iitimo

Euro on Suomen kovin konsultti

Hyvää vaalipäivää! Mielenkiintoista nähdä, huipentuuko Suomen euro-paradoksi jo näissä vaaleissa, vai vasta seuraavissa. Suomi on tehnyt kaikkensa pysyäkseen Euroopan päättävissä pöydissä ja vielä enemmän, ettei se joutuisi noudattamaan yhteisön pelisääntöjä. Niinpä puheet ja teot ovat alituiseen räikeässä ristiriidassa ja lopulta euroalueen markkinat, eli ihmisten omat valinnat tekevät kaikki päätökset poliitikkojen puolesta. Pörssit eivät tee, koska ne ovat vain poliittisen mielikuvitusmaailman sivukonttori rahojen holtittomaan sijoittamiseen.

Paradoksi on kehittynyt tähän tapaan:

Keskusta on käytännössä tuhonnut Suomen maatalouden

Kokoomus on käytännössä tuhonnut suomalaiset pienyrittäjät

Vihreiden piirissä terve elinympäristö on näköjään viimeisellä sijalla

Vain palapelin viimeinen osa odottaa täytäntöön panoa ja se on ammattiliittojen hajottaminen. Ottavatko siitä lopulta kyseenalaisen kunnian vasemmistopuolueet SDPn johdolla, kuten paradoksi edellyttää, vai Perussuomalaiset, jää nähtäväksi. Euro merkitsee joka tapauksessa ammattiliittojen vaikutusvallan näivettymistä. Niiden ja sosiaaliturvan säilyminen on ollut ainoastaan jättimäisen velkaantumisen ansiota. Kun Suomen velkasaldo huolestuttaa lainoittajat, alkaa ammattiliittojen saattohoito toden teolla, eikä metelöinnistä ole mitään apua siinäkään asiassa. Ne itse haluavat kuitenkin pitää eurosta kiinni, vaikka intressien yhteensovittaminen eurotaloudessa on absoluuttinen mahdottomuus.

Jos jotain pikkusälää haluaa vielä tähän lisätä, voisivat Kristilliset ajaa pontevammin suurmoskeijaa ja RKP muuttaa linjansa ”pakkoruotsiin”.

Vaikka tuntuukin täysin uskomattomalta, että kaikki puolueet ovat näin pitkään kyenneet toimimaan euro- ja markkinavastaisesti, niin kyllä paradoksin huipentuma on se, että suomalaiset vielä viitsivät näitä puolueita äänestää.

 

Historiallisen painolastin hävittäminen ottaa aikansa ja tapahtuu hyvin kivuliaasti sen jälkeen, kun velalla jarruttaminen ei enää onnistu. Täällä Virossa valtion velka on noin 10 % BKTsta, eli voidaan perustellusti todeta Viron vaurastuvan rahalla samaan aikaan kun Suomi köyhtyy velalla. Toki Viro on vielä monilta osin Suomea jäljessä, mutta en pidä sitä lainkaan huonona asiana. Suunta on kuitenkin molemmilla selvä ja jossain vaiheessa tiet risteävät kun Viro matkaa ylös ja Suomi alas.

Tämä perustavanlaatuinen ero näkyy myös kaikessa käytännön tekemisessä, eli Virossa eletään enimmäkseen työllä ja Suomessa sosiaalihuollolla. Siksi Viron palvelut ovat jo ylivoimaisia Suomeen verrattuna ja rahalleen saa todella vastinetta.

Suomen tilanne heijastuu sen keskustelukulttuuriin, jonka läpi paistaa totaalinen uupumus, turhautuneisuus, kiukku, jopa viha omia päättäjiä kohtaan, koska he ovat epäonnistuneet ainoassa heille luotetussa tehtävässä: omien kansalaisten etujen suojelussa.

Kun nämäkään vaalit eivät mitään muuta, tulkaapa nyt edes vetämään henkeä tänne Viroon paljon rennompaan ja rauhallisempaan ilmapiiriin. Tosin suomalaisia rasittaa niin korkea kustannustaso, että liian monella jo Viron matka ja edullisetkin hankinnat ylittävät käteen jääneen kuukausisaldon. Ellei näin tiukkaa vielä ole, säästää reissulla helposti lomarahat. Virossa on sisäistetty, kuinka kova konsultti euro on ja yritetään elää sen mukaisesti.

 

Tämä kirjoitus on julkaistu alun perin kansalainen.fi-sivustolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (54 kommenttia)

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Näin vaalipäivänä tulkoon tämä julkaistuksi täällä "poliittisen höttökeskustelun mekassakin".

Ajattelin, että oikein käytännöllinen lahja uusille valtuutetuille olisi punakynä, jolla on hyvä merkitä taas uudet säästökohteet kotikuntansa budjettiin.

Muuta työsarkaa on tiedossa enempi vähempi, koska monestakaan kunnasta ei löydy enää eväitä käytännön toteutukseen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Ajattelin, että oikein käytännöllinen lahja uusille valtuutetuille olisi punakynä, jolla on hyvä merkitä taas uudet säästökohteet kotikuntansa budjettiin.

"Tämä perustavanlaatuinen ero näkyy myös kaikessa käytännön tekemisessä, eli Virossa eletään enimmäkseen työllä ja Suomessa sosiaalihuollolla. Siksi Viron palvelut ovat jo ylivoimaisia Suomeen verrattuna ja rahalleen saa todella vastinetta."

Tähän sosiaalitukien karsimiseenko bogisti sitä punakynää yllyttäisi politikkoja käyttämään?

En oikein ymmärrä mitä blogisti ajaa takaa. Onko hän sosialimenojen karsimisen kannalla ihannemaansa Viron tasolle, vai vasustaako hän politikkoja jotka haluaa käyttää punakynää.

Minun mielestäni punakynää kyllä vielä tarvittaisiin, mutta tästä blogista puuttuu myös punainen lanka kokonaan.

==================

"Muuta työsarkaa on tiedossa enempi vähempi, koska monestakaan kunnasta ei löydy enää eväitä käytännön toteutukseen."

Tästä on olemassa myös toisenlaisia mielipiteitä. Kunnat ovat säästötoimillaan saaneet talouttaan parannettua ja joidenkin mielestä Suomen julkisen talouden nettovelanotto on vielä tälläkin hetkellä Norjan jälkeen maailman pienin. Näiden mukaan erilaisiin tuottaviin investointeihin suunnattua velanottoa voitaisiin kasvattaa vielä reippaasti.

Minä en tiedä, tällaista vain puhutaan.

Minä en itse kannattaisi julkistalouden lisävelanottoa ja sosialikulujakin olisi syytä tarkastella kriittisesti, mutta kannustaisin kuntaa ja valtiota sellaisiin toimiin joilla maahan saataisiin lisää yksityisiä investointeja. Se loisi pohjaa hyvälle taloudenpidolle.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tässä tapauksessa punainen lanka on oikeastaan se, että punainen lanka on katkeamassa ammattiliittojen näivettymiseen ja sen myötä vasemmistopuolueiden perikatoon, sekä niiden historiallisten saavutusten menettämiseen.

Suomessa ei riitä rahat sen kummemmin ammattiliittojen haaveiden toteuttamiseen kuin ylimitoitettuun sosiaaliturvaankaan.

Jos haluat konkretiaa, niin esim. ansiosidonnainen päiväraha, asumistuki ja ylisuuret eläkkeet ovat punakynää vaille. Vastaavasti elinkustannusten, kuten asumisen ja verotuksen on tultava niin paljon vastaan, että palkalla tai eläkkeellä tulee toimeen.

Viron sosiaaliturvassa voi olla hiukan vielä parantamisen varaa, mutta toivottavasti siellä ei koskaan mennä sellaisiin päättömyyksiin kuin Suomessa.

Siellä ei tarvitse kyylätä kateellisena, mitä naapuri saa, vaan työn päälle voi nauttia vapautuneesti ja kohtuudella ravintolakulttuurista, mikä Suomessa taitaa jäädä ikuiseksi haaveeksi. Ei siinä sen kummallisempia sosiaaliturvia tarvita, kun yhteiskunta on sen verran terve, että siinä voi inhimillisin ponnistuksin elää.

Suomi elää sosiaaliturvansa kanssa lisäajalla ja sitäkin velaksi.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #7

"Suomi elää sosiaaliturvansa kanssa lisäajalla ja sitäkin velaksi."

Niinhän minäkin olen luullut, mutta jotkut väittää että Suomen nettovelkaantuminen on silti toiseksi pienin maailmassa, heti Norjan jälkeen.

En minä tiedä pitääkö tämä paikkansa, mutta tässä laskelmassa pitäisi olla huomioitu velkojen lisäksi myös omaisuus ja saatavat ja näin kai se pitäisikin laskea.

Sosialiturvaan ja muuhun hyvinvointiin ei tietenkään pidä satsata enempää kuin mitä on varaa.

Jos halutaan ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa pitäisi satsata varallisuuden hankintaan. Kun on kyse valtiosta, varallisuutta ei kannata hankkia lottoamalla, kasinopeleillä, sijoitustuloilla, tai valtion yritystoiminnalla. Valtion paras ja tehokkain tulonlähde on verotulot.

Verotuloja valtio saa jos se satsaa siihen että maahan saadaan investointeja, investointeja kotimaasta, investointeja ulkomailta.

Kannattaa kuunnella herkällä korvalla investoijien toiveita ja haluja ja laittaa rahaa ihmisten koulutukseen, infrastruktuuriin, asuntoihin, vapaakaupan kehittämiseen, yleensä niihin asioihin jotka ovat investoijien pulonkauloja.

Investoinnit tuovat maahan sitä vaurautta jolla voidaan ylläpitää hyvinvointivaltiota.

Pekka Iiskonmaki

Ei se puumarkan aika kovin hääviä ollut. Nyt haukutaan väärää puuta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Joko palataan puumarkkaan tai sitten sopeudutaan euroon. Ei se sen kummempaa ole.

Tosin omallakin valuutalla ajautuu kuseen sellaisella politiikalla, mihin Suomen rakenteet kykenevät tällaisenaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Tosin omallakin valuutalla ajautuu kuseen sellaisella politiikalla, mihin Suomen rakenteet kykenevät tällaisenaan."

Hyvä oivallus. Omalla puumarkalla vain ajaudutaan siihen kusiseen liemeen huomattavasti helpommin kuin eurovaluutalla. Kyllähän se eurovaluutallakin tietenkin onnistuu, kuten esimerkit näyttävät.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #6

Joo, suomalaista politiikkaa harjoittamalla mikä tahansa valtio ajautuisi ennen pitkää polvilleen. Ei tämä hirveästi Kreikasta poikkea, mutta maailman parhaista lähtökohdista siihen oli välimatkaa, joka parhaillaan supistuu.

Tässä on nyt menossa krapula, joka saatiin aikaiseksi viimeisellä markan devalvoinnilla ja Nokian vedolla. Osalla tosin juhlat ovat jatkuneet ja toiset ovat olleet krapulassa jo vuosikymmeniä.

Katsotaan, mitä valtuutetut sitten alkavat punakynillään seuraavaksi suttaamaan ja millaisin seurauksin. Eivät ne itsekään tiedä, kun mitään substanssia ei tehtäviin tarvita.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #10

Kunnalisvero on Suomessa enemmän kuin Viron suurin tulovero. Silti Virossa palvelut pelaa paremmin.

Kuntien rahankäyttö on aivan holtitonta.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #6

"Omalla puumarkalla vain ajaudutaan siihen kusiseen liemeen huomattavasti helpommin kuin eurovaluutalla."

Aivan, Norja, Ruotsi, Tanska ja Islanti ovat tästä erinomaisia esimerkkejä. Toivottavasti taloutemme ei ihan niin huonoksi mene, kuin näillä oman valuutan omaavilla mailla.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #15

#15
Et kai vakavissasi vertaa Suomea muihin Pohjoismaihin. Eikös ne puhu ihan eri kieltä kuin me.

Suomelle sopiva verrokkimaa on esim. autokannan mukaan Albania.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #16

Kyllä täällä Suomenkin kunnallisvaaleissa on ruotsinkielisiä äänestäjiä, sehän on sama kieli kuin Ruotsissa, melkein ainakin.

Ja onhan siellä Ruotsissa suomea puhuvia. Ei se niin eri asia ole.
Pitäisi vain sekottaa enemmän, ettei me gettouduta tänne liikaa.

Eikös se ole oikeata väestöpolitiikkaa ettei samankielisen porukan anneta kasaantua yhteen paikkaan. Pitäisi hajottaa, ettei tule mitään ongelmia.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #16

"Et kai vakavissasi vertaa Suomea muihin Pohjoismaihin."

Ennen tämä oli ihan varteenotettava vertaus, muttei toki enää. Kun autokanta on kuin Albaniassa, viranomaistoiminta kuin Pohjois-koreassa ja valtion putsaaminen käynnissä kuten banaanivaltioissa, emme todellakaan voi verrata valtiotamme muihin pohjoismaihin.

Täytyy oikein ihmetellä, miten olemme tällaiseen tilanteeseen oikein ajautuneetkaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #21

"Täytyy oikein ihmetellä, miten olemme tällaiseen tilanteeseen oikein ajautuneetkaan."

Ihan demokraattisin menetelminhän tässä on touhuttu.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #22

"Ihan demokraattisin menetelminhän tässä on touhuttu."

Se kuka pitää nykyistä edustuksellista demokratiaa demokratiana, ei ymmärrä demokratiasta mitään.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #28

"Se kuka pitää nykyistä edustuksellista demokratiaa demokratiana, ei ymmärrä demokratiasta mitään."

Minä en ymmärrä demokretiasta mitään,
mutta minä kuvittelen,
kuvitellahan saa.

Kuvittelen että sinun mielestäsi,
demokratia vasta sitten toteutuu
kun sinun mielipiteesi saavat enemmistön kannatuksen.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #29

"Kuvittelen että sinun mielestäsi,
demokratia vasta sitten toteutuu
kun sinun mielipiteesi saavat enemmistön kannatuksen."

Mielestäni sinun ei tulisi laittaa sanoja suuhuni, joita en ole sanonut, eikä näin vääristellä asioita. Oikea demokratia on suora demokratia, jossa kansalaiset saavat päättäjän sijaan äänestää suoraan päätöksistä. Eli tarkennan vielä, jottei kukaan valtion virallinen trolli ja keskustelunsotkija tule taas vääristelemään sanojani. Sitovat kansanäänestykset valtiota ja kansalaisia koskevissa asioissa, on ainoata oikeaa demokratiaa. Kansanedustajien ja virkamiesten tehtävä olisi vain toteuttaa kansanäänestysten tulokset.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #31

"Jännä juttu, että Virossa euron arvo ei ole notkahtanut, vaan sille saa noin 30-60 % enemmän vastinetta hyödykkeestä tai palvelusta riippuen. Ei tosin elektroniikassa, mutta oikeastaan kaikessa muussa."

Siinä tapauksessa, jos näin menetellään, saanemme sellaisia lakeja joissa poistetaan verot ja määrätään ne valtion maksettaviksi.

Ei tavallisella kansalaisella ole aikaa miettiä ja pohtia valintojensa seuraumuksia, tavallinen kansalainen tekee hutiloituja ja vääriä päätöksiä. Kyllä päätöksen tekijöillä pitää olla aikaa ja motiivia tutustua tarkasti päätettäviin asioihin. Valtuutetuilla toivon mukaan on sitä aikaa ja sitä tarvittavaa motivaatiota.

Toki koulutetun virkamieskunnan pitää kunnallisessakin päätöksenteossa valmistella päätettäviksi tulevat asiat valmiiksi asti.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen Vastaus kommenttiin #36

Vihavainen taas sekoilee, vastaa minun kommenttiini nro: 31, mutta on alkuun kopioinut sulkuihin pätkän Isosaaren kommentista nro: 30.

No ehkä se kertoo Vihavaisen kommenttien tasosta?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #38

Paikka on kyllä väärä, siinä olet oikeassa, muuten tämä ei liity sinun kommenttiisi mitenkään.

Vaalipäivä kai vissiin sekoittaa. :)

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #15

Omassa valuutassakin voi pärjätä, jos huolehtii siitä että se valuutta on sidottu euroon, tai jos se kelluu, se kelluu jossain valuuttaputkessa, eikä uppoa kuten suomen valuutta teki.

Hyväksyn toki euroon sidotut ratkaisut, kuten Tanskan kruunu, tai valuuttaputkessa kelluvat ratkaisut, kuten Norjan ja Ruotsin kruunut, mutta en pidä sellaista uppoavaa valuttaa, mistä markka-fantsuttelijat haaveilevat, oikeana ratkaisuna.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #17

#17
Arto on demariksi todella fixu.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #17

Millaisestahan markasta ne sitten haaveilevat, ellei kelluvasta? En ainakaan itse ole koskaan perännyt kiinteää valuuttaa, vaan puhunut joustavasta aina ja iäti, jottei kaikessa tarvitse ihmisen joustaa rahan sijasta.

Tosin väärin ymmärretyksi tuleminen on huomattavasti todennäköisempää täällä blogistanissa kuin se päinvastainen skenaario... puolin ja toisin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #23

"jottei kaikessa tarvitse ihmisen joustaa rahan sijasta."

Kun rahan arvo uppoaa niin kyllä siinä ihmisten talous nimenomaan joustaa.

Rahahan ei materiaalisista arvoista piittaa, se kun on pelkkä luku ja vielä imaginäärinen sellainen.

Kun rahan arvo laskee, ihminen jolla on rahaa ei voi enää saada sitä määrää materiaa ja muuta hyvää kuin mitä on arvioinut. Tässä siis joustaa ihmisen materiaalinen hyvinvointi, se notkahtaa alaspäin aina sen saman verran kuin rahankin arvo notkahtaa.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #25

Jännä juttu, että Virossa euron arvo ei ole notkahtanut, vaan sille saa noin 30-60 % enemmän vastinetta hyödykkeestä tai palvelusta riippuen. Ei tosin elektroniikassa, mutta oikeastaan kaikessa muussa.

Suomalaisilla hinnat ovat aina tupanneet karkaamaan käsistä, mikä sitten tuntuu rahan arvon alenemiselta.

Viron markkinoillakin on omat omituisuutensa, mutta kukas nyt siihen integroituisi selvittämättä, kuinka homma toimii?

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #30

"Jännä juttu, että Virossa euron arvo ei ole notkahtanut, vaan sille saa noin 30-60 % enemmän vastinetta hyödykkeestä tai palvelusta riippuen. Ei tosin elektroniikassa, mutta oikeastaan kaikessa muussa."

Virolaiste on oivaltaneet että tavaran saa paremmin kaupaksi jos laittaa hinnan kohtuulliselle tasolle. Samalla tavoin työllistyy paremmin jos ei laita työlleen liian kovaa hintaa.

Pienemmät palkat mahdollistavat pienemmät kustannukset ja tavaroille pienemmät hinnat ja kauppa käy.

Suomalaisill ei käy pienemmät palkat, niinpä suomalaisten tekemät tavarat ja palvelut ovat kalliita, jäävät myymättä ja suomalainen ostaa virolaista tavaraa suomalaisen sosiaaliturvan jakamalla rahalla.

Kyllähän se niin kauan käy kun valtion pussissa riittää rahaa ja sitä lainataan ulkomailta. Sitten kun sossun kassa on tyhjä, pitää kai suomalaisen mennä Viroon töihin, sillä pienemmällä palkalla, kun siellä on niitä töitä, Suomessa taas ei ole mitään töitä.

Nojoo .... olihan tuo vahvasti liioiteltu ja kärjistettu skenario, mutta periaatteessa ...... noinhan voisi käydä ...... ainakin näillä nykyasenteilla.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #33

Ikävä kyllä, juuri tässä on koko homman juoni, eikä tarvitse paljoa liioitella.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #35

Upeaa. Arto on havainnut tosiasioita näistä joustavuuksista. Pieni "kiky n:o 1" ei juuri auta, sillä työttömien määrä (kun kaikki eri temput lasketaan mukaan) on silti yli 400.000 MOL:n koko tietoarsenaalin perusteella.

Se on sitä ihmisten joustamista työstä kortistoon, kun euro ja työmarkkinat eivät jousta. Toki entisen hyvinvointimallin palvelupaketin rahoitusta hoidetaan lisävelalla, joten maksupäivä vain on siirretty tulevaisuuteen lapsillemme. Päälle vielä rakenneuudistuksia...

Suomella on entistä vähemmän yhteistä Norjan, Ruotsin ja Tanskan kanssa alueella "kansojen varallisuus" (The Wealth of Nations), käyttääkseni liberaali Adam Smithin vanhaa terminologiaa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansojen_varallisuus

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #53

"Upeaa. Arto on havainnut tosiasioita näistä joustavuuksista. Pieni "kiky n:o 1" ei juuri auta, sillä työttömien määrä (kun kaikki eri temput lasketaan mukaan) on silti yli 400.000 MOL:n koko tietoarsenaalin perusteella."

Kannattaisi miettiä miten pieni ja köyhä viro oikein pärjäilee näissä kisoissa. Virollakaan ei ole uppoavaa valuuttaa, eikä edes kikyä, ei ensimmäistäkään kikyä. Kilpailukykyä silti löytyy. Suomalaisiakin investointeja siirtyy Viroon, siis ilman että Virolla on uppoavaa valuuttaa.

Uppoava markka-valuutta ei muuten auttanut Suomea millään tavalla, sillä työmarkkinajärjestöt ottivat aina erotuksen kiinni, usein jo ennakoiden seuraavaa rahan arvon upotusta.

Kaikki vastuu on siis työmarkkinajärjestöillä. Työnantajien menneet petokset muistetaan, eikä heillä ole työntekijäjärjestöjen luottamusta ole, kuten Ruotsissa on.

Uppoavalla valuutalla keinottelu on siis aivan turhaa touhua, kyllä asiat pitää järjestää ja järkeistää muilla menetelmilla.

------------------

Eläkerahastojen ansiosta Suomi on muuten EU:n vähiten nettovelkainen maa, Eurooppan maista vain öljymaa Norja on Suomea edellä, samoin muutama muu ökyrikas pikkuriikkinen öljyvaltio. Suomi on seitsemänneksi vähiten nettovelkaantunut maa, eikä edellä ole yhtään tavallista valtiota, ei edes Sveitsi eikä Japanikaan ole Suomea vähemmän nettovelkaantuniut.

Mutta se ei auta mitään kun velka yhä kasvaa ja sen kasvua ei saada millään taittumaan.

Pekka Iiskonmaki

Puumarkalla saataisiin kerralla miljoona köyhää lisää.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Köyhyys on kovin suhteellinen käsite, jos käytössä oleva valuutta turvaa toimeentulon, eli tuotannolliset työpaikat. Sitähän euro ei missään tapauksessa tee.

Kyse on siitä, joustaako valuutta vai ihmiset enemmän. Eurossakin saadaan vielä miljoona köyhää lisää ja sen päälle menetetään loppukin varallisuus ulkomaisiin käsiin.

Pekka Iiskonmaki

#8
Kuka on Itävallan meriministeri?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #9

Sekä ministeri että meri ovat Itävallan tapauksessa outoja minulle :) Selittänet asiayhteyden?

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #12

#12
Onhan Suomessakin valtiovarainministeri.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #14

Valtiovarainministerit: 2007 -->: Katainen, Urpilainen, Rinne, Stubb ja Orpo. :-)
"Euro on peruuttamaton menestystarina vailla vertaa." Loppukaneetti: "Whatever its costs."

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #20

Menestys on ollut todella huimaa, koska Suomi on ollut yhtäjaksoisesti taantumassa tai lamassa vuoden 2008 jälkeen. Tilastoja manipuloimalla tilanne on näyttänyt paikoin pään pulpahtelevan pinnalla, vaikka kyse onkin vain kuplista ;)

Ehkä tämä tyyntyy sitten kun kuplat pinnalta ovat puhjenneet?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Totta. Jos yksikään yritys olisi toiminut samoin kuin julkisen sektorin velkoja ja vastuita on järjestelty, ei yrityksen toimivasta johdosta olisi pitkään aikaan ketään ollut vapaalla jalalla.

Suomalaisten taloustaidot ovat kerrassaan onnettomat, joten antaapa sitten ottaa itse selvää, kun maksut vihdoin lankeavat. Minun aikaani ja vaivaani on käytetty vähintään riittävästi tämän konkurssin selvittelyyn, enkä jaksa enää toistaa itseäni.

En kyllä ole sitten enää maksamassakaan konkurssipesän velkoja kun se aika tulee.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Suomen ja Viron nettomaksaja/saaja ero yhtä kansalaista kohden tekee 500e vuodessa.Onnittelut oikeasta valinnasta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #34

Tiedän. Sen verran olen empaattinen luonne, etten ryhdy vahingoniloiseksi missään tapauksessa Suomea kohtaan. Päin vastoin, omaa muuttoiloa himmentää tietoisuus siitä, mihin liemeen Suomessa ollaan joutumassa.

Kokeilin kuitenkin ennen lähtöäni kaikki omat vaikutusmahdollisuudet, jotta tällaista päätöstä ei olisi tarvinnut tehdä, mutta ei onnistunut.

Olemme silti tekemässä Virossa työtä suomalaisyritysten hyväksi, jotta edes jotkut saisivat mahdollisuuden sitä kautta, kun Suomessa kaikki väylät on poliittisesti tukittu. Ehkä parhaat innovaatiot voidaan tuoda tänne takaisin sitten kun ne on siellä kaupallistettu.

Minulla ei ole edes mitään sitä vastaan, että jossain vaiheessa Suomi nousisi ja sen ansiosta Viron yritykseni joutuisi vaikeuksiin. Muutan sitten takaisin kun Suomi on jälleen elinkelpoinen. Valitettavasti se voi ottaa pitkän tovin aikaa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #37

"Muutan sitten takaisin kun Suomi on jälleen elinkelpoinen. Valitettavasti se voi ottaa pitkän tovin aikaa."

Niinhän se on. Jos maa ei toimi, on syytä yksilön vaihtaa maisemaa ja mennä toimivampaan paikkaan.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #34

#24
Se on vähän, kun jokaisella suomalaisella on yli 20.000 euroa valtionvelkaa.

Onnittelut oikeasta valinnasta!

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari Vastaus kommenttiin #41

Kiitos, ja tuohon täytyy vielä lisätä ne muut velat, jotka on otettu yksityistettyjen julkisyhteisöjen nimissä sen jälkeen, kun valtion oma piikki alkoi pursuta ylitse. Niihin tuossa ylempänä jo viitattiinkin.

Kukaan ei tiedä, miten paljon taseisiin on leivottu kuraa sisään.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #42

#42
Kuntien ja kaupunkien velat siihen päälle.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #42

Puolitoista vuotta sitten Taloussanomat julkaisi artikkelin, jonka mukaan Suomen julkisella sektorilla on vähemmän velkaa kuin millään EU- maalla.

Maailmanlaajuisesti Suomi olisi seitsemännellä sijalla.
Suomen edellä vähiten velkaisina olisivat vain öljymaat
*Norja
*Yhdistyneet Arabiemiraatit
*Qatar
*Libya
*Saudi-Arabia
*Oman
Niiden jälkeen listalla on Suomi.

Tulokseen vaikuttaa se että Suomella on niin paljon eläkerahastovarallisuutta, jota muila mailla ei suinkaan ole. Suomi ei siis elä kädestä suuhun, kuten ne joilla ei tuota eläkevarallisuutta ole. Kun rahat loppuu, eläkeläistenkin tulot loppuu siihen paikkaan, vaan ei Suomessa.

Tämä ei kuitenkaan muuta mielipidettäni, jonka mukaan velkaa on liikaa, eikä sitä pitäisi ottaa lisää. Menoja pitäisi leikata ja investointeja pitäisi saada, jotta ihmisillä olisi mahdollisuus työllistyä ja tienata.

http://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001894659.html

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen Vastaus kommenttiin #42

Meillä täällä Kotkassa alkaa kunnan+kuntayhtiöiden velka hipoa 20.000 euroa/pää....

Tässä kommenttini Kotkan konsernitulokseen muutama päivä sitten :

http://www.kymensanomat.fi/Online/2017/04/03/Kotka...

"Kotka oli vuoden 2015 velkaantumiskisassa vasta pronssitilalla : lainaa 10.585 €/asukas keskimääräisen lainatason ollessa Suomessa 5.978 €/asukas.

Eli koko konsernivelkamme oli (31.12.2015) 54.000 asukasta x 10.585 €/asukas = 572 miljoonaa euroa

Saimme siis tuolla tuloksella pronssia, mutta ei hätää : olen antanut itselleni kertoa, että viime vuoden (2016) loppuun mennessä olemme onnistuneet ponnisteluissamme yli odotusten : konsernivelka on kohonnut jo 700 miljoonaan euroon.

Tähän on vielä lisättävä leasingvelat/vastuut (n. 70 miljoonaa euroa), joten me kotkalaiset voimistelemme aivan omassa sarjassamme yhteensä n. 800 miljoonan euron lainamäärällä ( 15.000 €/asukas) eli kultaa tulee tuossa kilpailussa että kolisee.

Tästä suorituksesta voimme iloita yhdessä notkean kaupungin johtomme kanssa; vilpitön kiitos hyvin tehdystä - vuosikymmeniä kestäneestä- työstänne meidän kaupunkilaisten eteen."

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #49

#49
Muu Suomi rynnii perässä niin kauan, kun velkapiikki on auki.

Eläkeläisiä tulee sääli, jotka ovat maksaneet eläkkeensä ennakkoon.

Pekka Iiskonmaki

''Tulokseen vaikuttaa se että Suomella on niin paljon eläkerahastovarallisuutta''

Maksetaan niillä velat kerralla pois.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Toki ne rahat siihen riittäisivät ja jäisi vähän ylikin.

Ongelma on kuitenkin velkaantuminen, ei oikeastaan tämä velka vielä.

Velkaantuminen pitäisi saada loppumaan, sillä se johtaa vähitellen siihen etteivät mitkään eläkerahastotkaan pysty meitä enää pelastamaan.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Viron matkailumainos kuuluu "Tule tänne, autosi on jo täällä" Kiitos kutsusta, mutta pysyn hyvinvointivaltio Suomessa.

Käyttäjän mattivtvirtanen kuva
Matti Virtanen

Jostain syystä demarieita ei haluta Viroon.
Kaljanhakureissut on asia erikseen :)

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Kun täällä nyt niin kovasti ylistellään Viron hintatasoa, niin mitenhän on maan palkkatason laita?

Käsittääkseni palkkojen suhde hintoihin on heikompi kuin Suomessa. Korjatkaa jos olen väärässä, mutta käsittääkseni ainakin Viron yleinen hintataso on siedettävä vain suomalaisille ja muille rikkaammille kansakunnille. Ei kai siinä tapauksessa ole paljon hurraamista noin niinkuin virolaisesta näkökulmasta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Se on luksusta ainakin suomalaiselle pienyrittäjälle, jonka palkkataso on Suomessakin ollut jo pitkään aika lähellä Viron palkkatasoa ja elinkustannukset järkyttävän paljon kalliimmat.

En ole päässyt vielä paikallisten kanssa kovin paljoa jutustelemaan heidän kokemuksistaan, mutta noin silmämääräisesti he käyvät todella paljon ulkona syömässä. Kaiken lisäksi hintavamman pään ravintoloihin on eniten tunkua, mutta on niissä sitten parhaat eväätkin. Parempi pää tosin tarkoittaa ainakin Pärnussa Suomen lounasruokalahinnastoa.

Systeemihän toimii kaikille saman velkaruletin pohjalta, joten hintapaletti sopeutuu kysyntään. Nopeasti ylös ja hitaasti alas. Ero on tosiaan lähinnä siinä, että tuolla tasolla Virolaiset ovat töissä ja suomalaiset eivät niinkään.

Noh, mieluummin kävellen ylös kuin juosten pohjalle.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Suosittelen lämpimästi tätä Puumalan nuoren kunnanjohtajan ( HM ; pääaine kunnallistalous) kirjoitusta " Kuntamme Kreikan tiellä" :

http://matiashilden.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23450...

Toimituksen poiminnat