iitimo

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansainvälinen sotilaallinen kriisinhallinta

Afganistan – vaatii uusia suomalaistaistelijoita – kriisinhallintaan!

Suomalaiset vapaaehtoissotilaat ovat olleet vuosia Afganistanissa – sodan osapuolena tässä Naton johtamassa ulkoa kaukaa tuodussa amerikkalaisvetoisessa sisällissodassa, jonka aloitti raskailla ilmapommituksilla jo vuonna 2001 - USA. *

Amerikkalaishyökkäys oli kosto yhdestä pahimmasta terrori-iskusta New Yorkin Manhattanille 9/11 murhaiskuna |1 – jolloin tuhansia menehtyi – viattomina siviileinä. Kysymykseen ”miksi” ei kukaan ole tähän mennessä antanut tyhjentävää vastausta!

 

Kyseenalaista turvallisuutta

Viimeisiä päiviään pääministerinä oleva Alexander Stubb päästi paripäivää sitten kuolemattoman viisauden. Hänen mielestään Itämeri on tällä hetkellä turvallinen, kun kahden suurvallan sapelien kalistelu tapahtuu meidän lähellä. Minusta ainakin aikaisemmin oli todella turvallista, kun Nato maita oli huomattavasti vähemmän. Jos hampaisiin aseistautuneet sotilaat luovat turvallisuutta, niin mitä tästä ajatellaan Koreoiden rajavyöhykkeellä? Kun, siellä elävät eivät voi tietää milloin tykinammukset alkavat ympärillä räjähtelemään.

Työ NATO-esikunnassa

Suomalaisen upseerin mennessä työhön kansainväliseen, NATO-johtoiseen esikuntaan, moni ajattelee hänen menevän tekemään perinteistä ”upseerin” työtä. Suunnittelemaan joukkojen toimintaa, tulevia operaatioita, huoltoa, arvioimaan vastustajan toimintaa tai muuten johtamaan sotilaallista esikuntatyötä. Näin saattaa joskus Afganistanissa ollakin. Kokonaiskuva vain on varsin erilainen.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä