkurannan aluetta Pärnun eteläpuolella.

Tai voit hankkia sieltä kesäasunnon aluksi vuokralle.

Tahkurannassa on hyvä microilmasto. Meri on siellä todella puhdas ja kalaisa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitokset vinkistä, täytyypä käydä vilkaisemassa sillä silmällä!

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Onko jo tullut mietittyä, miksi ihmeessä vuosikausia tuli hakattua päätä seinään täällä? Moni kuitenkin jollain tasolla isänmaallisena haluaisi uskoa, että Suomessakin joskus tehdään jotain järkevää ja panttaa lähtöä.

Pekka Iiskonmaki

#6
Ei kannata vetkutella, vaikka se on maan tapa. Reissuun vaan ja reippaasti. Viimeinen sammuttaa valot.

Edes DDR:n johto ei uskonut, miten nopeasti valtio katosi päättäjiltä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kaikki, kenen kanssa olen jutellut, ovat katuneet vain sitä, etteivät lähteneet aikaisemmin. Alan ymmärtää heitä oikein hyvin jo lyhyellä kokemuksella.

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Niinpä. Minäkin olen kritisoinut suomalaisia "hyväuskoisina hölmöinä"!
Olen sitä itsekin kun olen vielä täällä, mutta kun Viro itsenäistyi, muistan kuinka meidän "nilkit", poliitikkomme siis, tarjosivat auttavaa kättä Virolle yhteiskunnan rakenteiden pystyttämisessä ja luomisessa.
Kirjoitin heti, osoittaen vinkkini Virolle että, älkää ikimaailmassa antakaa yhdenkään suomalaisen byrokraatin tai poliitikon tulla pilaamaan Viron hallintoa mammuttimaisella, laiskalla ja erittäin hitaalla pilkunn**ja hallinolla. Tehkää itse oma ja Viro viisaana teki niin, ja tulos on maailman paras hallinto, halvinkin ehkä, ja verotaso inhimillinen. Onnitteluni Virolle.
PS. Viro tarjosi 10 miljoonalla terveyspalveluiden it ohjelmaa suomelle mutta hankinta delegaatiolle se oli liian halpa ja liian lähellä. Käytiin Amerikoissa katsomassa tyyriinpää 40 000 euron matkakuluilla. Jess! Suomi osaa! Rahan tuhlauksen ja suhmuroinnin, ei muuta!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

En voi itsekään kuin vilpittömästi ja lämpimästi onnitella Viroa tekemistään päätöksistä.

Suomessa osataan vain keksiä pyörää yhä uudelleen ja kaiken lisäksi siihen tulee yksi kantti lisää jokaisella kehityskerralla. Kyllä tällä menolla päästään vielä kahdeksankanttisesta ihan neliskulmaiseen pyörään saakka ja hinta on lopulta viisinkertainen siihen pyöreään verrattuna.

Ihan oikeasti, näin muutama viikko sitten Tampereella ensimmäistä kertaa eläissäni jonon pysäköintimittarille. Ei sen takia, että ruuhkaa olisi ollut, mutta uutta mittaria ei kukaan osannut käyttää. Se oli jo niin pitkälle kehitetty. Siihen piti jo näpytellä rekisteritunnuskin ja näpyttelyvirheen maksajasta huonosti toimivasta kosketusnäytöstä huolimatta ei liene epäselvyyttä?

Pysäköinnin hintakin keskustassa on yli puolet tavallisen palkansaajan tuntiansioista, eli matemaattista lahjattomuutta ilmenee laajalla rintamalla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #46

Onhan Virossakin oma byrokratiansa soutuveneetkin täytyy rekisteröidä ja jos joku sattuu maksamaan virallisesti elatusmaksua lapsestaan joutuu edunsaaja maksamaan tuloveroa.
Sauen kunnan lääkäripalvelut ovat minulle maksuttomat.
Eestikielen osaaminen osaaminen on tärkeää kaikessa kanssakäymisessä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #65

Tämä puoli ei ole tullut vielä vastaan, eikä toivottavasti tulekaan ;)

Pärnussa pärjää vähän turhankin hyvin suomella ja englannilla, joskaan virastoissa ei. Täytyy mennä tulkin kanssa niin kauan, että alkaa sujua.

Veneilyn ajattelin säästää Suomen reissuille, kun paatti ja järvi on mökin vieressä. Voi olla tarpeen kun Pärnu käy sesonkina ruuhkaiseksi. Nypitään nyt sitten rusinat molemmista pullista niin kauan kun se onnistuu.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Aivan.
Tämä on jostakin syystä jätetty Suomessa ruotimatta. Viron järjestelmä on hienosti toteutettu ja meidän...

Blogistin juttu herätteli uteliaisuuttani.
Olen ollut vähän reissaamassa Ja taidan tehdä paluumatkani Viron kautta.
Jossa muuten en ole koskaan käynyt.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #69

Suomessa nyt on tupannut jäämään kaikki arkirealismi ruotimatta suhteessa muihin, vaikka virallinen optimismi ja pisat sun muut ovat muka Suomen eduksi.

Kannattaa kyllä avartaa näkemystään ainakin Pärnun ja Tallinnan osalta, jos vain aikaa on käytettävissä. Pärnussa olen ehtinyt viettämään vasta kolmisen viikkoa yhteensä ja tarponut kylää edestakaisin, mutta silti suurin osa on vielä näkemättä ja kokematta. Olen kyllä pitänyt kovasti, vaikka aivan kaikki ei tietenkään osu omaan makuun.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

Nautihan sinä. Minun täytyy jäädä tänne huolehtimaan vanhasta äidistäni, joka taatusti ei suostu muuttamaan pysyvästi mihinkään toiseen maahan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitos, meillä perhepiirin viimeinen elossa oleva mummeli kysyi vaan että koska lähdetään.

Käyttäjän ErkkiJohansson1 kuva
Erkki Johansson

No perhana, miksi minulla ei ole koskaan tuuria?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #44

Ei minullakaan ole, mutta kun luvattiin ottaa mummu tarakalle ja käyttää kylpylöissä ja ravintoloissa, niin kuka sellaista hanttiin pistäisi?

Suomessa vaan tuppaa jäätymään niille sijoilleen, kun mahdollisuudet ei avaudu millään konstilla. Kannattaa ottaa vähän etäisyyttä ja etsiä uusia näkökulmia. Olen vieläkin ihan puulla päähän lyöty, miten noileasti asiat lähti lutviutumaan sen jälkeen kun päästös tämän kestohyödykeonnettomuuden (Suomi) sai karistetuksi harteiltaan.

Tuurihan ei käy toivomalla vaan tekemällä, kunhan tekee oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ihan mielenkiinnosta kysyisin, että millä toimialalla yrityksesi toimii?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Ympäristöystävällistä autokauppaa, palveluvälitystä ja konsultointia. Yhteistyökumppaneilta löytyy varsin monipuolista tarjontaa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Silloin kannattaa nostaa kytkintä jos ei pärjää tässä maassa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Joo, ei ole riittävän rikollinen mieli pärjätä kartelleja ja niiden seassa sääntöjä kiertäviä vastaan täällä.

Onneksi Virossa on säännöt joita noudattamallakin pärjää.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Paljon siellä on alihankkijoita meidänkin maakunnan (Pohjois-Karjala) yrityksillä. Laatu on riittävää ja työnteko mieluista. Se, että Pohjois-Karjala on pystynyt lisäämään vientiään kahtena vuotena peräkkäin ja lisännyt myös työpaikkoja teollisuudessa - on osaltaan virolaistenkin (pääosin suomalaistaustaisen yritysjohdon) ansiota. Onhan siellä muistaakseni yli 6000 suomalaisomisteista yritystä. Hyvä molemmille maille ja Euroopan Unionin vahvistamiselle.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #23

#23
Nyt on menty jo yli 10.000 yrityksen.

Monet ovat huomanneet myös Latvian ja Liettuan. Me operoimme parhaillaan hyvin tuloksin Puolassa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Silloin kannattaa nostaa kytkintä jos ei pärjää tässä maassa."

Tuossa lähtisi yli miljoona suomalaista etsimään leipäpuuta paremmille työmaille. Suomen lama on täysin itseaiheutettu, roikutaan yhteisvaluutassa odottaen parempaa huomista eikä hallituksella ole minkäänlaista määräysvaltaa Suomen talouteen.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kuulopuheet tuoreesta seminaarista tietää kertoa, että arviolta 77 000 suomalaisyritystä harkitsisi muuttoa ulkomaille, lähinnä Viroon. Tiedä sitten, millainen tuollaisen kyselytutkimuksen tarkkuus on, kun niissä on yleensäkin aika reilusti klappia käytäntöön nähden.

Pekka Iiskonmaki

#18
Ei tuo luku ole tuulesta temmattu. Virolaisia muuttaa takaisin, mutta ei riittävästi.

Virossa on jatkuva työvoimapula. IT -alalla jatkuvasti 5000 avointa työpaikkaa. Niihin tulee jatkuvasti nuoria suomalaisia osaajia. Kirjat jäävät Suomeen, mutta työt tehdään Virossa.

Monet nuoret ovat vaan lähteneet Suomessa ja viranomaiset ovat ihmeissään, että he ovat. Ainakin Imaveren sahalla on useita töissä jne.

Siksi suomalaiset firmat ovat ottaneet osan henkilökunnastaan mukaan Viroon.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #19

En ihmettele. Siellä on aika paljon samaa tatsia, mitä Suomessa 80-luvulla ja vauraus kasvaa silmissä. Vaikka palkat on alemmat, niin sillä saa aika hyvin vastinetta.

Käyttäjän seppohautaaho kuva
Seppo Hauta-aho

Kiitos Timo silmiä avaavasta kirjoituksestasi ja tervetuloa Pärnuun. Täällä ajatus luistaa ja luovuus pääsee valloilleen, mahtavaa menestystä yrityksellesi!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitos Seppo, sinä ja moni muu on auttanut korvaamattomalla tavalla. Aivan mahtavaa porukkaa osunut samaan kylään, mitä on tähän mennessä tavannut.

Pekka Iiskonmaki

#22
Missä te nykyisin kokoonnutte?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #28

Ei ole ainakaan vielä muodostunut mitään kiinteää paikkaa, vaan tavataan illallisen merkeissä eri ravintoloissa. Laita mulle sähköpostia tmi0370 at gmail.com niin lähetän sulle muut yhteystietoni.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Firman nimi valikoitui oikeastaan sattuman kaupalla, mutta olen siitä päivä päivältä tyytyväisempi, koska pystyn sen kautta tarjoamaan huomattavasti edullisempia palveluja myös niille suomalaisille..."

Tämä on se tuhansien suomalaistaustaisten yrityksien kilpailuvaltti Virossa: "huomattavasti edullisempia palveluja". Kyllä se on isänmaallisuutta. Auttaa mm. suomalaista teollisuutta ja rakentamista menestymään sekä kotimaassa, että vientimarkkinoilla. Timon yrityksen kuten monien muitten Virossa toimivien suomalaisomisteisten yritysten markkina on Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Toki myös Keski-Euroopassa.

Kyllä minä 30 vuoden yrittäjäkokemuksella ja itsekin varsin merkittävää hanketta Virossa noin 2 vuotta vetäneenä (92...94) näen tällaisen jalkautumisen EU-maihin hyvin positiivisena. Pidetään EU ja oma isänmaa kilpailukykyisenä. Hyvä Timo ja menestystä!

Pekka Iiskonmaki

#25
Suomi ei ole enään kovin vetovoimanen maa. Luonto ja kalastus.

Esim. asumista verotetaan. Sitä on vaikea selittää ulkomaalaisille, että maksat kaksiostasi veroa, vaikka se on omasi.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Kun tarkastelee viimeistä kolmea vuotta niin väitteesi ei oikein vaikuta uskottavalta. Mersu (autoteollisuus huippuvuosiin), Mayer (telakkateollisuuden tilauskanta ennätyssuuri pitkälle 2020-luvulle), kiinalaiset hakevat kohteita. Mussalon satama pyörii pitkästä aikaa täysillä. Kouvolasta muotoutumassa logistiikan merkittävä keskittymä (kohteena Kiina). Äänekosken sellu lataa lisää tavaraa syksyllä maailmalle. Jne. Lähes kaikki mittarit näyttää yritysmaailmassa vihreätä. Ja erityisesti PK puolella. Painetaan kaasua ja antakaa Viron puolelta tukea edelleen. Kun kaikki pärjää niin enempää ei voi vaatia. Kiitos Pekka ja Timo + 6000 muuta.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #29

#29
Vaakakupin toisella puolella on liian suuri vesilasti. Jos Suomi olisi velaton, niin olisi toivoa.

Nuo kasvuluvut eivät riitä jatkossa edes lainojen korkoihin. PK -yrityksiä on Suomessa aivan liian vähän. Vähiten koko Unionissa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitos Seppo, uskon todellakin tästä olevan paljon hyötyä myös muille suomalaisille pienyrityksille, joiden kehitys on täällä pysähtynyt byrokratiaan, kalliiseen kustannusrakenteeseen ja dynamiikan puutteeseen.

Mietin juuri tässä aamulla yhtä erinomaista hanketta, joka on Suomessa kitunut pitkään ilman kasvumahdollisuuksia, mutta saattaisi Eestin kautta toteutettuna lähteä nousukiitoon. Ainakin oma umpikujani avautui tällä tempulla välittömästi.

Tietenkin myös Pohjois-Karjalan yrittäjät ovat aina tervetulleita keskustelemaan tarpeista ja mahdollisuuksista Pärnuun.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kun nyt tuossa vetoat joihinkin virolaisiin euromääräisiin hintoihin niin otatko huomioon että Virossa palkkataso on reilusti alle puolet Suomen palkkatasosta – eli hinnat eivät ole vertailukelpoisia.

Ongelma on tietysti euro. Ei ole muuten järjen hiventäkään, että esim. Viro on mukana eurossa. Puhumattakaan Latviasta tai Liettuasta tai Slovakiasta., tai Kreikasta.

Ja meidän kannaltamme tietysti on älyttömintä että Suomi on mukana.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Mark - ei virolaiset tyhmiä ole jos eurossa viipyilevät. Ruplasta ja Kruunista on kansalla kokemusta. Kerro mikä olisi paremmin Virossa ilman euroa?

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Niin, eihän se tyhmä ole joka pyytää vaan se joka antaa.

Tottakai Viro hyötyy eurosta eli meistä euroon pakko-otetuista. Suomen laita on sitten ihan toinen.

Oikea kysymys kuuluu: onko koko euroalueessa mitään järkeä – varsinkin kun sen jäsenet ovat aivan erilaisia kansantalouksia.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Viro pysyy tasan niin kauan eurossa kun siitä on heille hyötyä, ihan viisasta.
Myös unionipullasta he ottavat ne paljon parjatut rusinat, sekin on heille plussaa.

Virolaisille on kadehdittavan terve itsesuojeluvietti.
Vaikka heillä on edullinen hintataso, elintasopakolaiset boikotoivat heitä. Se on harmillista :(

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Juuri matala palkkataso ja maltillinen verotus ovat avain Viron menestykseen euroalueessa. Siellä on mielekästä teettää sellaisiakin töitä, mille Suomessa ei ole mitään taloudellisia edellytyksiä. Elinkeinorakenne pysyy monipuolisena ja kaikille halukkaille löytyy omaa osaamista vastaavaa työtä.

Toki virolaiset ovat lähteneet sankoin joukoin siirtotyöläisiksi korkeamman palkkatason maihin, mutta sieltä saamillaan varoilla laittavat kuntoon neuvostoaikana pahoin rapistunutta rakennuskantaansa. Pääväylät puolestaan ovat erinomaisessa kunnossa EU-rahoituksen turvin.

Suomi on sen sijaan täysin kusessa yrittäessään kilpailla korkeamman teknologian saralla ylivoimaisesti suurempia ja tehokkaampia vastaan ja pakkosyrjäyttää työvoimastaan kaikki, joilla ei siihen ole edellytyksiä.

Viro palkitsee toimeliaisuudesta, kun taas Suomi käyttää järjettömän suuren osan kassavirrastaan toimettomuuden tukemiseen. Suomalaisten kannattaakin kuluttaa ansioitaan Virossa, jotta saisivat edes jotakin vastinetta rahoilleen.

Tämä tietysti jatkuu niin kauan, kunnes varallisuuskuplat Suomessa puhkeavat ja mahdollistavat palkkatason harmonisoitumisen. Tai sitten Suomen on erottava eurosta ja laitettava taloutensa muilla keinoin kuntoon.

Toki Virossakin on omat ongelmansa, mutta minun vähäisellä kokemuksellani niihin on liian varhaista ottaa kantaa sen enempää. Suunta kuitenkin on positiivinen, mikä on tärkeintä.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Suomessa eletään metatason elämää, ja sen varmistaa taloususkonto. Elämme muka-muka-maassa.

Kun raha ei ole mitään todellista, eläminen vain sitä varten on jonkinlaista absurdia fiktiota. Eletään tavoitellen rahaa, ei aikaansaannoksia. Tuotetta ja palveluja pidetään pakkopullana sitä muka-tärkeintä, rahaa tavoitellessa.

Siksi täällä Suomessa valtaosa paukuista sijoitetaan fiktioon, ei faktaan.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #49

Sepä, Suomessa jalostetaan lähinnä fiktiota, jotta sille saataisiin suurempi arvo. Eihän sellainen juuri muualla kaupaksi mene.

Virossa tuotetaan palveluita, jotka muutetaan rahaksi ja Suomessa rahastusta, jota markkinoidaan palveluna. Siinä on aika vissi ero.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Toisaalta tulevat Virolaiset ja tietenkin puolalaiset ym.. firmat tännekin. Tuovat työntekijät mukanaan. Hinta ratkaisee. Meikäläisittäin huono palkka on sikäläisitäin erittäin hyvä. Lienevät ihan tuloissa ylimmässä desiilissä. Ei ole feministejä vaatimassa samaa palkkaa. Minullekin vakuutettiin eu:n liittyessä, että näin ei käy. Työehtoja noudatetaan ja valvotaan. Halvantyövoiman puutetta on ratkottu näin. Lisäksi on paljon kotimaisia yrityksiä, jotka käyttävät ulkomaista työvoimaa samoin tavoin. No on kortistossa tilaa ja velkaa saa. Mutta karkaahan tuo raha pääosin Suomen kansantalouden kierrosta. Aikanaan tämäkin tietenkin tulee tiensä päähän.

Itselläni nyt vielä on tuuria ollut, kun on sekaan mahtunut. Mutta jos tuossa kierroksen ympäristössä tekee ainakin 80% porukasta on muualta tulleita lähetettyjä keikkatyöläisiä. Hyvää porukkaa, että ei siinä mitään.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tässähän se pointti on, eli minulla ei yli viisikymppisenä ole mitenkään rahkeita juosta kolminkertaista vauhtia siirtotyöläisiin nähden kalliiden elinkustannusteni vuoksi. Kun nyt hankkiuduin samalle viivalle heidän kanssaan kustannuksissa, voin hyödyntää kokemustani ja osaamistani, joiden turvin pärjäänkin kilpailussa erinomaisesti.

Markka-aikanahan homma toimi aivan samoin Suomen sisäisesti, eli maaseudulta käytiin sankoin joukoin hakemassa paremmat ansiot kasvukeskuksista, missä keikkatyöläinen asui vaatimattomasti, mutta rahoitti samalla perheelleen hyvän elämän kotiseudulla.

Tietenkin tilanne tasoittuu aikanaan sitten kun Suomesta loppuu rahat ja uutta velkaa ei enää saa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Heh, itse muutin Kreikan kautta Bulgariaan. En kadu hetkeäkään ja olen tehnyt oman sivuston, missä kerrotaan talous- yms. syyt miksi esim. vähävaraisen eläkeläisen kannattaa muuttaa:

http://leshnikovo.weebly.com

Henry

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Olen kyllä tuota ajatellut, mutta entäpä perhe, lapset, lapsenlapset, muilla nyt juuri mitään merkitystä ole tämän päivän maailmassa.

Mitäpä jos sairastut, hoitaako suomen terveydenhuolto? Lienee kuitenkin eri tasolla kuin bulgariassa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

JP, perheasiat on tietenkin ratkaistava ihan ensimmäisenä ja se on meidänkin lähtöämme hidastanut merkittävästi.

Omalta osaltani voin todeta suomalaisen terveydenhoidon olevan raskaasti yliarvostettua. Oma sairauskertomukseni vuosien varrelta on ollut sellainen fiasko, ettei olisi lainkaan liioiteltua esittää terveydenhoitojärjestelmälle syytteitä hoitovirheiden lisäksi heitteille jätöstä. Ellen olisi itse aktivoitunut selvittämään syitä ja seurauksia, olisi järjestelmä hoitanut minut varmuudella hengiltä.

Viron vastaavasta minulla ei vielä ole kokemuksia, mutta kunhan tilanne alkaa vakiintua, käyn selvittelemässä, saisiko sieltä todellista apua vaivoihinsa, jotka täällä jäivät valohoidon varaan. Sitten on kyllä kirjallisen vertailun paikka.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #41

#41
Viron perhelääkärisysteemi toimii paljon paremmin kuin Suomen arvauskeskukset.

Hammaslääri on Virossa Suomea edellä. Suomen Kela-kortti toimii Virossa. Haigekassa kaard tulee sitten niille, jotka asuvat vakituisesti Virossa ja se toimii Suomessa.

Suosittelen paljon matkustaville DAN-korttia. Maksaa kultaisena n. 215 euroa suomalaiselle.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Henry, juuri eläkeläisten on nähdäkseni turha nillittää rahojensa riittävyydestä, kun ainakaan työ ei sido millään tavalla Suomeen. Suomessa pienikin eläke riittää lähes ylenpalttiseen elintasoon monessa muussa maassa.

Naapurini tekee sulan maan aikana pientä lisäbisnestä Suomessa eläkkeensä päälle ja viettää talvet Thaimaassa. Estääkö lopulta mikään muu vastaavia manöövereitä kuin omat luutuneet asenteet?

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Jos Viro olisi hyvä kansalaisilleenkin, niin nettomaahanmuutto ei olisi ollut vuodesta toiseen negatiivista.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Mikä maa nyt olisi hetkessä neuvostovallasta toipunut? Kaikista Baltian maista käydään tässä vaiheessa enemmän muualla töissä, mutta kyllä se pian alkaa olla paluumuuttokunnossa.

Käyttäjän MarttiKorpiranta kuva
Martti Korpiranta

Onnittelut Timo rohkeasta päätöksestä. Eikö historiassa ole esimerkkejä siitä että, isänmaalliset suomalaiset suurmiehetkin ovat joskus joutuneet pakenemaan maasta ja toimimaan maamme rajojen ulkopuolelta palatakseen sitten takaisin. Olen aistivinani nyt jotain samaa.
Hyvää kevättä ja kaikkea hyvää.

terv. Martti
+358 400 686352
Vuokatti

Pekka Iiskonmaki

#56
Suomen poliittinen nomeklatuura ja heidän häntäremminsä on todella pihalla valtion johtamisesta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitos Martti ja terveiset Vuokattiin!

Jokuhan tämän konkurssipesän tulee aikanaan lunastamaan, vaikka sitten pieninä palasina. Harmittaa vain vietävästi, että nykyinen päättäjäpolvi pääsee saattamaan taloustuhon hirvittävän pitkälle.

Kyllä se todellisuus aikanaan lyö niin lujasti kasvoille, että jossain vaiheessa otetaan opikseen. Luulisi, että 90-luku olisi opettanut jotain, mutta ei sitten yhtään mitään.

Joku kommentoi toisaalla hyvin viisaasti, että Jumalan kello käy hitaasti. Odotellaanpa sitten suotuisammissa oloissa ajan täyttymistä. Vaikka en uskovainen olekaan, niin kausaalisuus kyllä toteutuu raamatun sanan mukaisesti ajan kanssa.

Muistetaanpa matka omasta markasta itsenäisyyteen, 1865-1917. On silloinkin ollut aikalaisilla kiireissä odottelemista. Paljon nopeammin päästiin itsenäisyydestä uudelleen eroon.

Käyttäjän MaritaJuopperi kuva
Marita Juopperi

Hienoa! Onneksi olkoon ja tsemppiä. Yrittäjät lähtekää nyt vihdoin täältä suomesta - ei täällä yrittämistä arvosteta. Ite myös kaiholla kattelen Pärnun kuvia. Täytyy odottaa, että suomalaiset firmat alkaa sitten tarjoamaan töitä suomenkielisille - kun viroa ei vielä osaa. Vielä kerran paljon onnea!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitos kovasti Marita. Halusin tällä päätöksellä konkretisoida niin päättäjille kuin muille yrittäjille, mistä kaikessa on oikeasti kyse. Kun puheet ja kirjoittamiset eivät tehoa, niin mennään sitten askel pidemmälle ja se tehoaa varmasti.

