iitimo

Avoin kirje Yleisradion hallintoneuvostolle

 

Arvoisat hallintoneuvoston edustajat.

 

Maailman tapahtumia aktiivisesti seuraavana Suomen kansalaisena haluan julkituoda syvän huoleni kansallisen Yleisradioyhtiön tehtävien hoidosta puolueettoman tiedon välittäjänä. Huoli koskettaa erityisesti uutis- ja ajankohtaistoimituksia, joiden rooli kansalaisten tiedonsaannin kannalta on keskeinen.

 

Median keskeiseksi rooliksi on määritetty toimiminen ”vallan vahtikoirana”. Mielestäni asia on ymmärretty hiukan väärin, jos kansalaisten maksama vahtikoira alkaa syödä yksittäisen tahon kädestä, raatelee sopivaksi katsomansa uhrit hyvin hatarilla perusteilla ja räkyttää ohi lentäville kärpäsille. Vahtikoirasta on kasvanut laki ja oikeus, tuomari ja pyöveli.

 

Eurooppa elää sotien jälkeen suurinta murrostaan. On ikävä todeta, että laajasti kansainvälisiä medioita seuraamalla asioista saa täysin eri kuvan, mitä YLE välittää. Vast'ikään pidettyihin eduskuntavaaleihin suomalaisen median tiedoin varustettu kansalainen joutui lähtemään lähes yksinomaan omiin tuntemuksiinsa perustuen, koska mielikuva koetun todellisuuden ja tiedottamisen välillä oli harvinaisen räikeä. Tiedämme kyllä melko tarkkaan, mitä Euroopan johtajat asioista ajattelevat, mutta eurooppalaisen politiikan vaikutuksia eri maiden kansalaisille joudumme vain arvailemaan, ellemme pystyisi tarkistamaan asioiden todellista laitaa sosiaalisen median välityksellä.

 

Erityisen huolestunut täytyy olla siitä tavasta, millä YLE muun median tavoin haluaa yksinoikeudella päättää, mistä asioista ja millä tavoin voidaan keskustella. Avoimuuden tai suvaitsevaisuuden kanssa sillä ei ole paljoakaan tekemistä. Sananvapauden rajoittaminen on ollut melko hienovaraista, mutta silti selvästi havaittavissa.

 

Todella omituiseen valoon median toiminta joutuu niissä tapauksissa, kun se hairahtuu dramatisoimaan yhteiskunnallisesti merkityksettömiä asioita. Se on ollut keskeisessä asemassa politiikan arvostuksen romahtamisessa.

 

Lopullisesti mitta on täyttynyt vahvoilla ennakkoasenteilla varustettujen toimittajien takertuessa irrelevantteihin yksityiskohtiin, joilla haastateltavia on nöyryytetty ja mustamaalattu mitä mielikuvituksellisimmin tavoin. Tällä tavoin provosoimalla media on nostamassa omat kansalaisensa olemattomilla perusteilla toisiaan vastaan. Tällä asetelmalla pääsee näinä ristiriitaisina aikoina uutisoimaan mellakoista ja väkivallanteoista, mutta mitään vastuullisuutta siinä ei ole.

 

Nämä sanat pätevät koko suomalaiseen mediakenttään, mutta Yleisradion vastuu asiassa on erityisen painava. Kyllä rivikansalaisen on aivan mahdoton toimia yhteiskunnan hyväksi, jos yhtenäisyyden rakentamisen sijasta tyydytään repimään ja hajoittamaan. Tavallinen suomalainen kestää suoraa puhetta asioiden oikeilla nimillä. Nyt on kuunneltu elitististä liirumlaarumia ja kansa on jaettu kahtia. Meillä vallitsee käsin kosketeltava luottamuspula niin mediaan kuin poliitikkoihinkin. Näin ei voi jatkua.

 

Toivottavasti tämä osaltaan johtaa syvällisempään keskusteluun median roolista ja tilasta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuPerttula kuva
Markku Perttula

Yle ja Hesari ovat valtamafian vahtikoiria.

J. Gagarin

Kirjoituksesi jäi ilmaan leijumaan, kun et lainkaan konkretisoinut esimerkein yleisellä tasolla olevia huomioitasi.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Tällaisessa yhteydessä ei ole tarkoituksenmukaista sisällyttää esimerkkejä. Tarkoitus on erityisesti herättää itse kukin ajattelemaan, missä on mahdollisesti menty pieleen. Eiköhän niitä mielipiteitä sitten löydy.

Jouni Hölttä

YLE oli aiemmin punanen, nyt se on punavihreä. Median taso Suomessa on surkea.

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Yle ei ole kokoomusjohtoinen. Luulen ettei yle ole tällä hetkellä, toimitukselliseti, minkään tai kenenkään johdettavana. Toimittajat tekevät politiikkaa, lähinnä vihervasemmistolaista, ja muutenkin asenteellista ohjelmaa jatkuvasti jokaisella tasolla. A-talkin tapaisten (28.3.) ohjelmien jälkeen toimittajalla pitäisi olla joko kirjallinen varoitus tai palkanmaksun loppumispäivän kertova paperi kädessä. Tämän pitäisi olla aivan selkeä linja. Esim. rotutohtori, ilmastodenialisti, fasisti, rasisti, ituhippi tms. ei edes asennetasolla saa olla aistittavissa Ylen toimittajista, puhumattakaan vastaavien ilmaisujen käytöstä.

Yle rahoitettavaksi veikkausvoittorahoista ja RAY:n budjetista. Urheilun rahoitusosuutta voidaan korvata osin myös nostamalla ylen maksamia hintoja pelien seuraamisesta, siis muutoksen jälkeen. RAY:n toiminta pitää yhdistää veikkaukseen, koska korruptio on jo selvillä ja toiminta vaikuttaa muutenkin lähinnä markkinahäiriköinniltä. RAY:n avustustoimnta mielummin valtionbudjettiin ja Yle pitäköön itsenäisyytensä niillä rahoilla, sitten veikkausen kautta siis.
Yle:n budjetista puolet pois. Ruotsinkieliselle puolelle 5% rahoista, loppusäästö lopettamalla ulkomaisten viihdesarjojen ostaminen ja kalliiden kansainvälisten urheilutapahtumien näyttäminen, nämä voi ja pitäisi jättää markkinoiden huoleksi. Sinfoniaorksesterin voi yhdistää vaikkapa jonkin pääkaupunkiseudun muun julkisesti tuetun orkesterin kanssa, jne.
Muutoinkin kannattaa selvittää yhteistyötä uutis- ja ajankohtaistoimituksessa muiden toimijoiden, eli sanoman, almamedian, STT:n, muiden yleisradioyhtiöiden, jne., kanssa. Kun maailmalla tapahtuu on Al-jazeera aina nopeampi ja vähemmän värittynyt kuin BBC ja CNN, yhteistyötä enemmän siihen suuntaan? Jotenkin noloa lukea kolmetuntia uutisen jälkeen yleisradion referaatti BBC:n plagioimasta al-jazeeran jutusta.

Ps. Eräs ylen ruotsinkielisen puolen über kaksikielinen toimittaja sanoo, ainakin taksissa, kaiken, siis kaiken, suomeksi sekä ruotsiksi. On siinä pokassa pitelemistä. Ehkä toimittajien henkinen tasapaino kannattaisi myös tarkistuttaa säännöllisin väliajoin.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Pohdit hyvin rakentavasti ja ennakkoluulottomasti, kuten pitääkin.

Itseäni ei haittaisi, vaikka Yle rahoitettaisiin verovaroista, jos se keskittyisi puolueettomaan uutisointiin, yhteiskunnalliseen keskusteluun ja laadukkaisiin dokumentteihin. Kilpaurheilu ja kulttuuri voitaisiin rahoittaa vedonlyöntivaroista.

Erilliset lupamaksut, koskivat ne sitten televisiota, autoilua tai kalastusta, ovat pelkästään ilmentymiä kyvyttömyydestä hoitaa asiaa muilla tavoin. Kun tekniikan piti helpottaa elämää, se muuttuikin vaikeammaksi ja kalliimmaksi.

Onko elämä käänteinen televisio, jossa meitä ohjataan kaukosäätimellä ja seurataan valvontakameroin?

Käyttäjän simomakela kuva
Simo Mäkelä

Hyvä kirjoitus.

Ylen toimittaja Andersson antoi omalla käyttäytymisellään esimerkin Yle.n ylimielisestä ja totuutta määrittelevästä asenteesta kuulijoitaan kohtaan, kun hän valisti Jussi Halla-ahoa vastoin tämän omaa kokemsta sanomalla päin H-a:n naamaa "Nyt tiedät". Sitä ennen H.a oli vättänyt toimttajan väittämään "En tiedä". Kyseessä oli Halla-ahon näkemys ja toimittajan näkemys tietystä asiasta. Toimittaja löi asian lukkoon ottamalla position, jossa hän itse määritteli totuuden...Yle:n totuuden.

Tuohon yhteen toimittaja Anderssonin tokaisuun kiteytyi kaikki, mikä Yle:ssa mättää ja on pahasti vinossa.

Tästä näkökulmasta käsin koko keskusteluohjelma oli turha. Andersson olisi voinut vetää ohjelman julistuksellisena monologina kertomalla Ylen totuuksia kansalaisille.

Alexius Manfelt

Jani Pulkki kirjoittaa: "Kun maailmalla tapahtuu on Al-jazeera aina nopeampi ja vähemmän värittynyt kuin BBC ja CNN, yhteistyötä enemmän siihen suuntaan?"

Tämä on todella oivallinen ajatus, juuri tällaisia ajatuksia me tarvitsemme jotta ennakkoluulottomasti uudistuttaisiin. Ja vieläpä muutama analyytikko, joka ymmärtää kultturia, vaikka se onkin nykyisin hyvin kansanvälinen kanava.

Hieno ehdotus kaikkineen!

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

Heräsin todellisuuteen kun olin vuosi sitten Bangkokissa mellakoiden aikaan jolloin BBC, CNN ja Yle uutisoivat hallituksen rajuista toimista rauhallisia mielenosoittajia vastaan. Al-jazeeralta näkyi kuinka mielenosoittajia juoksi naamioituneena käsiaseiden kanssa autojen välissä tulittaen poliiseja.
Myös "demokratia aktivistien" vaatimus, vaaleilla valitun, parlamentaarisen enemmistön varassa toimivan hallituksen syrjättämisestä oli mielestäni oudohko. Tätä eivät yle/CNN/yms. tuoneet missään vaiheessa esiin.
Tappaminen ja tulipalot alkoivat Thaksinin, korruptiosta sekä n200milj. euron veropetoksesta tuomitun ex-pääministerin, perheen varojen osittaisesta jäädytyksestä.
Thaksin varoitti twitterissä Bangkokin palavan mikäli hallitus uhmaa häntä ja kannattajiaan. Bangkok paloi kun hallitus uhmasi. Sattumaa vai terrorismia? Yle, eikä yksikään euroopan uutistoimisto kertonut tästä mitään. Tällä hetkellä Thaksin pystyy liikkumaan shengen-alueella aivan vapaasti Montenegron hänelle myöntämän diplomaattipassin turvin. Thaimaa on antanut interpolille kansainvälisen etsintäkuulutuksen terrorismi syytteisiin, veropetokseen sekä korruptiotuomioon(vaimon, sisäpiiritiedon varassa tehdyt, maakaupat Bangkokissa) vedoten, tuloksetta.
En väitä että Thaimaan hallitus tai armeija olisivat kovin korkealla moraalilla siunattuja, mutta täydellinen yksipuolisuus yhden suomalaisten suosituimman matkakohteen tapahtumista ei anna kovin luotettavaa kuvaa muustakaan uutisoinnista.
Mielenosoitus oli lähinnä, itse havainnoituna, Bangkokin keskustan miehitys aseistettuine vartijoineen, barrikadeineen ja yksityisine armeijoineen oman kenraalin "Seh Daengin" johdossa, hänet tosin ammuttiin ensimmäiseksi. Kannattajan sanoin, "hulluhan se oli muttei sitä ampua olisi pitänyt". Tavallisten asukkaiden piti maksaa mielenosoittajien vartijoille 1-12e, kulkuneuvon hinnasta riippuen, päästäkseen koteihinsa. Mikä toinen maa sallisi tälläisen toiminnan pääkaupunkinsa keskustan arvoikkaimmalla alueella kuukauden ajan?
No, hieman offtopic, mutta kuvaava esimerkki. Me emme tiedä mitä maailmalla, tai edes Suomessa, tapahtuu jos olemme pelkästään samanmielisten lähteiden varassa. Ylen pitäisi olla juuri tässä tuomassa objektiivisuutta ja taustoittaa uutisia, mutta ei niin ei.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Mainio esimerkki. Näitä on hurjasti. Yksi pahimpia löytyy Riikka Söyringin Wall Street huijauksesta tämän päivän blogissa. Samanlainen pienoiskoossa tehtiin Suomessa 90-luvulla.

Käyttäjän esaolkoniemi kuva
Esa Olkoniemi

Epäluottamus mediaa ja puolueita tulee kasvamaan, jos osa poliitikoista jälleen kääntään takkinsa vaalipuheiden suhteen.

Käyttäjän SamaVene kuva
Aki Järvinen

Hyvä teksti, itse olen tätä soomimedian kehitystä ohittanut nimenomaan ulkomaisten uutislähteiden kampaamisen kautta. Omilla sivuillani onkin yhtä ja toista mitä soomimediasta saa etsiä melkoisella suurennuslasilla - sittenkään onnistumatta.
Maailman taloudesta ja energiatilanteesta sekä niiden taustoista ja mahdollisista seurauksista...
www.samassaveneessa.info

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Akille suuri kiitos ja kumarrus. Hänen kauttaan olen löytänyt linkit moniin asioihin, jotka muuten olisivat jääneet näkemättä.

Suosittelen lämpimästi vierailua noilla Akin sivuilla. Analyysit on tehty leppoisassa hengessä, mutta silti niissä piilee paljon viisautta.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Musiikkipuolen syrjintä on tullut tutuksi muusikkokavereiden kautta. Omien polkujen kulkijat sivuutetaan tylysti, vaikka ammattitaito olisi maailmanluokkaa.

Yksi tuttu teki melkein 20 vuoden uran Ylessä, mutta jättäytyi vapaaehtoisesti pois viimeisen suuren saneerauksen yhteydessä, kun näki asiat samoin, suuren luokan hölmöilynä.

Yksi syy on tietysti raha ja toinen kuulostaa Peterin periaatteelta:
http://www.magneettimedia.com/?p=5724

Ylen johto ei ole ymmärtänyt segmentoinnin tärkeyttä. Kun yrittää tuottaa jokaiselle jotakin, laatu laskee ja kukaan ei ole tyytyväinen. Hajanaiset ja harvinaiset helmet voi katsoa Areenasta, mutta eipä sielläkään kovin usein tarvitse poiketa.

Toimituksen poiminnat