iitimo

Kaikki blogit puheenaiheesta Saksa ja EU

Tulonsiirtounioni tulee - oletko valmis?

Viime viikkoina on esitetty kaksi merkittävää puheenvuoroa euroalueen tulevaisuudesta, mitkä suomalainen lehdistö on ohittanut lähes täysin. Ensimmäinen oli Saksan varakanslerin, SDP:n puheenjohtajan Sigmar Gabrielin haastattelu Der Spiegel -lehdessä ja toinen Ranskan presidenttiehdokkaan, Emmanuel Macronin Humboldtin yliopistossa pitämä puhe. Näistä tekee merkittävät se, että kyseiset herrat saattavat nousta maidensa johtoon tämän vuoden aikana. Mitä he sitten ehdottivat?

Kuinka kauan häviävä imperiumi voi hävitä?

EU:n onnistumisten lista on lyhyt, eikä Kreikan tapaus näytä listaa pidentävän. Kuinka kauan häviävä imperiumi voi hävitä?

 

1) Euroa ei olisi pitänyt luoda, mutta uhallakin se luotiin (fail 1). Luotiin riskialtis ympäristö, jota ylenkatsottiin (fail 2). Seurasi kriisi, jonka hoidossa siinäkin epäonnistuttiin (fail 3).

 

Ukrainan kriisi. Oletko neljäätoista vai kolmekasia?

Venäjä yllätti aggressiivisuudellaan Ukrainan kriisissä monet. Putinin ja venäjämielisten provokaatiot näyttivät kuin ylittäneen sen sovinnaisuuden rajan, johon Euroopassa on opittu kylmän sodan ja Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. EU, maanosan poliittiset, taloudelliset ja sosiaaliset haasteet ovat kuin turruttaneet turvallisuuspoliittiset aistimme.

Ukraina yhdisti EU:n

Ukrainan kriisillä on monia vaikutuksia. Kriisi saattaa aloittaa jopa uuden ajanjakson EU:n yhteisessä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

Venäjän aggressiivinen politiikka yhdistää EU:ta. Tähän saakka ulkopolitiikassa on oltu eriäänisiä. Nyt EU puhuu yhdellä äänellä. Tätä Putin tuskin on tavoitellut.

USA:n ja EU:n talouspakotteet Venäjää vastaan: USA:n todelliset tavoitteet

USA:n ja EU:n talouspakotteet Venäjän energiasektoria vastaan: USA:n todelliset tavoitteet

 

Yhdysvallat kertoi harkitsevansa talouspakotteiden asettamista Venäjälle Ukrainan tapahtumien takia. Kohteena olisivat venäläispankkien lisäksi Venäjän julkiset laitokset sekä yksityiset sijoittajat, joiden varojen jäädyttämistä Yhdysvallat suunnittelee. (HS 3.3.2014)

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä