iitimo

Kokoomuksen yrityspolitiikka, lyhyt oppimäärä

Kokoomuslaiset vaikuttajat ovat tuoneet viikolla aktiivisesti esille perusagendaansa (mm. Harri Jaskari, Petteri Järvinen ja  S-J Pietikäinen), missä peräänkuulutetaan kasvua ja tuottavia investointeja. Koska he eivät itsekään tunnu ymmärtävän kehityskulkua, saati sitten sen seurauksia, on syytä avata asiaa käytännöllisestä näkökulmasta. Kirjoitus ei pyrikään olemaan eksakti, mutta auttaa hahmottamaan muutoksia yrityskulttuurissa ja pohtimaan sen vaikutuksia.

Palataan takaisin 80-luvulle ja perustetaan energia-alan yritys nimeltä Vorttumi Oy. Yritys tuottaa sähköenergiaa vesivoimalla, mikä teknisesti on melko yksinkertaista mutta vaatii suurehkon alkupääoman. Silloin pääoma haettiin sijoittajilta, jotka odottivat vastikkeeksi rahalleen osinkotuottoa so. haluavat osuuden muiden suorittamasta työstä. Tuolloin sijoittajat olivat yleensä kotimaisia instituutioita ja yksityishenkilöitä. Vakaata osinkotuottoa pidettiin turvallisena, joskaan ei kovin tuottoisana.

Sitten täytyy mennä tuloslaskelman ja taseen alkeet, jotta ymmärtäisimme mistä on kyse.

Tilikaudella 1985 Vorttumi myy sähköä asiakkailleen 1 miljoonalla markalla (todellisuudessa asiakkaat maksoivat 1,22 miljoonaa, koska Vorttumi keräsi alvit valtiolle). Tämä 1 milj. on siis kokonaismyynti eli liikevaihto.

Sitten kulut.

Ainekäyttöä ei juuri ole, koska vesi valuu ilmaiseksi läpi voimalan turbiinista. Oletetaan että voimalan ja verkon ylläpitoon meni 100 000 mk. Valvomohenkilöstön ja verkon kunnossapidon henkilöstökulut (muuttuvat palkat) olivat 200 000 mk. Tuohon aikaan käytettiin vähän ostopalveluja ja henkilökuntaa oli suhteellisen paljon. Tässä vaiheessa myyntikatteeksi kutsuttua rahaa on jäljellä 700 000 mk.

Yritykselle koituu yleiskuluja, jotka ovat olemassa myyntivolyymista riippumatta. Nämä liittyvät pääasiassa yrityksen hallintoon ja markkinointiin, sisältäen johdon ja toimihenkilöiden palkat, yhteensä 200 000 mk. Jää käyttökatetta 500 000 mk.

Yritys on käyttänyt voimalainvestointiin 1 milj. mk, joka on kirjattu taseeseen. Tästä tehdään ennakoitua kulumista vastaavat poistot, 20 %, eli 200 000 mk. Tämä laskennallinen kuluerä vähennetään tuloksesta ennen veroja, samoin korkomenot, jos yrityksellä olisi korollista velkaa.

Yritykselle siis tulee maksettavaksi jäljellä olevasta 300 000 mk:n tuloksesta veroa 28 %, eli 84 000 mk.

Vorttumin kassaan jää siis verojen jälkeen liiketulos 216 000 mk, joka siirtyy taseeseen tilikauden voittona. Sen lisäksi kassassa on poistoja vastaava erä 200 000 mk, jota ei maksettu mihinkään, eli nyt Vorttumin hallitus päättää, jakaako se tuon summan (416 000 mk) osinkoina sijoittajille vai käyttääkö uusiin investointeihin. Yleensä molempia. Oletetaan että yritys jakoi osinkoa 100 000 mk ja jätti kassaan 316 000 investointeja ja käyttöpääomaa varten.

Tähän saakka kaikki hyvin. Ihmiset ovat saaneet sähköä, työntekijät palkkansa ja sijoittajat osinkonsa. Hyvin moni kuvittelee, että näinhän se asia on edelleen. Juuri enempää ei voi olla väärässä.

Jos tähän olisi otettu mukaan muu ulkopuolinen rahoittaja eli pankki, oltaisiin saatu korkojen muodossa se elementti, joka vaatii jatkuvaa talouskasvua. Pankkiin pitää palauttaa aina enemmän mitä sieltä on lainannut. Koska kaikki hallitukset ovat aina vannoneet talouskasvun nimiin, on myös Vorttumin kasvettava pärjätäkseen kilpailussa. Koska kaikki kosket on rakennettu, sen ainoa mahdollisuus myydä lisää vesivoimaa on ostaa joku kilpailija. Kukaan ei myy kannattavaa toimintaa halvalla, joten Vorttumi päättää maksaa reipasta ylihintaa. Saahan se raivattua kilpailijan samalla tieltään ja kilpailun puuttuessa asiakkaita voidaan kiristää maksamaan sähköstään korkeampaa hintaa. Vorttumi jatkaa näiden yritysostojen tiellä 90-luvun ja siitä tulee Suomen suurin ja kaunein.

Vorttumin kasvaessa markkinat on vapautettu ja muiden työllä ansaitsevat sijoittajat haluavat parempia tuottoja. Siispä kehitetään välineitä, missä voidaan lyödä vetoa yritysten kurssikehityksestä ja tuloksentekokyvystä. Vorttumi aikoo olla tässä paras, joten se alkaa parantaa tulostaan pala kerrallaan.

 1. Se ostaa kaikki myynnissä olevat kilpailijat, saavuttaa lähes monopolin ja nostaa hintoja.
 • asiakkaat ovat tyytymättömiä laskun kasvaessa
 • sijoittajat ovat tyytyväisiä ja kurssi nousee
 • tuloksen kasvaessa yritys maksaa palkkoja lisää, onhan se aiheuttanut inflaation kohonneella sähkön hinnalla ja työntekijätkin haluavat osallisiksi tuotosta.
 • poliitikot kehuvat yritystä työllistäjänä ja veronmaksajana

2. Yritys ei voi lopettaa tuloksensa parantamista tähän, koska sijoittajat odottavat lisää. Nyt keinona on kulujen karsiminen (ja hinnan nosto, koska on satanut niin vähän). Lisätään automaatiota ja vähennetään työntekijöitä.

 • asiakkaat ovat vielä tyytymättömämpiä hintoihin
 • sijoittajat ovat vielä tyytyväisempiä
 • yritykseen jääneet työntekijät ovat tyytyväisiä palkkojen nousuun, jonka mahdollisti kaverien poispotkiminen
 • yhteiskunta maksaa työttömät verovaroista ja kehuu dynaamista yritystä

3. Tähän ei voi lopettaa, koska sijoittajat odottavat lisää. Tuotannolliset ja taloudelliset syyt edellyttävät työntekijöiden karsimista lisää, ei niille istumisesta makseta. Sähköverkon kunnossapito minimoidaan ja työ teetetään alihankkijalla, joka kantaa riskit, jos jotain menee pieleen.

 • nyt asiakas maksaa myös sähkökatkoista ja on vielä tyytymättömämpi
 • sijoittajat ovat tyytyväisiä ja kurssi nousee
 • yrityksessä on enää välttämätön käyttöhenkilöstö, joka on tyytyväinen, että fudut ei sattuneet omalle kohdalle. Kavereita koulutetaan lähihoitajiksi.
 • Poliitikot: tarvitsemme lisää tällaisia tuloksekkaita kasvuyrityksiä

4. Sijoittajat haluavat lisää, mutta kuluja ei voida karsia enää ja kaikki perinteiset keinot on käytetty loppuun. Energiamarkkinat ovat kyllästyneet, mistä lisää tulosta? Aletaan sijoittamaan kertynyttä pääomaa kehittyville markkinoille. Tällä tienataan hemmetin hyvin, eikä tarvitse välittää tuotannosta lainkaan. Vapaita pääomia kierrätetään korkomarkkinoilla.

 • asiakkaat huokaisevat, hinta ei noussut tällä kertaa. Väärin. Sähkön hinta ei noussut, mutta yrityksen tulo mukaan vedonlyöntimarkkinoille nosti hänen kaikkien muiden hyödykkeidensä hintaa
 • sijoittajat ovat hiukan tyytymättömiä ja kurssi heiluu
 • alihankkijat ovat erittäin huolissaan, yrityksen palkkamenot ovat lähes puhtaasti kiinteitä ja johtoa palkitsevia
 • poliitikot: tarvitsemme korvaavia investointeja ja uusia työpaikkoja. Niinpä. Kukaan järkevä ei investoi, koska ostovoima on spekuloimalla romutettu.

5. Vorttumi myy laiminlyödyn jakeluverkon valtiolle, eli veronmaksajille. Olisihan kohtuutonta, että tulos heikkenisi kunnossapitorästien vuoksi. Kehitetään hiilidioksidivero, jotta kilpailijat joutuvat mahdollisimman ahtaalle. Verkon käyttöä rajoitetaan, jotta hajautetut energiaratkaisut eivät pääse pilaamaan hyvää bisnestä (poliittinen lobbaus). Markkinointiosasto kehittää perusliiketoiminnan ympärille pilipali-sovelluksia, joita ilman asiakas ei voi elää. Laskutus ja asiakaspalvelu ulkoistetaan tahoille, jotka niistä eivät mitään ymmärrä. Pääasia että on halpaa.

 • lähes kaikki ovat tyytymättömiä, mutta eivät uskalla sanoa sitä ääneen. Too big to fail.
 • alihankkijat aloittavat yt-neuvottelut
 • poliitikot: tarvitsemme kasvua, jotta selviämme haasteista (ovat sillä aikaa pitäneet verovaroilla koko korttitaloa pystyssä. Jos kasvu loppuu, korttitalo sortuu)

6.Tyhjiin kupatun Vorttumin johto siirtyy ansaitulle eläkkeelle. He ovat kantaneet raskaan taakan vastentahtoisen yhteiskunnan ylläpitämisessä.

 

Näitä vorttumeja on tänään maailma täyteen. Pankit ovat sotkeentuneet yritysten ja sijoittajien väliin ja kehittäneet mitä mielikuvituksellisimpia välineitä vetääkseen välistä sekä voittaneilta että hävinneiltä vedonlyöjiltä. Myyvätpä vielä vakuutuksia tappioiden varalta. Kukaan ei tiedä, mitä kenenkin todelliset vastuut ovat ja niitä on myyty ristiin rastiin.

Tämän olemme saavuttaneet markkinoiden vapauttamisella. Miten ratkaiset tilanteen, jos olet poliitikon housuissa? Ota huomioon, että sinulla ei ole enää valtuuksia ratkaista asiaa kansallisesti, vaan siitä on neuvoteltava EU-parlamentissa, missä lähes kaikki poliitikot ovat tehneet samat virheet. Miten tämä todellisuus suhtautuu kokoomuslaisten puheisiin ja tekoihin???

Kokoomuslaisten mielestä yhteiskunnan loinen on Kelasta 25 euroa päivässä (-verot) nostava pitkäaikaistyötön, jonka elättäminen tulee todella kalliiksi. Sen sijaan 600 000 € vuodessa ansaitsevan toimarin elättäminen on halpaa lystiä, maksetaanhan tuohon firman tililtä sossukulujakin liki 300 000 ja verot päälle. Myös nämä rahat on suurimmaksi osaksi sijoitettu vedonlyöntijärjestelmään (ja asiakashintoihin). Mitä jos se sortuu? Onhan se nyt prkl.., jos joku on niin veltto, että kieltäytyy hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisesta. Parasiitti. Ali-ihminen. Luuseri. Perseilijä. Kommari.

Sana on vapaa…

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Minä en sano tähän enää mitään, koska tähän ei tarvitse sanoa enää mitään.

Yksi kaikkien aikojen parhaista blogeista Uuden Suomen lyhyessä historiassa.

Tuula Hölttä

Kerrankin samaa mieltä Markku T:n kanssa... :)

t. piiroinen

Komppaan täysillä (vaikka jotain sanoin/kirjoitinkin).

t. piiroinen

Kansainvälinen Kokoomus rp on julkisen sektorin koulutetun henkilöstön ja ylikansallisten suuryritysten edunvalvontaorganisaatio EU-Suomessa.

Ammatinharjoittajien ja pienyrittäjien kannalta kokooomus on maamme huonoin puolue. Jopa vasemmistoliitto ymmärtää meitä paremmin, kuten Anna Kontulan tuore lausuma todistaa.

a s

Tähän blogiin toivoisi mahdollisimman monen kokoomuslaisen perehtyvän.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

En ole koskaan saanut palautetta kokkareilta. Ilmeisesti heidän kompetenssinsa ei riitä vastaamaan. Yleensä sieltä tulee sijaisena joku Gagarin tai Shemu P.

He välttelevät vastaamasta myös omien blogiensa asiantunteviin kommentteihin. Voi myös olla, että kyseessä on silkka ylimielisyys. He ovat oikeassa ja kaikki muut väärässä.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitokset kaikille positiivisesta palautteesta!

Tämä jatkumo on luonut mieliimme nykyisen illuusion, missä ei rakenneta mitään muuta kuin mielikuvia ja niillä rahastetaan. Irkut kaatuivat tähän, Islanti kaatui tähän.

Kokoomus on tänään Suomen suosituin puolue. Mitä tapahtuu, jos se saa jatkaa samaa rataa?

Vastaan itse. He ovat valmiita ottamaan valtavan riskin yhteiskuntarauhan romuttamisesta. Tämä oli yksinomaan syynä Suomen itsenäisyyden hautaamisessa eilisessä äänestyksessä. Liberaali pääoma on kaikkialla vaatinut tuekseen väkivaltakoneiston toteuttaakseen haaveensa. Siksi se ajaa alas omat puolustusvoimat ja yrittää tuoda ylikansallisia joukkoja ja Natoa tilalle.

Minua tällainen oksettaa.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Olitkin kirjoitukseni laadinta-aikana kirjoittanut näkemyksen, jota en allekirjoita. EU:n sotkeminen yhteiskuntarauhaan on sinun illuusio. Liberaali pääoma ja EU ovat pikkuisen eri asioita. Suomi menestyy tiedolla, taidolla ja osaamisella. Tietopääoma on Suomen valtti jatkossakin.

Kokoomus on ajanut tässä viime aikoina vakaussopimusta työmarkkinoille.

Jos kokoomuksen syyksi laitat kaikki asiat , niin lue persujen varjobudjetti, joka lisää menoja, vaikeuttaa yritysten työllistämistä ja ottaa velkaa yhtä paljon ja enemmänkin kuin hallitus.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kokoomus onkin peluripuolue, joka sälyttää vastuun aina muille. Keskusta oli helppo upottaa maajussivihaa lietsomalla, missä SDP ei ole koskaan epäröinyt ojentaa auttavaa kättään.

Kun punapääoman hukkaaminen sattuu olemaan vielä muistissa, en ole lainkaan yllättynyt siitä, että superlaman syntipukiksi tarvitaan sosialistinen, epäpätevä naisministeri. AY-liike mustamaalataan samoin kuin tehtiin MTK:n kohdalla.

Olette te pojat kovia kusettamaan. Täytyy oikein hattua nostaa.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Vai, että vakausta Seppo-Juha.

Eilen työministeri Ihalainen vetosi osapuoliin, ja pääministeri Katainen VAROITTI, mutta ei maininnut osapuolia,- vaan pelkästään VAROITTI.

Ymmärrämme kyllä mihin suuntaan varoitus oli osoitettu.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Ihan vaan muutama kommentti, kun nimeni mainitaan:

-alkuinvestointi on esimerkissä heppoisesti kuvattu

-yrityksen yhteiskunnallinen vaikutus vaatii pohdintaa (etenkin yritysostojen jälkeen)
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kustannus-hy%C3%B6tya...

-missä vaiheessa kantaverkon ylläpito tuli po. yritykselle (vrt. VR, joka ei vastaa rataverkoston kunnassapidosta)

-Suomessa monet kunnat ja maakunnalliset sähköyhtiöt myivät lyhytnhäköisesti länsinaapuriin omistusta, jota mainittu yhtiö on myymässä nyt ties kenelle

-tämä kantaverkko ja yhteiset sähkömarkkinat vaatii kirjoittajalta opiskelua
http://www.fingrid.fi/portal/suomeksi/sahkomarkkinat/

-tämä kilpailjoiden osto (miten tase ja tuloslaskelma muuttuvat, henkilöstömenot jne) on kuvattu hiukan epätodellisesti, jollakin muulla toimialla tuollaisia esimerkkejä löytyy . En kiellä, etteikö kilpailu esim. vähittäiskaupan piirisä ole jo rajoittunutta, kun kaksi ryhmittymää hallitsee 80 % markkinoista. Kilpailuolosuhteet vaatii kokoajan seurantaa, koska meillä ja muualla on menty esimerkin kaltaisiin seurauksiin. Jos sitten tullaan sellaisiin perusinfrainvesotinteihin, ei toimijoita saata olla ja se on yhteiskunnan tehtävä.

Hyvä kirjoitus sinänsä, mutta asioilla on monta näkökulmaa.

Kokoomuksella on tänään suuri päivä ja tässä on menoja. Hyvää jatkoa !

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitos tästäkin vastineesta.

Näyttää siltä, että muut ovat ymmärtäneet perusajatuksen paremmin. Luettelosi edellyttäisi 200-sivuista selontekoa ja mongerrusta, jota ei ymmärtäisi kukaan.

Kilpailuolosuhteet eivät tarvitse enää seurantaa, koska emme enää ole siinä tilanteessa, missä voitaisiin peruuttaa takaisin kantavalle maalle.

Onnea vaan kokoomukselle suuren päivän johdosta.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Tässä oli vielä mikro auki, niin sanon vaan, että kuka ymmärtää, kuka ei.
Nyt luistat itse. En vaatinut 200 sivun selvitystä, mutta asioiden yksinkertaistaminen on sekin melko heppoista toimintaa, jos puhutaan toimialoista, jotka eivät ole helppoja.

En ihan kuvaisi keskusteluksi sitä tavanomaista keskustelupalstojen tyyliä, yes, hienoa, olipa hyvä, muutamalla sanalla sohaisua, josta ei käy selville, oliko kommentoija kartalla vähättelemättä yhtään kenenkään osallistumista. Asiat ovat vaan monta kertaa monimutkaisia.

On meillä joku valvoja, ainahan parantamista on, vaikkei se makrotasolla
ehkä tehokain valvoja olekkaan meillä ja muualla.
http://www.kilpailuvirasto.fi/cgi-bin/suomi.cgi?lu...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Pietikäinen.

Suurin ongelmamme on se, että yksinkertaisista asioista yritetään tehdä monimutkaisia. Voi tosin olla niin, että olen jotenkin älyllisesti rajoittunut ja ymmärrän hitaasti. En ole kuitenkaan ainoa, joka kunnostautuu sillä saralla, mutta kykenen sen tunnustamaan.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

"Kokoomuksella on tänään suuri päivä ja tässä on menoja. Hyvää jatkoa !"

Odotammekin sitten kokoomukselaisittain tyypillistä VR:n Mikael Aron muhkeata optiopottia.

No, en tiedä- onko VR:lla optio-ohjelmaa, mutta tulokseen liittyvä palkkausjärjestelmä varmasti Arollakin on.
Siis, emme ihmettele, että VR nostaa lipun hintoja kokoomukselaisen logiikan mukaisesti. Samalla nousoopi Mikael Aron tulospalkka.

...Kas näinnikkäästi teillä, mut' ei meillä...

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Pietikäinen:

Arvostan, että uskallat kokoomuslaisena vasta-argumentoida Timo Isosaarta vastaan. Jatka samaan malliin ja kannusta myös muita puoluetovereitasi. Hyvä!

Isosaari:

Kiitos avaavasta kirjoituksesta.

t. piiroinen

US ei ole nostanut tätä ylös, vaikka kirjoittajan nimi ja naama ovat oikein. Poliittisesti korrektit nomenklatuuraa myötäilevät ja kansaa syyllistävät Harri Jaskarin (kok), Iivi Anna Masson (kok) ja Petteri Järvisen (espoo) puheenvuorot siellä paistattelevat...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry
Käyttäjän jannekuusi kuva
Janne Kuusi

Tällaisia konkreettisia ja asiantuntevia kirjoituksia tarvitaan. Vilpitön kiitos Isosaarelle.

On hienoa, että blogistaniassa kirjoitetaan myös ilman silmälappuja.

Itsekin yritän, vailla Isosaaren tasoista laajaa asiantuntemusta:

http://jannekuusi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/86473-l...

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitos itsellesi.

Kuusen havainnot tunnistaa lähes jokainen. Oma kirjoitukseni oli myös tarkoitettu toimialariippumattomaksi, koska konsepti on monistettu lähes joka paikkaan.

Jos näiden yritysten asiakaspalvelu toimisi oikeasti, sielläkin tiedettäisiin, että mitta on täynnä. Ne ovat vaan niin isoja, että ei tarvitse enää välittää asiakkaista lainkaan.

Markus Lehtipuu

Halusin viedä 6 laatikkoa 300 km päähän.

Vastaanottaja ehdotti, että he maksavat kulut, jos tuotteet lähetetään Itellan kyydissä.

Kuulin, että tarvitsen tunnusnumeron, jonka avulla voin lähettää laatikot, ja vastaanottaja maksaa.

* * *

Kului pari päivää, ja posti toi laatikon, jossa oli 500 kpl blankkoa tarraa.

Laskussa oli

- 5 euroa "laskutuskuluja"

- "Polttoainelisä" runsaat 8%

- Arvonlisäveroa 23%

- sekä tietysti noiden blankkojen tarrojen perushinta.

En tarvitse yhtään tarraa, enkä edes yhtään kertaa uusia lähetyksiä. Ollaan pärjätty 19 vuotta ilman Itellan/Postin tarroja.

Mitä tehdä?

Jos maksan laskun, minulle jää 500 turhaa tarraa.

Jos alan protestin, saanko koskaan rehellisesti laskua mitätöidyksi.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Mitä varten sinä halusit Markus viedä kuusi laatikkoa 300 kilometrin päähän?
Eikö siellä ollut niitä?

Halusivatko ne sieltä 300 kilometrin päästä lähettää jotain niiden laatikkojen sisällä takaisin sinulle?

..Khröhm....Eipä minulla tässä muuta kysyttävää...

Ps. Täytyyhän niissä olla osoitetarrat,- ja, vieläpä riittävästi.
Mennentullen, kun vaan pelkkiä laatikoita lähettelet, mutta ehkä 500- on hieman liikaa.

No, kapitalisti toimii reilusti, ei lopu ainakaan kesken,- ja samoja lappujahan voi käyttää kilpailijan lähetyksissä, mikäli haluat vaihtaa toimijaa.....Siis, mikäli Itella ei saanut vietyä laatikoita oikeaan osoitteeseen,- tai muutama laatikko eksyi matkalla.

Markus Lehtipuu

Postin paketti"tarrat" voi aina tulostaa tavalliselle A4-paperille ja teipata kiinni.

Niitä ei TARVITSE printata postin omalle tarralle.

Lisäksi: minulla on kaksi erilaista printteriä, joista kumpikaan tuskin onnistuu noiden pienten tarrojen printtaustehtävästä.

Yksi vastaanottaja lähettää aina linkin, joka johtaa postin osoitekortin printtausohjelmaan. Se printataan tavalliselle A4-paperille ja eikun postiin.

Oleellista on:

- posti lähettää PYYTÄMÄTTÄ 500 tarraa

- tarroja ei voi printata normaalissa printterissä

- asiakas ei ole halunnut tarroja, eikä tarvitse niitä koskaan

- tuotteeseen lisätään "laskutuslisä". MIKÄ HELEVETIN laskutuslisä? Jos firma haluaa rahaa, se laskuttaa tuotteen, saadakseen sen rahan. MIKÄ HELVETIN LISÄ????

- tuotteeseen lisätään "polttoainelisä". Mikäs helvetti se on?

Peter Kreisler

Huippu kirjoitus, ei todellakaan mitään lisättävää. S. J. Pietikäisen kommentit toivat esiin kokoomusnäkökannan, joka itse asiassa tukee Timo Isosaaren näkemystä.

jarno pelkonen

Hyvä kirjoitus !
Kokoomuslaista vastuullista talouspolitiikkaa.
Luodaan heti alussa edellytykset ahneudelle ja sitä kautta munaamiselle jonka jälkeen voidaan työttömiä syyttää, kyykyttää ja vittuilla mihin heillä ole osaa eikä arpaa .

Käyttäjän Aapok kuva
Aapo Kansikas

Sen verran lisäisin tähän Timon mainioon kirjoitukseen, että todellinen roistokopla Vorttumin takana on tehotrio Vuoria-Fagernäs-Lilius. Yleensä Vorttumin tarnan konnaksi nostetaan vain Lilius, mutta todellisuudessa kaksi ensinmainittua toimivat hallituksen puheenjohtajina siihen aikaan, kun monopoilsta tehtiin rahantekokone juuri kyseisille kapitalisteille.

Tuula Hölttä

”Valtioneuvoston yleisistunto on määrännyt vuosittain valtion edustajat kauppa- ja teollisuusministeriön alaisten valtioenemmistöisten yhtiöiden vuosikokouksiin. Valtion edustajaksi on määrätty aina silloinen kauppa- ja teollisuusministeri eli Fortumin yhtiökokouksiin vuonna 1998 kauppa- ja teollisuusministeri Antti Kalliomäki, vuosina 1999 ja 2000 kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomioja, vuosina 2001-2003 kauppa- ja teollisuusministeri Sinikka Mönkäre ja vuosina 2004 ja 2005 kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen. Samalla ministereiden varamiehiksi valtioneuvoston yleisistunto on määrännyt kaksi kauppa- ja teollisuusministeriön virkamiestä.
- -
Fortumissa [yhtiön/th] hallituksen palkitsemisvaliokunta valmisteli kannustejärjestelmät [yhtiön/th] hallitukselle, joka antoi ne yhtiökokouksen päätettäväksi. Kauppa- ja teollisuusministeriö on todennut talousvaliokunnalle, että yhtiön hallitus on ollut etukäteen tietoinen niistä ehdoista, jotka valtio-omistaja asettaa ylimmän johdon kannustejärjestelmille.
- -
Jos yhtiön hallituksen yhtiökokouksessa tekemä esitys olisi poikennut talouspoliittisen ministerivaliokunnan hyväksymistä linjauksista, kauppa- ja teollisuusministeriö olisi vienyt asian talouspoliittisen ministerivaliokunnan käsittelyyn.”
(ote/ TaVl 24/2005 vp)

Käyttäjän Aapok kuva
Aapo Kansikas

...ja kukahan toimikaan KTM:n kansliapäällikkönä 1992-98 ennen siirtymistään Vorttumin päätoimiseksi hpj:ksi?

Käyttäjän uskap kuva
Pasi Kortesuo

Teit erinomaisen kirjoituksen, Hieno

Tuula Hölttä

Aapo :"...ja kukahan toimikaan KTM:n kansliapäällikkönä 1992-98 ennen siirtymistään Vorttumin päätoimiseksi hpj:ksi?"

http://fi.wikipedia.org/wiki/Matti_Vuoria

Käyttäjän Aapok kuva
Aapo Kansikas

Niin juuri. Ja Matin kaveri Peter "Petteri" "köyhän miehen Nalle" Fagernäs junaili Conventum-kuplafirmansa kautta ensin IVO-Neste fuusion ja sittemmin Fortumin "toisen" pörssiin listautumisen. Nesteen ensimmäinen pörssitaival Jaakko Ihamuotilan alaisuudessahan oli täydellinen fiasko, mutta kun kerran oli harjoiteltu, niin toisen kerran lykästi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Isosaari jatkaa erinomaisella linjallaan. Eikä jätä ketään kylmäksi!

Mahdetaanko tämä nostaa pyörimään.. ;)

Varsinkin tämä Timon kommentti kannattaa painaa mieleensä,koska siihen palataan hyvinkin pian.

"Kun punapääoman hukkaaminen sattuu olemaan vielä muistissa, en ole lainkaan yllättynyt siitä, että superlaman syntipukiksi tarvitaan sosialistinen, epäpätevä naisministeri. AY-liike mustamaalataan samoin kuin tehtiin MTK:n kohdalla."

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Tuollainen selkeä kirjoitus vaatii kokemusta ja näkemystä. Kiitos Timo!

Käyttäjän SamaVene kuva
Aki Järvinen

Olen mykistynyt. Ja jälleen kyselen uusintajulkaisuoikeutta (nolo). Helmiä, helmiä - jotka jättävät kyllä varsin hiljaiseksi. Mutta peukkuja ja aaltoja tehdään senkin edestä.

a s

Näkisin tämän mielelläni Puheenvuoron poiminnoissa. Oireita voidaan vatvoa loputtomiin, mutta syitä harvemmin halutaan katsoa.

Käyttäjän pasanenehdolla kuva
Harri Pasanen

Soisin kirjoittajan liittyvän myös Aamulehden blokkaajiin ja julkaisevan tämänkin kirjoituksen myös siellä.

Rainer Nuorinko

Tämä oli kyllä todella hyvä kirjoitus ja tällaisen tavallisen jampan kuin minä, niin helppo ymmärtää, koska yleensä nuo talouteen liittyvät kirjoitukset ovat niin vaikeaselkoisia, ettei meinaa millään ymmärtää,ellei ymmärrä niitä käsitteitä.

Käyttäjän hilkkalaronia kuva
Hilkka Laronia

Huippuploki, kiitos taas tästäki ja anna sie pallaa, niin annatki, olipa upea juttu ja itte asia sitä itteä!

Kees Van Niftrik

No niin - sieltähän se tuli niin, että tyh...meitsikin ymmärtää. Voiko tätä kuprua enää paremmin tiivistää. Voisit kirjoitella enemmänkin - "kykypuolueesta" ja vähän muustakin ;)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Toimituksen poiminnat