Sääli on nyt sairautta ja isänmaallisuuteen on turha vedota sen jälkeen kun se on jo käytännössä omin toimin tuhottu. Lannistumattomille suomalaisille maailma on avoin ja mahdollisuuksia täynnä.

Minulla on jo käytettävissä vironkielen hallitseva tulkki ja ensimmäisenä palkkaan henkilön, joka taitaa viron lisäksi saksan ja joko englannin tai suomen kielen. Jatko on sen varassa, millä toiminnan saralla edistystä tapahtuu nopeimmin. Luulenpa, että Pärnun suomalaisyrityksillä on edessään vilkkaat ajat ja väkeä rekrytoidaan niin paikallisesti kuin Suomestakin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eroja on, mutta pääasiassa Eestin eduksi. Eestin keilen osaaminen on tärkeä menestymiselle.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Eestipä juurikin. Eihän sitä kukaan muu Viroksi kutsu kuin suomalaiset.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Onnittelut Timo ja menestystä. Pari vuotta tässä jo asioita mietitty ja osin järjesteltykin vastaavanlainen irtiotto mielessä. Meillä muuttokohde tulee ilmeisimmin olemaan Tartto, nyt tulevan kesän aikana asia varmistunee.
Oli mukava lukea tunnelmistasi!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitos, samoin sinne! Jos naamaa näkyy jossain katukuvassa, niin sopii tarttua hihasta :)

Käyttäjän OlaviVulkko kuva
Olavi Vulkko

Hallituksen kaikki toimet ovat olleet yrittäjävihamielisiä. Kaikki veromuutokset ja muut toimet ovat tehty niin, että kaikki raha menisi suorinta tietä ennestään kovia voittoja tekevien suurten pörssiyhtiöiden kassoihin. Sieltä rahat jatkavat matkaansa osingonjaon jälkeen holdingyhtiöiden kautta veroparatiiseihin. Äänestäkää tollot KOKOOMUSTA ja KEPUA ja saatte samaa paskaa lisää.

Mistä yrittäjä saa rahansa? Yleensä köyhiltä ja duunareilta. Entäpä jos niiltä otetaan ylimääräiset pois? Ei mistään. Kun Nokialla meni kovaa, niin VVM:n virkamiehet nostattivat ALV- kantaa ylöspäin, että valtio saisi rahaa, jota jakaa veromuutoksilla super-rikkaille oligarkeille. Nyt ollaan tilanteessa, että Saksan ja Viron ALV on 19% suomessa 24% elintarvikkeiden ALV on Virossa ja Saksassa 7% Suomessa 14%. Mikä mahtaa olla syynä, että Suomi on tolkuttoman kallis maa?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tätä se liiallinen tuloerojen kasvu teettää. Kun varakkaammat eivät varsinaisesti tarvitse mitään, käyttävät he ylimääräiset tulonsa paljolti sijoitusasuntojen ostamiseen yhä korkeammin hinnoin, mikä nostaa myös varattomampien vuokratasoa ja vaatii entistä enemmän asumistukia ja muita tulonsiirtoja.

Tämähän johtaa hiljalleen asumistiheyden kasvuun, eli kämppiä jaellaan ja nuoret muuttavat takaisin vanhempien nurkkiin jne. Tämä trendi on näkynyt jo pitkään jenkkilässä, eikä samoilla menetelmillä voi tulla erilaisia tuloksia.

Viron verokannat muuten ovat 20 % ja 9 %, jos lähdetään hiuksia halkomaan. Merkittävin ero on tietysti se, ettei yrityksen tarvitse maksaa veroa. Palkan päälle tulee tietysti sossukuluja, mutta bruttonakin työntekijän palkkakulu jää jonnekin suomalaisen siivoojan nettoansioihin.

Suomi on tolkuttoman kallis, koska sijoittamisesta on tehty työn tekemistä kannattavampaa. Kiinteät ja rahoituskuluthan ne ovat, jotka tappavat niin pienyritykset kuin yksityistaloudet.

Ei ne suuret tulot, vaan pienet menot ratkaisevat EU-kilpailussa.

Toimituksen poiminnat